Kirjoittaja Aihe: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!  (Luettu 6859 kertaa)

Ux64

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 586
    • Profiili
EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« : 11.06.09 - klo:18.16 »
Lainaus
Euroopan komissio kaavailee asettavansa ohjelmistojen tekijät vastuuseen tuotteiden turvallisuudesta ja tehokkuudesta. Asiantuntijan mukaan tällä voisi olla dramaattisia vaikutuksia koko ohjelmistoalaan.

Komissio esittää, että ohjelmistoillekin tulisi saada kuluttajansuoja: taattu kahden vuoden toimivuus ja reilut lisenssiehdot.

http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article299101.ece?s=r&wtm=tietoviikko/-11062009

Aika kova juttu olisi. En tosin ymmärrä miten toi tappaisi shareware ja freeware sovellukset. Niidenhän pitäisi jäädä tuon takuun ulkopuolelle, luonnollisesti tuollainen takuu voisi koskea vain kaupallisia sovelluksia.

Toisaalta, ainakin oma elämäni olisi varmaan 10v pidempi, jos en olisi niin paljon hermoillut hajalla olevien softien kanssa.
« Viimeksi muokattu: 11.06.09 - klo:18.34 kirjoittanut Ux64 »

masa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 494
    • Profiili
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #1 : 11.06.09 - klo:18.59 »
En ite jaksa uskoa että toi olis ihan äkkiväkkiä toimiva. Isoissa ohjelmistoissa kun on monta monta, monta riviä koodia ja osa niistä vaikuttaa toisiinsa. Toisekseen ohjelmistojen päivityssykli on niin nopea, että täydellistä ohjelmistoa tehdessä ohjelmisto kirjaimellisesti vanhenisi käsiin (paitsi jos koko ala tekisi samoin ja ohjelmistojen kehitysnopeus tipahtaisi vaikkapa sadasosaan).
matti_mato

Kun pulma ratkeaa, lisääppä ekan viestin otsikkoon [RATKAISTU] :)

Ux64

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 586
    • Profiili
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #2 : 11.06.09 - klo:19.07 »
En ite jaksa uskoa että toi olis ihan äkkiväkkiä toimiva. Isoissa ohjelmistoissa kun on monta monta, monta riviä koodia ja osa niistä vaikuttaa toisiinsa. Toisekseen ohjelmistojen päivityssykli on niin nopea, että täydellistä ohjelmistoa tehdessä ohjelmisto kirjaimellisesti vanhenisi käsiin (paitsi jos koko ala tekisi samoin ja ohjelmistojen kehitysnopeus tipahtaisi vaikkapa sadasosaan).

Niin... Noin siinä voisi käydä. Koskas on esim tullut täysin uusia nopeasti kyhättyjä järjestelmiä avaruussukkulaan tai reittilentokoneisiin. Eiköhän niiden testaukset kestä vuosikausia. Kuinkas nopeasti täysin uudet autot lanseerataan? Jossa kaikki uutta? Aika hitaasti.

Se juuri kitkisi sen pois, että markkinat ei ole täynnä aivan keskeneräistä ja luokatonta sekundaa.

Muistan vieläkin kun Max Payne julkaistiin "bugittomana", eipä mennyt kuin pari tuntia kun netti oli täynnä bugiraportteja. Ja osa bugeista oli sellaisia laadultaan, että olisivat aivan varmasti tulleet esille, mikäli asiallinen testaus olisi ohjelmistolle tehty.

Samoin Mokian roskapuhelimet on sellasta sontaa koodiltaan, että en usko niillä olevan yhtään pätevää testaajaa. Mutta sitähän se on nykyjään kun resursseista säästetään. Mun digiboksi on ihan samaa tasoa. 8 tunnin testauksessa löytyy 5 fataalia bugia ja 20 käytettävyys / kosmeettista bugia. Uskooko kukaan että testausta on siis tehty. Tuskin.

Pitäisi varmaan ihan periaatesyistä ruveta roudaamaan kaikki noi laitteet huoltoon takuuaikana jos niissä on ohjelmistovikoja. Siitä olen positiivisesti yllättnyt, että televisiossani ei ole tällä hetkellä yhtään tiedossani olevaa bugia, mutta olenkin sitä käyttänyt hyvin yksinkertaisesti näyttönä. mm. tekstitelevisio toiminnon extensiivinen testaaminen voisi tuoda jotain mielenkiintoista esille.

