Pahoittelut jos seuraavassa tekstissäni on jotain jo mainittua, en kuumuuden takia jaksanut koko ketjua lukea ajatuksella. Tuon nyt esille kaiken mitä itselle tuli mieleen.
Juttelin toisen isoveljeni kanssa tästä asiasta, ja hän antoi ajatuksiaan ja kritiikkiä ideastani. (hän kun ei ole mikään suuri Ubuntu -fani). Veli ehdotti, että pyytäisin vain ja ainoastaan sitä kokeilua muutamalla eniten käytetyllä koneella, sillä ei heti alkuun ei kannata edes puhua Ubuntujen vaihtamista kaikkiin koneisiin ennenkuin päättäjät yms ovat nähneet miten koneet toimii tuolla käyttiksellä.
Jos päättäjiä jäädään yksin odottelemaan niin kokeilusta ei tule mitään. Kokeilun pitäisi olla mahdollisimman laajaa ja alkuvalmisteluihin pitäisi käyttää aikaa (perehdytys yms). Todennäköisesti teillä on luokat tilattu täyteen samaa konemallia joten yhdelläkin koneella voi testata nopeasti livecd:llä perusjuttujen toimivuuden.
Ja ei kuulemma kannata antaa mitään hirveän pitkää sepustusta Ubuntusta ja koko ideastani, vaan melko lyhyt ja ytimekäs. Ihmiset kun eivät ilmeisesti jaksa lukea hirveän pitkiä pätkiä selostusta...
Ainakin varsinaisen suullisen esityksen pitäisi olla napakka ja melko lyhyt. Ei mikään 20sek selitys, mutta ei liian pitkäkään. Napakasti hyvät seikat mahdollisesta vaihdosta ilmi.
En tiedä miten tuo olisi tarkoitus hoitaa, mutta voit tehdä pitemmän kirjallisen paketin asiasta suullisen esityksen lisäksi kiinnostuneille luettavaksi.
Toiseksi hän suositteli perustelemaan perusteellisesti miksi minä haluan juuri Ubuntut koulun koneisiin. Tämä on vähän hankalaa, sillä ainoa syy on, että vihaan Windowsia ja tykkään kovasti Ubuntusta. Eli pitäisi kehitellä parempia argumentteja puolesta.. Yksi yllä mainitun lisäksi voisi olla se, että monessa muussakin koulussa on Ubuntut käytössä ja vieläpä todettu hyviksi.
Kyllä, argumentit ovat tärkeitä. Niillähän yleisö vakuutetaan, asiasta riippumatta.
Kannattaa varmaan puhua ainakin
*Ilmaisuudesta, Käyttis, sen mukana tulevat ohjelmat, pakettilähteistä saatavat ohjelmat ja päivitykset ovat kaikki ilmaisia
*Paremmasta päivitysten hallinnasta ja ohjelmien asennuksesta, kannattaa mainita pitkällä tuella varustetut LTS-versiot, jolloin voitaisiin asentaa uusi versio aina kahden vuoden välein.
*Hyvästä käyttäjähallinnasta
*Hyvästä suomennoksesta
*Tietoturvasta
*Kevyemmistä laitevaatimuksista
*Helposta käytettävyydestä
*Oletusohjelmista löytynee kaikki koulussa tarvittava, tai jossei löyty niin paketinhallinnalla voi asentaa lisää.
*Hyvästä muokattavuudesta eri tarpeisiin
*Käyttäjätunnuskohtaisista asetuksista, esimerkiksi jos jollakin on normaalia vaikeampia näköongelmia, hän voi ottaa käyttöön käyttöön sopivan teeman ja isommat fontit ilman, että se haittaa muita käyttäjiä mitenkään.
Mikäli käytät muiden lausuntoja esityksessä, mainitse ehdottomasti ainakin lausunnon antaja, paikka ja mieluiten päivämäärä (ainakin siinä kirjallisessa pitkässä versiossa jos sellaisen teet.) Paljon vakuuttavampaa kuin "se joku sano tällee sillo joskus jossai". Myös kiinnostuneiden on silloin helpompi etsiä lisää asiasta.
Tällä foorumillakin on ollut juttuja ja tänne on ilmoitettu raportteja muilta kouluilta kustannussäästöistä Linuxiin siirtymisen jälkeen. Niitä kannattaa ehdottomasti käyttää avuksi (mikäli se on sallittua). Tällöin tarjolla on konkreettista tietoa säästöistä eikä vain sinun ja jonkun toisen sanoja.
Voisi olla myös hyvä tulostaa vaikka koulussa pienet "esitteet", ihan vaikka mustavalkoiset joissa on vielä lyhyesti mistä on kyse ja linkkejä vaikka näihin raportteihin ja muihin tietolähteisiin aiheesta joita voi sitten antaa kiinnostuneille.
Lopuksi, kannattaa myös valmistautua siihen, että esityksen jälkeen joku saattaa ehkä kysyä jotain, joten miettimällä valmiiksi mitä ihmiset saattaisivat kysyä välttää sen "Ööh..tota..siis..niin..eh.." vastauksen itseltä.
T. tänä keväänä valmistunut datanomi, jonka koulussa oli/on erillinen Ubuntu-luokka.
E: Korjattu virhe