Kirjoittaja Aihe: Ääntä olohuoneeseen  (Luettu 18572 kertaa)

Tha-Fox

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3315
  • Arch Linux && CentOS
    • Profiili
    • http://kettu.dy.fi
Ääntä olohuoneeseen
« : 29.07.10 - klo:14.09 »
Tarkoitus olisi parantaa television äänentoistoa ja samalla saada muuta bonusta ohessa. Perusongelmana on, pitäisikö valita vahvistin ja kaiutinpaketti vai valmis kotiteatteripaketti? Olen täysi noviisi audiomaailmassa, joten saa vääntää rautalangasta :) Valmiissa paketeissa on käsittääkseni yleensä heikompi liitinvalikoima, mutta en tiedä, tarvitsenko myöskään hirveää liitinvalikoimaa.

Nykyään olohuoneessa nököttää LG:n taulutelkkari, joka luottaa omiin kaiuttimiinsa. Siihen on kytketty digiboksi, PlayStation 2, VHS/DVD-soitin ja Wii. Muiden laitteiden äänentoistolla ei sinänsä ole väliä, kunhan TV-ohjelmat saisi kuulumaan laadukkaammin. Lisäksi miniläppäriä (Asus EEE 901) olisi mukava saada liitettyä tuohon, jos tekee mieli kuunnella musiikkia. Takakaiuttimia en tarvitse, koska niitä ei saa sijoiteltua mihinkään suojaan ja muutama pikkuterroristi tekee joko kaiuttimista tai johdoista selvää hetkessä.

Kotiteatteripaketeissa näkyy tulevan HDMI-liitäntää mukana. Sillä ei liene omassa käytössä kuitenkaan mainittavaa hyötyä, kun digiboksistani ei tuota löydy? Elokuvien katseluun tuo ilmeisesti auttaisi, kun telkkarista kuitenkin HDMI löytyy?

Budjetissa tulee katto vastaan ~500 € kohdalla. Toisaalta jos vahvistimen ja kaiuttimien tielle lähtisi, niin noita voisi periaatteessa hankkia pitkin vuotta, jolloin talous ei menisi aivan kuralle.

Gigantti laatuliikkeenä  ;D ehdotteli minulle mm. seuraavaa settiä: http://www.gigantti.fi/product/tv-ja-aani/kotiteatterit/HTS5200/philips-kotiteatterijarjestelma

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #1 : 29.07.10 - klo:14.16 »
Noin lyhyesti aluksi - varsinkin jos budjetti on niukka eikä muutenkaan halua hörhöillä  ;D:

- kunnollinen Audio-vahvistin. Periaatteessa mikä hyvänsä erillinen vahvistin riittää mainitsemaasi. Niitähän löytyy käytettyinäkin halvalla, eivätkä ole kalliita uutenakaan. Itse olen käyttänyt mainittua konseptia jo 80-luvulta lähtien. Käytetyissä on vain helposti toinen kanava pimeä tai pimenee aina välillä.


- kaiuttimet. Voin postittaa erikseen kaiuttimien valinnasta kirjoittamani jutun joka poistaa joitakin väärinkäsityksiä. Se mitä oikeasti tarvitsee on mahdollisimman laadukkaat, 2 etukaiutinta. Näitäkin löytyy käytettyinä edullisesti, nehän eivät käytössä kulu. Itselläni on Hifi 90/5 90-luvun alussa jo hankittu. Takakaiuttimien tarve on subjektiivista - keskikaiuttimen hankinta on käytännössä pelkkää rahantuhlausta.

Missään tapauksessa en ostaisi minkäänlaista kotiteatteripakettia, sillä niiden arvo suhteessa käytettyyn rahaa lähestyy nollaa.