Täällä vanhempaa avautumistani samoista asioista:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=16613.0
Sen verran noista vioista on tullut kärsittyä.

Et uskokkaan montako kertaa ollaan töissä naurettu ajatukselle, että jos me valmistettaisiinkin esim. lentokoneita. Ai jaa, oli väärä arvo. No voi voi, korjataan se sit 6kk päästä seuraavaan versioon. Siinä välissä ehkä 100 lentokonetta menee tonttiin, mutta sellasta se on ja sellasta sattuu. Tai auton ohjaintehostin toimisi aina satunnaisesti väärään suuntaan vaikka kerran kuussa. No se on vaan sellanen pikku bugi et renkaat kääntyy oikealle ku pitäs kääntyä vasemmalle. Sellastakin sattuu. Ja eihän se mitään. Sanotaan asiakkaalle että kun niin käy, niin kääntää sitten siitä ratin alareunasta eikä yläreunasta. Asia on selitetty asiakkaalle, joten jos törmää johonkin niin sehän on pölhön asiakkaan vika.

Tänään suoraan koodarilta koodi tuotantoon, luvut oli vaan 22% pielessä. Mutta mitäpä pienestä, huomenna korjataan.
« Viimeksi muokattu: 11.06.09 - klo:19.39 kirjoittanut Ux64 »

Jakke77

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3946
  • Oulu (Oinaansuo)
    • Profiili
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #3 : 11.06.09 - klo:19.37 »
En ite jaksa uskoa että toi olis ihan äkkiväkkiä toimiva. Isoissa ohjelmistoissa kun on monta monta, monta riviä koodia ja osa niistä vaikuttaa toisiinsa.

pitää silloin koodata niin ettei hajoa muut osat.
U_G_H

Aspire E5-575G V1.27 CPU: Intel i3-6100U (4) @ 2.300GHz GPU: Intel® HD Graphics 520 GPU: NVIDIA GeForce 940MX Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB

henri_aleksi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 319
    • Profiili
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #4 : 11.06.09 - klo:20.11 »
Ongelmanahan on pitkälti äärimmäisen vaihtelevat ympäristöt.
Muutoinhan jouduttaisiin jossain officen järjestelmävaatimuksista lukemaan:
"Toimii vain IMB:n x41 läppärissä jossa on 1G muistia ja 12,4" näyttö ja windows xp service pack 2:lla ilman mitään
muita päivityksiä tai kolmansien osapuolien ohjelmien asennuksia".

Tarkemmin en ole tutustunut asiaan vielä, mutta esim. Torvards vastustaa asiaa kovasti koska se vaikuttaisi paljon myös
OpenSource-yhteisöön...
"Theory is when you know something, but it doesn't work. Practice is when something works, but you don't know why.
Programmers combine theory and practice: Nothing works and they don't know why."

Ux64

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 586
    • Profiili
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #5 : 12.06.09 - klo:04.25 »
Ongelmanahan on pitkälti äärimmäisen vaihtelevat ympäristöt.

Kyllä ja ei. Tuo ongelma alue koskee tietenkin esimerkiksi käyttöjärjestelmiä. Mutta miten tuo selittää digiboksin tai kännykän sekoilut, jotka molemmat ovat täysin hallittuja ympäristöjä?

Pakko se vaan on myöntää vaikka ympäristöt ovat vaihtelevia, että toiset ohjelmistot ja ajurit tuntuvat toimivan aina ja toiset eivät käytännössä koskaan. Silloin on mielestäni ihan turhaa yrittää selitellä sitä että ongelmat johtuvat ympäristöstä, toiset softat vaan on sekundaa ja toiset eivät ole.

Osta jostain tarjouspuljusta joku oheislaite, tai osta se joltain pitkän historian omaalalta yrityöstuotteita valmistavalta isolta talolta. Yllättäen ensimmäinen laite toimii välttävästi Windows XP:ssä. Ja jälkimmäinen laite toimii loistavasti melkein missä tahansa. Miten ero on selitettävissä, jos kerran se on kiinni ympäristöstä?

Ihan sama pätee em. tuotteiden tietoturvaan, kumman uskot olevan turvallisempi? Ja pitäisikö niiden tuotteiden myynti kieltää kokonaan joita voi kuvata parhaiten toivomallani rikosnimikkeellä eli "tietoturvan törkeällä laiminlyönnillä".

