Rauhoitu hyvä mies!
Et hyväksy todellisuutta että jokaiselle ihmisellä on aina mielipide jokaisesta käyttämästään työkalusta. Aluksi mielipide muodostuu nopeasti että onko työkalu hyvä vai huono.
Molemmissa tilanteissa mielipide osataan perustella (tai ainakin täytyisi osata) että miksi se on niin.
Ja KEHITTÄMINEN ei tarkoita että sinun täytyy osata ohjelmoida!
En väittänytkään, että kehittäminen tarkoittaa sitä.
Ja rauhassahan tässä ollaan kokoajan, tunnut vain jauhavan tätä samaa asiaa jokaisessa aiheessa.
Kyllä minä tämän todellisuuden hyväksyn tietysti.
Kun käytät ohjelmistoa, niin sinulle muodostuu mielipide mikä on hyvää ja mikä ei. Jokainen osa-alue tulee lopulta selkeämmin esille pidemmän ajan kuluessa. Sitä rupeaa herkistymään tietyille huonoille toiminnoille tai puutteille jotka lopulta kumuloituu tilanteeseen että sitä vaihtaa helposti ohjelmaa. Jos taas kokemukset on positiivisia niin niistä opitaan että mikä on hyvin.
Ja siinä vaiheessa tuleekin mukaan myös kekseliäisyys ja oppineisuus, että osaa soveltaa muualla hyväksi opittua asiaa toisessa asiassa.
Tässä olen samaa mieltä.
Avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käyttäjänä jokainen on velvollinen myös kehittämään ohjelmistoa. Jos ei halua kehittää niin ei kannata sanoa yhtään mitään mielipidettään ohjelmistosta vaan olla hiljaa. Niin kritiikki kuin haukkuminenkin on kehittämistä, toinen vain on rakentavaa ja toinen taas voi olla aivan turhaa.
Käsittääkseni minua ei missään tähän velvoiteta, eikä ketään muutakaan. Kritiikki ja haukkuminen EI OLE kehittämistä, ellei siitä saada tietoa niille, jotka asioista vastaavat. Käykö näin esimerkiksi tämän foorumin kanssa? Saako Ubuntun kehittäjät täällä ilmenneistä ongelmista tietoa?
Ohjelmistojen kehittämiseen lukeutuu myös ohjelmistojen ongelmista keskustelu muiden ohjelmoijien kanssa. Jakaen mielipiteitä ja ajatuksia. Kunnes joko ohjelmoija huomaa asian tai joku antaa niiden pohjalta palautetta ohjelmoijille jne.
Ubuntu -foorumi onkin täynnä ohjelmoijia. Tarkoitit varmaan "ongelmista keskustelu muiden ohjelmiston käyttäjien kanssa".
Taaskin tämä kehitystapa on täysin riippuvainen siitä, saako ohjelmoijista joku tietoa mahdollisista puutteista tai vioista.
"Jokainen käyttäjä on kehittäjä" tarkoittaa vähän suurempaa asiaa jonka ymmärtämiseen tarvitaan enemmän ehkä henkistä oppineisuutta kuin vain kuvitelmaa että kehittäjä on ohjelmoija tai jokin muu IT-alan työntekijä. En sitten tiedä mistä syystä sinä et sitä oikein ymmärrä mutta ehkä et ole oikein kelvollinen toimimaan avoimen lähdekoodin ohjelmistojen parissa jos sinulle ei muodostu mielipiteitä niiden käytöstä etkä ole valmis keskustelemaan niistä.
Ymmärrän täysin hyvin, että kehittäjiä on muitakin kuin ohjelmoijat. Sinä et tunnu ymmärtävän, että ajatus siitä, että kaikki käyttäjät olisivat aktiivisia ja kehittämässä omilla kyvyillään, on täysin mahdoton ajatus. Uskallan väittää, että harva tälläkin foorumilla ongelmiinsa apua hakea kirjoittaa myös bugiraportit yms. jos niihin on tarvetta. Taas jää jonkun vastuulle laittaa ohjelmoijille, kääntäjille tai muille raskaan työn tekeville tietoa.
Väännetään vielä rautalangasta että ymmärrät. Jos haluat saada perheelle suunnatun henkilöauton markkinoille. Niin on parasta että unohdat testit ainoastaan ammattikuljettajien ja kilpa-kuljettajien kanssa vaan keskityt pääasiassa juuri tavallisten perheellisten henkilöiden parissa tehtävään testaamiseen ja hankit heiltä palautteen että mitä perheautossa oikein pitäisi olla ja miten.
Tämä vertaus ontuu siinä mielessä, että tässä tapauksessa tavallisten ihmisten mielipidettä kysyttäisiin AKTIIVISESTI. Bugien raportointi ja muu vastaava taas on aika passiivista hommaa, en ole nähnyt täällä ohjelmoijien ja muiden paljon kyselevän, jolloin homma on tehtävä käyttäjän aloitteesta tai se jää tekemättä.
