Ubuntu Suomen keskustelualueet

Ubuntun käyttö => Multimedia ja grafiikka => Aiheen aloitti: Turbineair - 20.05.10 - klo:16.00

Otsikko: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: Turbineair - 20.05.10 - klo:16.00
Ikään kuin juhlan kunniaksi, pian 1v. Ubua takana, haluasin viimeinkin löytää musiikkisoittimen, jolla saan valmiiksi tarkoitusta varten editoidut biisit ristihäivytettyä (crossfade). Sen jälkeen kun Ubu alkoi toistaa useampaa äänitiedostoa samanaikaisesti niin ohjelmien kehittäjiltä ei pitäisi vaatia kummoistakaan rapsuttelua saada homma pelittämään.

Kilpailevan järjestelmän ohjelmissa tämä oli jo ihan välttävästi toimivaa peruskauraa. Toki niissäkin oli valtaosassa oletusasetukset keturallaan (X-mallin grafiikka).

"Kunnon ristihäivytyshän" menee seuraavasti:   [Ohi asian tai sen sisälle]
1. Loppuva biisi häipyy "kuperalla käyrällä" hitaasti ja tekee vasta häivytyksen lopussa nopean pudotuksen 5-0% äänitasolle.
2. Alkava biisi voidaan aloittaa suoraan 100% äänitasolla tai tehden sikanopea kaari 90-100%:iin

Esimerkki:
Häivytysaika 4-4,5 sekuntia on perus ADHD käyttäjälle kenties toimivin kunhan ristihäivytyksen kaavio on säädetty kohdilleen. Tällöin lopputuloksena rytmi muuttuu yleensä optimaalisena "mentaaliseen sopeutumisnopeuteen" nähden. Parhaimmillaan tällöin ei häiritse genren äkillinen vaihtuminenkaan kunhan rytmi tai menttaalinen energia ovat suhteellisessa korrelaatiossa.

Onhan minullakin toki biisejä joiden alussa tai lopussa on sekuntikaupalla hiljaisuutta, mutta se nyt vaan on otettava oman laiskuuden piikkiin.

MUTTA SIIS, ONKO TOIMIVAA CROSSFADEA MISSÄÄN OHJELMASSA?
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys hakusessa
Kirjoitti: Tha-Fox - 22.05.10 - klo:03.45
En nyt ihan ymmärrä selitystäsi, mutta saatko esim. Rytmilaatikon ristihäivytyksen toimimaan haluamallasi tavalla? Itselle se on kuulostanut oletusasetuksillaan ihan hyvältä, mutta enpä mitään totisemmasta kuuntelusta ymmärräkään  :)
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys hakusessa
Kirjoitti: nore - 22.05.10 - klo:05.20
Rytmilaatikko> Muokkaa > Asetukset > Toisto >
(x) Käytä ristihäivyttävää järjestelmää (vaatii uudelleenkäynnistyksen)
-o- Ristiinhäivytyksen kesto
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys hakusessa
Kirjoitti: Turbineair - 22.05.10 - klo:19.31
Totinen kuuntelu :D Vuosikymmenten kuluessa ehtii säädellä lisäarvotkin kohdilleen :p

Kokeilen rytmilaatikkoa kunhan saan puhtaan asennuksen joskus tehtyä (laiskottaa). Jostain syystä ei tähän mennessä ole rl:n ristihäivytykset toimineet. Kokeilen 10.04:n kanssa uudelleen.

Sitä ennen olisi erittäin mukavaa saada tietoa uuden Audacious 2.3 soittimen Crossfade plugin'sta. Löytyy:
"Rightclick"> Preferences> Audio> Nykyinen ulostuloliitännäinen
kohdasta. Ainakin säädöt näyttivät "kriteerit" täyttäviltä.

Ongelma vaan on, että en saa sitä otettua käyttöön? Plugin'in valinnan jälkeen ohjelma sammuu ja seuraava käynnistys palauttaa edelliset asetukset. Tää on niin tätä!
Onkohan kukaan muu saanut Audacious Crossfade plugin'ia toimimaan?
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys hakusessa
Kirjoitti: Turbineair - 22.05.10 - klo:21.33
Killitelkää ihmeessä kuinka vähällä prossuteholla äänet tuotetaan. Ehkä laitan vain pikkumustan pömpeliin johon se kuuluukin. Perus tiskijukkailun jälkeen etsin "simppeliä" algoritmia, joka tekisi perushommat puolestani. En ole aihealueen sisällä(?), mutta aiheesta olen trendien osalta valmis väittelemään hamaan "tappiin" asti.

