Tervehdys
Ongelma on se, että biosista laitoin RAID1 toimintaan ja tämä näkyy ihan hyvin Gparted-ohjelmalla. ei ole sitä peilannut ollenkaan. Onko ehdotuksia/apuja?
Tämä nyt ei ole vastaus kysymykseen, vaan ehdotus.
Mietihän tuota RAID:a.
RAID turvaa järjestelmäsi levyrikolta, mutta ei käyttäjien tekemiltä virheiltä. Esimerkiksi tiedostojen poistamiselta, kopioimiselta toisten pääle tai datan muuttamiselta.
Omasta mielestäni paljon parempi systeemi on se, että datasta otetaan kopio myöhästettynä.
Yksi mahdollisuus on ottaa kopio vaikkapa öisin. Tällöin menetetään pahimmillaan päivän työt, mutta pystytään palauttamaan vanhemmat. Kaikkea ei kopioida joka kierroksella vaan ainoastaan muuttuneet.
Itselläni oli aiemmin kotiservereissä järjestelmä, joka teki 80GB levystä vuorotellen kahteen pinoon kerran viikossa. Tämä vaati 160 GB backup levyn, eikä mahdollistanut aiempien versioiden palautusta..
Uudempi järjestelmäni tekee kopion päivittäin vain yhteen pinoon, mutta siten, että muuttuneesta datasta on neljä peräkkäistä kopiota. Datasta on siis olemassa kaksi täydellistä vedosta (alkuperäinen ja varmuuskopio) sekä kolme 'snapshottia', eli päivittäistä kopiota muuttuneesta datasta. Jos pyörittäisin pientä firmaa, jonka laskutuksesta ja lähdetiedoista on pakko säilyttää kopio, tekisin datasta vielä toisen kopion toiselle serverille, jossa olisi samanlainen varmuuskopiojärjestelmä. Rautahan ei enää maksa mitään. Wanhaan PC-pönttöön pistetty Atom 330 -emokortti ja kaksi hyvää 500GB kovalevyä jäävät hinnaltaan alle 300Eur ja vuotuinen sähkönkulutuskin alle 60 Eur.
Kovalevyjen hankinnassa kannattaa kysyä hyviä, serverikäyttöön tehtyjä kovalevyjä. Ei missään tapauksessa mitään kannettavien minilevyjä. Hyvä kovalevy kestää käytttöä 10-15 vuotta, ehkä enemänkin. Kannettavan (tai halpakoneen) kovalevylle en veikkaisi enempää, kuin 3-5 v.
USB_kovalevy ei ole ratkaisu varmuuskopiointiin. Itsekin olen niitä heittänyt roskiin toistakymmentä. Ahtaassa kotelossa levy käy kuumana. Kevyt USB-levy pöydän kulmalla ei ole voittajan valinta.
Oma järjestelmäni on tietenkin optimoitu vain omaan järjestelmääni. Toivoisin tämän kuitenkin antavan ajattelemisen aihetta.Maailmalta löytyy varmasti valmiita järjestelmiä, jotka ovat fiksumpia, tehokkaampia, luotettavampia ja selkeämpiä, kuin tämä minun kehittelemäni.
On olemassa myös järjestelmiä, joissa kaikki toimiston/labran koneiden kovalevyt ovat yhteiskäytössä ja kopioivat toistensa datat. En ole noihin järjestelmiin perehtynyt, mutta niitäkin kehutaan.
Yksinkertaisimmillaan dataa voi kopioida työasemalta toiselle ja vaikkapa serveriltä työasemalle. Jos datasta on olemassa useita kopioita, voidaan osassa niistä käyttää tiedon pakkausta. MIssään tapauksessa en koskaan pakkaisi kaikkia vedoksia.
Tärkein sanomani onkin, että RAID on minusta tarkoitettu aivan muuhun käyttöön, kuin firman kattavaan varmuuskopiointiin.
Niin. Se varmuuskopioserveri kannattaa tietenkin sijoittaa lukittuun palosuojattuun perunakellariin vesirajan yläpuolelle.Koneen tuuuletusaukkojen päälle nailonsukat pölysuojiksi ja kaikki tuulettimet korvataan isommilla kuulalaakeroiduilla.