Latasin openSUSE 11.3 -levykuvat (DVD ja CD, KDE ja Gnome) ja koekäytin niitä kahdessa omistamassani tietokoneessa asentamalla Gnome-version Acer 5310:aan ja ASRock Ion 330:aan (läppäri ja nettop). Lisäksi kokeilin jälkimmäisessä vielä KDE:tä. Näytönohjain (GMA 950) toimii Acerissa heti kiihdytettynä ilman kikkailuja. Useimmille koodekeille ja DVD-salauksenpurulle löytyy tuki helposti
http://opensuse-community.org/Restricted_Formats/11.3). Gnomessa riittää, kun lataa 1-click-linkin
http://opensuse-community.org/codecs-gnome.ymp.
Oheislaitteista en löytänyt tukea Samsung SCX-4200:lle, joka tunnistuu ja asentuu automaattisesti Ubuntussa. openSUSE lisäksi buuttailee omia aikojaan tai sulkee X:n. KDE:ssä tapahtui välillä omituista työpöytäikonien korruptoitumista. Harmi, sillä työpöytä on molemmissa hieno ja varsinkin Gnome vaikuttaa Ubuntua nopeammalta. Ehkä openSUSE olisi sopiva vaihtoehto miniläppäriin, varsinkin kun KDE:ssä on valmiina pienelle ruudulle sovitettu työtila. Mukava ominaisuus oli lisäksi se, että tuki Flashille, mp3:lle ja MS-fonteille asennetaan heti alussa, jos vain valitsee asennusvaihtoehdoksi käsivalinnan (ei siis ruksia auto configuration -valintaan). SUSEssa äänenvoimakkuuden säätö on oudon monen ikkunan takana. Perusasennuksessa äänenpaine jää aivan liian alhaiseksi. Master-kanavaa pääsee säätämään vasta YASTissa. Meni monta hetkeä, ennen kuin älysin sieltä katsoa.
Pidän kuitenkin Ubuntu 10.04:n ulkoasusta enemmän. Minusta Ubuntu on hiotumpi käyttöympäristönä. Erityisesti Ubuntussa viehättää uusi Ambiance-teema ja ikkunan napit vasemmalla. Jonkinlainen maccimaisuus on minusta myönteistä kehitystä. Olen käyttänyt Ubuntua jo sen verran pitkään, että on hankala siirtyä muihin distroihin. Ubuntu on minusta helpompi käyttää ja se tukee paremmin minun rautaani. Esimerkiksi ASRock Ion 330:ssa ei openSUSE tarjoa suljettua ajuria Nvidialle, kuten Ubuntussa. En saa siinä millään kiihdytystä toimimaan. Voi olla, että pidemmässä käytössä openSUSEn paremmat puolet tulisivat esiin.
EDIT:
Mokkulayhteys (tikkuna Option Icon Globetrotter 7.2) muodostui openSUSEssa Network Managerilla kuin itsestään vain kiinni tökkäämällä. Ubuntussa sentään täytyy syöttää maa ja palveluntarjoaja, mutta SUSEssa tikku meni itsestään nettiin
.
Mystinen "kaatuminen" (työpöytä mustenee, mutta LCD-taustavalo jää päälle) johtuu ilmeisesti Compizista ja tarkemmin Scale-efektistä (kun vie hiiren oikeaan yläkulmaan). Ongelma poistui, kun otin Scalen pois toiminnasta.
EDIT #2:
Jaha, taas putosin työpöydältä kesken kaiken...
EDIT #3:
Kokeilin KDE-jakelua live-CD:ltä HP Minissä (2133), joita minulla on kaksi yksilöä eri resoluutiolla. Oikeata näyttötarkkuutta ei löydy (1280x768, 1024x600). Enpä taida viitsiä asentaa. HP Miniin parempi vaihtoehto on Lucid Lynx tai Jolicloud.
EDIT #4:
Asensin openSUSEn KDE-version Asus Eee PC 900 -miniläppäriin. Pikanäppäimet (äänenvoimakkuus, WLAN on/off, kirkkaus) ja näyttöresoluutio toimivat heti, jopa kiihdytys pelaa. Taidan jättää ainakin toistaiseksi openSUSEn tähän mainioon miniläppäriin,kun kerran nopeuskin on kohdallaan (ei tahmaa). Mokkula Huawei e160e toimii SUSEssa hyvin, mutta Lucidissa (ja Gnome-SUSEssa) pelittävä Option Icon Globesurfer 7.2 ei.