Audiopuoli ei toimi Ubuntussa likipitäenkään, niin hyvin kuin se voisi toimia.
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys hakusessa
Kirjoitti: Turbineair - 28.05.10 - klo:20.15
Henkinen pakkotila palata kurmootuksen tilaan  ::)

Kiitos muistutuksesta. Olen pariin otteeseen testaillut musan kuuntelua optimoidun vinnitoosan ohjelmilla. Suoraan sanoen olen tottunut (downshift) huonompaan laatuun. Ubun puolella täytyy vertailun jälkeen todeta, että erityistä kehitettävää olisi ekvalisaattori(en) puolella. Eli lyhyesti: Ekvalisaattorien säätönappien välinen "kaussin kellokäyrä" on juosten kstu. Alapään bassojen pehmeys loistaa poissaolollaan ja diskantit räksyttävät kuin hiirenloukut konsanaan.

Taitavat olla harvassa lx:n audiofiilit, jotka voisivat "säätää" soitto-ohjelmat "yleisesti hyvälle mallille". Pakatun musiikin osalta ekvalisaattorissa on ns. sweet spotit, joissa muutoin nätti kaari tekee "julman poikkeaman" ylös tai alas. Sama "säätöoptimointi" koskee myös huonoja, eli normaaleja, studio cd:itä. Näin sanotusti, asiaan kannattanee kiinnittää huomiota, jos on mahdollista yllättää kuulija alkuperäistä paremmalla äänellä!

Lisäksi, kokeilemieni Ubun soitto-ohjelmien vuoksi väitän, että suurin osa näistä ohjelmista voitaisiin suoraan luokitella vaikka Rytmilaatikon skineiksi (gui). Pitäisiköhän joskus tehdä niitä maalejakin, eikä pelata hyvän tiimipelaajan cv:tä.

Ristihäivytyksen lisäksi toivelistaltani löytyykin siis lista odotuksista.  ;D
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys hakusessa
Kirjoitti: nm - 28.05.10 - klo:21.26
Ubun puolella täytyy vertailun jälkeen todeta, että erityistä kehitettävää olisi ekvalisaattori(en) puolella. Eli lyhyesti: Ekvalisaattorien säätönappien välinen "kaussin kellokäyrä" on juosten kstu. Alapään bassojen pehmeys loistaa poissaolollaan ja diskantit räksyttävät kuin hiirenloukut konsanaan.

Mistä ekvalisaattoreista puhut? Lista huonoista ja hyvistä suotimista kiinnostaisi varmasti muitakin, ja havaintojen vertaaminen olisi helpompaa, kun tiedetään mistä on kyse.

Parhaissa Linuxin taajuuskorjaimissa on kyllä säätövaraa riittävästi eivätkä ne heikennä laatua merkittävästi. Oletko kokeillut esimerkiksi PulseAudion uutta taajuuskorjainta (http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1378087)?


Lainaus
Taitavat olla harvassa lx:n audiofiilit, jotka voisivat "säätää" soitto-ohjelmat "yleisesti hyvälle mallille". Pakatun musiikin osalta ekvalisaattorissa on ns. sweet spotit, joissa muutoin nätti kaari tekee "julman poikkeaman" ylös tai alas.

Jos näin olisi yleisesti edes jonkin tietyn formaatin osalta, poikkeamaa pitäisi kompensoida dekooderissa eikä erillisellä suotimella. Itse epäilen vahvasti, että mistään laajasti käytetystä kodekista löytyisi tällaista vikaa. Väitän siis, ettei toistoa voi yleisesti säätää nykyistä paremmalle mallille tavallisella ekvalisoinnilla lukuunottamatta laitteiston ja kuuntelutilan taajuusvasteen kompensointia (DRC), jotka ovat kyllä perusteltuja.

Yksittäiset äänitteet ovatkin sitten asia erikseen, mutta olen hyvin epäileväinen myös sellaisen "älykkään" ekvalisoinnin suhteen, joka löytäisi automaattisesti sopivat säädöt jollekin satunnaiselle tallenteelle. Olisin kyllä kiinnostunut tutkimaan aihetta, jos voit heittää linkkejä toimiviin toteutuksiin.
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: Turbineair - 28.05.10 - klo:22.54
nm:lle
Mietin sanomiasi asioita joskus "paremmalla järjellä". Nyt kuuntelen vain musiikkia hyvillä asetuksilla. Aah, nöyryys vetää kyykkyyn isonkin egon.

Ei nämä säädöt ole missään! oletusasetuksina.
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: Turbineair - 02.06.10 - klo:17.48
Parempi aika on "vähän kortilla", joten
Aivan aluksi: Mikään seuraavassa ei aivan tarkkaanottaen pidä paikkaansa. Kaikki riippuu ja roikkuu vähän sinne sun tänne.

