En ole avoimeen lähdekoodin sen tarkemmin perehtynyt, mutta näin maallikkona ajattelisin.
1. Samoilla linjoilla kanssasi, mutta tuota muutosvastarintaa tulee aina, kun jotakin johon on totuttu yritetään uudistaa/kehittää/vaihtaa. Tässä nyt vähän sekoittaa se, että on kaksi eri asiaa käyttääkö yritys avoimeen lähdekoodiin perustuvaa käyttöjärjestelmää vai ohjelmia.
Jos yritys käyttää käyttöjärjestelmää, niin silloin joitakin ohjelmisto/laiterajoituksia voi tulla eteen. Tämä johtuu vain ja ainoastaan siitä että ohjelmisto/laitevalmistaja ei ole nähnyt tarpeelliseksi tehdä kyseessä olevaa ohjelmistoa/laitetta toimivaksi eri käyttöjärjestelmissä. Muutos on mahdollista jos ohjelmisto/laitevalmistaja huomaa, että siitä on jotain hyötyä tai että huomattava määrä asiakkaita vaatii sitä.
Jos yritys taas käyttää vain joitakin avoimia ohjelmia, niin silloin edellä mainitut rajoitukset ovat huomattavasti pienempiä.
Tämän kohdan viimeisen lause on täyttä totta ja ainakin itse olen sen takana. Ei ole mitään järkeä opettaa käyttämään vain yhtä ohjelmaa tai yhden valmistajan tuotteita, sillä tämän jälkeen taatusti on vaikeaa alkaa opettaa/oppia myöhemmässä vaiheessa käyttämään toisen valmistajan ohjelmia. Tästä syystä koulumaailmassa ajattelu- ja opetustapojen pitäisi muuttua niin että opetetaan käyttämään vaikkapa toimisto-ohjelmaa ei MS Officea, jos ei ole todella hyvä ja perusteltua syytä miksi opettaa käyttämään yksittäistä ohjelmaa.
2. Tuotto voi perustua palveluihin, kuten ohjelman asentaminen, räätälöinti asiakkaan tarpeisiin sekä tukipalveluihin. Samalla yritys voi antaa muille mahdollisuuden kehittää omaa ohjelmistoaan, jolloin ei jokaisen tarvitse keksiä pyörää uudestaan tai alkaa kokoamaan sitä aina alusta.
Jos yrityksen ohjelmisto olisi hyödyllinen suuremmalle joukolle esim. kunnat ja valtio, niin silloin myös julkista rahoitusta pitäisi myöntää kehitystyöhön entistä enemmän. Nyt en edes tiedä millä tavoin avoimen lähdekoodin ohjelmistoja Suomessa tuetaan.