Tha-Fox

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3315
  • Arch Linux && CentOS
    • Profiili
    • http://kettu.dy.fi
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #2 : 29.07.10 - klo:14.27 »
Ajattelinkin, että tuolla minun budjetillani jos hankin subwooferin, vahvarin ja kaksi etukaiutinta, ne täytyy hankkia käytettyinä. Minkälaisia liitäntöjä vahvistimessa täytyy olla, jotta saan siihen tuon television, digiboksin, dvd-soittimen ja kannettavan liitettyä?

Jaer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 528
    • Profiili
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #3 : 29.07.10 - klo:14.40 »
Itselläni on Genelecin pikku pöntöt ( Genelec 8040A ) , AMC esivahvistin (monikanava) ja 18 " subbari jota ohjaa NAD 216 (kytketty monoksi)

Nämä laitteet on hommattu pikku hiljaa vuosien varrella. Osan käytettynä ja osan uutena.

Marketti kamat saa unohtaa, mikäli haluaa ihan oikeasti rahalle vastinetta, mutta se vaatii pitkäjänteisyyttä ja jopa kannustaa hieman säästämään tuleviin investointeihin.

Suosittelen erillisarjaa lämpimästi siksi, että voit vaihtaa minkä tahansa komponentin (cd-soitin, vahvisti-n/-met, kaiuttimet jne.) silloin kun haluat.

Pakettiversiot on siitä pahoja, että niissä on cd-soitin, viritin=radio, vahvistin jne. on Integroitu yhdeksi kokonaisuudeksi samojen muovikuorien sisään! Jolloin esimerkiksi pelkän vahvistimen vaihto ei onnistu!

Mutta nämä vaan vinkkinä.


Rauta seiska: Intel Core i7 @ 920 & Nvidia
Ubuntu, Mint, Debian, Ultimate Edition
Androidina HTC Desire HD

Jaer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 528
    • Profiili
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #4 : 29.07.10 - klo:14.43 »
Riittävästi input ja output liittimiä ja subbarille ouput.

Riippuu malleista kalliimmissa on kaikenlaisia liittimiä valmiina, mutta halvemmissa on vain RCA-liittimet.

Niiläkin pääsee jo erittäin pitkälle.
« Viimeksi muokattu: 29.07.10 - klo:15.36 kirjoittanut Jaer »
Rauta seiska: Intel Core i7 @ 920 & Nvidia
Ubuntu, Mint, Debian, Ultimate Edition
Androidina HTC Desire HD

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #5 : 29.07.10 - klo:15.17 »
OK, pitkempi vastaus tulossa.

Näyttää siltä, että olet jo ajatellut asiaa ja päätynyt ihan hyviin kysymyksiin  ;D

Kaiuttimissa hintakatto ei ihan helposti tule vastaan, rahalla saa. Mutta kalliimmat kaiuttimet eivät välttämättä ole äänenlaadultaan parempia ... hieman ikävä juttu ostajalle. Itse ostin yhdet kaiuttimet Kehä III:n kirpparin toimistosta (!) - myivät Sonabin dipoleja parihintaan 300 markkaa. Niissä ei ollut mitään muuta vikaa kuin ruojun näköiset, pettäneet etulevyn liimaukset. Eivät siellä tietenkään tajunneet että Sonabin (noin 30 litran) dipolit ovat Hyvät Kaiuttimet.

Kun tätä mainitsemaasi Gigantin sarjaa vertaa näihin Sonabeihin, niin ammattikielellä voisi tämän Gigantin sarjan äänentoistoa luonnehtia lähinnä adjektiivilla p...a.  ;D Sen suurempaa kommentointia ne eivät mielestäni edes ansaitse.

Liittimet:

Kaikissa vahvistimissa 80-luvulta lähtien on liitännät:
- tape
- cd
- aux

.. ja vähän paremmissa on :tape 2.