Ensinnäkin: Ei ole olemassa autenttista eikä alkuperäistä ääntä tai soundia. Jokainen tekninen vimpain ja komponentti joka osallistuu äänen tuottamiseen ”vääristää” alkuperäistä lähdettä. Sama ilmiö toistuu myös akustisessa livekonsertissa kun akustinen tila ja ihmisten vialliset kuuloelimet ”vääristävät” ääntä.

Toiseksi: Teknisin mittalaittein optimoitu äänen tallennus takaa vasta hyvän pohjan kuuntelunautinnolle kun kaikki ihmiskorvin kuultavissa olevat taajuudet on saatu mukaan tallenteelle. On myös musiikin tyylilajeja, joita ei missään nimessä saa purkitusvaiheessa ”harmonisoida”.

Kommentti nm:n "älykkään" ekvalisoinnin suhteen...

Sweet spotit löytyivät eräällä ”ekvalisaattorilelulla”. Taajuusalueelle 20Hz-20kHz sai lisätä ja poistaa haluamansa määrän säätimiä. Jätin vain yhden säätimen ja kutistin sen taajuualueen niin kapeaksi kuin vain mahdollista. Volumet kaakkon ja tuttuja biisejä kuuntelemaan. Opettavaiseksi kokemus muodostui kun säädindä liutti hitaasti vasemmalta (20Hz) oikealle (20kHz). Testaus on tietysti monimutkaista ja tylsää, mutta lopulta korjaavat säätimet alkavat asettua aina likipitäen samoille hertsilukemille. Niistä on hyvä jatkaa hiomista.

Elektroniikkavalmistajat ovat tehneet tätä "inhimillistämistä", jo vuosikaudet laitteistokokonaisuuden optimoinnin nimikkeellä. Vaikka ko. kontekstista puuttuu spesifi kokonaisuus niin silti on mahdollista tehdä peruskupruja eliminoivaa ekvalisaattorisäätöä?
Periaatteessa tällöin liikutaan äänen eri taajuuksiin liittyvällä vaistonvaraisen reaktion tasolla vrt. vauvan itku. Kyse on siis hienovaraisesta nyanssien säädöstä, eikä mistään muusta.

Tulevaisuudessa toistettavan musiikin tietyllä Genrellä voi olla aivan omanlaisensa "optimointi" asetukset. Yksi kaikille tai sitten ei: Replygain säädöissä esim. dance, metal, classical tarvitaan jo n. 4-6db volume-ero, jotta ne kuulostavat yhteismitallisilta kajareidenkin kautta.

Tietyssä mielessä koko aihealue on paradoksi. Valitettavasti en onnistunut asentamaan PulseAudion taajuuskorjainta tavalla 1 enkä 2. Selkeästihän tuo muutoin on se ns. puuttuva lenkki, joka "helpottaisi elämää".

Mutta noin ylimalkaan: En ole tyytyväinen, joten parannettavaakin löytyy?
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: ajaaskel - 02.06.10 - klo:18.44
"TurbineAir", pitkä "MuTu" vuodatuksesi hieman ihmetyttää ja herättää kysymykset miksi, mitä, kenelle.  Ohjelmointia tai algoritmin suunnittelua tuo ei auta, ei myöskään elektroniikkainsinööriä tai ketään muutakaan kuviteltavissa olevaa henkilöä joka voisi suunnitella jotain uutta.
Olet kuvauksestasi päätellen leikkinyt parametrisellä ekvalisoinnilla joka on todella vanha asia, en osaa sanoa montako vuosikymmentä olkoonkin että vuosikymmenien kuluessa idea on tuotu hardware laitteesta tietokone algoritmiksi.

Lainaus
Valitettavasti en onnistunut asentamaan PulseAudion taajuuskorjainta tavalla 1 enkä 2.


Tuossa on vanha .deb paketti jos haluat kokeilla mutta se on 32 bittinen versio ja uudempi versio tästä lienee toiminnallisesti parempi:

http://www.homelinuxpc.com/download/pulseaudio-equalizer_2.4_all.deb (http://www.homelinuxpc.com/download/pulseaudio-equalizer_2.4_all.deb)


Edit:  Alempana uudempi paketti (v 2.7).
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: Turbineair - 02.06.10 - klo:19.11
Enpä tiedä muista, mutta minulta tämän aihepiirin verbalisointi alta 30 aakkoseen on "mission impossible". Ei voi mitään...
 :-*
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: ajaaskel - 02.06.10 - klo:19.49
Kävin etsimässä uudemman PulseAudio taajuuskorjaimen .deb paketin, asentui ainakin itselläni Lucidiin (64 bittinen):

https://launchpad.net/~psyke83/+archive/ppa/+files/pulseaudio-equalizer_2.7_all.deb (https://launchpad.net/~psyke83/+archive/ppa/+files/pulseaudio-equalizer_2.7_all.deb)

Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: Tempo - 02.06.10 - klo:19.56
tseesus sentään, jätkä esittää kovan luokan audio fiiliä ja ettii jotain pirun crossfade ja eq ohjelmaa.  just joo

Kuule!  Pioneer ja denon ainakin valmistaa tuota disko kamaa millä voi hoitaa noita molempia juttuja automaattisesti tai manuaalisesti.

http://www.pioneer.fi/fi/products/44/74/461/SVM-1000/index.html

Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: nm - 02.06.10 - klo:20.03
Kävin etsimässä uudemman PulseAudio taajuuskorjaimen .deb paketin, asentui ainakin itselläni Lucidiin (64 bittinen):

https://launchpad.net/~psyke83/+archive/ppa/+files/pulseaudio-equalizer_2.7_all.deb (https://launchpad.net/~psyke83/+archive/ppa/+files/pulseaudio-equalizer_2.7_all.deb)

Huomautuksena, että tämä on sitten eri ohjelma kuin PulseAudion repositoriossa oleva phish3:n SystemEqualizer-toteutus. Eroja on listattu linkittämässäni viestissä (http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1378087). Tietääkseni kukaan ei vielä ole vaivautunut tekemään Lucidille pulseaudio-paketointia, jossa tämä ekvalisaattori olisi mukana (http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=9125903#post9125903).
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: Turbineair - 02.06.10 - klo:20.36
Pakka näyttää menevän liian monimutkaiseksi. Odotusasrvot  heikkenevät, ei voi mitään.
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: nm - 02.06.10 - klo:20.48
Päinvastoin, jatkossa ei tarvitse haeskella erillistä ekvalisaattoria, kun PulseAudioon on integroitu hyvä toteutus. Valitettavasti Ubuntun paketoijat eivät ottaneet sitä mukaan Lucidiin, mutta ehkäpä Maverickiin onnistuu, sopivasti painostettuna.

Sillävälin harrastaja kääntelee itse Pulsensa ja peruskäyttäjä voi kokeilla vaikka tuota Ajaaskelin linkittämää psyke83:n ohjelmaa.
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: ajaaskel - 02.06.10 - klo:21.40
Tuo Phish3 -toteutus näyttää lupaavalta mutta vaatisi hieman Pulsen virittelyä näköjään ensin.
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: Turbineair - 04.06.10 - klo:17.32
Ekvalisaatori ei asentunut pässin raivolla, joten seuraavaksi kokeilen samaa lehmän hermoilla.
Maverickia odotellessa ehtii vaikka säädellä musiikkikirjastonsa volumet kohdilleen.
Vinks! Vinks! http://gnormalize.sourceforge.net/ Vanha juttu, mutta mulle uusi tuttu?
Ai niin. Onhan noissa videoissakin ääni. Hmm...

Kun kerran aloittaa niin, miksi ei veisi high-end'iin saakka:
-Kappalekohtainen replay-gain säätö ja suora tallennus optimoituun äänitasoon (ilman gain merkintöjä tagiin yms)
-Ekvalisaattori ”äänikortille” tallennettavin säädöin +valinta lukunopeudesta, esim frequences 44.1-192kHz in 16/24Bit

Muistin härsykkeeksi:
Toimiva ristihäivytys = Biisin vaihtuessa ladataan seuraavan alku muistipuskuriin. Satunnaistoiston varalta seuraava biisi on valittava välittömästi viimeistään next-nappulaa painettaessa. Jos biisin sisällä hyppelyä halutaan feidailla niin hätäisesti mietittynä se tehdään lyhyellä muistiinlukuviiveellä. Näin monimutkaisesta ja vaikeasta asiasta on kyse. Kertaus on Hobittien äiti.

PulseAudion porukalle kuitenkin luimisteleva hatun nosto hyvän strategian valinnasta.
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: Turbineair - 04.06.10 - klo:18.19
Aah, joku kyseli kehiteltävää.
Yhden kaiuttimen kotiteatterjärjestelmäi. Sijoituspaikka keskellä huoneen kattoa. Laitteelle ilmoitettavat parametrit huoneen koko 3D:nä. Loput automaattisesti teknobrassailuna. Tämä on sitä high-end'in jälkeistä kehittelyäköh.

Hulluin ajatus on pallon muotoinen optiikka kameraan. Lähinnä Nasan tarpeisiin ja 3D mallinnukseen erilaisissa "suljetuissa" tiloissa.

Valitettavasti kumpikaan edellisistä ei ole originelli ajatus vaan ratkaisuja haetaan jo usealla eri tahoilla! Who's gonna win the race?
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: Turbineair - 04.06.10 - klo:20.22
Siis oikeasti jäljittäkää se myyrä, joka on kehityksen tulppana. Audiopuolen lagaaminen pahimmillaan vuosikymmeniä jäljessä kehityksestä, ei ole läpi sormien katsottavissa.

