Kirjoittaja Aihe: Linuxia tuskin sorretaan  (Luettu 4304 kertaa)

Senior

  • Vieras
Linuxia tuskin sorretaan
« : 10.01.09 - klo:10.52 »
Aika ajoin kuulen ja luen väittämiä, joiden mukaan laitevalmistajat ja ohjelmistotalot "sortavat Linuxia". On kyllä totta että Windows-käyttöjärjestelmän käyttäjiin verrattuna Linux-käyttäjät joutuvat näkemään joskus enemmän tai vähemmän kiusallisella tavalla vaivaa "säätöpuuhissaan".

Mutta toisaalta ajatelkaapa asiaa yritysten kannalta. Eikö yritys (ohjelmistotalo tai laitevalmistaja) osoita usein suorastaan kristillistä laupeutta jättäessään ne "99 lammasta ja lähtee etsimään sitä yhtä kadonnutta". Tarkoitan tällä sitä, että monet yritykset kustannuksista välittämättä ovat irroittaneet resursseja palvellakseen 1-2% asiakaskunnastaan (Linux-käyttäjät maailmassa). Jos muistamme elämän kovat reaaliteetit, niin voimme jopa todeta että Linuxia on kohdeltu jossainmäärin silkkihansikkain. Ei firmat tietenkään ole ummistaneet silmiään Linuxin perin vaatimattoman kokoiselta siivulta käyttöjärjestelmien "markkinaosuuksissa". Mitä ilmeisimmin firmat ovatkin huomioineen Linuxia tämän vaatimattomasta painoarvosta riippumatta juuri siksi koska LINUXILLA ON ERITTÄIN HYVÄ IMAGO. Ts. Linuxin sortamisen seuraukset firmalle saattaisivat olla samaa tasoa kuin jos öljy-yhtiö yllätettäisiin housut kintuissa yhteyksistään brutaaliin diktaattoriin, mafiaan sekä ympäristörikollisiin.

Yhtiöt varovat joutumasta "niljakkaiden listalle" - siksi ne "suhtautuvat myönteisesti Linuxiin ja open sourciin."  Pienen kiusaaminen ei ole cool juttu 2000-luvun maailmassa. Tämä on minun näkemykseni.

Jakke77

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3946
  • Oulu (Oinaansuo)
    • Profiili
Vs: Linuxia tuskin sorretaan
« Vastaus #1 : 10.01.09 - klo:11.20 »
voipa sen noinkin ajatella mutta tässä nyky kaavassa yritykset ei ajattele tarpeeksi, laitevalmistajina heidän tulisi tarjota ihmisille osia mitkä toimii kaikilla alustoilla samaa voisi perätä ohjelmistoyrityksiltä. kun nämä kaikki alustat on otettu huomioon voi yritys hyvillä mielin kertoa että tekee voittoa eikä vaan että pakotamme teidät tekemään meille voittoa.
U_G_H

Aspire E5-575G V1.27 CPU: Intel i3-6100U (4) @ 2.300GHz GPU: Intel® HD Graphics 520 GPU: NVIDIA GeForce 940MX Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB

Storck

  • Vieras
Vs: Linuxia tuskin sorretaan
« Vastaus #2 : 10.01.09 - klo:11.22 »
En näe asiaa aivan noin valoisasta. Tästä ei ole pitkäkään aika kun joku (en muista merkkiä, täältä palstaltamme löytyy juttu) emolevy oli nimenomaan estänyt Linuxien toimivuuden. Jostain bioksen koodeista löytyi rivit joissa tuettiin ainoastaan vindoussia. Vahinko sellainen ei voi olla koska kyllä ne emot myös testataan.
En epäile ollenkaan etteikö isoilla firmoilla ole ristiin sopimuksia joissa luvataan tukea mielummin yhteen suuntaan kuin että laitteet toimii kaikissa koneissa kaikilla alustoilla samalla tavalla.
Parempaan suuntaa koko ajan ollaan toki menossa...
En edelleenkään konetta kasatessa katso hintaa vaan sitä minkä nimistä palikkaa sisään laitan.