Kaikki nämä liitännät ovat ns. linjatasoisia, eli niihin saa normaaleja rekkuloita kiinni (cd, tietokoneet, mp3-soittimet, nauhurit, tv jne) - erotuksena vinyylisoittimesta, jonka liitännän takana on RIAA-korjain ja siinä liittimessä lukee phono. Jälkimmäistä ei välttämättä ole enää uudemmissa vahvistimissa, paitsi sitten taas uudemmissa, paremmissa on taas sekin.

Kyse tässä on vain siitä, että riittääkö lukumäärä - käsittääkseni tapauksessasi riittää. Uudemmissa AV-vahvistimissa on liitäntöjä enemmän - eikä syyttä. Vähänkään uudemmissa on myös digitaaliset liitännät, optiset tai koaksiaaliset tai usein molempia. Näillä saa jonkin verran paremman äänenlaadun, ainakin teoriassa, mutta toisaalta RCA-littimet löytyvät kyllä aina, joten niilläkin pärjää oikein hyvin.

Uudemmissa AV-vahvistimissa on myös HDMI-liitännät. Tämä on ehkä kytkentöjen kannalta selkeämpää, koska KAIKKI kierrätetään tällöin AV-vahvistimen kautta, jolloin AV-vahvistin on Master kaikkeen. Itselläni ei tällaista ole, mutta on monenlaista uutta rekkulaa joissa on HDMI-liitännät. Tästä ei tule sinänsä mitään ongelmaa, koska:

- TV-on kytketty AV-vahvistimen ääneen, digitaalisesti (ei siis HDMI:llä)
- kuva tulee HDMI:tä myöten TV:hen joka on "päällä". Tällöin esim. Blue Ray:ltä ääni tulee HDMI:tä myöten TV:lle, josta se lähtee edelleen vahvistimeen.
- digi-boksi on taasen kytketty S-videolla AV-vahvistimeen, josta kuva lähtee TV:lle (SCART-liittimellä)
- VHS on kytketty komposiittiliitännällä AV-vahvistimeen, josta kuva lähtee TV:lle (SCART-liittimellä)
- nythän HD-kuva, esim. Blue Ray -soittimelta täytyy kytkeä HDMI:llä (eikä S-videolla tai komposiitilla), koska HD-kuvan resoluutio ei muutoin onnistu. Tästä tulee vaatimus sille, että paremmat laitteet pitää kytkeä suoraan TV:hen, jos AV-vahvistimessa ei ole HDMI-liitäntöjä.
- ääniliitännässä RCA ei riitä aitoon 5.1 ääneen. Tästä johtuen digitaaliset liitännät ovat kuitenkin tarpeen, vaikka HDMI:tä ei olisikaan. Toisaalta Dolby Surroundiin ja Digital Dolbyyn RCA-liitännät, siis normaali stereo-signaali riittää. Tämä johtuu siitä, että: a) sinulla ei ole keskikaiutinta, b) .1 äänen eli bassot, nehän saa stereosignaalistakin. Takakaiuttimet toimivat tämän stereosignaalin (jota siis  välitetään kahdella RCA-liittimellä) varassa joka tapauksessa. Näitä takakaiuttimia ei sinulla ollut, mutta voisi olla vaikka audio välitetään RCA-liittimillä. Yhteenvetona tästä, digitaaliliittimet ovat kivat, mutta eivät välttämättömät. Tähän liittyy muitakin mahdollisuuksia, mutta ei nyt sekoiteta selvää asiaa vielä enempää  ;D

Tällöin siis sekä AV-vahvistin että TV toimivat Mastereinä, mikä voi olla vaikeampaa mieltää, mutta toimii. Jos edellinen vaikuttaa siltä, että kytkentöjä pitää hetki miettiä ja että piuhoja tarvitaan N+1 kpl ja kahdella ensimmäisellä yrityksellä aina joku piuha puuttuu, niin olet oikeassa  ;D

Siis, edellinen tarkoitti sitä, että tapauksessasi periaatteessa mikä tahansa vahvistin sinänsä käy, mutta uudemmissa AV-vahvistimissa on omat puolensa niissäkin. Jos ostat uutta, sellaisenhan saa reilusti alle 500 eurolla, niin tällaisia asioita saat erotuksena puoli-ilmaiseen käytettyjen-mestan-vahvariin. Äänenlaadussa tuskin on eroja, jos ostat kunnollisen käytetyn. Itse katselisin lähinnä Yamaha-merkkisiä vahvistimia ja AV-vahvistimia - ne ovat hyviä suhteessa hintaan.