Ja jos salaliittoteoreetikon viitta ei harteita paina ja työskentelet suljetussa yhteisössä, voit myös raottaa foliohattuasi ja sukeltaa kvanttiteorian "dualistiseen maailmaan" suunnittelemaan teleportoitavia antureita ja instrumentteja jne. Osa on totta teoriassa ja hippunen jopa käytännössä? Todennäköisyys epäonnistumiselle on lähellä 100%:tia.

Siis edelleen, mikä ääneen liittyvä tekijä voi olla niin ylitsepääsemättömän vaikeata teoriassa tai käytännössä? En vaan kertakaikkiaan ymmärrä, tyhmä kun olen.
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: Turbineair - 19.03.11 - klo:19.30
EXAILE! ...teki sen vuolen polvilumpioistani lastuja ja poltan ne suitsukkeena onnistumisen alttarilla.

Ohjelman asetuksista löytyi 'Toisto' kohdasta kokeellinen, mutta toimiva perus ristihäivytystoiminto.
Mikäli samoja ominaisuuksia löytyy jo (vielä kehittyneemmässä muodossa) muistakin soitto-ohjelmista niin heitelkää ketjun jatkoksi!

Eeedit:

Downshiftaus on edelleen POP.
Onneksi en ehtinyt vielä tulitikkuja raapimaan? Ehkä kunnon ortopedi saa kävelyni vielä ontumaan tasatahtia linuxin audiopuolen kanssa.
Exailen moniajokyvyt ovat heikohkot (=experimental) ja olen edelleen lähtökohtaisesti sitä mieltä, että linuxin audiot on alunperinkin suunniteltu päin sitä, minkä Lordi euroviisuissa jäädytti.
Rautaesiripun takana ovat ilmeisesti "kehityskeskustelun" tuijotuskilpailuvaiheessa Alsa ja Pulse.
Ilmeisesti koko homma on alunperinkin toteutettu "väärällä" logiikalla, kyllähän muutoin joku näppärä ohjelmoija olisi jo korjannut nämä puutteet.

Ei tällaiset asiat edelleenkään tarvitse mitään Nasa:n ensimmäisen kuulennon voimavaroja vaan hippasen perusjärkeä siitä mitkä ovat kulloinkin ne 10 käyttötarvetta, jotka kattavat myös "kehittyneiden" käyttäjien tarpeet/korttipaikka.

Paljon on jo tapahtunut positiivistakin kehitystä parissa vuodessa, mutta kun omat standardikäytön minimini ovat "looginen minimi" niin nupopäisyyteni saattaa näyttää enemmänkin pirun sarveilulta.
Sellaista on sällin säkkijärven polkka.
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: nm - 19.03.11 - klo:22.05
Rautaesiripun takana ovat ilmeisesti "kehityskeskustelun" tuijotuskilpailuvaiheessa Alsa ja Pulse.
Ilmeisesti koko homma on alunperinkin toteutettu "väärällä" logiikalla, kyllähän muutoin joku näppärä ohjelmoija olisi jo korjannut nämä puutteet.

Tässä ketjussa aiemmin mainitut PulseAudion taajuuskorjaimet ovat ihan toimivia. Matalammalle tasolle (Alsaan) niitä ei mielestäni tarvita. Ristiinhäivytys puolestaan on yksinomaan soittimen ominaisuus. Jos missään Linuxin mediasoittimessa ei mielestäsi ole toimivaa toteutusta, Winellä voi käyttää useita Windowsin kehittyneempiä soittimia, kuten foobar2k:ta.

Itse muistelen käyttäneeni XMMS:ssä jotain crossfade-liitännäistä vuosituhannen alussa, ja se toimi mielestäni ihan hyvin. Oletko kokeillut Audaciousin crossfadea uudelleen?
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: Turbineair - 25.03.11 - klo:00.06
Winetystä omaan tyyliini.
Siirryn takaisin Windowsiin, jos saan pohjan puukotettua kondikseen. Testimielessä asentelin Winampin SqrSoft’in Crossfaderilla ja päivittelin Firefoxin + flashit uusimpiin versioihinsa. Yllättäen moniajojen kuormat ovat Xp:ssä tipahtaneet siedettävälle tasolle, kunhan jaksaa odottaa 5 minuuttia järjestelmän käynnistymistä ja tottuu taas strobona vilkkuvaan kiintolevyn lediin, sekä muihin ex posttraumaattisiin flashback’eihin suunnillen sikiöastettani edeltäneeltä soluajalta alkaen.
Onhan tämä tietysti huutava vääryys Linuxia kohtaan, mutta peruspössiksen ja yleishuuman perusteella on vaikea oppia edes a/v häävalssin perusaskeleita. Intelligenssin puutteestahan ei ole kyse kehittelijöistä puhuttaessa.
Mitä lie, jotain korkeampaa matematiikkaa, tällainen yksi askel eteen ja kaksi taaksepäin kehitys. Kohtuullisen pihalla olen edelleen, joten mikäli tarkoitus (pops) on pitää loppukäyttäjä pihalla, niin strategia toimii optimaalisesti edelleenkin.
Toki, jos joku täydellinen idiootti haluaisi vaikuttaa ylitse markkinavoimien niin termi ”Loppukäyttäjän Standardi” on vapaasti hyödynnettävissä (=tuhottavissa). Kontekstin hahmotus on sen verran hankalaa, että jätän sen suosiolla kokeneemmille puusilmäisemmille miilunpolttajille.