Tämä on näkemys..   8)

mikko_h

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 202
    • Profiili
Vs: Linuxia tuskin sorretaan
« Vastaus #3 : 10.01.09 - klo:21.25 »
Eikö yritys (ohjelmistotalo tai laitevalmistaja) osoita usein suorastaan kristillistä laupeutta jättäessään ne "99 lammasta ja lähtee etsimään sitä yhtä kadonnutta". Tarkoitan tällä sitä, että monet yritykset kustannuksista välittämättä ovat irroittaneet resursseja palvellakseen 1-2% asiakaskunnastaan (Linux-käyttäjät maailmassa). Jos muistamme elämän kovat reaaliteetit, niin voimme jopa todeta että Linuxia on kohdeltu jossainmäärin silkkihansikkain. Ei firmat tietenkään ole ummistaneet silmiään Linuxin perin vaatimattoman kokoiselta siivulta käyttöjärjestelmien "markkinaosuuksissa". Mitä ilmeisimmin firmat ovatkin huomioineen Linuxia tämän vaatimattomasta painoarvosta riippumatta juuri siksi koska LINUXILLA ON ERITTÄIN HYVÄ IMAGO.

Tämä ei useinkaan liene mitään hyvästä imagosta johtuvaa laupeutta, vaan taustalla ovat aivan tavalliset taloudelliset intressit. Esim. Nvidian ovat perustaneet alkujaan Silicon Graphicsilta lähteneet tekijät, ja heidän markkinansa oli ja on pelaajien lisäksi Hollywoodin elokuvatuotanto ja ammattimainen tieteellinen visualisointi. Näitä asiakkaita on lukumääräisesti olematon joukko pelaajiin verrattuna, mutta he ovat teknisen kehityksen kannalta avainasemassa eivätkä he yleisesti ottaen käytä Windowsia. Hollywoodin studiot ja monet tieteen tekijät ovat vaihtaneet SGI:stä (ent. Silicon Graphics ja sen unix-versio Irix) Linuxiin ja nyttemmin Macceihin enimmäkseen Windows-ruudun kautta käymättä. Nvidia palvelee tätä porukkaa varsin suurella hartaudella eikä suinkaan pelkästä laupeudesta.

Myös esim. Intelillä on selkeästi taloudellinen intressi olla Linux-pulkassa mukana ja siten vähemmän riippuvainen Microsoftista. Mm. useimpien pikkukannettavien sisällä on Atom-prosessori eikä Intelin näkövinkkelistä olisi kovin fiksua sillä saralla pistää kaikkia munia Vista / Windows 7 -koriin. Sitten on tietysti ne komponentit, joita käytetään kotikoneiden lisäksi palvelimissa ja sulautetuissa järjestelmissä, kuten esmes Intelin verkkokortit/adapterit. Palvelimissa Linuxia ei nykyään kukaan täysjärkinen laitevalmistaja jätä tukematta eikä se todellakaan ole mitään hyväntekeväisyyttä. Intel on viime vuosina myös useimmiten julkaissut ajuriensa lähdekoodin (toisin kuin Nvidia), mikä näyttäis viittaavan siihen, että he itsekin näkevät sen, että heidän bisnesideansa ei ole rahastaa hankalasti saatavilla ajureilla. Ajureista tulee tällä systeemilla parempia ja laitteita myydään enemmän.

eap

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 240
  • si fallor sum
    • Profiili
Vs: Linuxia tuskin sorretaan
« Vastaus #4 : 10.01.09 - klo:21.59 »
Lienee seuraava hieman OT, mutta tuo markkinaosuusjuttu saattaapi olla hieman harhaanjohtava kun käytännössä on useimmiten pakko ottaa se kytky Windows uutta konetta ostettaessa. Minulla on nyt kotonani 4 konetta joista 2 mukana on tullut se pakkopulla, yhden rakensin osista itse ja eeePC:n ostin linuxilla. Kaikilla koneillani on Ubuntu pääkäyttiksenä, yhdellä lisäksi XP ja yhdellä W2K (on vain jäänyt se kiintolevy siivoamatta, ei käytössä). Ai niin ja pöytälaatikossa ihan korkkaamaton Vista  ;D

Eli jos lasketaan kaikki dualbootti koneet linuxin markkinaosuuteen niin taitaa siitä kertyä yli 2 %. Näiden koneiden oheislaitteineen pitää tietysti olla linux yhteensopivia.

