Kirjoittaja Aihe: Vinkkiä kotipalvelimen kasaukseen  (Luettu 3366 kertaa)

Kelenius

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 15
    • Profiili
Vinkkiä kotipalvelimen kasaukseen
« : 02.01.10 - klo:03.37 »
Tarkoituksena olisi kasata vanhaan (E6400, 2GB DDR2, GA-965P-DS4) koneeseen kotipalvelinta, jotta saisi ylimääräiset kiintolevyt muista koneista pois ja ääntä alemmas.

Tiedostojen olisi oltava helposti saatavilla ja käsiteltävissä muilta koneilta käsin. Nurkista löytyy Win7 ja Ubuntu 9.10 koneet, joilla filuihin pitäisi päästä helposti käsiksi. Etäkäytettävä torrent-softa olisi myös oikein näppärä.
Pääasiallisena tehtävänä tiedostojen säilöntä. HD-materiaalin streamaaminen lähiverkossa.

Kasaamista pitäisi alkaa miettiä ihan kiintolevyistä lähtien. Dataa olisi tällä hetkellä ~1,5TB talletettavana ja uutta kertyy keskimäärin 100-200GB vuosinopeudella. Jonkin sortin raidia voisi myös miettiä johonkin väliin, jottei yhden levyn poksahdettua lähde kaikki data. ~200€ olisi mahdollista budjetoida tähän projektiin nyt alkuun. Uusien kovalevyjen lisääminen / suurempiin vaihtaminen saisi sujua myös kohtuu vaivatta.

Kone saisi myös toimittaa perus pystypäätteen virkaa ja ajaa tarvittaessa nettiselainta ja jotain perus ohjelmia. Palvelin / Olohuoneen yleiskone

Millaistas vinkkiä olisi tarjota? Alkuun millaiset levyt kannattaisi valita; 1x2TB levy ja päivittää myöhemmin useampaan ja laittaa raidin vai samantein vaikka 3x750GB raidiin ja päivittelisi tuota sitten vaikka 4x750GB tai 3x1TB

Kannattaako alkaa rakentaa ihan jonkun Ubuntun pohjalle? Kuitenkin distrona jo kohtuu tuttu ja tarkoituksena käyttää konetta kuitenkin työpöytäympäristössäkin.

Hyvää uuttavuotta 2010 väelle.

Tha-Fox

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3315
  • Arch Linux && CentOS
    • Profiili
    • http://kettu.dy.fi
Vs: Vinkkiä kotipalvelimen kasaukseen
« Vastaus #1 : 02.01.10 - klo:12.26 »
Itse laittaisin ehkä raid5:n, jos varaa on. Silloin ei se yhden levyn paukahdus vielä harmita ja kapasiteettia voi lisätä helposti. Ubuntu on varmaankin ihan passeli valinta, itselläkin pyörii työpöytä + palvelin. Alun perin asensin ihan työpötäkäyttöön ja myöhemmin asensin LAMPin.

rtorrent lienee ykkösvaihtoehto etäkäytettävistä, toimii komentorivin kautta. Tuohon saa ilmeisesti jonkun edusohjelmankin, jos haluaa? Delugessa on myös etäkäyttömahdollisuus, en ole sitä tosin itse kokeillut. Ja tiedostojen jakamiseen paras vaihtoehto on kai samba. En ole itse sitä koskaan laitellut, mutta eiköhän joku siihenkin osaa ohjetta antaa. Tähän voi tutustua ensi hätään.

Kelenius

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 15
    • Profiili
Vs: Vinkkiä kotipalvelimen kasaukseen
« Vastaus #2 : 02.01.10 - klo:21.55 »
Sambasta löytyy kokemusta ja todella helppokäyttöinen ja näppärä, levyjen käyttö onnistuu kuin olisivat samassa koneessa. Mites ubuntussa toimii tuo raid5? Softaraidina vissiin tänäpäivänä järkevämpi? Pystyyko vaihtamaan esim 2x1,5TB -> 4x1,5TB tai 4x1,5TB -> 4x2TB ainoastaan päivittämällä pakan vai tarvitseeko kikkailla vai onnistuuko lainkaan?

