OK, pitkempi vastaus tulossa.
Näyttää siltä, että olet jo ajatellut asiaa ja päätynyt ihan hyviin kysymyksiin
Kaiuttimissa hintakatto ei ihan helposti tule vastaan, rahalla saa. Mutta kalliimmat kaiuttimet eivät välttämättä ole äänenlaadultaan parempia ... hieman ikävä juttu ostajalle. Itse ostin yhdet kaiuttimet Kehä III:n kirpparin toimistosta (!) - myivät Sonabin dipoleja parihintaan 300 markkaa. Niissä ei ollut mitään muuta vikaa kuin ruojun näköiset, pettäneet etulevyn liimaukset. Eivät siellä tietenkään tajunneet että Sonabin (noin 30 litran) dipolit ovat Hyvät Kaiuttimet.
Kun tätä mainitsemaasi Gigantin sarjaa vertaa näihin Sonabeihin, niin ammattikielellä voisi tämän Gigantin sarjan äänentoistoa luonnehtia lähinnä adjektiivilla p...a.
Sen suurempaa kommentointia ne eivät mielestäni edes ansaitse.
Liittimet:
Kaikissa vahvistimissa 80-luvulta lähtien on liitännät:
- tape
- cd
- aux
.. ja vähän paremmissa on :tape 2.
Kaikki nämä liitännät ovat ns. linjatasoisia, eli niihin saa normaaleja rekkuloita kiinni (cd, tietokoneet, mp3-soittimet, nauhurit, tv jne) - erotuksena vinyylisoittimesta, jonka liitännän takana on RIAA-korjain ja siinä liittimessä lukee phono. Jälkimmäistä ei välttämättä ole enää uudemmissa vahvistimissa, paitsi sitten taas uudemmissa, paremmissa on taas sekin.
Kyse tässä on vain siitä, että riittääkö lukumäärä - käsittääkseni tapauksessasi riittää. Uudemmissa AV-vahvistimissa on liitäntöjä enemmän - eikä syyttä. Vähänkään uudemmissa on myös digitaaliset liitännät, optiset tai koaksiaaliset tai usein molempia. Näillä saa jonkin verran paremman äänenlaadun, ainakin teoriassa, mutta toisaalta RCA-littimet löytyvät kyllä aina, joten niilläkin pärjää oikein hyvin.
Uudemmissa AV-vahvistimissa on myös HDMI-liitännät. Tämä on ehkä kytkentöjen kannalta selkeämpää, koska KAIKKI kierrätetään tällöin AV-vahvistimen kautta, jolloin AV-vahvistin on Master kaikkeen. Itselläni ei tällaista ole, mutta on monenlaista uutta rekkulaa joissa on HDMI-liitännät. Tästä ei tule sinänsä mitään ongelmaa, koska:
- TV-on kytketty AV-vahvistimen ääneen, digitaalisesti (ei siis HDMI:llä)
- kuva tulee HDMI:tä myöten TV:hen joka on "päällä". Tällöin esim. Blue Ray:ltä ääni tulee HDMI:tä myöten TV:lle, josta se lähtee edelleen vahvistimeen.
- digi-boksi on taasen kytketty S-videolla AV-vahvistimeen, josta kuva lähtee TV:lle (SCART-liittimellä)
- VHS on kytketty komposiittiliitännällä AV-vahvistimeen, josta kuva lähtee TV:lle (SCART-liittimellä)
- nythän HD-kuva, esim. Blue Ray -soittimelta täytyy kytkeä HDMI:llä (eikä S-videolla tai komposiitilla), koska HD-kuvan resoluutio ei muutoin onnistu. Tästä tulee vaatimus sille, että paremmat laitteet pitää kytkeä suoraan TV:hen, jos AV-vahvistimessa ei ole HDMI-liitäntöjä.
- ääniliitännässä RCA ei riitä aitoon 5.1 ääneen. Tästä johtuen digitaaliset liitännät ovat kuitenkin tarpeen, vaikka HDMI:tä ei olisikaan. Toisaalta Dolby Surroundiin ja Digital Dolbyyn RCA-liitännät, siis normaali stereo-signaali riittää. Tämä johtuu siitä, että: a) sinulla ei ole keskikaiutinta, b) .1 äänen eli bassot, nehän saa stereosignaalistakin. Takakaiuttimet toimivat tämän stereosignaalin (jota siis välitetään kahdella RCA-liittimellä) varassa joka tapauksessa. Näitä takakaiuttimia ei sinulla ollut, mutta voisi olla vaikka audio välitetään RCA-liittimillä. Yhteenvetona tästä, digitaaliliittimet ovat kivat, mutta eivät välttämättömät. Tähän liittyy muitakin mahdollisuuksia, mutta ei nyt sekoiteta selvää asiaa vielä enempää
Tällöin siis sekä AV-vahvistin että TV toimivat Mastereinä, mikä voi olla vaikeampaa mieltää, mutta toimii. Jos edellinen vaikuttaa siltä, että kytkentöjä pitää hetki miettiä ja että piuhoja tarvitaan N+1 kpl ja kahdella ensimmäisellä yrityksellä aina joku piuha puuttuu, niin olet oikeassa
Siis, edellinen tarkoitti sitä, että tapauksessasi periaatteessa mikä tahansa vahvistin sinänsä käy, mutta uudemmissa AV-vahvistimissa on omat puolensa niissäkin. Jos ostat uutta, sellaisenhan saa reilusti alle 500 eurolla, niin tällaisia asioita saat erotuksena puoli-ilmaiseen käytettyjen-mestan-vahvariin. Äänenlaadussa tuskin on eroja, jos ostat kunnollisen käytetyn. Itse katselisin lähinnä Yamaha-merkkisiä vahvistimia ja AV-vahvistimia - ne ovat hyviä suhteessa hintaan.
Sub-woofer: Olet oikeilla jäljillä siinä, että vaikuttavan elokuvatoiston yksi merkittävä asia on (keinotekoisten) bassojen kunnollinen toistaminen (dialogiin toistaminen kotiolosuhteissa keskikaiuttimella ehdottomasti EI OLE sitä). Tällöin pääkaiuttimien ei tarvitse toistaa niin alas. Tosin Hifi 90/5 kaiuttimet toistavat niin alas, että alle 1000 euron subbarilla ei vielä tee mitään, joten kyllä subbarinkin pitää olla aika hyvä, jos pääkaiuttimet ovat hyvät - kannattaa olla tarkkana tässäkin valinnassa.
Miniläppärin liittäminen: Senhän voit noihin edellä mainittuihin liitäntöihin laittaa suoraan. Itse käytän EMU 0202 USB:tä Asus EEE 901:n perässä (ja myös muiden koneiden). Sillä saa AIVAN eri luokan äänentoiston. Muitakin hyviä ulkoisia laitteita on, mutta ainakin tuo toimii heittämällä 9.04:n ja 10.04:n perässä. Monet pitävät EMU:n äänenlaatua ehdottomasti parhaana jota sillä rahalla saa, noin 100 euroa kun tilaa Thomann:ltä Saksasta (postikulut AINA 12 eur riippumatta mitä tilaa) - ehkä paras WEB-kauppa mitä tiedän, kokonaisuutena.
No, joo, sorry, aika pitkä tarinahan tästä tuli