Jos kerran joistain tuotteista löytyy hetkessä ja normaalissa käytössä merkittäviä ongelmia, mitä luulet niistä löytyvän jos niihin kohdistetaan kunnollinen testaus ja tietoturva-analyysi? Mielestäni normaalikäytössä näkyvät ongelmat kertovat todella suurista laatuongelmista ja todennäköisesti noille teknisessä mielessä vaikeasti havaittavammille ja mahdollisesti tietoturvan kannalta huomattavasti suuremmille ongelmille ei ole ollut resursseja lainkaan. - Been there done that, joten ei liene kenellekkään mikään uutinen.

Toisaalta, mitäpä sitä kehittäjiä syyttämään. Sitä saa mitä tilaa, koska en kyllä muista yhtään tarjouspyyntöä tai tarjoista jossa tietoturvaa olisi edes sivuttu. Vaikka verkkopalveluista onkin kyse. Asiakkaalle tuntuu riittävän että ohjelma päällepäin näyttää toimivan jotenkuten suunnitellusti. Vaikka siinä olisi ilmiselvä SQL injection ongelma, niin siitä tuskin kukaan valittaa. Lisäksi ne jotka tekevät ns. turvallisia ohjelmistoja, sanovat että tietoturvan osuus voi olla helposti 2/3 koko projektin kustannuksista. Miksen siis voisi ostaa auto halvemmalla, jos en halua maksaa sen turvallisuudesta, hinta olisi varmasti merkittävästi edullisempi. Kun törmäystestit, turvatyynyt ja muut merkittävät turvallisuuden suunnitteluun liittyvät kuluerät voitaisiin pudottaa pois. Huhut kertovat että mm. pienillä sähköautovalmistajilla olisi suuria ongelmia juuri siksi, että turvallisen auton suunnittelu on aivan tolkuttoman kallista. Onko siis olemassa suunnitelmia sen suhteen, että sähköautot saisivat olla turvattomia?

Mutta edelleen olen sitä mieltä, että em. säännökset jos ne olisivatkin olemassa koskisivat tietenkin vain ja ainoastaan kaupallisia tuotteita.
« Viimeksi muokattu: 12.06.09 - klo:04.47 kirjoittanut Ux64 »

timbba

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1413
    • Profiili
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #6 : 12.06.09 - klo:06.59 »
@Ux64:
Sun esimerkit ovat yliampuvia. Auton ja lentokoneiden softat todellakin hiotaan hyvään kuntoon, sillä näissä on vaarana ihmishenget. Ihmishenki ei ole vaarana, jos yhtäkkiä löytyykin bugi jostain tietokonesoftasta.
Lisäksi mainitsit käytettävyysbugit, joita ei ole edes olemassa. Yksittäisen käyttäjän näkökulmasta tietenkään ei voida olettaa, että softa toimii niin kuin käyttäjä haluaa. Jos näin olisi, niin softat olisi käytettävyysbugeja täynnä, eikä koskaan julkaistavissa sillä bugit taistelisivat toisiaan vastaan. Eli käytettävyyttä voidaan mitata laajalla otoksella, mutta bugiksi niitä ei voida laskea.

Mutta mitä on toimivuus?
Kaikista tärkein kysymys olisi määritellä, mitä sana toimiva tarkoittaa ohjelmistoissa? Voiko sitä yleisesti edes määritellä? Bugitonko? Bugittomaa softaa on todella vaikea tehdä. Ai miksi? Koska ihmiset ne koodaavat, koska ihminen on erehtyväinen, koska ihminen ei ole konemaisesti täydellinen. Miksi softiin tulee jatkuvalla syötöllä päivityksiä? Esimerkiksi käyttöjärjestelmäsi saattaa toimia ihan loistavasti, mutta silti sitä päivitetään ja miksiköhän? Koska sieltä aina löytyy joku bugi, joka ei edes näy kuin erittäin erittäin harvinaisessa tilanteessa tai ei välttämättä ollenkaan. Jos tällainen bugiton ohjelmistotakuu tulisi pelkästään kaupalliselle puolelle, niin se olisi ainakin Microsoftin monopolin romahdus.

