Kirjoittaja Aihe: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa  (Luettu 9241 kertaa)

Turbineair

  • Vieras
Ikään kuin juhlan kunniaksi, pian 1v. Ubua takana, haluasin viimeinkin löytää musiikkisoittimen, jolla saan valmiiksi tarkoitusta varten editoidut biisit ristihäivytettyä (crossfade). Sen jälkeen kun Ubu alkoi toistaa useampaa äänitiedostoa samanaikaisesti niin ohjelmien kehittäjiltä ei pitäisi vaatia kummoistakaan rapsuttelua saada homma pelittämään.

Kilpailevan järjestelmän ohjelmissa tämä oli jo ihan välttävästi toimivaa peruskauraa. Toki niissäkin oli valtaosassa oletusasetukset keturallaan (X-mallin grafiikka).

"Kunnon ristihäivytyshän" menee seuraavasti:   [Ohi asian tai sen sisälle]
1. Loppuva biisi häipyy "kuperalla käyrällä" hitaasti ja tekee vasta häivytyksen lopussa nopean pudotuksen 5-0% äänitasolle.
2. Alkava biisi voidaan aloittaa suoraan 100% äänitasolla tai tehden sikanopea kaari 90-100%:iin

Esimerkki:
Häivytysaika 4-4,5 sekuntia on perus ADHD käyttäjälle kenties toimivin kunhan ristihäivytyksen kaavio on säädetty kohdilleen. Tällöin lopputuloksena rytmi muuttuu yleensä optimaalisena "mentaaliseen sopeutumisnopeuteen" nähden. Parhaimmillaan tällöin ei häiritse genren äkillinen vaihtuminenkaan kunhan rytmi tai menttaalinen energia ovat suhteellisessa korrelaatiossa.

Onhan minullakin toki biisejä joiden alussa tai lopussa on sekuntikaupalla hiljaisuutta, mutta se nyt vaan on otettava oman laiskuuden piikkiin.

MUTTA SIIS, ONKO TOIMIVAA CROSSFADEA MISSÄÄN OHJELMASSA?
« Viimeksi muokattu: 28.05.10 - klo:21.28 kirjoittanut nm »

Tha-Fox

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3315
  • Arch Linux && CentOS
    • Profiili
    • http://kettu.dy.fi
Vs: Toimiva ristihäivytys hakusessa
« Vastaus #1 : 22.05.10 - klo:03.45 »
En nyt ihan ymmärrä selitystäsi, mutta saatko esim. Rytmilaatikon ristihäivytyksen toimimaan haluamallasi tavalla? Itselle se on kuulostanut oletusasetuksillaan ihan hyvältä, mutta enpä mitään totisemmasta kuuntelusta ymmärräkään  :)

nore

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 302
    • Profiili
Vs: Toimiva ristihäivytys hakusessa
« Vastaus #2 : 22.05.10 - klo:05.20 »
Rytmilaatikko> Muokkaa > Asetukset > Toisto >
(x) Käytä ristihäivyttävää järjestelmää (vaatii uudelleenkäynnistyksen)
-o- Ristiinhäivytyksen kesto

Turbineair

  • Vieras
Vs: Toimiva ristihäivytys hakusessa
« Vastaus #3 : 22.05.10 - klo:19.31 »
Totinen kuuntelu :D Vuosikymmenten kuluessa ehtii säädellä lisäarvotkin kohdilleen :p

Kokeilen rytmilaatikkoa kunhan saan puhtaan asennuksen joskus tehtyä (laiskottaa). Jostain syystä ei tähän mennessä ole rl:n ristihäivytykset toimineet. Kokeilen 10.04:n kanssa uudelleen.

Sitä ennen olisi erittäin mukavaa saada tietoa uuden Audacious 2.3 soittimen Crossfade plugin'sta. Löytyy:
"Rightclick"> Preferences> Audio> Nykyinen ulostuloliitännäinen
kohdasta. Ainakin säädöt näyttivät "kriteerit" täyttäviltä.

Ongelma vaan on, että en saa sitä otettua käyttöön? Plugin'in valinnan jälkeen ohjelma sammuu ja seuraava käynnistys palauttaa edelliset asetukset. Tää on niin tätä!
Onkohan kukaan muu saanut Audacious Crossfade plugin'ia toimimaan?

