Kirjoittaja Aihe: Uudelleenosioiminen asennuksen jälkeen  (Luettu 1234 kertaa)

Eesaurus

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3079
  • Profiili
Uudelleenosioiminen asennuksen jälkeen
« : 17.09.09 - klo:19.32 »
Asensin Mintin XP:n rinnalle ja taisin tulla rukanneeksi osioita vähän hassusti asennuksen aikana, kun ensimmäistä kertaa moista rinnalle asennusta tein. Kaikki toimii kyllä, XP Ja Mint, mutta haluaisin nyt vähän muutella osioiden kokoa ja mahdollisesti poistaa turhia osioita.

Gpartedilla näyttää tältä:


Mitä osioita sieltä voi mahdollisesti poistaa kokonaan? Jos poistaa, niin tila kai vapautuu Mintin käyttöön? Voinko pienentää osiota, jossa XP on? Pointtina se, että Mintillä olisi mahdollisimman paljon tilaa, koska sitä pääkäyttiksenä käytän. XP:n osiosta voisi ottaa n. 10Gb Mintin käyttöön, jos mahdollista.

 


JTap

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 276
  • Profiili
Vs: Uudelleenosioiminen asennuksen jälkeen
« Vastaus #1 : 17.09.09 - klo:19.57 »
Mä poistaisin nuo turhat swapit ja parin gigan ext3-osiot ja yhdistäisin mintin osioon mut pikamietinnällä ne on ton swapin jälkeen ja en muista että miten saa yhdistettyä osioita jotka ei ole vierekkäin, ei kai mitenkään joten niistä saa oman pienen osion.
Jos haluat xp:ltä tilaa niin ota varmuuskopiot ensin jos et tiedä mitä ja miten teet.

Tomin

 • Palvelimen ylläpitäjä
 • Käyttäjä / moderaattori+
 • Viestejä: 11048
  • Profiili
  • Tomin kotisivut
Vs: Uudelleenosioiminen asennuksen jälkeen
« Vastaus #2 : 17.09.09 - klo:20.15 »
Siirtämällä sitä SWAP:a eteenpäin ja laajentamalla haluttua osiota. Se pitää sitten tehdä LiveCD:llä (eli AsennusCD kelpaa). :)

Eli poista osiot /dev/sda6-9 ja siirrä /dev/sda11 loppuun. Laajenna /dev/sda10 loppu tilaan. Silleen saat ainakin osan tilasta käyttöön. Kait sitä Extentediäkin voi siirtää alummaksi ja laajentaa isommaksi ja siten laajennella Mintin osiota vieläkin isommaksi. Muista eheyttää XPeen levyt. Muuten tarvitsetko tuota 5GBn NTFS osiota? Senkin käyttöä voisi harkita. :) Periaatteessa kaikki on mahdollista, mutta varmuuskopiot kaikesta korvaamattomasta pitää (aina) olla.

UUID-tunnusten kanssa voi kait tulla ongelmia tuon jälkeen kun ne taitaa muuttua kokoa muutellessa eli ne joutuu korjaamaan Mintin fstabista (ja vissiin myös GRUBista). Komento sudo blkid kertoo noita uuid-tunnuksia osioille.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

~unknown

 • Vieras
Vs: Uudelleenosioiminen asennuksen jälkeen
« Vastaus #3 : 17.09.09 - klo:21.58 »
Käytän tilaisuutta hyväksi ja kysyn: minulla on Ubuntun osion jälkeen Ubuntun swap, ext3 osio, swap ja ext3 osio, painanko siis vain GPartedissa (8.04 live cd) "Poista" noille kolmelle viimeiselle, ja siirrän "Muuta kokoa tai siirrä" työkalulla swapin loppuun, ja lisään poistetuista osioista tulleen tilan Ubuntun osioon myös "Muuta kokoa tai siirrä" työkalulla? Huonoja kokemuksia tälläisestä värkkäämisestä, mutta tila alkaa valitettavasti loppua. Ja sitten on kaksi fat32 osiota jotka ovat ennen Ubuntun osiota, toinen on extendedissä Ubuntun kanssa, toinen on ensimmäinen osio, tuleeko ongelmaa jos yritän poistaa ne ja lisätä niiden käyttämän tilan Ubuntun osioon? Ja miten GRUB reagoi kaikkeen tähän, kun se on jo muutenkin aika sekaisin? (http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=28459.0)

Eesaurus

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3079
  • Profiili
Vs: Uudelleenosioiminen asennuksen jälkeen
« Vastaus #4 : 19.09.09 - klo:10.58 »
Köh, sain systeemin ihan sekaisin, kun menin live-cd:llä ronkkimaan osiointihommia. Ei käynnistynyt enää kumpikaan käyttis. Ihan oma vika, en vaan osannut. :) Harkittu riski muutenkin, kaikki tarvittava materiaali oli toki turvassa ulkoisella levyllä.   

Koko homma siis alusta. Ensin XP koneelle. Asennuksessa poistin kaikki osiot, ja tein XP:lle vain sellaisen 25Gb:n palan, loput jätin osioimatta. Sitten Mint koneelle niin, että valitsin osiointivaiheessa "asenna suurimpaan vapaaseen tilaan" vai mikä olikaan. Loppu meni ihan läpihuutojuttuna ja nyt kaikk' toimii ihanasti.

EDIT: Näyttää Gpartedillakin himpun siistimmältä nyt:

 :D
« Viimeksi muokattu: 19.09.09 - klo:11.15 kirjoittanut Eesaurus »