Sub-woofer: Olet oikeilla jäljillä siinä, että vaikuttavan elokuvatoiston yksi merkittävä asia on (keinotekoisten) bassojen kunnollinen toistaminen (dialogiin toistaminen kotiolosuhteissa keskikaiuttimella ehdottomasti EI OLE sitä). Tällöin pääkaiuttimien ei tarvitse toistaa niin alas. Tosin Hifi 90/5 kaiuttimet toistavat niin alas, että alle 1000 euron subbarilla ei vielä tee mitään, joten kyllä subbarinkin pitää olla aika hyvä, jos pääkaiuttimet ovat hyvät - kannattaa olla tarkkana tässäkin valinnassa.

Miniläppärin liittäminen: Senhän voit noihin edellä mainittuihin liitäntöihin laittaa suoraan. Itse käytän EMU 0202 USB:tä Asus EEE 901:n perässä (ja myös muiden koneiden). Sillä saa AIVAN eri luokan äänentoiston. Muitakin hyviä ulkoisia laitteita on, mutta ainakin tuo toimii heittämällä 9.04:n ja 10.04:n perässä. Monet pitävät EMU:n äänenlaatua ehdottomasti parhaana jota sillä rahalla saa, noin 100 euroa kun tilaa Thomann:ltä Saksasta (postikulut AINA 12 eur riippumatta mitä tilaa) - ehkä paras WEB-kauppa mitä tiedän, kokonaisuutena.

No, joo, sorry, aika pitkä tarinahan tästä tuli  ;D
« Viimeksi muokattu: 29.07.10 - klo:18.32 kirjoittanut Ganymedes »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #6 : 29.07.10 - klo:15.41 »
Laitoin kaiuttimien valinnasta PM:n tulemaan  ;D

Jaer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 528
    • Profiili
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #7 : 29.07.10 - klo:15.45 »
Lainaus
Liittimet:

Kaikissa vahvistimissa 80-luvulta lähtien on liitännät:
- tape
- cd
- aux

.. ja vähän paremmissa on :tape 2.

=> kytkettävät ääni/kuva laitteet

Mut itse liittimistä niin yleisin on balansoimaton RCA-liitin ja nyt on yleistymässä Balansoitu XLR-liitin.

Meni jo pilkun viilaukseen, mutta nyt sitten itse asiaan. Jatkakaa.

Rauta seiska: Intel Core i7 @ 920 & Nvidia
Ubuntu, Mint, Debian, Ultimate Edition
Androidina HTC Desire HD

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #8 : 29.07.10 - klo:16.22 »
Juu tuohan oli se 80-luvun lista - kun vihdoin oli päästy (eurooppalaisissakin laitteissa) eroon näistä viheliäisistä DIN-liittimistä  ;D.

Balansoituja XLR-liittimiä en maininnut ollenkaan. Ne johtavat keskusteluun aktiivi-kaiuttimista, jotka jätin pois koska:

- postilla oli pituutta muutenkin
- ne eivät oikein sovi tähän hintaluokkaan

Toki aktiivikaiuttimienkin käyttö on yksi mahdollisuus, kuten sinä olit itse tehnytkin.

