1
Että kuinka Ubuntu asennetaan Windowsista käsin USB-tikulle joka näkyy F-asemana Windowsiin?
2
Jos ja kun Ubuntun on saanut asennettua F-asemalle (USB-tikulle), niin kuinka sitten F-asemalta käynnistetty Ubuntu toimii?
Helpoin lienee
Unetbootin, jolla tikun saa käyttäytymään asennuslevyn live-tilan tavoin eli voit käyttää Ubuntua melko normaalisti, mutta silloin asetukset eivät tallennu ja käyttö on jonkin verran hitaampaa.
Tietenkin voit käyttää asennuslevyllä olevaa (USB-)Käynnistyslevyn luontia, jolla saat myös määrättyä paljonko tikusta käytetään omille tiedostoille, ohjelmille ja asetuksille. Sitä varten täytyy tietokone käynnistää asennuslevyltä ja avata Järjestelmä→Ylläpito-valikosta tuo Käynnistyslevyn luonti.
Yksi vaihtoehto on asentaa Ubuntu normaalisti asennuslevyltä muistitikulle, mutta tällöin on oltava tarkkana, että tosiaankin asennetaan se Ubuntu sinne tikulle eikä sisäiselle kiintolevylle. Myös on huolehdittava, että käynnistyslataaja (
Grub2) asennetaan muistitikulle. Tämä tehdään asennuksen loppuvaiheessa (
asennusoppaan vaihe 6), jossa valitaan Lisäasetukset ja laitetaan käynnistyslataaja muistitikulle (luultavasti sdb, jos koneessa on vain yksi kiintolevy ja muistitikku).
Tällöin Ubuntu toimii kuten kiintolevylle asennettuna, mutta mahdollisesti hieman (tai jopa huomattavasti) hitaammin USB-väylän ja muistitikkujen nopeuden rajoittuneisuudesta johtuen. Myöskin 4GB voi olla hieman liian vähän Ubuntun asennukseen.
2a
Voidaanko Ubuntun käyttö rajata ainoastaan F-asemalle - vai onko niin, että Ubuntu ei pääse käyttämään C-aseman levytilaa?
2b
No jos Ubuntu voi ainoastaan oletusarvoisesti käyttää F-asemaa, niin voiko Ubuntun saada tallentamaan tiedostoja myös C-asemalle?
Normaalisti käyttäjän tiedostot tallennetaan
juuriosioon /home-hakemiston alle käyttäjän
kotihakemistoon ja ohjelmat menevät muihin hakemistoihin. Tuo juuriosio on siis F-asema, jolle asennat Ubuntu. Huomaa, että asennuksen jälkeen Windows ei näytä enää F-asemaa, koska se ei tunnista sitä, joten Windows ei osaa käyttää sen sisältöä. Ubuntulla voi kyllä käyttää Windowsin tiedostoja ja asemaa. Se onnistuu Sijainnit-valikon kautta, johon Windowsin osiot (eli asemat) listautuvat.