Ensimmäisenä hirveät selittelyt: En itse ole mikään Applefanboy, enkä omista ainoatakaan Applen laitetta, mutta Tietoviikossako se oli ihan hyvä kommentti tuosta: "Apple osaa käyttäjäkokemuksen luomisen", mutta siihen se jääkin.
Koitan kommentissani astua tavallisen peruskäyttäjän saappaisiin ja antaa palautetta laitteesta ja vähän Applesta itsestään...
Laite ei todellakaan hohda monipuolisuudellaan eikä liitännöillään. Sen sijaan tuo on semmoinen laite, jota osaa takuuvarmasti käyttää kuka tahansa kun hetken tutkiskelee ja laite (todennäköisesti) "vain toimii", mikä on oikeastaan suurimmalle osalle kuluttajakuntaa tärkeintä. Varmasti niitä virhekappaleitakin kyllä tulee joka yhtiöllä. Suuri määrä kuluttajia todennäköisesti tulee maksamaan designista, sujuvuudesta, ohjelmien helposta saatavuudesta App Storesta, yksinkertaisuudesta ja näyttävyydestä enemmän kun mitä tekniikasta tai monipuolisuudesta... Rehellisiä jos ollaan niin kaikki ihmiset eivät jaksa selata nettiä etsiessään jotain tiettyä ohjelmaa (lähipiiristä löytyy tuttuja tapauksia), vaan löytävät Storesta tai Applen sivuilta ne suoraan.
Apple osaa myös markkinoinnin, ja
pieniäkin muutoksia hehkutetaan "mullistavina muutoksina" ja "merkittävinä saavutuksina". Esimerkkinä tulee tuo 3G:n saapuminen iPhoneen... Mutta samanlaista hehkutusta löytyy apple.comista paljon!
Moniajon puutetta mietiskelin myös, mutta uskoisin, että todella harva taviskäyttäjä sitä loppupeleissä tarvitsee. Tosin Messengeriä ja nettiä olisi mukava käyttää yhtäaikaa, mutta puutteen voi korjata käyttämällä vaikka Meeboa tai IMO.im:ää eri välilehdessä. Musiikkia kuitenkin pystyi muistaakseni iPhonella ja iPod Touchilla kuuntelemaan samalla kun käytti muita ohjelmia. Pystyyköhän iPadikin siis tähän? Huhujakin on ilmeisesti ollut että iPhone OS 4.0:ssa olisi moniajotuki. Ehkä tabletissa on jo etukäteen ajateltu tätäkin vaikka julkaistiin ilman moniajoa, mutta sitä on vaikea tietää etukäteen - Apple on suhteellisen tiukka näiden paljastuksien suhteen. Tehokäyttäjälle moniajotuki ehkä kuitenkin voisi olla tarpeen. Myös flash-tuen puuttuminen hämmästyttää suuresti. Tukeekohan Mobiili Safari sitten HTML5:sta? Tai tuleekohan OS:ään myöhemmin flash-tuki? Jää nähtäväksi. Ehkä tätäkin muutosta hehkutetaan tulevaisuuden saapumisena laitteeseen.
Yhteenveto:
- Varmasti tulee myymään tuo laite. Kohderyhmänä voisi pitää ruots... "trenditietoisia" tekniikan käyttäjiä, Apple-ihmisiä, yksinkertaista ja helppokäyttöistä nettilaitetta sekä laajaa ja sovellusvalikoimaa etsiviä. Tuote ei todellakaan tuo mitään uutta ja mullistavaa markkinoille, vaan sen vahvuus on enemmänkin "omppumainen" helppous, näyttävyys ja sujuvuus. Kaikki on sormen ulottuvilla ja selkeästi jäsennelty. Tehokäyttäjät ja HC-harrastelijat saattavat kiertää kaukaa laitteen sen puutteiden vuoksi - lukuunottamatta ohjelmistokehittäjiä, jotka päättävät ohjelmoida sovelluksiaan App Storeen myytäväksi.
- Ubuntu haastaa App Storea mukavasti omalla näkemyksellään ohjelmistokeskuksesta. Toivottavasti joskus nähdään myös versio, josta voi ostaa kolmansien osapuolien maksullisia sovelluksia sekä ladata kokeiluversioita niistä. Tämä voisi ehkä lisätä suurempien - ja miksi ei pienempienkin - ohjelmistokehittäjien mielenkiintoa Ubuntua ja Linux-maailmaa kohtaan. Valitettavasti Ubuntun heikkoutena on vielä edelleen heikko tunnettavuus ja käyttäjäkokemuksen hiipuminen asennuksen jälkeen.
Voisiko Applesta ottaa mallia niin, että Ubuntu.comin etusivulle tulisi linkki opetusvideoihin Ubuntun käytöstä? Mikäli linuxia halutaan joskus peruskäyttäjien keskuuteen enemmän niin yksi hyvä nyrkkisääntö on se, että
kaiken tiedon pitää olla helposti saatavilla ja selkeästi esillä. Harvemmin kukaan muu kuin tietokoneisiin perehtynyt tyyppi jaksaa oikeasti ottaa selvää asioista.
Loppusanat: Olisi muuten siistiä jos tuohon laitteeseen tulisi Pääte + Emacs -ohjelmat käyttöön.
Takaisin Linuxin maailmaan...