Turbineair

  • Vieras
Vs: Toimiva ristihäivytys hakusessa
« Vastaus #4 : 22.05.10 - klo:21.33 »
Killitelkää ihmeessä kuinka vähällä prossuteholla äänet tuotetaan. Ehkä laitan vain pikkumustan pömpeliin johon se kuuluukin. Perus tiskijukkailun jälkeen etsin "simppeliä" algoritmia, joka tekisi perushommat puolestani. En ole aihealueen sisällä(?), mutta aiheesta olen trendien osalta valmis väittelemään hamaan "tappiin" asti.

Audiopuoli ei toimi Ubuntussa likipitäenkään, niin hyvin kuin se voisi toimia.

Turbineair

  • Vieras
Vs: Toimiva ristihäivytys hakusessa
« Vastaus #5 : 28.05.10 - klo:20.15 »
Henkinen pakkotila palata kurmootuksen tilaan  ::)

Kiitos muistutuksesta. Olen pariin otteeseen testaillut musan kuuntelua optimoidun vinnitoosan ohjelmilla. Suoraan sanoen olen tottunut (downshift) huonompaan laatuun. Ubun puolella täytyy vertailun jälkeen todeta, että erityistä kehitettävää olisi ekvalisaattori(en) puolella. Eli lyhyesti: Ekvalisaattorien säätönappien välinen "kaussin kellokäyrä" on juosten kstu. Alapään bassojen pehmeys loistaa poissaolollaan ja diskantit räksyttävät kuin hiirenloukut konsanaan.

Taitavat olla harvassa lx:n audiofiilit, jotka voisivat "säätää" soitto-ohjelmat "yleisesti hyvälle mallille". Pakatun musiikin osalta ekvalisaattorissa on ns. sweet spotit, joissa muutoin nätti kaari tekee "julman poikkeaman" ylös tai alas. Sama "säätöoptimointi" koskee myös huonoja, eli normaaleja, studio cd:itä. Näin sanotusti, asiaan kannattanee kiinnittää huomiota, jos on mahdollista yllättää kuulija alkuperäistä paremmalla äänellä!

Lisäksi, kokeilemieni Ubun soitto-ohjelmien vuoksi väitän, että suurin osa näistä ohjelmista voitaisiin suoraan luokitella vaikka Rytmilaatikon skineiksi (gui). Pitäisiköhän joskus tehdä niitä maalejakin, eikä pelata hyvän tiimipelaajan cv:tä.

Ristihäivytyksen lisäksi toivelistaltani löytyykin siis lista odotuksista.  ;D

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16430
    • Profiili
Vs: Toimiva ristihäivytys hakusessa
« Vastaus #6 : 28.05.10 - klo:21.26 »
Ubun puolella täytyy vertailun jälkeen todeta, että erityistä kehitettävää olisi ekvalisaattori(en) puolella. Eli lyhyesti: Ekvalisaattorien säätönappien välinen "kaussin kellokäyrä" on juosten kstu. Alapään bassojen pehmeys loistaa poissaolollaan ja diskantit räksyttävät kuin hiirenloukut konsanaan.

Mistä ekvalisaattoreista puhut? Lista huonoista ja hyvistä suotimista kiinnostaisi varmasti muitakin, ja havaintojen vertaaminen olisi helpompaa, kun tiedetään mistä on kyse.

Parhaissa Linuxin taajuuskorjaimissa on kyllä säätövaraa riittävästi eivätkä ne heikennä laatua merkittävästi. Oletko kokeillut esimerkiksi PulseAudion uutta taajuuskorjainta?


Lainaus
Taitavat olla harvassa lx:n audiofiilit, jotka voisivat "säätää" soitto-ohjelmat "yleisesti hyvälle mallille". Pakatun musiikin osalta ekvalisaattorissa on ns. sweet spotit, joissa muutoin nätti kaari tekee "julman poikkeaman" ylös tai alas.