Linux user #424871

UbunTux

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2046
  • KubunTux
    • Profiili
Vs: Linuxia tuskin sorretaan
« Vastaus #5 : 10.01.09 - klo:23.10 »
Siis ei kai Linuxin syrjintä ole se miksi pitäisi valittaa.

Ylipäätään sanoisin, että tahallinen rajoittaminen on se valituksen aihe.
[foliohattu päähän]
Kuvittele, että heräisit huomenna sellaiseen todellisuuteen, että koneesi käynnistyisi enää vain yhdellä käyttöjärjestelmällä joka veroittaisi sinulta siinä samassa käynnistysmaksun. Ohjelmia voisi käyttää vain jos jokin korkeampi taho on antanut sille siunauksensa ja tietysti omaa hengentuotetaan ei voisi käyttää ilman rajoituksia/maksuja...
[/foliohattu päähän]

Kyse ei ole niinkään Linuxin sorrosta vaan vapauden sorrosta.

Turha antaa pikkusormea vietäväksi...
KDE neon
Uudempaa KDE:tä Ubuntulla

rhino

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 229
  • Windows♥SUSE♥Ubuntu♥etc
    • Profiili
Vs: Linuxia tuskin sorretaan
« Vastaus #6 : 11.01.09 - klo:01.24 »
Niin, kun itsekin ajattelen tätä rahastus-asiaa, näitä Ubuntuja, joista käyttäjät eivät maksa itse mitään ja kun näitä Ubuntujakin palkkatyöllä pääasiassa koodataan - tai siis eihän Canonical juuri koodaa näissä itse juurikaan mitään, vaan saavat muiden koodaamat osat ja paketoivat ne vain. Niitä tämän Ubuntun koodaajia taitavat nykyisin olla pääosin nuo laitevalmistajat. Ne maksavat, tai siis sponsoroivat, antavat niinkuin starttirahaa tai yritystukiaan tälle Ubuntulle. Ja eikös ne noiden laitevalmistajien rahat tule niistä laitemyynneistä ja niitä ostavilta asiakkailta.
Niin, kun tuota tosiaan mietin, niin ei liene paljon mahdollisuuksia enää ostaa mikroa, missä ei maksaisi käyttöjärjestelmästä. Windows-koneissa maksaa siitä windowsista ja sitten vaikka olisi kone missä ei mitään käyttöjärjestelmää, niin siinä olevien komponenttien liki kaikki valmistajat kait nykyään rahoittavat tätä Ubuntujen koodaamista - eli tulee maksettua käyttiksestä, vaikkei sitä käyttistä juuri siihen koneeseen aikoisikaan itse laittaa. Näinhän se on, menossa tuollaiseen suuntaan kait, ainakin osittain. Maksetaan niissä laitteissa kiinni pultattua käyttöjärjestelmähintaakin eikä siitä käyttöjärjestelmästä ja ohjelmista erikseen.
Vähän siis noilla laitevalmistajilla oma lehmä... eikun rauta ojassa. Tietysti se ero niillä on Ubuntunkin suhteen että joutuvat maksamaan tämän tukemisesta paljon kalliimman hinnan ja katteet menevät kait aika roimasti miinuksille niillä tämän kanssa kuin wihdowsin ajurien kehityksen yhteistyössä microsoftin kanssa, koska sama panostus näissä molemmissa kait on tehtävä, mutta Ubuntun-koneita menee vain murto-osa, joten panostukset Ubuntu-koneita kohtaa ovat moninkertaiset noilla laitevalmistajilla ajurikehitykseen kuluvissa rahoissaan.

Oli huojentavaa kuulla uutisia äskettäin että noihin miniläppäreidenkin prosessoreiksi on tulossa muitakin valmistajia. Näytti uhkaavasti siltä että Intelistä oli tullut niissä ihan monopoli - mikä varmaan ei olisi ollut hyvä hintojen kannalta.