Mitä noita nyt luettu joskus läpi niin ovat myös suosineet jotain raidz2 (vissiin sama kuin raid5) ja levyjärjestelmäksi ZFS (<- noista ei niinkään kokemusta)

Ilokaasu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1547
    • Profiili
Vs: Vinkkiä kotipalvelimen kasaukseen
« Vastaus #3 : 04.01.10 - klo:23.33 »
Lainaus
Etäkäytettävä torrent-softa olisi myös oikein näppärä.
Aiemmin mainitun lisäksi esim torrentflux taitaa olla sellainen ohjelma, johon voit webbiselaimen kautta asettaa ladattavia tiedostoja...eli siis etähallittava.

Lainaus
HD-materiaalin streamaaminen lähiverkossa.
En tiedä satavarmaksi tarvitseeko palvelinkone kuinka paljon tehoa(näytönohjain) tämän suorittamiseksi...mutta HD materiaalia rautatasolla käsittelevä näytönohjain on kova sana. Tietysti verkko pitää olla sitten myös kohtuu laadukas..tai ainakin suosittelisin niin :)

Lainaus
Kannattaako alkaa rakentaa ihan jonkun Ubuntun pohjalle? Kuitenkin distrona jo kohtuu tuttu ja tarkoituksena käyttää konetta kuitenkin työpöytäympäristössäkin.
Debianiakin kannattanee harkita. Siihenhän ei kaikista uusinta karkkia ja kuorrutetta ole saatavilla, mutta miksi tarvisi olla nettipäätteeseen? Tai sitten jokin ihan muu, riippuen siitä mitä sillä koneella pitää tehdä.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Vinkkiä kotipalvelimen kasaukseen
« Vastaus #4 : 05.01.10 - klo:11.48 »
Itselläni on simppeli fileserveri, jossa pyörii Ubuntu, ehkä 9.04 versio ihan standardikamalla. Serveriä en käytä interaktiivisesti mihinkään, koskapa siinä ei ole kunnollisia ääni- eikä kuvavermeitä eikä siinä ole hiljaista koppaa. Se on kyllä hiljaa kun sen sijoittaa komeroon. Mielestäni interaktiivinen käyttö ja serverikäyttö ovat toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja teknisesti ja taloudellisestikin.

Tiedostopalvelut toimivat Samballa ihan hyvin, jotkut väittää että NFS olisi parempi, mutta kun olen siitä aikoinani päässyt eroon Unixissa, en ole halunnut sitä oikeasti kokeilla (ja vaatisi Windows-koneisiinkin aina jotain uutta softaa, olkoonkin ilmaista).

RAIDia voit tietysti käyttää, mutta miten ajattelit tehdä backupit?  ;D  Nimittäin sitten kun RAID mossahtaa, niin silloin oikeasti menee KAIKKI data.

Itselläni tiedostot on jaettu kahteen ryhmään MP3&Videot ja MuuData. Ryhmäjako on sikäli merkittävää, että "MuuData" ryhmälle riittää erillinen pienehkö backup levy. Nämä saa kätevästi varmistettua yhdellä rsync-komennolla, verkon yli, työasemien sisäisille ylimääräisille levyille ja ulkoisille USB-levyille, joihin voi laittaa virran päälle kun ajaa backuppia. Toimii hyvin ja varmasti kun muistaa joskus ajaa näitä backuppeja. MP3:ia haluaa aina välillä kuljettaa mukana, jolloin sekin levy toimii backuppina. Ajan backupin inkrementaalisena joten backupin teko käsittelee vain muuttuneet tiedostot - jolloin sen ajaminen ei kauaa kestä ja on sinänsä idioottivarmaa. Ubuntussa komento on "rsync" - Windows-koneella, jota sitäkin voi tässä käyttää yhtä hyvin, ainoa kunnollinen ohjelma on "robocopy.exe" (jonka minä tiedän).