Jos näin olisi yleisesti edes jonkin tietyn formaatin osalta, poikkeamaa pitäisi kompensoida dekooderissa eikä erillisellä suotimella. Itse epäilen vahvasti, että mistään laajasti käytetystä kodekista löytyisi tällaista vikaa. Väitän siis, ettei toistoa voi yleisesti säätää nykyistä paremmalle mallille tavallisella ekvalisoinnilla lukuunottamatta laitteiston ja kuuntelutilan taajuusvasteen kompensointia (DRC), jotka ovat kyllä perusteltuja.

Yksittäiset äänitteet ovatkin sitten asia erikseen, mutta olen hyvin epäileväinen myös sellaisen "älykkään" ekvalisoinnin suhteen, joka löytäisi automaattisesti sopivat säädöt jollekin satunnaiselle tallenteelle. Olisin kyllä kiinnostunut tutkimaan aihetta, jos voit heittää linkkejä toimiviin toteutuksiin.

Turbineair

  • Vieras
Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
« Vastaus #7 : 28.05.10 - klo:22.54 »
nm:lle
Mietin sanomiasi asioita joskus "paremmalla järjellä". Nyt kuuntelen vain musiikkia hyvillä asetuksilla. Aah, nöyryys vetää kyykkyyn isonkin egon.

Ei nämä säädöt ole missään! oletusasetuksina.

Turbineair

  • Vieras
Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
« Vastaus #8 : 02.06.10 - klo:17.48 »
Parempi aika on "vähän kortilla", joten
Aivan aluksi: Mikään seuraavassa ei aivan tarkkaanottaen pidä paikkaansa. Kaikki riippuu ja roikkuu vähän sinne sun tänne.

Ensinnäkin: Ei ole olemassa autenttista eikä alkuperäistä ääntä tai soundia. Jokainen tekninen vimpain ja komponentti joka osallistuu äänen tuottamiseen ”vääristää” alkuperäistä lähdettä. Sama ilmiö toistuu myös akustisessa livekonsertissa kun akustinen tila ja ihmisten vialliset kuuloelimet ”vääristävät” ääntä.

Toiseksi: Teknisin mittalaittein optimoitu äänen tallennus takaa vasta hyvän pohjan kuuntelunautinnolle kun kaikki ihmiskorvin kuultavissa olevat taajuudet on saatu mukaan tallenteelle. On myös musiikin tyylilajeja, joita ei missään nimessä saa purkitusvaiheessa ”harmonisoida”.

Kommentti nm:n "älykkään" ekvalisoinnin suhteen...

Sweet spotit löytyivät eräällä ”ekvalisaattorilelulla”. Taajuusalueelle 20Hz-20kHz sai lisätä ja poistaa haluamansa määrän säätimiä. Jätin vain yhden säätimen ja kutistin sen taajuualueen niin kapeaksi kuin vain mahdollista. Volumet kaakkon ja tuttuja biisejä kuuntelemaan. Opettavaiseksi kokemus muodostui kun säädindä liutti hitaasti vasemmalta (20Hz) oikealle (20kHz). Testaus on tietysti monimutkaista ja tylsää, mutta lopulta korjaavat säätimet alkavat asettua aina likipitäen samoille hertsilukemille. Niistä on hyvä jatkaa hiomista.

Elektroniikkavalmistajat ovat tehneet tätä "inhimillistämistä", jo vuosikaudet laitteistokokonaisuuden optimoinnin nimikkeellä. Vaikka ko. kontekstista puuttuu spesifi kokonaisuus niin silti on mahdollista tehdä peruskupruja eliminoivaa ekvalisaattorisäätöä?
Periaatteessa tällöin liikutaan äänen eri taajuuksiin liittyvällä vaistonvaraisen reaktion tasolla vrt. vauvan itku. Kyse on siis hienovaraisesta nyanssien säädöstä, eikä mistään muusta.

Tulevaisuudessa toistettavan musiikin tietyllä Genrellä voi olla aivan omanlaisensa "optimointi" asetukset. Yksi kaikille tai sitten ei: Replygain säädöissä esim. dance, metal, classical tarvitaan jo n. 4-6db volume-ero, jotta ne kuulostavat yhteismitallisilta kajareidenkin kautta.

Tietyssä mielessä koko aihealue on paradoksi. Valitettavasti en onnistunut asentamaan PulseAudion taajuuskorjainta tavalla 1 enkä 2. Selkeästihän tuo muutoin on se ns. puuttuva lenkki, joka "helpottaisi elämää".