Intel muuten varmaankin on julkistanut niitä integroitujen näytönohjaintensa ajurikoodeja ihan sen takia ettei se ole varteenotettava tekninen edelläkävijä niissä, toisin kuin Nvidia ja ATI, joilla tiukkaa kilpailua siitä kumpi saa tuotekehityspanostuksillaan kehitettyä parempaa tekniikkaa ja fiksumpia ajureita. Eikä niillä ole varaa, eikä tyhmyyttä, näyttää toisilleen sitä ajurikoodia, mistä nuo isoja rahallisia panostuksia vaativat tuotekehityssaavutukset paljastuisivat toiselle puoli-ilmaiseksi sitten. Siitähän noiden suljetussa lähdekoodissa on puhtaasti kyse.
« Viimeksi muokattu: 11.01.09 - klo:01.41 kirjoittanut rhino »
rhino=sarvikuono (zulu nkombe/ubejane, swahili kifaru) Etelä-Afrikassakin uhanalainen, ahdistelijoilleen ärhäkkä otus.
ZULU http://www.codezulu.com/isizulu.asp  SWAHILI http://www.pbs.org/wonders/Episodes/Epi2/2_cult1a.htm
NO MORE BLACK≠WHITE, http://fi.wikipedia.org/wiki/Apartheid IS PAST

junnuh

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 331
    • Profiili
    • Kotisivu
Vs: Linuxia tuskin sorretaan
« Vastaus #7 : 11.01.09 - klo:02.45 »
Hei ja tervehdys lämmin! :D

Lainaus
Lienee seuraava hieman OT, mutta tuo markkinaosuusjuttu saattaapi olla hieman harhaanjohtava kun käytännössä on useimmiten pakko ottaa se kytky Windows uutta konetta ostettaessa.

Käytännössä ei ole pakko tehdä mitään!Kunhan menee liikkeeseen missä saat palvelua ja kerrot mitä haluat ja kerrot että haluat sen koneen ilman käyttöjärjestelmää. Ja asennat sitten siihen linuxin! :D
Useat liikkeet myyvät omia komponenteista koottuja konepaketteja joita voi muokata helposti linuxille sopiviksi! Joten ei ole mikään pakko ostaa konetta windowsilla! ;D Ja saat sellaisen kuin haluat!

Tosin totta on että kannettavassani oli vähän aikaa Vista, ei vaan ole enää! Ja poikani pöytäkoneeseen ostin xp:n erikseen ja asenneltiin se yhdessä mutta se oli vapaaehtoista (ne pc - pelit :o), kohta siinä pöytäkoneessa on ubuntu rinnalla! Omassa pöytäkoneessani on pyörinyt aina ubuntu (Dapperista lähtien, ihan ekassa oli win98), tosin nyt on lähellä etten asenna xp:tä rinnalle kun en saa ubuntussa Hauppaugen  WinTV-HVR 930C usb digitikkua toimimaan (taitaa olla vielä niin uusi ettei löydy ajureita sille) 8) Saatanpa malttaa kuitenkin. :D

Mutta pakkoja ei ole! Vain vapaaehtoisia valintoja!

valoisin talviterveisin junnuh
« Viimeksi muokattu: 11.01.09 - klo:02.48 kirjoittanut junnuh »
valoa lämmöllä ja rakkaudella - ubuntu rulaa
www.junnunterapiat.com

mikko_h

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 202
    • Profiili
Vs: Linuxia tuskin sorretaan
« Vastaus #8 : 11.01.09 - klo:18.35 »
Intel muuten varmaankin on julkistanut niitä integroitujen näytönohjaintensa ajurikoodeja ihan sen takia ettei se ole varteenotettava tekninen edelläkävijä niissä, toisin kuin Nvidia ja ATI, joilla tiukkaa kilpailua siitä kumpi saa tuotekehityspanostuksillaan kehitettyä parempaa tekniikkaa ja fiksumpia ajureita. Eikä niillä ole varaa, eikä tyhmyyttä, näyttää toisilleen sitä ajurikoodia, mistä nuo isoja rahallisia panostuksia vaativat tuotekehityssaavutukset paljastuisivat toiselle puoli-ilmaiseksi sitten. Siitähän noiden suljetussa lähdekoodissa on puhtaasti kyse.

