Kirjoittaja Aihe: Jälleen uusi kotiprojekti...  (Luettu 2780 kertaa)

Tumphu

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 20
  • Profiili
Jälleen uusi kotiprojekti...
« : 11.03.10 - klo:11.32 »
Moi.

Kuten muillakin, on itselläkin tarvetta pienoiselle kotipalvelimelle.

Koneena löytyy Fujitsun Scaleo P P5SD2-FM eli:
- 2.8GHz Pentium D prossu
- Asus P5SD2-FM/S emolevy
- 1GB DDR2 533MHz
- nVidia 7200GS
- 250GB kiintolevy

Kone siis tehoiltaan ihan ok luokkaa (omaan käyttöön).

Tarkoituksena olis aluksi hankkia tuohon pari 1TB levyä kiinni, RAIDilla peilata ne (emolta löytyy RAID) ja käyttää niitä pääasiassa verkkolevyinä windowssille. Lisäksi koneen olisi tarkoitus kääntää USB- tulostin verkkotulostimeksi (Samsungin perus mv-laser), hoitaa torrentteja, FTP-palvelinta, ja HTTP palvelinta.

Käytännön hyödyt tulee esille siinä, että itsellä käytössä mediasoitin jolla streamailla videota/musaa/kuvaa verkosta, mutta toisinaan jotain tulee myös koneelta katsottua. Pöytäkoneena pelikone, sellainen tehosyöppö ettei sitä viitsi yötäpäivää huudattaa joten jaot olisi kiva saada jollekkin keskeiselle vähävirtaisemmalle palvelimelle. Taloudessa pöytäkoneen lisäksi pari kannettavaa joista olisi kiva päästä tulostelemaan milloin vain ilman sen suurempia johtoja (reitittimessä WLAN). Kannettavat lisäksi kulkevat reissussa mukana joten niissä pitäisin mahdollisimman vähän tietoa. Domainia ei tarvitse, pelkkä verkkolevyjen mappaus riittää.
Muut koneet ovat windows koneita,  XP Home, Vista Home Premium ja 7 Ultimate käyttiksillä. Torrenttien etäkäyttö olisi kätevää, tyylillä ei ole merkitystä (graafinen vs. konsoli) kunhan sen oppii ja ei vaadi turhaa aikaa yhden torrentin lisäämiseen / poistamiseen.

Olen ladannut ubuntu-9.10-server-x64 ja ubuntu-9.10-server-i386 imaget ja pyöräyttänyt ne DVD:lle, mutta kannattaako noista lähteä tuollaista palvelinta rakentamaan vai olisiko perus Ubuntu 9.10 alustana parempi?

Linux tietämys ja komentorivin käskyt ovat melkoisen vieraita, käytössä ollut läppärissä Ubuntu 8.04, 9.10, 9.10 Notebook joita tullut käytettyä ja vähän päässyt tähän maailmaan käsiksi. Windows puolen verkot + reitittimien conffaukset on hanskassa joten niistä ei tarvitse huolehtia.

Mielipiteitä / neuvoja mistä lähteä tälläista rakentamaan?

--
Tuomo

Echramath

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 239
  • Profiili
  • http://iki.fi/ech/
Vs: Jälleen uusi kotiprojekti...
« Vastaus #1 : 11.03.10 - klo:14.27 »
FTP-palvelimen suhteen sanon vain, että harkitse riittää SSH-palvelin sen korvaamiseen. Emolta löytyvällä RAIDilla ei ymmärtääkseni ole hirvittävästi merkitystä, ainakin jotakuinkin kaikki asioista ymmärtävät tuntuvat käyttävän noiden halpojen kotiemojen raidominaisuuksien sijaan Linuxin omaa softaraidia (halunnet lukea tämän. Ja varmaan voit lyödä sisään 64-bittisen palvelinversion, eipä tule ongelmia vaikka sattuisit löytämään mauttoman kasan muistia jostain.

Sinälläänhän Pentium D on sellainen kiuas (95W TDP) että erityisen vähävirtaiseksi en sitä sanoisi. Inteliltä saa kumminkin esim. pieniä näppäriä emoja joissa alle kymmenellä watillä käyvä Atom. Toki mainitsemiesi osien hyvä puoli on se, että sinulla on ne jo.

Tumphu

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 20
  • Profiili
Vs: Jälleen uusi kotiprojekti...
« Vastaus #2 : 11.03.10 - klo:14.51 »
Hyvää infoa...

Täytynee lukea tuosta softaraidista... Käytännössä aivan sama mikä siellä pörrää, kuhan pörrää. Olo paljon turvatumpi kun on jokin varmistus siellä levyillä.

Mitä prosessorin TDP arvoon tulee, niin tuntuu jo tuo pieneltä verrattuna tuohon nykyiseen 4GHz asti kelloteltuun vesijäähdytettyyn Q6600 prossuun.

Katsotaan nyt kun saa homman toimimaan ja kerran tämän asenneltua... Voihan sitä jälkeenpäin vaihtaa noihin miniITX kokoonpanoihin...

--
Tuomo

Tumphu

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 20
  • Profiili
Vs: Jälleen uusi kotiprojekti...
« Vastaus #3 : 23.03.10 - klo:12.21 »
Projekti saatu aluilleen... Ubuntu 9.10 asenneltu, SSH, LAMP ja Samba asenneltu kondikseen...

Näillä ohjeilla oli helppo edetä:

Samba -> http://www.jonathanmoeller.com/screed/?p=1168
LAMP -> http://tuxtweaks.com/2009/10/install-lamp-on-ubuntu-9-10-karmic-koala/
SSH -> http://www.jonathanmoeller.com/screed/?p=1165

Seuraavaksi olisi tarkoitus hommata kovoja ja pyöräyttää se raidi niihin.

--
Tuomo

John Rivera

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 174
  • Profiili
Vs: Jälleen uusi kotiprojekti...
« Vastaus #4 : 25.03.10 - klo:13.58 »
Joo.

Tuon palvelimen perus asennus on melko helppoa kauraa, ja pitäisi onnistua kaikilta jotka ovat sinut linuxin komentorivin kanssa.

Itse olen vain huomannut että oppaat eivät oikein tahdo pysyä aina kehityksen perässä, kun 6kk välein tulee uusi versio jne...