MS Windows 7:n profilointi on mennyt kertakaikkisesti metsään. Sen sijaan, että tarjolla olisi tehty pystysuoralla profiloinnilla erilliset käyttöjärjestelmät pelaajille, kevytkannettaviin, toimistoon, labraan, graafikoille, multimeteliin ja kotipalvelimeen, on tehty vaakasuora profilointi, jossa samaa multimeteli-järjestelmää tarjotaan joka käyttöön.
On epäselvää, mitä MS:n kehittelijät ovat ajatelleet tarjotessaan musiikki ja elokuva-järjestelmiä toimistokäyttöön, missä taas oleellisimpina vaatimuksina ovat luotettavuus, varmuus, tietosuoja ja helppokäyttöisyys. Myös laskenta- ja laboratoriokäytössä olisi tarpeita päästä eroon turhista kilkuttimista.
Mitenkö tämä liittyy Ubuntuun ?
Siten, että minusta Ubuntun profilointi on mennyt yhtä pahasti metsään.
Minusta nykyinen systeemi, missä muutama kerta vuodessa heitetään kaikki vanha roskiin ja tarjotaan kokonaan uutta distribuutiota on HUONO (oikein isoilla kirjaimilla)
Usin tipahteleviin distribuutioihin upotetaan valtava määrä työtä, joka voitaisiin käyttää paremminkin.
Voitaisiin suunnitella uudistuskierrokset siten, että vuorotellen esiteltäisiin omat distronsa pelaamiseen, multimeteliin, toimistoon, laskentaserveriin, tiedostopalvelimeen,..
Into tehdä uusia versioita johtaa siihen, että tiettyyn julkaisupäivämäärään pyrkiessä asiat heitetään huitaisemalla kasaan. Paljon terveempää olisi hioa pieniä muutoksia ja tarjota niitä erillisten ohjelmien updateina.
(esimerkkinä tästä distropäivityksien ongelmasta olkoon Huawein mokkuloiden tilanne: toimivat 9.04:ssä, mutteivat 9.10:ssa)
Saman sateenvarjon alla paketoitaisiin siis samaa runkoa eri lisävarustein.
Jopa kernel pystyttäisiin optimoimaan eri käyttöihin eri tavoin. Kuitenkin siten, että estettäisiin kernelien erkaantuminen liian kauas toisistaan.
Samalla voitaisiin karsia pakettien sisältöä.
On turha tunkea perusasennuksessa mukana kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Tarvittavat ohjelmathan on äärimmäisen helppo hakea tarvittaessa netistä.
Myös Ubuntun nykyinen Update saakoon samalla pyyhkeitä.
Sen pitäisi osata katsoa mitä ohjelmia koneessa on, ja päivittää ainoastaan ne.
Juuri kun käyttäjä on saanut asennettua koneeseensa kevyen Remixin ja siivottua sieltä turhuudet pois, seuraava update on jo paiskaamassa koneeseen kaiken turhan takaisin. Pitkästä listasta käyttäjän pitäisi osata poimia pois ne osat, jota ei tarvitse. Tämä on kuitenkin jokseenkin toivotonta, jos lista koostuu suuresta laumasta paketeita, joiden nimi ei kerro yhtään mitään. -Pitäisikö koneeseen asentaa rftghh.lib, joka tarvitaan dfghj -ohjelmiston toimimiseksi.