ATI/AMD itse asiassa on kuin onkin julkaisemassa ajurikoodinsa, ainakin joiltain osin. Tuossa 'jotta kilpailija ei käy apajalle' -teoriassa on kyllä aina ollut jonkunlainen annos paranoiaa mukana. Pelkästä ajurista ei kilpailija kovin hirveästi kostu, kun grafiikkaprosessoripiirin itsensä rakenne on kuitenkin salaisuus ja koko ala kehittyy niin nopeasti, että seuraavan polven tuotteisiin tulee sitten kuitenkin jotain muuta.

Eräs ongelma lähdekoodin julkaisemisessa firmoilla on se, että ohjelmistoon on saatettu vuosien varrella hankkia osia lisensoimalla ne muilta tekijöiltä erinäisistä lähteistä. Näiden kaikkien tekijänoikeudet pitäisi olla hallussa silloin, kun lähdekoodi julkaistaan, tai ko. osat joudutaan koodista poistamaan/korvaamaan. Sun teki Solariksen kanssa ilmeisesti aikamoisen rupeaman töitä, ennen kuin kaikki tekijänoikeudet oli selvitetty. Nvidiaa ei tämmöinen kysymys taida niinkään koskea, heitin ajurinsa kun on tekijöiden mukaan jumalan ajatus grafiikasta ja siihen ei liene päästetty ulkopuolisia sättäämään.

Karvameduusa

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1055
    • Profiili
Vs: Linuxia tuskin sorretaan
« Vastaus #9 : 11.01.09 - klo:20.00 »
Eli menee hyvin.  :)

Tosin rhino yrittää trollata, mutta nihkein tuloksin.

Senior

  • Vieras
Vs: Linuxia tuskin sorretaan
« Vastaus #10 : 12.01.09 - klo:07.48 »
Eikö yritys (ohjelmistotalo tai laitevalmistaja) osoita usein suorastaan kristillistä laupeutta jättäessään ne "99 lammasta ja lähtee etsimään sitä yhtä kadonnutta". Tarkoitan tällä sitä, että monet yritykset kustannuksista välittämättä ovat irroittaneet resursseja palvellakseen 1-2% asiakaskunnastaan (Linux-käyttäjät maailmassa). Jos muistamme elämän kovat reaaliteetit, niin voimme jopa todeta että Linuxia on kohdeltu jossainmäärin silkkihansikkain. Ei firmat tietenkään ole ummistaneet silmiään Linuxin perin vaatimattoman kokoiselta siivulta käyttöjärjestelmien "markkinaosuuksissa". Mitä ilmeisimmin firmat ovatkin huomioineen Linuxia tämän vaatimattomasta painoarvosta riippumatta juuri siksi koska LINUXILLA ON ERITTÄIN HYVÄ IMAGO.

Tämä ei useinkaan liene mitään hyvästä imagosta johtuvaa laupeutta, vaan taustalla ovat aivan tavalliset taloudelliset intressit. Esim. Nvidian ovat perustaneet alkujaan Silicon Graphicsilta lähteneet tekijät, ja heidän markkinansa oli ja on pelaajien lisäksi Hollywoodin elokuvatuotanto ja ammattimainen tieteellinen visualisointi. Näitä asiakkaita on lukumääräisesti olematon joukko pelaajiin verrattuna, mutta he ovat teknisen kehityksen kannalta avainasemassa eivätkä he yleisesti ottaen käytä Windowsia. Hollywoodin studiot ja monet tieteen tekijät ovat vaihtaneet SGI:stä (ent. Silicon Graphics ja sen unix-versio Irix) Linuxiin ja nyttemmin Macceihin enimmäkseen Windows-ruudun kautta käymättä. Nvidia palvelee tätä porukkaa varsin suurella hartaudella eikä suinkaan pelkästä laupeudesta.

Myös esim. Intelillä on selkeästi taloudellinen intressi olla Linux-pulkassa mukana ja siten vähemmän riippuvainen Microsoftista.