Kiitos nm. Seuraan toki asioiden kehittymistä edelleen.
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: pttk - 25.03.11 - klo:00.40
Rautaesiripun takana ovat ilmeisesti "kehityskeskustelun" tuijotuskilpailuvaiheessa Alsa ja Pulse.
Ilmeisesti koko homma on alunperinkin toteutettu "väärällä" logiikalla, kyllähän muutoin joku näppärä ohjelmoija olisi jo korjannut nämä puutteet.

Tässä ketjussa aiemmin mainitut PulseAudion taajuuskorjaimet ovat ihan toimivia. Matalammalle tasolle (Alsaan) niitä ei mielestäni tarvita. Ristiinhäivytys puolestaan on yksinomaan soittimen ominaisuus. Jos missään Linuxin mediasoittimessa ei mielestäsi ole toimivaa toteutusta, Winellä voi käyttää useita Windowsin kehittyneempiä soittimia, kuten foobar2k:ta.

Itse muistelen käyttäneeni XMMS:ssä jotain crossfade-liitännäistä vuosituhannen alussa, ja se toimi mielestäni ihan hyvin. Oletko kokeillut Audaciousin crossfadea uudelleen?


Minulla toimii XMMS;ssä oikein hyvin tuo crossfade plugin, joten voisi olettaa että toimii myös audaciousissa koska sille löytyy oma pakettikin.
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: Turbineair - 25.03.11 - klo:01.48
Tottahan toki.
Yhden päivä on toisen yö!

Äänen laatu paranee huomattavasti, eikä videokuvassakaan ole havaittavaa eroa.
Eli, kyllä Ubuntustakin täytyy reaalihyötyjäkin saada. Jos hypetyksen sijaan olisi vankka pohjakin tarjolla, niin eiköhän A2 lähetyksessäkin esiintyneen parivaljakon sijasta, joku sosioekonomiselta statukseltaan edustavampikin voisi...
Douph! Eihän se voisi? Meneeköhän tämä yhtälö kuitenkin perinteisten pääoman kolmijaon pohjalta aivan perusynnäyn pohjalta?

Ketä jaksaa Kiinnostaa...
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: Turbineair - 26.03.11 - klo:22.45
Antipatioiden kerryttämisen nimissä on lisättävä (as usual):

Aikuisten oikeesti täytyy parin vuoden A/V hamstrailun jälkeen palata toimivien työkalujen äärelle, eli konvertoida videot arkistointimuotoon ja pätkiä mp3:t samaan kuosiin. Ubuntu on osoittautunut ”vain” hyväksi median toistossa. Konvertointi ja editointi kyvyt ovat omasta mielestäni edelleen huonolla tolalla.
Poissulkien se mahdollisuus, että sitoutuville eritysasiakasryhmille saadaan nekin asiat toimimaan, jotka ei peruskäyttäjällä toimi!

Käyttöjärjestelmästä riippumaton huutava vääryys onkin se kun siirrän omia laillisia tiedostojani eri laitteisiin/etc. niin ne eivät osaakaan lukea editoitua dataa (esim. tageja). Eli, em. loppukäyttäjän standardille ”ei ole mitään” rationaalista (yli 6 miljardia) perustetta?

Esimerkkinä audiopuolelta: Winukasta löytyi jo vuosia sitten ”tonaaliseen” symmetriaan perustuva ennakoiva seuraavan biisin satunnainen valinta mahdollisuus (ja suht toimiva sellainen)  ja Ubuntussa kränää jokin alkeellinen ristihäivytys! En vain kerta kaikkiaan ymmärrä miksi?