Mutta siinä olen samaa mieltä, että julkaistavat tuotteet saisi olla paremmassa kunnossa. Eli minusta aivan liian kiireellä joskus julkaistaan ja ne saattavat olla sitten bugisia (olen valitellut useasti esim. Ubuntun julkaisusyklistä ja esimerkkejä löytyy myös muualta). Julkaistuun ohjelmistoon pitäisi panostaa, eikä vain antaa päivämäärä mihin mennessä pistetään tavara markkinoille, oli sen kunto sitten mikä tahansa. Softat parempaan kuntoon, mutta se lähtee softan valmistajasta, ei minusta sillä että pitäisi EU:n tehdä tällainen toimivuustakuu.

Bisnesmaailmassa elämä on kovaa ja yhdeksi esimerkiksi voisin nostaa Applen tuoman iPhonen. Tämä antoi valtavaa painetta muille valmistajille tuoda kosketusnäytöllisiä puhelimia. Siihen piti vastata nopeasti, että markkinatilanteessa pysytään perässä. Mutta sen piti myöskin olla toimiva, että se pärjäisi markkinoilla. Nokiaahan "haukuttiin" siitä, että sen kosketusnäytöllinen versio tuli niin myöhään, mutta toisaalta tässä voitaisiin kysyä että olisiko se sitten pitänyt julkaista huonommassa jamassa jo ennemmin. Tälläiset bisneskysymykset ovat melko ratkaisevassa asemassa myöskin softan kannalta.

Yhden esimerkin voisin myöskin laittaa vielä eli aina ei kyse ole edes softasta: esimerkkinä usb-väylään tulevat digi-tv härpäkkeet. Ensimmäisissä malleissa rauta ei vain kertakaikkiaan ollut niin hyvää, että aivan sama millaisen softan siihen olisi rakentanut päälle, niin ei vaan toimi. Kuluttavirastokin taisi saada hirveän määrän valituksia näistä usb-vekottimista, joten ihmetellä saattaa että miksi tälläistä rautaa edes markkinoille tungettiin? Itsekin testailin muutamia vuosia sitten näitä usb-väylässä toimivia digitv-tikkuja ja laadut olivat vähän niin ja näin. Pari hyvää ja lukuisia melko huonoja. Yhtenä esimerkkinä voisi laittaa, että yksi tikku toimi omalla pikkuantennillaan loistavasti, mutta kun laittoi kiinni talon keskusantenniin (jossa siis huomattavasti paljon parempi signaali), niin ei toiminut ollenkaan. Mystistä eikä hyväksyttävää.

Ux64

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 586
    • Profiili
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #7 : 12.06.09 - klo:09.12 »
Lisäksi mainitsit käytettävyysbugit, joita ei ole edes olemassa. Yksittäisen käyttäjän näkökulmasta tietenkään ei voida olettaa, että softa toimii niin kuin käyttäjä haluaa. Jos näin olisi, niin softat olisi käytettävyysbugeja täynnä, eikä koskaan julkaistavissa sillä bugit taistelisivat toisiaan vastaan. Eli käytettävyyttä voidaan mitata laajalla otoksella, mutta bugiksi niitä ei voida laskea.

Käytettävyysbugi on bugi joka ei estä täysin järjestelmän käyttämistä, mutta johtaa käyttäjää harhaan. Väitän että monessa asiassa näitä ei vaan hyväksyttäisi, mutta digiboksissa hyväksytään.

mm. digiboksissa olevalla softalla kun tallennan kaksi ohjelmaa peräkkäin, näyttää tallennusruutu ensimmäisen ohjelman nimen kahdesti, ja sitä seuraavat ovat yhden pielessä. Kuitenkin aika, päivä ja kanava tiedot ovat kohdillaan. Kun ohjelmat on tallennettu, ne ovat kuitenkin oikeilla nimillään. Eli tuo tallennettavienohjelmien luettelon nimi-indeksi ilmeisesti bugaa.

Eli data järjestelmässä on 1,2,3,4 mutta ruudulla näkyy 1,1,2,3. Ihan perusmoka ohjelmoinnissa. Ensimmäisten ja viimeisten tekijöiden kanssa listoissa kannattaa olla tarkkana, virheitä sattuu.