Itse hankkisin Genelecin Biampit välittömästi, varsinkin party-käyttöön, jos olisi ylimääräistä rahaa. Yamahan mikseri on jo jota käytän laina Biampeilla. Valitettavasti Genelecejä ei saa käytettynäkään mistään alle torihintojen, kummasti ihmiset tajuavat niiden arvon, olen kyllä tutkinut. Sen sijaan "tavallisia" kaiuttimia ja vahvareita saa suhteettoman halvalla käytettynä, jos osaa ostaa.

Eli Genelecit ovat kyllä käytettynäkin hyvät, mutta valitettavasti kaikki tajuavat sen  ;D
« Viimeksi muokattu: 29.07.10 - klo:18.42 kirjoittanut Ganymedes »

Tha-Fox

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3315
  • Arch Linux && CentOS
    • Profiili
    • http://kettu.dy.fi
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #9 : 22.08.10 - klo:21.56 »
Sain viimein aikaiseksi katsella vahvistinta ja Koneboxilla näkyi olevan Yamaha RX-V365 tarjolla hintaan 189€ ja ilmaisella toimituksella. Tuossa näytti olevan kaksi HDMI-liitäntääkin sisään ja yksi ulos. Onko jollain kokemuksia? Tuo vaikuttaisi vielä budjetin rajoissa olevalta hintansa puolesta.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #10 : 22.08.10 - klo:22.27 »
En tunne tuota mallia sen paremmin, mutta Yamahat ovat hyviä - ovat olleet huippulaatuisia, erityisesti juuri viritinvahvistimissa aina 80-luvulta saakka. Hinta/laatusuhde on ollut aina hyvä ja tekniikka edistyksellistä.

Lähinnä näkisin, että kannattaa tarkistaa, että liitännät riittävät ja ovat oikean tyyppisiä. Tarkoitan sitäkin, että optisilla liitännöillä saa joskus vielä pelattua (niiden uudelleen ohjauksen kanssa) - en tiedä saako tuossa ja onko yleensäkään tarpeen.

Videopuolella, jos puhutaan kehittyneemmistä vaatimuksista, olisi hyvä jos vahvistin osaa konvertoida kuvaa. Tarkoitan sitä, että ilman konversiota, jos laite kytketään sisään S-videolla, se myös lähtee ulos S-videoliitännästä. Samoin on laita komposiittiliitännässä. Mutta jos sinulla on nykyaikaisia laitteita sekä input että output -puolilla, niin konversiota ei tarvittane.

peran

  • Vieras
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #11 : 22.08.10 - klo:23.30 »
Sain viimein aikaiseksi katsella vahvistinta ja Koneboxilla näkyi olevan Yamaha RX-V365 tarjolla hintaan 189€ ja ilmaisella toimituksella. Tuossa näytti olevan kaksi HDMI-liitäntääkin sisään ja yksi ulos. Onko jollain kokemuksia? Tuo vaikuttaisi vielä budjetin rajoissa olevalta hintansa puolesta.

Meilläkään ei varmaankaan ole juuri tuota Jammua, mutta kohtuullinen jammu kuitenkin. Jos samaa ongelmaa kuin itsellämme on kyseisessä koneessa, niin toi optinen digitaaliliitäntä on varsin ronkeli.

Meillä ei saanut sitä kautta ääntä ulos Samsungin television lähettämänä. Ostettuamme Maximumin Linux-pohjaisen tallentavan digiboxin huomasin niiden juttelevan ongelmitta toistensa kanssa. Kyseessä on vahvistimemme ominaisuus tai tyyppiongelma, ja takuu-korjauksessa eivät löytäneet vikoja Samsungista eikä vahvistimesta, mutta hivenen ikävää oli äänien totaalinen häviäminen kesken katselun ja ne sai takaisin vaihtamalla Samsungissa kanavaa ja tulemalla takaisin kuuntelemaan kanavaa. Toisin sanoen eivät toimineet täysin synkroonissa toistensa kanssa. Tietokoneen kanssakaan ei ollut ongelmaa optisella liittimellä jammun kanssa.