Pyörää keksitään aina uudelleen! Jos, ekaluokkalaista kusetetaan kerran keksimään jo kertaalleen keksittyä asiaa niin eiköhän sen seuraavan ”ad-hoc innovaation” kohdalla ole jo julmetun paljon pidättyväisempi sordiino päässä? Taas tätä…
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: Ryppy - 27.03.11 - klo:00.48
Jatketaan off topic linjalla:
Kaikki vakio hommelit luonnistuu Ubuntulla ihan hyvin,
mutta kun mennään haasteellisempiin, tulee vaikeuksia.
Olen siirtymässä musiikin tekoon liittyvien vaikeuksien
vuoksi tältä osin Macin käyttäjäksi. Minulle kun ei riitä
pelkkä musan kuuntelu ja arkistointi, eikä aika riitä koneen
jatkuvaan säätämiseen.
Linuxista en kuitenkaan ole luopumassa, sehän hanskaa
kaikki muut tietokoneella tekemäni asiat.
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: nm - 27.03.11 - klo:01.02
Aikuisten oikeesti täytyy parin vuoden A/V hamstrailun jälkeen palata toimivien työkalujen äärelle, eli konvertoida videot arkistointimuotoon ja pätkiä mp3:t samaan kuosiin. Ubuntu on osoittautunut ”vain” hyväksi median toistossa. Konvertointi ja editointi kyvyt ovat omasta mielestäni edelleen huonolla tolalla.

Minusta ne ovat suunnilleen samalla tolalla kaikilla alustoilla. Audion käsittelyyn on saatavilla suht hyviä ilmaisohjelmia, mutta sujuvaa videon editointia varten on ladottava satasia tiskiin. Eikä sittenkään saa kunnollista jälkeä, vaan on joko kikkailtava video häviöttömästi ulos ohjelmasta, jotta sen voi pakata erillisellä enkooderilla tai siirryttävä ammattitason ohjelmiin ja viisinumeroisiin lisenssimaksuihin.

Olen siirtymässä musiikin tekoon liittyvien vaikeuksien
vuoksi tältä osin Macin käyttäjäksi.

Mitä Linux-ohjelmia olet kokeillut?
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: New_user - 27.03.11 - klo:21.46

Audion puolella suurimpana kantona kaskessa lienevät kaikenlaiset pluginit, ts. niiden puute. Macissa on Protoolsille omansa, ja winukan puolella ne omansa (.dll-kirjastoina, joita on liikkellä tuhottomasti). En edes tiedä, onko Linuxin puolella jotain de-facto standardeja plugineja audioon. Näin pystymetsästä katsellen luulen siis noiden plugarien puutteen olevan jonkin sortin puute. Oikaiskaa, jos vallan väärässä olen. Jossain musiikkifoorumilla vaan oli asiasta puhetta.
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: ajaaskel - 28.03.11 - klo:09.27
Lainaus
Audion puolella suurimpana kantona kaskessa lienevät kaikenlaiset pluginit, ts. niiden puute.

Ubuntulle (tai Linuxiin yleensäkin) löytyy valtava määrä plugineja. Jo Ubuntun omista pakettivarastoista löytyy enemmän kuin olen ehtinyt kokeilla.   Kirjoita vaikka "ladspa" Synaptic: in hakukenttään.

Näitä Linuxin omia plugineja on ainakin kahden tyyppisiä:

1) LADSPA
2) LV2

LADSPA on ollut jo pitkään ja valikoimaa löytyy paljon. Näistä plugineista on koottu erilaisia paketteja joissa kussakin on kymmeniä efektejä.  

LV2 on aika tuore. Käyttäjän näkökulmasta visuaalista ilmettä eli ulkonäköä on hiottu muistuttamaan esikuviaan eli kaikulaite on kaikulaitteen näköinen nuppeineen jne.  "Efektimoottorikin" on uudenlainen kauniin kuoren takana.

DSSI on myös, en ole tutustunut tarkemmin.

VST -pluginit toimivat myöskin jossain määrin. Näistä ei myöskään omakohtaista kokemusta kun näitä Linuxin omia efektejä löytyy testattavaksi niin paljon.  
  
Tässä on parempi katsaus vuoden takaa englanniksi:

http://www.linuxjournal.com/content/linux-audio-plugin-update (http://www.linuxjournal.com/content/linux-audio-plugin-update)


Edit:  Tästä puuttui vielä yksi luokka: "Natiivi VST" josta kerrotaan tuossa englannin kielisessä jutussa.
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: koivukoski1 - 28.03.11 - klo:20.50
Lisäisin vielä linuxdsp:t. Aika näyttävät ja toimivat plukkarit. Harrison dsp myös linuxilla.
t. Koivukoski1
ps. zamaudio tuli vielä mieleen.
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: planetisti - 30.03.11 - klo:23.16
MPD:llä crossfade toimi muistaakseni, muttei siinä varmaankaan ollut mitään muuta säätöä, kuin kesto sekuntteina, eikä esim. eri käyriä.