Samalla esimerkillä, esim pankkijärjestelmä joka näyttää tilillesi jatkuavsti 10% liikaa saldoa tai liian vähän saldoa, ei edelleenkään ESTÄ järjestlemän käyttämistä. Tai ehkä näyttää jonkun muun henkilön tilin saldoa kun teet saldokyselyn. Edelleen voit nostaa rahasi tililtä ja tallettaa rahaa tilille. Ne menevät oikealle tilille. Mutta aina kun katsot saldon verkkopankista tai automaatilta se on väärin. Totta, se ei estä käyttöä. Mutta voi johtaa hieman harhaan. ;) Sama pätee esim siihen, että laskutussofta tunkee tupla-alvin, kuten juuri tuossa äsken kävi. Se ei ole fataali vika. Tuotteiden verottomat hinnat on laskussa ihan oikein, vain loppusumma on väärin. Kuka tahansa joka lukee laskun ja tietää mitä siinä pitäisi olla havaitsee tuon ongelman ja voi korjata sen sitä maksaessaan. Mutta väitän taas, että aika montaa se hämäisi, eikä meneisi ihan nurinoitta läpi jos saan 144 euron laskun vaikka ostit 100 euron alv 0% palvelut ja alv erittely kohdassa lukee 44€. Helppoa korjata, sanoo asiakkaalle kun se valittaa laskusta, että maksat sen 122€ etkä itke siellä. Mutta nyt tuo pieni ongelma on korjattu, sentään tuotannossakin.

Häiritsisikö sinua jos Visa laskussasi olisi aina ensimmäinen ostos kahteen kertaan? Ja viiminen puuttuisi? No eihän se mitään, lasket kauden ajalta kaikki kuitit jotka sinulla on ja huomaat että loppusumma on oikein. Mitä siitä siis urputtamaan. Pikkujuttu, haittaa vain käytettävyyttä. Tällaisia ominaisuuksia syntyy nopeasti koodatessa ihan jatkuvalla syötöllä.

Valitettavasti sitä on itse alkanut jo oppia ns. tavoille. Eli kaikki bugit, käytettävyysongelmat tms jotka eivät ole totaalisia showstoppereita on vaan pikkuvikoja ja ne voi korjata sitten joskus kun ehtii, jos koskaan. Esim jos jossain ei kriittisessä promptissa on esim yes/no ristissä, niin ei se haittaa. Käyttäjät kyllä oppivat vastaamaan siihen oikein. Kun siitä että vastaa väärin ei ole kuitenkaan mitään haittaa käytännössä. Esim, haluatko jatkaa kyllä, ei. Jos vastaa väärin voi aina palata uudestaan samaan promptiin ja vastata oikein jotta pääsee perille.

Havaittavissa on siis selviä työuupumuksen merkkejä, loputtonta bugien tuulimyllymerta vastaan taistellessa.

Lainaus
Jos tällainen bugiton ohjelmistotakuu tulisi pelkästään kaupalliselle puolelle, niin se olisi ainakin Microsoftin monopolin romahdus.

Et usko miten hyvin Microsoftin tuotteet toimivat verrattuna niihin projekteihin jotka on pikaisesti räätälöity yksittäiselle asiakkaalle. Microsoftin tuotteita haukutaan jatkuvasti, mutta ne on sentään ihan loistavia. Otappas joku käyttöjärjestelmä ja kaiva siitä 8-10 vakavaa bugia esim tunnissa. Ei taida onnistua, mutta monien ohjelmistojen kohdalla tuo on suorastaan helppoa.

Lainaus
mutta se lähtee softan valmistajasta

Sekä asiakkaista. Niin kauan kun asiakkaat eivät ole valmiita maksamaan asianmukaisesta testauksesta, eivätkä tilaa sellaista niin minkäs sille voi. Monta projektia on mennyt enemmän tai vähemmän metsään kun asiakas ei ole halunnut maksaa testauskonsultoinnista, vaan ovat sanoneet hoitavansa ohjelmiston testauksen itse. Sen jälkeen kun se laitetaan tuotantoon tulee varsin mielenkiintoisia tilanteita.

Mutta pienissä projekteissa tämä on pientä. Onhan Tietoviikot ja muut lehdet täynnä näitä caseja joissaa todetaan että 100 miljoonaa euroa on mennyt, eikä mikään toimi vielä.

Odotan jännityksellä kuinka pahasti esim Burgundy pörssin järjestelmät bugaa, kun se tänään avataan. http://www.burgundy.se/ Olisipa hauskaa jos nuo indeksipointterit olisi ristissä pörssissä. Väärä henkilö ostaisi vääriä osakkeita väärään hintaan tms. No eihän se mitään, se on vaan pikkunen ominaisuus. Käyttöliittymä vaan näyttää vääriä tietoja, vaikka alustana oleva tekniikka toimisikin moitteitta.