Muuten vahvistin on varmatoiminen ja laitteet ovat toimineet sen kanssa ongelmitta.

Meillä ei ole HDMI-malli vaan vanhempi video S-video - malli.

Luultavasti HDMI-johdatus tehdään releillä tai muilla suorilla kytkimillä, joten vahvistimella säätäessä äänen voimakkuutta ei näe ruudulla palkin muutosta.

Jammun kapula on monsterimainen, joten emme käytä sen kaukosäädintä. Tosin siihen voi liittää muita laitteita. Ilmeisesti niihin laitteisiin ei kuitenkaan kuulu Maximum tai sitten en ole vain jaksanut säätää.

Edit - Meillä kyseinen laite on ollut n. 3 vuotta kevyessä käytössä.

Edit 2 - Näyttää sisusta muuttuneen aika paljon siitä, mitä meidän laitteesta löytyy. Meillä on analoginen vahvistin.

Edit 3 - Kannattaa lukea ... http://www.whathifi.com/Review/Yamaha-RX-V365/
« Viimeksi muokattu: 22.08.10 - klo:23.45 kirjoittanut peran »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #12 : 23.08.10 - klo:07.51 »
Tuossa arvostelussa enempi taitetaan peistä BlueRay liittämisen puutteista. Viitaten aikaisempaan keskusteluun, minulla ei ole BlueRay edes kiinni audiovahvistimisessa vaan suoraan TV:ssä - koska vahvistin on sen verran vanhempi. Toimii se noinkin ja ääni menee HDMI:tä ensin TV:lle ja sieltä digitaalisella audio-liitännällä AV-vahvistimelle (kuten kaikki muukin TV:ääni, TV:n digiboksi ja muu ääni) tässä kytkennässä. Tämä tapa kytkeä säästää myös yhden sisääntulon AV-vahvistimessa.

Tha-Fox

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3315
  • Arch Linux && CentOS
    • Profiili
    • http://kettu.dy.fi
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #13 : 23.08.10 - klo:12.26 »
BluRayta ei tähän taloon ole varmaankaan lähivuosiin tulossa, joten sen ei pitäisi olla ongelma. Tällä hetkellä saan Wiin, DVD-soittimen, PlayStation 2:n ja digiboksin liitettyä suoraan telkkariin Scart-liittimillä ja rca-piuhalla. Kannattaisiko niiden antaa jatkossakin olla noin ja laittaa vain ääni jatkamaan matkaa vahvistimeen esim. optisella kaapelilla? En usko, että esim. kuvan siirtämisellä HDMI-kaapelilla saa mitään etua, koska jo asuntoon tuleva signaali on niin heikkolaatuista.

Jos nuo laitteet kannattaa kytkeä suoraan vahvistimeen, niin pitääkö tuo Scart-kaapeli korvata jollain sellaisella, jossa toinen pää on vahvistimeen sopiva? Ja meinaako tuo komponenttiliitäntä laitteen tiedoissa VGA-liitäntää?

Paljon kysymyksiä taasen :D

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #14 : 23.08.10 - klo:12.47 »
Komponenttiliitäntä tarkoittaa RGB-liitäntää, eli montaa erillistä fyysistä johtoa (yleensä, lue eteenpäin).

Komposiitti tarkoittaa tätä keltaista, yksittäistä.

VGA on tietokonenäytön liitäntä - eri asia.

Joten taisi tulla 3-kertaa ei vastaus  ;D

SCART on vain liitin. Eri asia on se mitä siellä sisällä kulkee - siinä tyypillisesti kulkee joitakin näistä, mutta ei aina näitä kaikkia (tarkoitan, että esim. TV:n yksittäisessä sisääntulossa on tyypillisesti joko RGB tai S-video) ... mutta näitä sisääntulojahan on yleensä enemmän kuin yksi.

