Italialaisten kuluttajajärjestö on oikeassa.
En näe oikein mitään mahdollisuuksia sille, että Linux yleistyisi koneissa länsimaissa, länsimaista johtuen, mikäli Windows käyttis koplataan koneisiin nykyisellä tavalla. Mielestäni koneiden valmistajien pitäisi myydä koneensa suunnilleen Windows lisenssi verran halvemmalla, jos Windowsia ei ota. Verkkokaupassa näkyy päivän hinta olevan OEM Win7 Home:lle noin 110 euroa.
Vasta tällöin ihmiset rupeisivat ajattelemaan, että kannattaako siitä Windowsista oikeasti maksaa tämän verran? Samalla ehkä hieman järki avautuisi sillekin, että virusturva ja MS Office maksavat myös rahaa, jos niihin päädytään. Hinnathan ovat suhteellisia - turhia tuotteitakin pystytään ihmisille myymään kun oikein yritetään.
Ja vasta tällöin tulisi normaali vertailutilanne eri käyttisten välille - nythän nämä Windowsin heikkoudet eivät oikeasti ketään edes kiinnosta. Nimittäin ei kai kukaan järkevä ihminen arvokasta käyttistuotetta jätä käyttämättä, jos sen on rahalla ostanut. Ainoastaan käyttöjärjestelmäfriikit jaksavat vaahdota siitä miten huono Windows on ja miten hyvä Linux on - normaali ihminen ei voisi vähempää välittää tästä keskustelusta.
Tällä hetkellä ainoastaan poikkeustapauksissa Linuxin hyvät omainaisuudet saavat vastakaikua. Näitä poikkeuksia on toki ollut ilmassa monenlaisia, mutta en jaksa uskoa, että niillä on kaupallisesti oikeasti mitään merkitystä.
Sinänsä en ymmärrä miksei EU tähän ole jo puuttunut. Markkinathan käyttöjärjestelmien osalta selvästikään eivät toimi järkevästi ja EU:han on perustettu tukemaan kotimarkkinoita - eihän se mikään maailmaa syleilevä hyväntekeväisyysjärjestö ole. Käyttöjärjestelmän osalta jos missä kannattaisi jättää rahat EU:n sisälle ja olla jakamatta niitä lammikon toisella puolelle, periaatteessa tyhmyyttään. Tai vähimmillään kannattaisi varmistua, että niissä vallitsee avoin kilpailu. Niillä Windows lisenssirahoilla jotka säästyisivät, perustettaisiin monta Forumia palvelemaan ihmisiä joilla on Linux kysymyksiä ja tehtäisiin muuta vastaavaa - kaikki nämä rahat jäisivät EU:n sisälle kiertoon.
Tällä saataisiin aikaan sekin, että komponentit, mokkulat mukaanlukien, olisi helposti mahdollista ostaa Linuxiin. Nythän ne joutuu ostamaan epämääräisten löpinöiden perusteella. Samoin koneita voisi saada valmiiksi, esim. Ubuntulla. Nyt olen nähnyt vain yhden kuluttajakoneen, FitPC:n jonka saa Ubuntulla - ja olen lisäksi kuullut DELLin verkkokaupan koneesta. Yhteensä olen silmäillyt ehkä sataa eri läppärimallia (tai mitä nyt listoilla sitten onkaan ollut), joten tämä kahden koneen myyminen Linuxilla on täysin merkityksetöntä - eli markkinat eivät toimi ollenkaan. Tämähän on sinänsä jo markkinataloudessa kriteeri sille, että toimenpiteisiin pitää ryhtyä -miksei ole ryhdytty?
No, kun tämä markkinointipellejen homma on tällaista ollut tietotekniikassa jo vuosikymmenet - en sinänsä usko, että se tästä muuttuu.
Alussa rajasin asian länsimaiden toimenpiteisiin ... nyt kun kiinalaiset ovat kohta maailman johtava IT-talous (dollareissa laskettuna), jolleivat jo nyt ole, niin ehkäpä tällä berlusconi-vanhanen -linjalla ei tarvitse mitään tapahtuakaan jotta asiat muuttuvat. Kiinan pojat ovat tuomassa markkinoille koneita, joissa on MIPSin prosessorit ja joissa Windows ei edes toimi. Käyttiksenä on Linux. Ehkäpä Microsoftin ja Intelin harjoittama polkumyynti, uhkailu ja kiristys ei niin helposti kiinalaisia hätkäytä. Viittaan tässä Intelin saamaan tuomioon jenkkilässä, kun he kiristivät DELLiä olemaan myymättä tuotteitaan AMD:n prosessoreilla. Silloin elettiin aikaa kun Intel teki ison kuprun prosessoreillaan.
Tälläkään tuomiolla ei juuri ole merkitystä, koskapa se oli vain yhden osavaltion tuomio (tai jotain vastaavaa). En ole ainakaan omalla tililläni nähnyt rahaa tästä Intelin laittomuudesta johtuen, vaikka se vaikutti suoranaisesti omiin tekemisiini. Silloin ratkaisin asian sillä, että DELLejä ja Inteliä ei hankittu ollenkaan työasemiin, vaan siirryttiin AMD:n käyttöön ja rakennettuihin koneisiin. Se päätös on pitänyt sitten tähän päivään saakka. En tosin tiennyt silloin aikoinaan, että asia johtui Intelistä eikä ollut DELLin omaa typeryyttä rakentaa pelkästään huonoja ja kalliita työasemia - heitähän kiristettiin (oikeuden päätöksen mukaan) ja he eivät voineet tehdä AMD-pohjaisia työasemia.
Joten en ole niinkään varma, etteivätkö Microsoft ja Intel pysty tätäkin tilannetta hoitamaan. Kyllähän näissä yrityksissä tietysti tiedetään, esim. se että Windows 7:lla varustettu mopoläppäri on hidas, käytettävyydeltään huono ja joustamaton verrattuna esim. Linux JoliCloud mopoläppäriin ja että vieläkin myynnissä olevat Windows XP mopoläppärit tukehtuvat virusskannerin ja rekisterin kasvamisen johdosta hyvin nopeasti käyttökelvottomiksi - eiväthän nämä top-managerit näissä yrityksissä ole mitään idiootteja. Heidän vain pitää luoda sopivat strategiat sille, että 80 % ihmisistä ei tätä asiaa huomaa tai että he pitävät sitä ihan normaalina tai vähimmilläänkin ajattelevat "että onhan niitä ongelmia muissakin järjestelmissä" - eihän se oikeastaan ole kovinkaan vaikeata. Käyttiksen polkumyynti uusien koneiden mukana on hyvä tapa. Samoin Intelillä katteissa riittää varmaan varaa tilapäisiin kamppanjoihin joilla uusia yrittäjiä saadaan torpedoitua.
Mutta kun toisessa leirissä ovat kiinalaiset, voi tietysti seurauksena olla vaikeuksia - polkumyynti kiinalaisia vastaan voi osoittautua vaikeaksi.
Odotamme mielenkiinnolla, että mitä tässä oikein jatkossa tapahtuu.