Alkuperäinen kysymys on mielestäni erittäin hyvä ja siihen liittyy todella paljon asioita. Näitä on käsitelty osittain myös Canonical-säikeen alla hyvin kriittiseenkin sävyyn.
Vastauksena sanoisin, että en halua maksaa Linux-distrosta mitään ainakaan vastaavalla tavalla kuin mitä Windowsin kaupallinen malli olettaa. Tämä kaupallinen mallihan aiheuttaa todella pahoja rajoituksia sille miten koneeseen voi käyttöjärjestelmän laittaa, mitä se pitää sisällään, minkä kielinen se on, miten sitä pitää päivittää ja mistä mediat saa. Näitä Windows-ongelmiahan ratkotaan jopa tällä Foorumilla säännöllisesti. Kummaa että ihmiset haluavat tälle pelleilylle nykyään edes alistua - johtaa myös siihen että monella on nurkissa käyttämättömiä lisenssejä, joista on maksettu mutta ovat käytännössä arvottomia (vaikka olisivat teknisesti vielä toimivia).
Eipä tosin kukaan hintalapun kanssa linux distroa tarjoakaan.
Mutta tämä johtaa tietysti kysymykseen siitä, että miten Linuxin ja distrojen kehittäjät, jakelijat ja tukijat sitten tienaavat elantonsa - pitäähän heidän syödä ja asua?
Markkinataloudessa tuotteen tekijä saa rahansa myyntihinnassa - Linuxissa, GPL:ssä yleensä, ei ole tästä kyse vaan jokainen saa kehitystyön lähdekoodeineen ilman veloitusta. Kyseessä on siis aivan uusi yhteisöllinen malli, joka ei suoraan istu markkinatalouden malliin.
Distrojen tekijöillä on monesti muita toimintoja, esimerkiksi firmoille suunnattua maksullista tukea tai erillisiä maksullisia tuotteita ja tulot otetaan niistä. No, saavathan he "ilmaista" mainosta näistä maksuttomista GPL-tuotteistaan.
Toisaalta voisi ajatella, että jatkossa, kun yhteisöt, kunnat ja valtiot, käyttävät mieluummin GPL-tuotteita kuin yleisiä markkinatuotteita, distrojen ja linuxin kehittäjät saavat rahoitusta tätä kautta. Tässä mielessä jokainen veronmaksaja tukisi GPL-tuotteita.
Mutta miten ihan oikeasti Linux-kehittäjät ja distrojen tekijät saavat rahansa ... edellä oli lueteltu joitakin tapoja, mutta ne vaikuttavat kyllä huonosti määrittelemättömältä yhtälöltä. Ehkä joku täällä osaisi näistä esittää toimivankin yhtälön?
Linux-maailma on aika paljon edellä musiikki-businestä. Siellä vasta pohditaan onko tällaisessa avoimessa musiikin tuottamisessa mitään järkeä vai pitääkö kaikki tapahtua kuten ennenkin - periaatteessa siis maksat cd:stä tai kappaleesta netissä ja siinä se. Periaatteessa kyse on siellä samasta asiasta - miten tekijä saa rahaa työstään? Sellaista yhtälöä, joka sisältää vapaan musiikin levittämisen ja jossa artisti silti saa kohtuullisen toimeentulon, ei ole löytynyt.
Joten ... voisihan sitä jonkun vapaaehtoisen, vuosimaksun maksaa Linuxin ytimen kehityksestä PayPal :lla tai jotakin ... Tosin, sen pitäisi hypätä silmille - eikä ole sitä tehnyt - jotta se oikeasti tulisi tehtyä. Ehkä jossakin on tällainen sijoituskohde?