Lainaus
usb-väylään tulevat digi-tv härpäkkeet.

On noista saman suuntaisia kokemuksia. Sen koommin ole niihin koskenut.
« Viimeksi muokattu: 12.06.09 - klo:16.21 kirjoittanut Ux64 »

henri_aleksi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 319
    • Profiili
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #8 : 12.06.09 - klo:09.43 »
Niinkauan kun ostettaessa softaa hinta on ainoa merkitsevä tekijä viis veisaten ominaisuuksista ja vakaudesta on aivan turha valittaa ohjelman laadusta.
Tämä näkyy varsinkin julkisella sektorilla.
"Theory is when you know something, but it doesn't work. Practice is when something works, but you don't know why.
Programmers combine theory and practice: Nothing works and they don't know why."

timbba

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1413
    • Profiili
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #9 : 12.06.09 - klo:11.29 »
@Ux64:
Minä lasken tuon määrittelemäsi käytettävyysbugi määritelmän ihan normibugeiksi. Bugin ei tarvi olla fataali, eikä bugin tarvi estää etteikö järjestelmä pyörisi ok. Jos järjestelmä antaa väärää tietoa tai toimii väärin, on kyse bugista. Esimerkiksi mainitsemasi "digiboksi näyttää ajastukset väärin" on UI bugi.

Lainaus
Käytettävyydellä (engl. usability) tarkoitetaan yleensä kuinka hyvin jonkin järjestelmän, kuten web-palvelun, toimintoja voidaan käyttää haluttuun tarkoitukseen. (Nielsen 1993)

Käytettävyys siis vain mittaa onko jokin asia tehty helposti vai ei. Käytettävyydessä voi siis olla ongelma, johon voisi olla ratkaisuna asian tekeminen helpommin. Eli minusta kuvaamasi ongelmat ovat ihan normeja ohjelmointibugeja.

Ux64

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 586
    • Profiili
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #10 : 12.06.09 - klo:16.05 »
@Ux64:
Minä lasken tuon määrittelemäsi käytettävyysbugi määritelmän ihan normibugeiksi. Bugin ei tarvi olla fataali, eikä bugin tarvi estää etteikö järjestelmä pyörisi ok. Jos järjestelmä antaa väärää tietoa tai toimii väärin, on kyse bugista. Esimerkiksi mainitsemasi "digiboksi näyttää ajastukset väärin" on UI bugi.

Ne on vakavia bugeja jotka estävät järjestelmän käytön konaan tai sen ensisijaisen käytön. Esimerkiksi datankeräysjärjestelmässä on iso ongelma, jos data ei mene sisään. Se että data ei tule ulos on paljon pienempi ongelma. Se voidaan korjata joskus myöhemmin ja sen jälkeen saadaan ulos se data joka on mennyt sisään. Ei mitään paniikkia korjaamisen kanssa.

Vrt. ihmiset eivät voi maksaa ollenkaan luottokorteillaan missään, koska varmennukset epäonnistuvat aina. Tai se, että luottoyhtiö ei saa lähetettyä laskuja. Sillä että kortit ei toimi ollenkaan on melkoinen kiire, mutta laskutus voi ihan hyvin olla myöhässä. Siitä tulee vain taloudellista tappiota, mutta ei ollenkaan niin nopeasti kuin siitä ettei kortteja voisi käyttää.

Mutta kuten sanoin, mitä se kertoo laitteesta joka on sulautettu järjestelmä, että siinä on tuollainen määrä bugeja jotka löytyvät noin nopeasti? Se kertoo juuri sen mitä sanoinkin, eli testausta ei ole käytännössä tehty lainkaan.

Ux64

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 586
    • Profiili
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #11 : 22.06.09 - klo:11.12 »
http://www.digitoday.fi/tietoturva/2009/06/18/ei-nettipoliisille---kylla-turvallisille-jarjestelmille/200914800/66

Aivan näin.

Lainaus
- Olen sen puolesta, että investoidaan turvallisiin tuotteisiiin, turvallisiin infrastruktuureihin ja ennaltaehkäisyyn, Helmbrecht kiteyttää oman linjansa. Hän perustelee sitä virastossa mielellään käytetyllä vertauksella autoteollisuudesta.