Voisiko tämän tulkita niinkin, että Nvidia ja Silicon Graphics uskovat suurin innovaatioiden tulevan jatkossakin aivan jostain muualta kuin Redmondista? En väitäkään että "Linuxin tukeminen olisi laupeudentyötä", kyse on mitä ilmeisemmin juuri siitä että näissä mainitsemasi esimerkkifirmoissa yms. open souce on innovatiivinen välttämättömyys josta kannattaa maksaa vaikka taloushallinnon edustajan rajoitetussa maailmankuvassa "se maksaa paljon eikä näyt tuloksessa lisääntyvänä kassavirtana". Ts. Linuxiin ja open sourciin satsaaminen on eräänlainen yrityksen sisäinen tuotekehitysinvestointi, jonka positiivista tulosta on vaikea ja lähes mahdotonta mitoittaa mutta joka ilmeisesti on myös todellisuutta. Sitäpaitsi en vähättelisi Linuxin tukemisen imagomerkitystä. Ajatelkaapa mitä avarakatseiset ihmiset jenkkilässä ja muuallakin ajattelevat sellaisesta firmasta joka täysin todistettavasti ja häikäilemättömästä "kampittaisi" Linuxia.

Tässä yhteydessä en voi olla mainitsematta sitä, että Microsoftin johtajien kannattaisi olla vähän huolissaan firman imagosta. En voi olla vertaamatta tätä MS-imagoa Standard Oil Companyn ja J.P. Morganin vastaavaan runsaat sata vuotta aiemmin.

AlbertRetro

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1084
  • Puun uudelleenistutus auttaa usein... <resetointi>
    • Profiili
Vs: Linuxia tuskin sorretaan
« Vastaus #11 : 12.01.09 - klo:08.52 »
Lainaus
Tässä yhteydessä en voi olla mainitsematta sitä, että Microsoftin johtajien kannattaisi olla vähän huolissaan firman imagosta. En voi olla vertaamatta tätä MS-imagoa Standard Oil Companyn ja J.P. Morganin vastaavaan runsaat sata vuotta aiemmin.

Muistan tuossa jokin aika sitten lukeneeni jotta ovet on ainakin paukahdelleet ja äänenkäyttöä on lisätty yläkerrassa...
Laki alamäestä ja sen alkamisesta, ja pituudesta kannattaisi varmaan ripustaa ajoissa seinälle muutamiin muihinkin puulaakeihin...

Terveisin Alpertti
    "...minä mikään viisas ole, tahdon elää vain kuin ihminen..."   http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=22423.new#new  counter.li.org #417588

jake

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1262
    • Profiili
Vs: Linuxia tuskin sorretaan
« Vastaus #12 : 12.01.09 - klo:11.45 »
Lainaus
Tässä yhteydessä en voi olla mainitsematta sitä, että Microsoftin johtajien kannattaisi olla vähän huolissaan firman imagosta. En voi olla vertaamatta tätä MS-imagoa Standard Oil Companyn ja J.P. Morganin vastaavaan runsaat sata vuotta aiemmin.

Muistan tuossa jokin aika sitten lukeneeni jotta ovet on ainakin paukahdelleet ja äänenkäyttöä on lisätty yläkerrassa...
Laki alamäestä ja sen alkamisesta, ja pituudesta kannattaisi varmaan ripustaa ajoissa seinälle muutamiin muihinkin puulaakeihin...

Terveisin Alpertti

No kirjoittaahan toi meirän Alpertti joskus asiaakin... 
eikä se taida ihan kuurosokee ollakkaan... ;)
Alamäkeen kun on menny jo jonkin aikaa ja monia takaiskuja persuuksilleen saanut ...tuo M$ siis...
tarkoitan ku toi Vista likipitäen laski varpailleen ja mikä se on IE on pudonnu vallan kyydistä ja joutuhan se ottamaan avointen softien tiedostomuodonkin käyttöönsä, vaikka vallan muuta toitotti pitkään. Niin ja nyt se joutu vaihtamaan Vistalle uuden nimenkin ku NT:hen ei kai ilenny palata...
eikä sen puhelin-ossikaan oo oikein putkeen tainnu mennä, vaikk onkin sitä jo 10 v venytelly...
Kaikille avoin standardi antaa mahdollisuuden valita itselle sopivin ohjelmisto käyttöön.
Millään taholla ei ole oikeutta pakottaa muita käyttämään jotain tiettyä sovellusta tietojen vaihdossa.
"Valitsin siis avointa standardia noudattavat sovellukset, esim: OpenOffice, Firefox ja tiett

mikko_h

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 202
    • Profiili
Vs: Linuxia tuskin sorretaan
« Vastaus #13 : 14.01.09 - klo:12.33 »
Voisiko tämän tulkita niinkin, että Nvidia ja Silicon Graphics uskovat suurin innovaatioiden tulevan jatkossakin aivan jostain muualta kuin Redmondista? En väitäkään että "Linuxin tukeminen olisi laupeudentyötä", kyse on mitä ilmeisemmin juuri siitä että näissä mainitsemasi esimerkkifirmoissa yms. open souce on innovatiivinen välttämättömyys