Mutta noin ylimalkaan: En ole tyytyväinen, joten parannettavaakin löytyy?

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
« Vastaus #9 : 02.06.10 - klo:18.44 »
"TurbineAir", pitkä "MuTu" vuodatuksesi hieman ihmetyttää ja herättää kysymykset miksi, mitä, kenelle.  Ohjelmointia tai algoritmin suunnittelua tuo ei auta, ei myöskään elektroniikkainsinööriä tai ketään muutakaan kuviteltavissa olevaa henkilöä joka voisi suunnitella jotain uutta.
Olet kuvauksestasi päätellen leikkinyt parametrisellä ekvalisoinnilla joka on todella vanha asia, en osaa sanoa montako vuosikymmentä olkoonkin että vuosikymmenien kuluessa idea on tuotu hardware laitteesta tietokone algoritmiksi.

Lainaus
Valitettavasti en onnistunut asentamaan PulseAudion taajuuskorjainta tavalla 1 enkä 2.


Tuossa on vanha .deb paketti jos haluat kokeilla mutta se on 32 bittinen versio ja uudempi versio tästä lienee toiminnallisesti parempi:

http://www.homelinuxpc.com/download/pulseaudio-equalizer_2.4_all.deb


Edit:  Alempana uudempi paketti (v 2.7).
« Viimeksi muokattu: 02.06.10 - klo:19.53 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

Turbineair

  • Vieras
Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
« Vastaus #10 : 02.06.10 - klo:19.11 »
Enpä tiedä muista, mutta minulta tämän aihepiirin verbalisointi alta 30 aakkoseen on "mission impossible". Ei voi mitään...
 :-*

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
« Vastaus #11 : 02.06.10 - klo:19.49 »
Kävin etsimässä uudemman PulseAudio taajuuskorjaimen .deb paketin, asentui ainakin itselläni Lucidiin (64 bittinen):

https://launchpad.net/~psyke83/+archive/ppa/+files/pulseaudio-equalizer_2.7_all.deb

Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

Tempo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 753
    • Profiili
Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
« Vastaus #12 : 02.06.10 - klo:19.56 »
tseesus sentään, jätkä esittää kovan luokan audio fiiliä ja ettii jotain pirun crossfade ja eq ohjelmaa.  just joo

Kuule!  Pioneer ja denon ainakin valmistaa tuota disko kamaa millä voi hoitaa noita molempia juttuja automaattisesti tai manuaalisesti.

http://www.pioneer.fi/fi/products/44/74/461/SVM-1000/index.html

Läppäri aikakausi alkaa olla lopuillaan. (lopen kyllästynyt läppäreihin)
Fujitsu siemens E5925 EPA, Intel core 2 duo, 8 G ram, SSD, yms yms......

Ja linkki pääte ohjeisiin-------->http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=32091.msg282369#msg2823

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16430
    • Profiili
Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
« Vastaus #13 : 02.06.10 - klo:20.03 »
Kävin etsimässä uudemman PulseAudio taajuuskorjaimen .deb paketin, asentui ainakin itselläni Lucidiin (64 bittinen):

https://launchpad.net/~psyke83/+archive/ppa/+files/pulseaudio-equalizer_2.7_all.deb

Huomautuksena, että tämä on sitten eri ohjelma kuin PulseAudion repositoriossa oleva phish3:n SystemEqualizer-toteutus. Eroja on listattu linkittämässäni viestissä. Tietääkseni kukaan ei vielä ole vaivautunut tekemään Lucidille pulseaudio-paketointia, jossa tämä ekvalisaattori olisi mukana.

Turbineair

  • Vieras
Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
« Vastaus #14 : 02.06.10 - klo:20.36 »
Pakka näyttää menevän liian monimutkaiseksi. Odotusasrvot  heikkenevät, ei voi mitään.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16430
    • Profiili
Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
« Vastaus #15 : 02.06.10 - klo:20.48 »
Päinvastoin, jatkossa ei tarvitse haeskella erillistä ekvalisaattoria, kun PulseAudioon on integroitu hyvä toteutus. Valitettavasti Ubuntun paketoijat eivät ottaneet sitä mukaan Lucidiin, mutta ehkäpä Maverickiin onnistuu, sopivasti painostettuna.

