Netissä jotkut kertoivat ohjelmointivirheiden lisääntyneen myös sen seurauksena kun on siirrytty Pascalin käytöstä C: n käyttöön jonka tyypitys on löysempi mikä antaa vapauksia ohjelmoijalle mutta mahdollistaa samalla myös hankalien virheiden jäämisen koodiin.
C on ihan hyvä kieli, kun rakennetaan drivereita ja käyttöjärjestelmän ydintä. Ohjelmointikielien kehityksessä ja mainonnassa on kuitenkin unohdettu täydellisesti meidät loppukäyttäjät. Meille tärkeintä ei aina ole nopea koodi, vaan nopea ja helppo ohjelman kirjoittaminen. Tähän helppouteen sisältyy myös debuggauksen helppous.
Basic:a aikoinaan haukkui jokainen lehtitoimittaja spagettikoodista kuin rukousmyllyä kiertäen ja tuomitsi kaksin käsin GOTO-lauseen. Basic:lla oli kuitenkin helppoa kirjoittaa pieniä ohjelmia, joita tarvittiin jokapäiväisten pikku ongelmien ratkomiseen: tiedostomuunnoksia, matemaattisten funktioiden käsittelyä, laiteohjausta, datan keruuta, matemaattista grafiikkaa...
Fortran oli alkujaan kehitetty tämänkaltaiseen loppukäyttäjä-ohjelmointiin ja Basic jatkoi siitä, mihin Fortran jäi, tuoden mukaan grafiikka ja ääniominaisuudet sekä laiteohjauksen.
C toi ohjelmointiin hankalan syntaksin, työteliään testauksen sekä huonon dokumentoinnin. Pointterit ovat kivoja, jos tarvitsee niitä johonkin. Kenttäohjelmoinnissa pointterit mahdollistavat täydelliset katastrofit.
GOTO-komento, joka oli testaajan perustyökalu, oli C:ssä kokonaan pannassa.
Aikoinaan käytiin kädenvääntöä C:n ja Forth:n välillä. Itse valitsin Basic:n, johon oli olemassa pitkälle kehittyneitä ohjelmointiympäristöjä nopeaan koodin kehittämiseen. C-puolella Turbo-C oli lähimpänä, mutta kaukana sekin.
Eikä VisualBasic tai Java -tyyppinen syntaksi suinkaan helpota ohjelmointia, vaan muuttaa sen vain erilaiseksi. Mitä 'hienommaksi' syntaksi muuttuu, sitä vähemmän valtaa jätetään ohjelmoijalle. Javalla kirjoittaessa tulee yleensä mieleen COBOL, jota useimmat ohjelmoijat inhosivat.
Mielipiteeni perustuu 30 v kokemukseen ohjelmoinnista kaikilla tunnetuilla alustoilla ja jokseenkin kaikilla ohjelmointikielillä, myös muutamalla itse kehitellyllä. Myös omaan laiterakenteluun kaikilla tasoilla.