Nvidiahan siis ei julkaise lähdekoodiaan eikä siinä mielessä ole mikään open source -firma. Tarkoitin aikaisemmalla viestillä lähinnä sitä, että kokeellista, uutta kehittävää työtä tekevien ammattilaisten visualisointitarpeet ovat eri luokkaa kuin kotikäyttäjien ja pelaajien, ja niihin vastaamaan pyrkiminen on teknisen kehityksen kannalta oleellista. Tällä ei sinänsä ole mitään tekemistä koodin avoimuuden kanssa. Silicon Graphics oli pitkään tyypillinen suljetun koodin Unix-toimittaja, jonka Irix-käyttöjärjestelmä ei toiminut muissa kuin firman omissa koneissa. Niiden hinnat puolestaan olivat sitten ihan omaa luokkaansa. Toiminnasta oli avoimuus varsin kaukana. Sitten PC-koneiden teho ja Linuxin käytettävyys nousivat tasolle, jolla Silicon Graphics ei pystynyt kilpailemaan ja firma ajautui konkurssijärjestelyyn. Nykyään SGI on luopunut Irixin kehittämisestä ja tekee palvelimia ja suurteholaskennan koneita, joissa pyörii Linux. SGI osallistuu Linuxin vapaan koodin kehitykseen. Aivan juuri SGI on mm. vapauttanut alkuaan itse kehittämänsä  OpenGL:n kokonaan (firma ei siis enää myy graafisia työasemia). Linuxista on viimein tullut "innovatiivinen välttämättömyys", mutta SGI ja usea muukin Unix-toimittaja ei kyllä oppinut tätä laksyä ennen kuin oli aivan pakko ja osa ei sittenkään.


Lainaus
Tässä yhteydessä en voi olla mainitsematta sitä, että Microsoftin johtajien kannattaisi olla vähän huolissaan firman imagosta. En voi olla vertaamatta tätä MS-imagoa Standard Oil Companyn ja J.P. Morganin vastaavaan runsaat sata vuotta aiemmin.

Kyllähän Microsoftin imago monien yksittäisten ihmisten silmissä kärsii kaikista heidän vähemmän reiluista tempauksistaan, mainittakoon nyt vaikka tämä viimeinen ISO-standardikomiteoiden perin törkeä kaappaus. Jonkun oikeusjutun yhteydessä juuri paljastui firman sisäinen muistio vuodelta 2002, jossa oli selkeät ohjeet myyntihenkilökunnalle, miten estää Linuxin käyttöönotto kouluissa ympäri maailman. Microsoft varasi kouluista saatavia lisenssituottoja vastaavan määrän rahaa erinäköisiin alennuksiin ja etuihin, ts. dumppasi Windowsia ilmaiseksi kouluihin, jos nämä suunnittelivat Linuxiin siirtymistä. Dumppaus on periaatteessa laitonta, mutta tässä tapauksessa sitä on hieman vaikea osoittaa, kun kilpaileva tuote on ilmainen.

Isojen yritysasiakkaiden johtajia tämmöiset vääryydet eivät taida juuri heilauttaa ja Microsoftia myös ihaillaan menestyvänä yrityksenä varsinkin Yhdysvalloissa aika laajalti. Microsoftin pomot ovat kyllä sanoneet ääneenkin, että he ovat toimineet "aggressiivisesti kuin pieni start-up -putiikki vielä siinäkin vaiheessa, kun firma oli markkinajohtaja, jolla on 50 000 työntekijää" ja että asialle tarttis tehrä jotain. Isossa firmassa moni kyllä varmaan tiedostaa ongelman, mutta toisessa päässä on osasto, joka sitten kumminkin tekee tuon taanoisen ISO-operaation kaltaisia sosiopaattisia tempauksia.