1. Kopiosuojaus.
2. Jos ostat peli eikö käyttäjällä pitäisi olla oikeus tehdä sille mitä haluaa?
3. Huono tuki linuxin kanssa.
4. Jos ostan peli fyysisen kopion minun pitäisi käyttää levyä asemassa koko ajan.
5. Kallis hinta.
6. Musiikit,pelit,kirjat,taulut ovat taidetta joihin kaikilla pitäisi olla pääsy ilmaiseksi.
7. En voi olla varma toimiiko joku peli varmasti koneellani jotta rahat ei menisi hukkaan waretan sen.
8. Kyseinen media on niin uusi/vanha että sitä ei voi saada laillisesti.
Tähän omat mietteesi aiheesta joita et listan avulla pystynyt kertomaan.
1. Kopiosuojauksia kai tehdään sen takia kun juttuja laittomasti kopioidaan (näin ainakin väitetään), vaikkeivat ne oikeastaan mitään hyödytäkään.
2. Taiteilijat kyllä haluavat rahaa omista teoksistaan, vaikka taide on sinänsä jo oma palkintonsa, tarvitsee heidänkin elää... Jos kaikki vain kopioivat yhden pelin ilmaiseksi ei taiteilijoilla varmasti olisi edellytyksiä elämään nykymaailmassa. Näin siltikin vaikka jotkut väittävät kustantajien vievän suurimman osan välistä.
3. Huono tuki Linuxin kanssa tuskin oikeuttaa warettamiseen.
4. Totta, typerä asia. Lähinnä tämäkin on tehty sen takia, että ennen kiintolevyt olivat pieniä ja oli taloudellisempaa pyörittää peliä levyltä. Nykyään voisi pelit asentaa kokonaan kovolle ja jättää levyt vain asentamista varten. Ei kylläkään oikeuta warettamiseen sinällään.
5. ks. 7.
6. Taiteilijat kyllä haluavat rahaa omista teoksistaan, vaikka taide on sinänsä jo oma palkintonsa, tarvitsee heidänkin elää. Taidekaan ei ole ilmaista.
7. Kaikista paras syy siinä mielessä, että voit ainakin kokeilla peliä/musiikkia/ohjelmistoa ennen kuin sen oikeasti hankit. Ennen tätä varten julkaistiin demoja, mutta nykyään tuo demojen julkaisu toiminta on jo kuivunut melkein täysin...[/ul]
8. Vanhat teokset olisi kyllä hienoa saada vapaaseen levitykseen nopeammin tai ainakin taiteilijan kuoleman jälkeen. Näin ne ainakin eläisivät vielä myöhemmissäkin sukupolvissa. Nykyään tosin kustantajalla on kaikki oikeudet julkaisemaansa materiaaliin ja näin harvoin tapahtuu.
Itse kopioin musiikkia lähinnä sen takia, että voin kuunnella sitä ennen kuin ostan. Opiskelijalla ei tietenkään rahat riitä kaiken ostamiseen heti ja siten saatan kyllästyä jo tiettyyn musiikkiin ennen kuin päätän sen ostaa... Näin näkee helposti, että mikä on ostamisen arvoista ja mikä ei. Joka tapauksessa, jos poliisit yhtäkkiä ovesta sisään tunkisivat niin eipähän minulla mitään koneellani ole, mitä en jo olisi ostanut.
Pelejä en ole kopioinut pitkiin, pitkiin aikoihin. Ohjelmistoja ei tarvinnut edes testata kun tiesin Officen olevan hyvä. Se onkin ainoa ohjelmisto, joka ei ole ilmaisessa jakelussa, mikä minulla on.
Omasta mielestäni suurin osa ihmisistä warettaa kahdesta syystä:
1. Joko he haluavat kokeilla jotain ennen kuin ostavat, tai
2. He eivät halua maksaa jostain, minkä saavat myös pienellä vaivalla ilmaiseksi.
Warettamiseen olisi ehkä jonkinlainen ratkaisu internetissä itsessään.
Jos suurin osa peleistä ja palveluista olisi tällaisia maksullista rekisteröitymistä vastaan toimivia, esimerkkinä Spotify sun muut, joissa palvelua voi käyttää tietyn verran ilmaiseksi, mutta kaikkien ominaisuuksia käyttöönsä saaminen maksaa. Jos osa palvelusta olisi ilmaista ja verrattavissa maksulliseen palveluun, ehkä se vähentäisi halua warettaa musiikkia ja pelejä...
Ei sekään waretusta estäisi, nykyäänhän tuollaisista online palveluistakin voi, jos olet tarpeeksi taitava, ladata kaiken tiedon käytettäväksi omalle koneelleen ja luultavasti ne, jotka maksaisivat palvelusta, joka tapauksessa loppujen lopuksi laittaisivat omat tiedostonsa kaikkien saataville.
Blar, en jaksa oikolukea tätä.