Edit/ylläpito: Yhdistetty eri viestit. Ei spämmäystä useammilla viestillä!Toisaalta, mietitäänpä tätä asiaa laajemmin : tuleeko linuxjakeluissa oletuksena enää mitään muuta
- selainta kuin Firefox
- toimistosovelluspakettia kuin OpenOffice
Etenkin Ubuntuissahan nuo vaan asentuvat pakosti. Tosin voihan ne poistaa, mutta moniko sitä tekee - eli mihin rakoon ovat muut vaihtoehdot tässäkin ympäristössä joutuneet tuon takia - sitä kannattaa tässä yhteydessä ihan oikeasti ajatella.
Eli onko pienen markkina-aseman väärinkäyttöä, etenkin juuri Ubuntujen osalta, "pakkoasentaa" tietyt oheissovellukset.
Tuon asian osalta muut linux-työpöytäjakelut, kuten Mandriva, Fedora, SUSE asennusvaiheessaan antavat käyttäjän valita halutessaan muutakin sentään, tosin nuo samat ohjelmat ovat niissäkin oletuksina. Ja se mikä asennetaan pakosti oletuksena, jää paljon vahvemmin käyttöön kuin muut vaihtoehdot.
Eli missä asemassa ovat enää esim. Abi Word tai muut selainvaihtoehdot linux-maailmassa? tai onko ylipäätään vaihtoehtoja, ainakaan pian?
Milloin tapellaan Sun Microsystemsin kanssa Javan käyttöoikeudesta, milloin IE:n pakkomyynnistä tai Media Playerin.
Se on kuitenkin varmaa, että nykyisessä uudessa Euroopassa ihmiset arvostavat yksilöllisyyttä, hyvän olon tunnetta ja ennen kaikkea vapautta, erilaisuuden kunnioitusta ym.
Minä olen jo kauan aikaa sitten valinnut Linuxin. Se ei maksa mitään, ei edes ne tuhannet ohjelmat, joita siihen voidaan yhdistää. Se on todellista vapautta, valitsen omat tietokonesovellukseni.
Hmmm, miten asiat yksipuolistuvatkaan kun ne esitetään yhden puolen tulkintoina. Java oli ja on ollut tiukasti SUNin yksimääräysvallassa, sitä ovat kritisoineet monet ja siltäkin osin, etteivät SUNin resurssit ja näkemyksetkään ole riittäneet kehittämään sitä aina riittävällä tai monien hyväksinäkemälläkään tavalla. Aikoinaan Microsoft tarjosi SUNille resurssejaan tulla mukaan sen kehittämiseen, niin että eri osapuolet olisivat osallistuneet uusien asioiden implementointiin eri alustoille... mutta se ei SUNille kelvannut. Siksihän tämä ?"paha" M lähti kehittämään SUN:n java-monopolille avointa vaihtoehtoa eli .NET teknologiaa ja on toiminut aktiivisesti sen levittämiseksi myös linux-alustalle. Siinähän toimii tuon yhteistyön takia joidenkin linux-puritanistien halveksima Novell... SUNin java ei ole ollut avointa yhtään sen enempää.
Myös KDE-työpöytäympäristössä on windowsin internet exploreria ja windows exploreria vastaava tavallaan KDEhen yhtä lailla vakiona "pultattu" internet/tiedostoselaintoiminnallisuus. Ubuntussa tulee Firefox-vakioasennettuna, samoin myös tietty mediasoitin. Hieman oudon tuntuista että yhtä haukutaan siitä mitä muissa tehdään myös tätänykyään
Koodataanko linuxia ja avoimen lähdekoodin sovelluksia todella ilmaiseksi? Väittäisin ettei, kyllä niitä koodaavat pääosin sovelluskehitysammattilaiset, jotka saavat palkkaa, jostain ... mistähän ne rahat tulevatkaan?
Microsoftillahan on muuten jo Windowsin seuraavan version, Windows 7 :n perusteksturissa, WordPadissä natiivi tuki sekä odf:lle että toiselle standardoidulle avoimelle rakenteelliselle xml-pohjaiselle dokumenttiformaatille, OOXML:lle.
Natiivi tuki on tulossa tänä alkuvuonna myös Office 2007:aan seuraavan SP:n myötä.
Hyvä tukihan on jo ollut ajat sitten ja uusimmalla avoimen lähdekoodin lisäosalla
http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=169337Hieman kummallista se että odf-formaatin ja openofficen takana keskeisesti oleva SUN:han on myös tuollaisen lisäosan tehnyt MS Officella, mutta se toimii huonosti. Ihme siksi että ko. dokumenttistandardi pitäisi olla hyvin tiedossa ja samoin windows-puolen kehityskin lukuisten muiden windows-tuotteiden kautta, mutta tuo lisäosa on - ilmeisen tarkoituksellisesti - tehty huonosti toimivaksi ja sitä sitten jaetaan kuitenkin SUN:n sivustolla
No, kilpailu jyllää tuolta SUN:ltakin päin.
Ja tämä sovellusten markkinakamppailun historia on muutenkin aika erilainen kuin miten sitä monesti typistetään.
90-luvulla MS Office valloitti graafisessa ympäristössä aiempaa toimistopakettisuuruutta WordPerfectiä parempana käyttäjien suosion.
Selaimissa oli yhtälailla silloisella Netscapella omia standardien lisälaajennuksia kuin IE:ssäkin...
Milloinkohan komissio valittaa siitä, että koneissa on esiasennettu käyttöjärjestelmä.
Ei siinä mitään vikaa siis ole, mutta itse en ainakaan halua maksaa windows-veroa kun ostan tietokoneen.
Varsinkin kun käyttää pelkkiä läppäreitä, tämä kirpaisee,
Tietenkin on mahdollista tilata joiltain valmistajilta kustomoitu kone, mutta kun se hinta... tuppaa olemaan turhan korkea.
Miten tämä asia linuxin osalta oikein menee... siis kun jos linux on "ilmainen"... ja äskettäin kerrottiin Intelin tehneen linuxin ytimeen 3D-tuen, erityisesti näytönohjaimilleen... niin mistä ne Intelin linux-koodareitten palkkarahat oikein otetaan? Aaargh! Ei kait vaan... Ei kait... siis tarkoititko että KAIKILTA Intelin näytönohjaimilla varustettuja läppäreitä ostavilta, vaikka ei siis esim. linuxia käyttäisikään. Mutta siis pakosti siitä pitää maksaa niissä - niinkö juuri yritit sanoa, siis kaikkia kirpaisevana linux-verona?
Mitä luulet, tuleeko tuollainen yleistymään? Että maksetaan laitteissa lisäksi siitä käyttiksen ja sovellusten koodaamisesta?