Taajuuskorjaimeen voisi olla vielä semmoinen ratkaisu, että käyttää JACK:iä ja jotain audiotuotantoplugaria, käsittääkseni se onnistuu kohtuu helposti jackrackin tms. kautta.

Tosin tämä ratkaisu hajottaa pakkaa, ja eihän se toimi tuosta vaan. Olen pitkään tuskaillut Linuxin audiopuolen kanssa. MPD+ario toimii ok, vaikka uusien levyjen tietokantaan lisäämisessä menee tuskaisen kauan. Crossfade on ihan turha ominaisuus, ekvalisaattori myös laitteiston puolesta, mutta periaatteessa huoneen mukaan voisikin alkaa opettelemaan jonkinlaista mittausta ja korjausta.
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: Turbineair - 01.04.11 - klo:23.24
Surullistahan tämä on, mutta XP:ssä on käytettävissäni kohtuullisen laajasti ”yhteensopivuustestatut” työkalut. Linuxissa en todellakaan viitsi aloittaa laitteiden/ohjelmien ”cross reference” rumbaa nollasta uudestaan. Esimerkkinä: Jokin Linux soitto tms. ohjelma oli onnistunut sekoittamaan n 1000 mp3:n tagitiedot. Joku puuronaama näitä ohjelmia tekee ilmeisen autuaan tietämättömänä käsitteestä ”globaali yhteensopivuus”. Tietääkseni mikään käyttöjärjestelmä ei heitä näissä asioissa noin vain ”suoraa volttia ilmassa kerien”, ilman syväluotaavampaa ”sukellusta altaan pohjalle”. Klops!? Pintaan päästyään monelle tulee varmasti ensimmäisenä mieleen: Ei enää koskaan tätä uudestaan. …”Minkä tyhmänä uskaltaa sen vanhempana taitaa.”

Yhteensopivuudesta tulikin mieleeni SMPlayer, joka näemmä toimii täysin identtisesti myös Windows ympäristössä. Eikös tällainen käytös pitäisi jotenkin kieltää ”Ooppera Sorsassa”? :P

Ps. New_user:
Pidä pääsi. Asenne on kohdillaan. Jos NviDia tökkii edelleen niin mulla auttoi ”x…nouveau” poisto? Oma ongelmani jountui(?) Xorg ajureiden päivittämisestä ennen ’Rastricted’ NviDia ajureiden käyttöön ottoa. Dominanssi jäi ilmeiseti Xorg’in puolelle, eli ei hyvä! Klassinen ”Mission Impossible”, mutta en muutakaan loogiselta kalskahtavaa selitystä ole keksinyt.
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: Teho - 02.04.11 - klo:01.30
Tietääkseni mikään käyttöjärjestelmä ei heitä näissä asioissa noin vain ”suoraa volttia ilmassa kerien”, ilman syväluotaavampaa ”sukellusta altaan pohjalle”. Klops!? Pintaan päästyään monelle tulee varmasti ensimmäisenä mieleen: Ei enää koskaan tätä uudestaan. …”Minkä tyhmänä uskaltaa sen vanhempana taitaa.”
Linuxilla ja sillä miten soitto-ohjelma käyttäytyy ei ole keskenään mitään tekemistä - niitä kehittää ihan eri tahot. Surkeita soittimia löytyy ihan joka alustalle, itsellä esimerkiksi on huonoja kokemuksia iTunesista, joka sotki n. 10 000 kappaleen kansiorakenteet kokonaan - ruksi väärässä ruudussa ja sinne meni.

Yhteensopivuudesta tulikin mieleeni SMPlayer, joka näemmä toimii täysin identtisesti myös Windows ympäristössä. Eikös tällainen käytös pitäisi jotenkin kieltää ”Ooppera Sorsassa”?
Sanoisin paremminkin, että se on tavoite johon pitäisi pyrkiä. Ehkä merkittävin tekijä minkä takia se 90% avoimen lähdekoodin projekteista ei pyöri Windowsissa, johtuu niiden kääntämisen hankaluudesta. Hyvin harva kehittäjä oikeasti haluaa välttää ohjelmansa pyörimistä suljetuilla alustoilla - ei sillä etteikö varmaan niitäkin löytyisi.
Otsikko: Vs: Toimiva ristihäivytys ja taajuuskorjain hakusessa
Kirjoitti: Turbineair - 02.04.11 - klo:02.26
Teho:lle
Olen jo aiemminkin nostanut esiin"Default asetukset" kuntoon teemaa. Ohjelmien asetukset eivät saisi koskaan olla suunnattu "puusilmäisesti" vain "Minun ohjelmani" luku/ymmärrys logiikan mukaisesti.
Ei niillä oppisi lapsikaan kävelemään (keskitysleiristä poispäin).