- komposiitti
- S-video
- RGB

Helpointa olisi tietysti se, että Yamahalla ohjaat kaikkia. Eli kun valitse siitä kerran kanavan jossa on kiinni DVD-soitin, niin sekä ääni että kuva tulevat sitten DVD:ltä. Tällöin telkkarissa on koko ajan valittuna Yamahan liitäntä. Ääni voi tulla optisena tai RCA:na, jos Yamahassa on tähän sisääntuloon molemmat valittavissa. Ideaalista voisi olla sekin, että telkkari käynnistyy samalla kun valitset Yamahasta DVD:n - tällöin TV:tä ei tarvitse räplätä juuri ollenkaan (ehkä sammutus, mutta senkin voinee ohjelmoida Yamahan kauko-ohjaimeen).

Tämä tekee siitä yksinkertaista ... tosin sitten kun alat tehdä kytkentöjä, niin oletan että yksinkertaisuus poistuu - en tiedä miksi sinun tapauksessasi, mutta ainakin minulla on aina tullut jotain rajoitteita vastaan  ;D

Itse en käytä noin, koska en saa kaikkia laitteita kierrätettyä AV-vahvistimen kautta, mutta osan saan.

HDMI on pakollinen sitten kun sinulla on HD:tä jossakin - tai jos jossain laitteessa ei ole muita liitäntöjä. HDMI:hän korvaa sekä kuvan, eli tämän RGB-nipun ja äänen RCA-kaapelit (tai vaihtoehtoisen optisen tai koaksiaalisen digitaalisen äänen). Noin muutoin, ei sillä HDMI:llä mitään virkaa ole sen paremmin - vaihtoehto vain - no ehkä sen yhden HDMI-kaapelin vetäminen on jotenkin fiksumpaa kuin useiden kaapeleiden vetäminen.

Joten nykyisellä systeemilläsikin voi toimia teknisesti yhtä hyvin, mutta luultavasti on mahdollista yksinkertaistaa käyttöä.

No sellainen vielä sekoittamaan pakkaa ja kytkentöjä, RCA:lla et saa 5.1 ääntä - siihen tarvitse digitaalisen liitännän tai sitten sen HDMI:n tai 5.1. ääniliitännän (monta RCA tepseliä). Tämä 5.1 tarkoittaa käytännössä sitä, että sillä saat a) erillisen bassokanavan, jos jotenkin (helpossa) subbariliitännässä sitä tarvitaan, en tiedä, b) takakanavat ovat stereot, sekä lisäksi c) dialogi-kanava, keskietukanava, mutta tätähän et tarvinnut. Siis stereo RCA-kytkennällä saadaan kyllä normaali surround-aikaiseksi yhtä hyvin (stereo etukanavat, mono takakanavat). Hmm ... nyt en olekaan varma, että saiko RCA:lla tämän Digital Dolbyn, eli stereo takakanavat vai ei ... ehkä sai kuitenkin, jolloin ei tälläkään asialla liene merkitystä. Ja käytännössä tällä ei liene merkitystä, koska käyttänet digitaaliliitäntöjä äänelle joka tapauksessa.
« Viimeksi muokattu: 23.08.10 - klo:14.13 kirjoittanut Ganymedes »

Kunnollinen tullimies

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 180
    • Profiili
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #15 : 23.08.10 - klo:15.07 »
BluRayta ei tähän taloon ole varmaankaan lähivuosiin tulossa, joten sen ei pitäisi olla ongelma. Tällä hetkellä saan Wiin, DVD-soittimen, PlayStation 2:n ja digiboksin liitettyä suoraan telkkariin Scart-liittimillä ja rca-piuhalla. Kannattaisiko niiden antaa jatkossakin olla noin ja laittaa vain ääni jatkamaan matkaa vahvistimeen esim. optisella kaapelilla? En usko, että esim. kuvan siirtämisellä HDMI-kaapelilla saa mitään etua, koska jo asuntoon tuleva signaali on niin heikkolaatuista.