Taro Turtiainen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 579
    • Profiili
    • Taro Turtiainen
Vs: Vinkkiä kotipalvelimen kasaukseen
« Vastaus #5 : 05.01.10 - klo:12.37 »
Lainaus
RAIDia voit tietysti käyttää, mutta miten ajattelit tehdä backupit?  Grin  Nimittäin sitten kun RAID mossahtaa, niin silloin oikeasti menee KAIKKI data.

Ei sais hätäillä. Tasoja on monta.
Raid tasot: JBOD, 0 ,1, 2, 3, 4, 5, 6, 10 ja 0+1
Jokainen näistä toimii hiukan eri tavalla. Osa on kallis toteuttaa. Joissakin saa rikkoontuneen levyn tilalle saa vaihdettua uuden ja homma pelaa taas eikä tietoja ole kadonnut.
Raidia perustettaessa on määriteltävä vikaantumista aste ja kustannuskehys. On myös huomattava se, että mikä toimii toisella ei välttämättä ole sinulle paras ratkaisu.
VASEMMISTOLIITTO - RIKKAUTTA JOLLA ON ARVOA

”Ei ole olemassa todellista vapautta ilman toisinajattelun vapautta.” Rosa Luxemburg 1918

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Vinkkiä kotipalvelimen kasaukseen
« Vastaus #6 : 05.01.10 - klo:12.48 »
Niin, selvyyden vuoksi tarkoitin todella sitä mitä kirjoitin, että "kun RAID mossahtaa", enkä sitä, että kun yksittäinen levy hajoaa ... vaikka niinhän sitä ajatellaan, että "ei sellaista voi sattua, ne on virheettömiä, jokainen applikaatio ja piiri".  ;D

Tietysti olet oikeassa, että todennäköisyys riippuu RAIDin tasosta, mutta kun tuolla aiemmin vilahteli RAID 5:kin.
« Viimeksi muokattu: 05.01.10 - klo:12.51 kirjoittanut Ganymedes »

Taro Turtiainen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 579
    • Profiili
    • Taro Turtiainen
Vs: Vinkkiä kotipalvelimen kasaukseen
« Vastaus #7 : 05.01.10 - klo:12.58 »
Niin, selvyyden vuoksi tarkoitin todella sitä mitä kirjoitin, että "kun RAID mossahtaa", enkä sitä, että kun yksittäinen levy hajoaa ... vaikka niinhän sitä ajatellaan, että "ei sellaista voi sattua, ne on virheettömiä, jokainen applikaatio ja piiri".  ;D
Eli tässä tapauksessa on erotettava asia yhteydet toisistaan. Kysymyshän on back-up suunnittelusta ja siitä kuinka se hoidetaan. Kiintolevyn hajoaminen ja tietojen varmistamattomuus jo itsessään hävittää kaiken datan. Oli se sitten RAIDattu tai ei.
VASEMMISTOLIITTO - RIKKAUTTA JOLLA ON ARVOA

”Ei ole olemassa todellista vapautta ilman toisinajattelun vapautta.” Rosa Luxemburg 1918

JoniR

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 112
    • Profiili
    • Peugeot 206
Vs: Vinkkiä kotipalvelimen kasaukseen
« Vastaus #8 : 05.01.10 - klo:17.20 »
Minä olen ajatellut toteuttaa tuon homman käyttämällä raidia 5 tasolla ja tämän kaveriksi LVM, jotta tilan kasvattaminen on helppoa.
En vain ole vieläkään päässyt levykauppaan..

http://linux.fi/wiki/Ohjelmistopohjainen_RAID_ja_LVM
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=30581.msg237484#msg237484
-Joni