Sillävälin harrastaja kääntelee itse Pulsensa ja peruskäyttäjä voi kokeilla vaikka tuota Ajaaskelin linkittämää psyke83:n ohjelmaa.
« Viimeksi muokattu: 02.06.10 - klo:20.50 kirjoittanut nm »

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
« Vastaus #16 : 02.06.10 - klo:21.40 »
Tuo Phish3 -toteutus näyttää lupaavalta mutta vaatisi hieman Pulsen virittelyä näköjään ensin.
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

Turbineair

  • Vieras
Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
« Vastaus #17 : 04.06.10 - klo:17.32 »
Ekvalisaatori ei asentunut pässin raivolla, joten seuraavaksi kokeilen samaa lehmän hermoilla.
Maverickia odotellessa ehtii vaikka säädellä musiikkikirjastonsa volumet kohdilleen.
Vinks! Vinks! http://gnormalize.sourceforge.net/ Vanha juttu, mutta mulle uusi tuttu?
Ai niin. Onhan noissa videoissakin ääni. Hmm...

Kun kerran aloittaa niin, miksi ei veisi high-end'iin saakka:
-Kappalekohtainen replay-gain säätö ja suora tallennus optimoituun äänitasoon (ilman gain merkintöjä tagiin yms)
-Ekvalisaattori ”äänikortille” tallennettavin säädöin +valinta lukunopeudesta, esim frequences 44.1-192kHz in 16/24Bit

Muistin härsykkeeksi:
Toimiva ristihäivytys = Biisin vaihtuessa ladataan seuraavan alku muistipuskuriin. Satunnaistoiston varalta seuraava biisi on valittava välittömästi viimeistään next-nappulaa painettaessa. Jos biisin sisällä hyppelyä halutaan feidailla niin hätäisesti mietittynä se tehdään lyhyellä muistiinlukuviiveellä. Näin monimutkaisesta ja vaikeasta asiasta on kyse. Kertaus on Hobittien äiti.

PulseAudion porukalle kuitenkin luimisteleva hatun nosto hyvän strategian valinnasta.

Turbineair

  • Vieras
Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
« Vastaus #18 : 04.06.10 - klo:18.19 »
Aah, joku kyseli kehiteltävää.
Yhden kaiuttimen kotiteatterjärjestelmäi. Sijoituspaikka keskellä huoneen kattoa. Laitteelle ilmoitettavat parametrit huoneen koko 3D:nä. Loput automaattisesti teknobrassailuna. Tämä on sitä high-end'in jälkeistä kehittelyäköh.

Hulluin ajatus on pallon muotoinen optiikka kameraan. Lähinnä Nasan tarpeisiin ja 3D mallinnukseen erilaisissa "suljetuissa" tiloissa.

Valitettavasti kumpikaan edellisistä ei ole originelli ajatus vaan ratkaisuja haetaan jo usealla eri tahoilla! Who's gonna win the race?
« Viimeksi muokattu: 04.06.10 - klo:18.30 kirjoittanut Turbineair »

Turbineair

  • Vieras
Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
« Vastaus #19 : 04.06.10 - klo:20.22 »
Siis oikeasti jäljittäkää se myyrä, joka on kehityksen tulppana. Audiopuolen lagaaminen pahimmillaan vuosikymmeniä jäljessä kehityksestä, ei ole läpi sormien katsottavissa.

Ja jos salaliittoteoreetikon viitta ei harteita paina ja työskentelet suljetussa yhteisössä, voit myös raottaa foliohattuasi ja sukeltaa kvanttiteorian "dualistiseen maailmaan" suunnittelemaan teleportoitavia antureita ja instrumentteja jne. Osa on totta teoriassa ja hippunen jopa käytännössä? Todennäköisyys epäonnistumiselle on lähellä 100%:tia.

Siis edelleen, mikä ääneen liittyvä tekijä voi olla niin ylitsepääsemättömän vaikeata teoriassa tai käytännössä? En vaan kertakaikkiaan ymmärrä, tyhmä kun olen.
« Viimeksi muokattu: 04.06.10 - klo:23.41 kirjoittanut Turbineair »