Aivan samalla tavalla avoimen lähdekoodin ohjelmistot toimivat (oikeastaan kaikki ohjelmistokehitys), että kysytään palautetta käyttäjältä. Mitä suurempi ryhmä (eli otanta) niin sen tarkemmaksi saadaan tietoon ongelmat ja tarvittavat ominaisuudet. Ja sitä paremmin ne voidaan korjata.
Avoimen lähdekoodin osalta jokainen on vielä enemmän kehittäjä, koska he voivat olla suoraan yhteydessä ohjelmoijiin, he voivat palkata jonkun tekemään vaikka työn upstreamin puolesta tai tehdä sen itse. Mutta kun tavallisella käyttäjällä tulee idea "Hei, tämähän voisi toimia näin". Niin se on kehittämistä, mutta ei ohjelmointia.
Ajatus kaunis, todellisuus ei vastaa niin paljon tähän. Tässä on ihan selvästi taas tämä "Käyttäjän pitää olla mukava ja auttaa kehittäjiä" -ajatus, joka ei vaan tule ikinä toimimaan tavallisten ihmisten kanssa. Tavallinen pulliainen haluaa käyttää tietokonetta, hän olettaa, että ongelmat ratkaistaan. Hänellä tuskin itsellään on aikaa saati kiinnostusta ruveta keskustelemaan aktiivisesti kehittäjien kanssa, tai vielä vähemmän käyttää rahaa ongelmien ratkontaan.
Se on eri asia mitä kukakin on tästä mieltä, mutta tämä on kylmää todellisuutta. Tottakai OLISI paras jos kaikki tekisivät niikuin viesteissäsi sanot, mutta se ei vain tapahdu.
Mutta sinulla taisi olla kova kiire päästä syyttelemään vielä että joka toisessa viestissä kirjoittaisin jotain tuollaista että unohdit kokonaan ajatella.
Mielestäni en ole varsinaisesti syyttänyt, vaan totesin viimeaikaisten viestiesi käsittelevän tätä käytännössä samaa asiaa ja sen pohjalta vedin kyseisen väitteen, joskin olisin voinut muotoilla sen ystävällisemmin. Itsehän en ilmeisesti mielestäsi nyt ole sitten sopiva avoimen koodin käyttäjäksi.
Kun on mahdollisuus vaikuttaa ohjelmiston kehitystyöhön niin on aivan turha yrittää enää alkaa kritisoimaan tai edes haukkumaan ohjelmistoa kun se on valmistunut. Se on aivan samaa touhua mitä moni tekee demokratiassakin vaalien jälkeen että haukutaan valintoja vaikka itse ei käyty äänestämässä.
Aivan yhtä turhaa on tällä foorumilla kitistä tässä ketjussa keskeneräisen version pohjalta, että kuinka vaihtaa työpöytäjärjestelmää, koska gnome-shell on suolesta. Se EI OLE kehittämistä, ellei sitä taas heitetä varsinaisen kehitystyön tekeville asti.
Uskotko sinä että koodareiden täytyisi tulla kyselemään ohjelmistojen käyttäjiltä että mitä mieltä ovat (Muhammed) vai pitäisikö käyttäjien yksinkertaisesti käyttää olemassa olevia työkaluja antamaan palautetta koodareille (vuorelle)? Tai koodareiden pitäisi yksinään pohtia miten homma toimii?
Juuri avoimen lähdekoodin ohjelmistojen yhteisöllisyyteen kuuluu että projektiin kutsutaan kaikki mukaan kehittämään ohjelmistoa. Aina siitä kovaksi keitetystä koodaristi joka vääntää kaiken binäärinä, niihin jotka osaa just vain heiluttaa hiirtä tai jotka ovat graafikkoja ja vastaavia.
Ei, en usko, että (pääasiassa) ilmaiseksi työtä tekevien ihmisten pitäisi käyttää aikaansa kysymällä jokaisen mielipidettä, en myöskään usko, että pelkkien koodarinörttien ideoimana ohjelmistoista tulisi kovin tavisystävällisiä.
Mutten myöskään usko tähän yhteisöllisyyteen siinä mielessä, miten sinä asian sanot olevan. Puhut, että kaikenlainen tavallistenkin käyttäjien keskustelu ohjelmistoista on kehittämistä. Kuitenkin niin kauan, kun kaikkea keskustelua ohjelmistojen ongelmakohdista ei AKTIIVISESTI saada varsinaisen kehitystyön tekeville, ei voida puhua kehittämisestä. Tämä on näitä Linuxin yleistymisen "ongelmia", tulee käyttäjiä, joita ei kiinnosta perunankaan vertaa osallistua aktiivisesti kehittämiseen, ainoastaan käyttää. Nämä ovat niitä tavallisia pulliaisia, jotka ovat tottuneet siihen, ettei heidän tarvitse tehdä mitään.