- Tälläkin alalla kesti kauan, ennen kuin kaikkiin autoihin oli saatu turvavyöt ja airbagit. Tänään autoja ei voi edes ajatella ilman niitä. Arvioimme, että vastaava kehitys on välttämätön myös it-alalla.

Pitää muistaa että autojen turvavarusteita vastustettiin myös äärimmäisen pitkään ja hartaasti... Valmistajien toimesta.


eGetin

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1093
  • Milloin mitäkin
    • Profiili
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #12 : 23.06.09 - klo:17.18 »
Autot on kyllä hivenen eri asia kuin tietokone...
Pöytäkone: Intel i7 920 | Asus P6X58D Premium | 12Gb DDR3 1600MHz | Asus Radeon HD 6950 1Gb | 60GB OCZ Vertex 2 SSD + 2TB WD Caviar Green + Samsung 830 120GB
HTPC: Intel C2D E4400 | Asus P5B | 4Gb DDR2 800MHz | Asus Geforce GT210 | 500GB WD Caviar GP
Kannettava: Asus Eee PC 1225B

henri_aleksi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 319
    • Profiili
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #13 : 24.06.09 - klo:11.24 »
Nimenomaan ja autonvalmistajat vastaavat vain oman autonsa toiminnasta ja turvallisuudesta.

Hommahan on ihan eri esim. applella joka tekee itse raudan ja softan ja voi siten olla luottavainen softan toimivuudesta
koska mahdollisia eri laitteistokokoonpanoja on hyvinkin rajallinen määrä ja pääsevät käsiksi kaikkiin pienimpiinkin
detaileihin heidän koneissa.
"Theory is when you know something, but it doesn't work. Practice is when something works, but you don't know why.
Programmers combine theory and practice: Nothing works and they don't know why."

pttk

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1045
    • Profiili
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #14 : 24.06.09 - klo:13.48 »
Lainaus
Euroopan komissio kaavailee asettavansa ohjelmistojen tekijät vastuuseen tuotteiden turvallisuudesta ja tehokkuudesta. Asiantuntijan mukaan tällä voisi olla dramaattisia vaikutuksia koko ohjelmistoalaan.

Komissio esittää, että ohjelmistoillekin tulisi saada kuluttajansuoja: taattu kahden vuoden toimivuus ja reilut lisenssiehdot.

http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article299101.ece?s=r&wtm=tietoviikko/-11062009

Aika kova juttu olisi. En tosin ymmärrä miten toi tappaisi shareware ja freeware sovellukset. Niidenhän pitäisi jäädä tuon takuun ulkopuolelle, luonnollisesti tuollainen takuu voisi koskea vain kaupallisia sovelluksia.

Toisaalta, ainakin oma elämäni olisi varmaan 10v pidempi, jos en olisi niin paljon hermoillut hajalla olevien softien kanssa.


Samaa mieltä että tuo voisi koskea vain kaupallisia sovellutuksia  &  ohjelmistovalmistajaa alkaisi kaatumaan kuin heinää mikäli vaateet olisivat ohjelman täytyy olla bugiton ja toimia kaikilla laitealustoilla.

Siinähän sitä sitten ihmeteltäisiin koska tuollaiset määreet täyttäviä ohjelmia alkaisi näkymään, luultavasti ei koskaan tai ainakin hyvin hitaasti jolloinka kehitys kaupallistenohjelmien puolella käytännössä pysähtyisi. Tai kävisi hyvin hitaaksi mikä on sama asia.
Debian 6 "Squeeze", Ubuntu  10.04, Ubuntu 12.04

PenguinNerd

  • Vieras
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #15 : 26.06.09 - klo:09.17 »
Lainaus
Euroopan komissio kaavailee asettavansa ohjelmistojen tekijät vastuuseen tuotteiden turvallisuudesta ja tehokkuudesta. Asiantuntijan mukaan tällä voisi olla dramaattisia vaikutuksia koko ohjelmistoalaan.

Komissio esittää, että ohjelmistoillekin tulisi saada kuluttajansuoja: taattu kahden vuoden toimivuus ja reilut lisenssiehdot.

http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article299101.ece?s=r&wtm=tietoviikko/-11062009

Aika kova juttu olisi. En tosin ymmärrä miten toi 1)tappaisi shareware ja freeware sovellukset. 2)Niidenhän pitäisi jäädä tuon takuun ulkopuolelle, 3) luonnollisesti tuollainen takuu voisi koskea vain kaupallisia sovelluksia.