Jos nuo laitteet kannattaa kytkeä suoraan vahvistimeen, niin pitääkö tuo Scart-kaapeli korvata jollain sellaisella, jossa toinen pää on vahvistimeen sopiva? Ja meinaako tuo komponenttiliitäntä laitteen tiedoissa VGA-liitäntää?

Paljon kysymyksiä taasen :D

HDMI:n pitäisi olla kaksisuuntainen, joten jos hyvin käy, ei sinun tarvitse kuin tökätä HDMI-kaapeli paikalleen ja ääni kulkee tätä kautta vahvistimeen.
Muutoin suosittelisin vahvistimen kytkemistä TV:n audiolähtöön.

Toinen asia sitten on, että tarvitsetko monikanavavahvistinta lainkaan, tosin halvempiahan nämä ovat kuin stereovahvistimet.

Noiden pelikoneiden kytkemistä vahvistimeen en suosittele, sillä TV:n skaalaimen aiheuttama viive lienee jo aivan riittävä.

Ja tuo komponenttiliitäntä on kuin tuo Wiin liitäntä (ilman scart-adapteria), mutta kolmella kuvasignaalin johdolla (RGB).

UbunTux

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2046
  • KubunTux
    • Profiili
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #16 : 24.08.10 - klo:10.29 »
Takakaiuttimien tarve on subjektiivista - keskikaiuttimen hankinta on käytännössä pelkkää rahantuhlausta.
Omien havaintojeni mukaan puhe tulee pääasiassa ulos sieltä keskikaiuttimesta. Siis, kun  tapauksessa puhutaan 5.1 äänistä (käytännössä siis DVD ja blu-ray) . Stereokäytössä se on sitten vähän eri asia. Mutta joo en äänistä paljoa ymmärrä.
KDE neon
Uudempaa KDE:tä Ubuntulla

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #17 : 24.08.10 - klo:10.34 »
Takakaiuttimien tarve on subjektiivista - keskikaiuttimen hankinta on käytännössä pelkkää rahantuhlausta.
Omien havaintojeni mukaan puhe tulee pääasiassa ulos sieltä keskikaiuttimesta. Siis, kun  tapauksessa puhutaan 5.1 äänistä (käytännössä siis DVD ja blu-ray) . Stereokäytössä se on sitten vähän eri asia. Mutta joo en äänistä paljoa ymmärrä.

Tämä on laajempi kysymys, miksi siihen ei kannata tuhlata rahoja. Puhe tulee kyllä ulos stereokaiuttimistakin kun valitsee äänitilan jossa keskikaiutinta ei ole.

Mippe

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 482
    • Profiili
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #18 : 24.08.10 - klo:17.25 »
Älä vain hanki valmispaketteja! Sen jälkeen sinulla ei ole mitään mahdollisuutta parannella äänentoistoa. Kun ostaa kaikki osat erikseen, tulee se kalliimmaksi mutta äänimaailmasta saa juuri sen mikä omaa korvaa hyväilee.

[EDIT] Mutta varo, kun pääset HiFi-maailmaan sisään ei siitä ole ulospääsyä. Aina löytyy parempaa ja kalliimpaa :)
« Viimeksi muokattu: 24.08.10 - klo:17.31 kirjoittanut Mippe »
AMD Athlon 64 5600+ || ATI Radeon 3650 || 2x 500Gb SATA|| 4Gb RAM || High Definition Audio
Blogi

Illu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1089
    • Profiili
Vs: Ääntä olohuoneeseen
« Vastaus #19 : 24.08.10 - klo:19.30 »
[EDIT] Mutta varo, kun pääset HiFi-maailmaan sisään ei siitä ole ulospääsyä. Aina löytyy parempaa ja kalliimpaa :)

Ulospääsyn taikasanat ovat: Asuntolaina ja jaloissa kiljuvat kakarat :)

Nimim: Revox B77 / Tandberg TD20A