Kirjoittaja Aihe: Projekti : Linux palvelin lähiverkossa  (Luettu 6441 kertaa)

John Rivera

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 181
    • Profiili
Projekti : Linux palvelin lähiverkossa
« : 15.02.10 - klo:17.49 »
Projekti : Linux Palvelin lähiverkossa

Palvelin lähiverkossa ei kuulosta tavanomaiselta ainakaan kotona vaikka elämmekin tietoteknologian ympäröiminä, silti keskitetty palvelin voi tuoda joustavuutta ja helpotusta jokapäiväiseen informaatioteknologian käyttöön.

Aloitin harrastus ja itseopiskelu pohjalta ideoimaan tätä projektia noin vuosi sitten saatuani ensimmäisen palvelimeksi soveltuvan koneen. Nyt projekti on esittelykelpoisessa kunnossa.

Projektin idea on kartoittaa tarpeita ja luoda innovatiivisia soveltuvia ja joustavia linux palvelin pohjaisia ratkaisuja erilaisiin paikkoihin missä palvelin ei ehkä ensimmäisenä ollut ajateltu ratkaisu tai olisi esitettyä ratkaisua käytännöllisempi (verkkokiintolevyt) mm.

Olin esittelemässä tätä projektia jo Assembly2009 summer tapahtumassa ensimmäisellä koneella mutta näkyvyys jäi vähäiseksi ja ehkä parempi niin, sillä sain työstää projektia eteenpäin rauhassa.

Tunnetuimpia palvelin sovelluksia ja paketteja

LAMP (Linux, Apache, MySQL ja PHP)
Email palvelu käyttäen smarthostia
Tomcat (Java sovellus palvelin)
OpenLDAP (Open Lightweight Directory Access Protocol) [pääsyn valvontaa ja muuta mukavaa]
MythTV [DigiTV]
[Lukuisia muitakin]

Projektin kuluessa on myös tarkoitus kirjoittaa ja ylläpitää ajantasaista opas sivustoa ja myöhemmin kehittää maksullinen erikoisosaamiseen perustuva konsultointi palvelu joka hoitaa asennuksen ja ylläpidon.

Projektin pohjana on Ubuntun palvelin jakelun pohjalta tehty asennus ja katsastan tilanteen 10.04 LTS julkaisun osalta ja luultavasti siirryn siihen

Projektin tavoitteet
- Kartoittaa linux palvelimen soveltuvat käyttömahdollisuudet mahdollisuudet lähiverkossa.
- Mitä eri ohjelmat tekevät ja mitä ne hyötyä niistä on.
- Luoda perusteet miksi Ubuntu Linux palvelin on soveltuvampi kuin Windows pohjainen ratkaisu.
- Kirjoittaa ja pitää ohjeistus ajan tasalla.

Tällä hetkellä työskentelen projektissa yksin mutta apu ei olisi pahitteeksi.

Sain käyttööni toisen koneen josta voin tehdä ns. kehitys alusta palvelimen (testaus yms.) ja varsinainen palvelin on ns. tuotanto alusta.

Edit. Päivitys ja kirjoitusvirheitä
« Viimeksi muokattu: 25.03.10 - klo:14.06 kirjoittanut John Rivera »

Ilokaasu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1547
    • Profiili
Vs: Projekti : Linux palvelin kotona
« Vastaus #1 : 19.02.10 - klo:14.52 »
Jos tästä haluaa monipuolisen ja sellaisen, että muutkin mielellään osallistuu niin tee tämä esim ubuntu suomen wikiin. Eli sinne jokin sivusto "kotipalvelimen rakennus" tms ja sitten käyt keskustelua siitä esim tässä viestiketjussa. Moderaattoreilla tuskin on aikaa aina käydä noukkimassa täältä ylimääräisiä kommentteja pois joukosta :)

Mikäli pääset oikein kunnolla vauhtiin ja pystyt tuottamaat hyviä ohjeita niin ne kannattaa laittaa wikiin muiden näkyville. Ja tuskin ketään haittaa vaikka kirjottelisit esim meidän blogiin jotain juttua tästä projektista. Ei tuolla meidän blogissa kuitenkaan niin ruuhkaista ole.

Onnea!

John Rivera

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 181
    • Profiili
Vs: Projekti : Linux palvelin kotona
« Vastaus #2 : 21.02.10 - klo:14.27 »
Joo se oli tarkoitus, mutta tämä ei näytä onnistuva ihan niin sujuvasti kuin olin odottanut.
Ensinnäkin olen osan asioista tehnyt ubuntu.org oppaiden mukaan päästäkseni alkuun, mutta ne oppaat ovatkin vanhoihin versiohin (8.04 ehkä) Joten kaikki ei ihan sovellu.

Ja tuo blogi idea on ihan varteenotettava koska voisin esim. kerran viikossa kirjoitella mitä tapahtuu ja missä mennään.

Tähän mennessä olen jo oppinut kohtuullisen paljon ja minulla on selkeä visio että saavuttamallani tietotaidolla on kysyntää mm. kodin turvapalvelun muodossa (palvelin joka valvoo kotia jne.)

Huomioitavana asiana mainittakoot että pääsin mukaan tuohon ubuntun Landscape:n testaukseen ja voisin siitä ja palvelin projektin odotuksista kirjoittaa hyvinkin hiihtolomaviikon lopulla blogi kirjoituksen.

Ilokaasu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1547
    • Profiili
Vs: Projekti : Linux palvelin kotona
« Vastaus #3 : 22.02.10 - klo:17.22 »
Jees, kuullostaa hyvältä. Kannattaa tutustua tuolta wikistä esim Tiimit osioon, sieltä saa lisäinfoa meidän blogista.

John Rivera

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 181
    • Profiili
Vs: Projekti : Linux palvelin lähiverkossa
« Vastaus #4 : 28.02.10 - klo:23.07 »
Tilanne päivitys.

Otan erään vanhan koneeni käyttöön ja teen siitä kehittely ja testaus alustan projektiin ja nykyinen palvelin muuttuu tuotanto  ja käyttö alustaksi.

Lisäksi mahdollisesti hankin webhotellin mm. projektin esittely sivuston tekemiseen.

Extrana mainittakoot että sain koekäyttö mahdollisuuden Canonicalin landscape ohjelmaan ja ehkä tilaan sen tuotanto palvelimen halllinta työkaluksi mikäli hinta on edullinen. Ainakin tähän asti olen pitänyt siitä työkaluna.

John Rivera

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 181
    • Profiili
Update: Projekti : Linux palvelin lähiverkossa
« Vastaus #5 : 25.03.10 - klo:14.01 »
Updatea pukkaa.

Eli pienen odottelun jälkeen sain järjesteltyä niin että saan yhden "tuotanto" palvelimen josta tulee vakaa ja pysyvä ja toisen alustan jolla jonka omista kehitys käyttöön (myös vähemmän resursseja).

Molempien pitäisi olla toiminnassa viikonlopun jälkeen.