Toisaalta, ainakin oma elämäni olisi varmaan 10v pidempi, jos en olisi niin paljon hermoillut hajalla olevien softien kanssa.


1) Niin ei saa käydä silloin tietokoneilusta katoaisi hohto kokonaan. Puhumattakaan GNU/Linuxien kohtalosta..

2) Niin pitäisi!

3) Minä jo säikähdin...

Kylläpä ovat päättäjät taas vauhdissa.  >:( Eivät lainkaan voi ajatella omaa palkkaansa pidemmällä. :-\

masa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 494
    • Profiili
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #16 : 28.06.09 - klo:00.03 »
@Ux64

Olin jonku aikaa pois foorumilta ni vastine viipy hetken... No sitte ite asiaan.. Oot tietysti siinä ihan oikeassa että jotain testausta pitäis ohjelmistojen kehittäjien tehdä, tilauksesta toimittajat tietenkin tekee vain sen mistä asiakas maksaa. Mä kuitenkin tarkoitin vaan sitä, että jotain bugeja jää aina ja täydellisyyden tavottelu hidastaa projekteja aika paljon ilman mainittavia hyötyjä (pl. kriittiset sovellukset).

Itse Nokia PC suitea kokeilleena toivoisin kyllä että ohjelmistoja testattaisiin edes puoli tuntia ennen julkaisua. Mulla meni jonku verran aikaa sekä XP:llä että Vistalla mutta puhelimen firmware ei vaan päivittynyt.
matti_mato

Kun pulma ratkeaa, lisääppä ekan viestin otsikkoon [RATKAISTU] :)

Senior

  • Vieras
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #17 : 02.07.09 - klo:08.31 »
Microsoftille tuo merkitsisi kuolemaa, sillä mitä takuita heidän käyttöjärjestelmänsä voivat muka antaa.

Tha-Fox

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3315
  • Arch Linux && CentOS
    • Profiili
    • http://kettu.dy.fi
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #18 : 02.07.09 - klo:14.53 »
Microsoftille tuo merkitsisi kuolemaa, sillä mitä takuita heidän käyttöjärjestelmänsä voivat muka antaa.

Hyvinhän se toimii, ihan niin kuin on tarkoitettu. Ajoittainen buuttailu tai sammuminen ei suinkaan ole vika, vaan ominaisuus, jolla estetään saman tuotteen liian pitkäaikainen käyttö.

Ux64

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 586
    • Profiili
Vs: EU: Ohjelmistoille toimivuustakuu!
« Vastaus #19 : 02.07.09 - klo:17.15 »
Microsoftille tuo merkitsisi kuolemaa, sillä mitä takuita heidän käyttöjärjestelmänsä voivat muka antaa.

Ihan oikeasti jos katsotaan asiaa. Niin Windowssia on parjattu paljon ja haukutaan. Mutta käyttöjärjestelmänä sen tekeminen on todella superhaastavaa kun on lukemattomat alustat, ympäristöt ja ongelmat.

Mutta enemmän ihmetyttää juuri tuollaisten softien mättäminen kuten digiboksin tai puhelimen. Mielestäni M$ on hoitanut erittäin hyvin asiansa, vaikka se nyt sotiikin "yleistä kosensusta vastaan". Nokian softat on tuntunut olevan alusta ja laite asiat huomioiden aivan järkyttävästi huonompia. Ei millään pahalla. Monesti tuntuu että versiot on pistetty pihalle kun ne kääntyy. Eikös se tarkoita sitä että ohjelmsito on kunnossa kun se menee kääntäjästä läpi? ;)

M$ sentään oikeasti tuntuu yrittävän monen asian suhteen. Ja monet M$:n niskaan kaadetut asiat johtuvat taas siitä, että M$ alustalla pyörii paljon sofita jotka eivät noudata suosituksia ja standardeja. Eräs sovellus esim toimii paljon parjatussa Vistassa juuri sen takia järkyttävän huonosti, että se haluaa tallentaa kaikki tiedot, mihinkäs muualle kuin Windows hakemistoon. Sitten jos sinne ei ole oikeuksia homma ei toimi ja sehän on Windows Vistan vika, vai mitä?