Niin onkos tässä Fedorassa vastinetta gksudolle? Komentorivillä jos aukaisee esim. geditin tulee pitkä liuta virheilmoitusta, jonka jälkeen editori aukeaa ihan normaalisti.
Enpä ole koskaan kaivannut gksu:ta. su - riittää (su - -c '<ohjelma>') enkä ole virheilmoituksia havainnut.
gksu:ta en tosin ole käyttänyt edes Ubuntussa/Xubuntussa. Liekö tuo gksu siis KDE-ympäristöön?
BTW. Checkinstall on varsin pieni ohjelma, joten sen kääntäminen ei ole suurempi uroteko Valitettavasti checkinstallia ei tuolloin voi tehdä checkinstall:lla rpm-paketiksi.
Mutta löytyyhän tuo checkinstall siis valmiina rpm-binääripakettina asennettavaksi rpm:llä, kuten jo kerrottu.
Enpä kyllä suosittelisi itse tuota checkinstallia. Syyt:
Make install ajetaan pääkäyttäjän oikeuksin, jolloin buginen tai muuten huono Makefile voi aiheuttaa järjestelmän osien ylikirjoittamisia tai muuta vahinkoa.
Checkinstallilla asennettaessa tiedostot asennetaan ensin paikoilleen, minkä jälkeen katsotaan, mitä tuli tehtyä ja yritetään sen perusteella luoda se rpm-paketti, joka sitten merkataan asennetuksi.
Oikeampi tapa paketin luomiseen olisi ohjata käännettävän ohjelmiston kääntöjärjestelmä asentamaan se ohjelmisto ensin kokonaan sitä varten varattuun väliaikaishakemistoon, jonne asentaminen tehdään kokonaan
normaalilla käyttäjätunnuksella, eikä pääkäyttäjänä. Tämä väliaikaishakemisto sitten voidaan kääräistä sinne rpm-paketin sisään, minkä jälkeen vain itse rpm-paketin asennus täytyy tehdä roottina. Tällöin RPM-ohjelmisto pystyy ennen asennuksen tekoa varmistamaan, että asennus ei tuhoa tai muokkaa muun järjestelmän osia.
Fedorassa mukana tuleva rpmbuild-ohjelmisto mahdollistaa rpm-pakettien kokoamisen tähän tyyliin, kun sille annetaan sopiva .spec-tiedosto. Ohjeet kunnollisten pakettien tekoon löytyvät esim.
Fedoran wikistä.
Jos .spec-filen syntaksia ei halua opetella, niin aika paljon checkinstallia kivempi tapa on minusta myös ihan vain asentaa ohjelmat omiin hakemistoihinsa kotihakemistoni alle. GNU autotools-tyylistä configure-skriptiä käytettäessä homman saa melkolailla hoidettua esim. näin:
tar xf foo-1.2.tar.bz2
cd foo-1.2
./configure --prefix=$HOME/Ohjelmat/foo-1.2-0
make
make install
Nämä saa kaikki ajettua normaalikäyttäjänä, ja ohjelma menee nätisti tuonne kotihakemistoon omaan hakemistoonsa, josta sen sitten tarvittaessa saa helposti poistettua poistamalla kyseisen hakemiston.