Joo no, sen vuoksi alkuperäisessä ehdotuksessani olevat komponentit olivat kaikki heti saatavana, ainakin Verkkokaupassa. Myöhemmissä, paremmissa osissa, tämä ei aina toteutunut. Tämä onkin kokoonpanon hankkimisen yksi ulottuvuus - pitää vaihdella osia saatavuuden ja tietysti hinnankin mukaan.
Näistä ohjeista, en tiedä sellaisista - en ole koskaan lukenut, mutta varmaan niitä WEBistä löytyy. Ongelmana näissä on se, että jos ne ovat yksityiskohtaisia, niin ne vanhenevat ennenkuin niitä saa valmiiksi. Jos taasen ohjeet puhuvat yleisistä periaatteista, niitä ei kuitenkaan osaa asiaan perehtymätön soveltaa. Yleisperiaatteet eivät myöskään pysy oikeina pitkään - vuoden päästä koneessa tuskin on yhtään samaa osaa ja monissa komponenttiryhmissä tapahtuu helposti sukupolven vaihdos. Esimerkiksi vuoden päästä tehokäyttäjän koneessa ensimmäinen levy on ehkä jo yleisesti SSD-levy - nyt tälläkin Forumilla tällaista ovat jotkut jo toteuttaneet tai ovat toteuttamassa. Itsekin olin vastaavaa tekemässä läppärissä viime syksynä, mutta se kariutui siihen kun Suomen kaupoista ei löytynyt tavaraa (enkä älynnyt heti tilata ulkomailta).
Mutta itse osien yhteensopivuudesta - valmistajakohtaiset standardit eivät ole ongelma. Vaikeutta tulee siitä, että valinnanvaraa on paljon ja mahdollisia yhteensopivuuksia ja näiden tuomia yhdistelmiä on erittäin paljon.
Jos puhutaan uusista koneista, niin tilanne on kohtuullisen yksinkertainen. Vanhoissa koneissa taas koko laaja vanhojen teknologioiden kirjo hyökkää päälle ja ne on kaikki hallittava jos aikoo päivittää jonkin vanhan koneen. Niissä on myös taloudellinen optimointi huomattavasti vaikeampaa. Tästä esimerkkinä se, että väittäisin 90% ihmisistä menevän halpaan tämän Windows 7:n kanssa. Yleinen konsensus tullee olemaan se, että muutaman vuoden ikäiset koneet ovat huonoja ja ne pitää vaihtaa uusin kun uuden käyttöjärjestelmän uudet asiat sitä vaativat. Tämähän ei pidä paikkansa ollenkaan sillä Ubuntu (tai Linux yleensäkin) toimisi aivan loistavasti kaikenlaisessa normaalikäytössä muutaman vuoden ikäisellä tai vanhemmallakin koneella.
No jos katsotaan uuden koneen komponenttien valintakriteereitä, niin se voisivat olla vaikka seuraavanlaisia. Tämä ei kyllä ole sitten mikään täydellinen lista, vain juttuja mitä tässä kirjoittelen samalla kun katselen avajaisia :-).
Valintakriteereitä yhteensopivuusmielessä:
1. Emolevy. Tämähän on se "kone".
Emolevyn pitää olla yhteensopiva prosessorityypin (valmistaja ja alatyyppi) ja muistien tyypin kanssa.
Emon pitää olla pienikokoinen (itx) jos kotelo on hyvin pieni. Jos kotelo on iso, niin kaikki normaalit (myös pienet) käy.
2. Prosessori. Pitää olla yhteensopiva emolevyn ja muistien kanssa.
3. Muistit. Pitää olla yhteensopivat emolevyn kanssa. Lukumäärä pitää täsmätä emolevyn paikkojen kanssa (kaikissa ei ole neljää paikkaa vaan vähemmän).
4. Näytönohjain. Nykyiset ovat yleensä PCI-E tyyppiä, jotka on tuettu nykyisissä, normaaleissa emoissa. Vanhastaan on olemassa suuri määrä muita tyyppejä, joiden yhteensopivuus on sitten aivan oma asiansa.
Näytönohjaimen mallilla voi olla tietty vaikutus myös näyttöön. Tietysti niiden pitää olla molempien riittävän hyviä ihan vain sen takia, että tavoiteltu resoluutio saavutetaan. Ehkä sellainen huomattava juttu tässä on se, että LCD-näyttöjen kuva ei ole ollenkaan hyvä muulla kuin sillä yhdellä resoluutiolla.
Yhteensopivuudessa tarvitaan myös yhteinen liitintyyppi. Kaikissa näytönohjaimissa ja näytöissä ei useinkaan ole kaikkia liitäntätyyppejä: VGA, DVI ja HDMI. On myös mahdollista, että DVI-liitännällä ei aina saavuteta huippuresoluutioita (yli 1680x1050).
5. Kotelo. Jos on normaali, isokokoinen, niin kaikki normaalit emot käyvät kokonsa puolesta. Jos kotelo on hyvin pieni pitää tietää tarkalleen mitä on tekemässä periaatteessa kaikkien komponenttien valintojen suhteen, koska yllätykset ovat mahdollisia (esim. että PCI-kortti ei sovi tms) pienien koteloiden kanssa askarrellessa. Jos kotelo on keskikokoinen, niin kasaaminen ja korjaukset ovat vain hivenen työläämpiä ja laajennusvarat ovat maltillisemmat.
Kotelon virtalähteen pitää olla riittävä näytönohjaimen, levyjen ja prosessorin tarpeisiin. Koska joissakin koteloissa on valmiina poweri niin tässä pitää olla tarkkana - tällöin kotelotyyppi voi vaihtua tai rahaa menee hukkaan kun joutuu ostamaan ylimääräisen powerin.
Kotelotuulettimet pitää asentaa jos kyseessä on kovasti kuumeneva, tehokas kokoonpano.
Kotelon saaminen hiljaiseksi, varsinkin jos halutaan hyvin tehokasta konetta, on aivan oma lukunsa - ei helppoa ollenkaan. Hiljaisuus ja tehokkuus on paha yhdistelmä.
6. Kortit (ääni, verkko, dvb, jne)
Nämä eivät ole yleensä ongelma normaalikokoisissa emolevyissä, eivätkä välttämättä vähän pienemmissäkään, koska emolla on nykyään kaikki välttämätön ja vapaita PCI-paikkoja on siten tarjolla runsaasti.
Tässä näitä uusien koneiden yhteensopivuusohjeita, eivät nämä tämän kummallisempia ole. Osien valinta sinänsä on oma lukunsa ja sitä keskusteluahan on käyty yllä - optimaalisten osien täsmällinen tyyppi vanhenee hyvin nopeasti - kuten yhdessä esimerkissä kirjoitin, jopa tilauksissa joiden välillä on vain 2 päivää.