Youtuben html5 vidot eivät ole sattumalta h.264 koodekilla, tärkein syy sen valintaan on ettei kodekki toimi Firefoxissa eikä suoraan IE:ssä, mahtava sauma lisätä oman selaimen suosiota ja siten helpottaa tärkeiden tietojen keräämistä mainosasiakkaille.
Youtuben videot on H.264 pakattua, koska Flash toistaa sitä ja se on teknisiltä ominaisuuksiltaa hyvä kodekki. Eli html5 vidoita varten Youtuben videoita ei tarvitse pakata uudelleen, vaan ne voi työntää suoraan html5:n mukaiseen video-tagiin.
Joo, kyllä kai sitä sitten väkisin joutuu Operan asentamaan, jos ei saa videoita toimimaan FFoxilla.
Cromeen en ole (vielä) koskenut, ja jää juutuuppi kattomatta, jos Google venkoilee. Toisaalta G vois tehdä ovelasti, ja jakaa VP8:sta GPL-lisenssille patenttien käyttöoikeuksia ja heittää juutuuppi sille, jolloin vois kiskoa provikat MS:ltä, Operalta ja Safarilta patenttien käytöstä.
Ei Firefox kiusallaan ole jakamatta H.264 kodekkia selaimen mukana. H.264 on maksullista tavaraa ja lisäämällä se Firefoxin täytyisi alkaa maksamaan lisenssinhaltioille ladatuista selaimista. Ymmärrettävästi tästä aiheutuu ongelmia, kun selain on ilmaiseksi ladattavissa. Vaikka Firefox maksaisikin lisenssin, niin ongelmia aiheuttaa se, ettei silti kolmasien osapuolten pakkaamat ja jakamat Firefoxit (kuten Ubuntun) kuuluisi kuitenkaan tuon lisenssin piiriin.
H.264:n myötä menee ihmisiltä mahdollisuus vapaasti tehdä sisältöä nettiin, sillä pakkauskodekkikin on maksullinen. Tässä ei edes riitä että ihmisillä on hankittuna lisenssi käyttää H.264 pakkausta videoihinsa, vaan lisenssin täytyy myös olla oikeanlainen. Esimerkiksi kaikissa H.264 nauhoittavissa videokameroissa on maininta, että kuvattua materiaalia saa käyttää vain henkilökohtaiseen ja ei-kaupalliseen käyttöön, kun niiden valmistaja on hankkinut vain peruslisenssin.
Nyt H.264 pakattua materiaalia saa jakaa ilmaiseksi internetissä, koska lisenssiehdot niin sanoo. Tämä lisenssi kuitenkin loppuu (olikos se 2016), jonka jälkeen tilanne voi hyvinkin muuttua. Jos silloin käytännössä kaikki internet-video on H.264 pakattua sekä selaimet ja (mobiili)laitteet ymmärtävät vain H.264:ää, niin mikään ei estä lisenssinhaltijoita vaatimasta juuri niin suurta summaa internet-videoiden jakamisesta, kuin suinkin kehtaavat.
H.264:n päätymistä html5-videoiden vakiokodekiksi vastaan täytyy nyt tapella jokaisella mahdollisella keinolla, jos ei halua että internetistä aletaan kuppaamaan rahaa sisällön tuotosta, mahdollisuudesta vastaanottaa sisältöä sekä sisällön jakamisesta.
Jotakin tarkoitusta varten Google hankki itselleen VP8:n ja kovasti on veikkailtu, että Google olisi vapauttamassa sen avoimeen käyttöön. Toistaiseksi kai tästä ei ole mitään virallisia lausuntoja tehty. Ideasi VP8 kaksoislisensoinnista ja sillä muiden selainvalmistajien kiusaaminen saattaisi topata siihen, että ne jakaisivat selaintensa mukana avointa kodekkia käyttöjärjestelmiin, jota sitten selaimet vain hyödyntäisivät.