Pakko sanoa muut distrot eivät ole nykyään mistään kotoisin. Ennen oli toisin. Entinen suosikkini oli openSUSE.. Mutta Sussukin on nykyään sössitty täysin. Tilttailee ja bugaa.
=Ubuntu rules! Muut koodi sörsseliä... Kysykää vain jos perustelut kiinnostavat. Niitä löytyy.
No anna tulla perusteluita. En minä ainakaan löydä mitään sinänsä pahaa sanottavaa openSUSE:sta, Mandrivasta tai vaikka Arch Linuxista. OpenSUSE:lla on jopa paremmat wikisivut tosin englanniksi ja sen sivustoilta löytyy muutenkin helpommin esim. projektiin liittyviä äänestyksiä kuten haluaako väki KDE:n oletusasennusvaihtoehdoksi yms. Ubuntun hienolta kuuluvasta 100-papercuts projektista en ole löytänyt mitään miten käyttäjät oikeasti voisivat pyrkiä vaikuttamaan. Olen varmaan huono etsimään, mutta en tosiaan löytänyt sitä.
Itsellä on yksi sigussa mainitsematon kone jossa on Karmic testissä ja EEE:llä se on asennettuna, mutta pääsääntöisestä käyttökoneestani ei tällä hetkellä Ubuntua löydy lainkaan, vaan käytän tällä hetkellä Vistaa koska siinä toimii HDMI lähdöt yms. ilman jatkuvaa taistelua, mitä ei todellakaan voi sanoa Ubuntusta tällä hetkellä. Myös hallintatyökaluihin meinasi tulla pieniä lapsuksia kuten S.M.A.R.T tekniikkaa käyttävä kikkare, joka valitti kiintolevyjen olevan lopussa, vaikka sitä se ei todellakaan ollut. Noh tuohan on korjattu, mutta hiukan ihmettelen, että tuollaisia pääsee hetkeksikään projektiin, ei todellakaan positiivista. En myöskään henk.kohtaisesti pidä tuosta "ohjelmistokaupasta" lainkaan. UNR Remix on nykyään ihan järkyttävän näköinen viritys Maximuksineen, mitä kokeilin muutama viikko sitten. Koko UNR tuntuu ottaneen käytettävyydeltään juoksuaskelia taaksepäin sisältäen mm. ihan järkyttävän kokoisia kuvakkeita ja näppärästi suosikit on poistettu tarpeettomana valikkona jne. Myös 8.04LTS julkaisuna oli mielestäni ihan täysi floppi julkaisuhetkellään. Nykyäänhän se toimii kyllä kivasti, mutta olisin olettanut että LTS nyt olisi heti julkaisusta lähtien todella käyttökelpoinen, mutta omassa käytössä se ei ainakaan sitä ollut. En myöskään ole vieläkään ihan tyytyväinen Ubuntun tapaan käyttää pulseaudiota, vaan vieläkin satunnaisesti tuntuu törmäilevän joihinkin erikoisuuksiin, mitä en ole huomannut muissa distroissa. Kaikista vähiten Mandrivassa.
Käyttökoneelle linuxia kokeilen seuraavan kerran openSUSE:n julkaisulla ja jos se ei tyydytä niin sitten katson Mandrivan ja Ubuntun tilaa. Archia en ainakaan vielä uskalla laittaa pääkäyttöjärjestelmäksi kun se kuitenkin vaatii oikeasti järjestelmähallinnalta enemmän (ainoa syy). Jotenkin edellisillä kokeiluilla esim. rpm-hallintaohjelmat alkoi tuntumaan jostain syystä loogisemmilta käskyttää kuin debit ja jotenkin tuntuvat ilmoittavan esim. riippuvaisuudet jotenkin selkeämmin. Tosin kumpaakin pitänee vielä käyttää enemmän, että voi sanoa jonkin järkevämmän perustelun.
openSUSE:lta löytyy myös todella mielenkiintoisia työkaluja kuten openSUSE buildservice nettipalveluna, jolla sain tehtyä jopa omilla taidoillani oman karsitun/räätälöidyn LXDE distron. Oikeasti todella kätevä palvelu varsinkin jos osaa skriptien käyttöä ja mahdollistaa todella näppärästi omien livelevyjen tekemisen. Tällaista en myöskään ole Ubuntusta löytänyt.
Jokaisessa distrossa on puolensa, mutta haluaisin kyllä kuulla mikä Ubuntusta tekee noin jumalaisen vrt. muihin jakeluihin jos mielipiteitä kerran riittää? Itsellä Ubuntua puoltaa tällä hetkellä vain ja ainoastaan oikeastaan tämä foorumi. Muilla tuntuu olevan aika lailla hiljaisemmat foorumit, enkä todellakaan tarkoita asiantuntemattomia käyttäjiä, vaan määrällisesti väkeä vain vähemmän. Eikä uusia käyttäjiä tunnuta katsovan yhtään kieroon näillä distroilla varsinkaan foorumeilla, olkoon kyseessä sitten kotimaiset tai ulkomaiset.
Ubuntu on vähän liiankin hyvä. Kilpailu kuihtuu.
Ubuntussa on vähän merkkejä siitä, että sitä pidetään jopa kehittäjiensä keskuudessa parhaana. Launchpadissä nimittäin tuntuu törmäilevän raportteihin, joita vähätellään. Asenne joka helposti kostautuu.
Archista tulee propsit ehdottomasti sen rolling release tyylistä. Nykyisen tyyppinen versiokehitys mielestäni sukkaa aika monessa distrossa ja päivityksissä tuntuu tulevan poikkeuksetta ongelmia (kyllä koskee myös Ubuntua). Toivottavasti Ubuntun seuraava LTS onnistuu hyvin, mutta hirvittää jo nyt jos optimointikehitystä aikovat vain nopeuttaa Karmicin jälkeen. Ainakin tällaisen käsitykseen olen itse päässyt ja ilmeisesti kyseessä on isompia muutoksia kuin ennen 8.04:sta? Mikä kuulostaa tällä hetkellä itselle pahalta muistaen tosiaan 8.04:n julkaisun jälkeen. No toivottavasti onnistuvat paremmin.
Päivitysongelmilla tarkoitan taasen sitä, että itse teen suorilta käsin ennemmin puhtaan asennuksen julkaisujen välillä. Ironisesti tämä aika on lähellä sitä minkä Winukka asennukseni pysyvät yleensä "täydellisesti" nipussa, niin että mm. hitausongelmat yms. Winukan "ominaisuudet" eivät ala rassaileen. Nyt taitaa olla aika kumartua ja suojautua aktiivisimpien linux käyttäjien kommenteilta
Ei millään pahalla, jotenkin itselle se vain pitäisi olla käyttiksissä Rolling Release tai LTS. Ei mitään siltä väliltä, vaan vaihtoehtoja ei oikein hirvittävästi ole, siis meikäläisen taidoille.