Niin, kun itsekin ajattelen tätä rahastus-asiaa, näitä Ubuntuja, joista käyttäjät eivät maksa itse mitään ja kun näitä Ubuntujakin palkkatyöllä pääasiassa koodataan - tai siis eihän Canonical juuri koodaa näissä itse juurikaan mitään, vaan saavat muiden koodaamat osat ja paketoivat ne vain. Niitä tämän Ubuntun koodaajia taitavat nykyisin olla pääosin nuo laitevalmistajat. Ne maksavat, tai siis sponsoroivat, antavat niinkuin starttirahaa tai yritystukiaan tälle Ubuntulle. Ja eikös ne noiden laitevalmistajien rahat tule niistä laitemyynneistä ja niitä ostavilta asiakkailta.
Niin, kun tuota tosiaan mietin, niin ei liene paljon mahdollisuuksia enää ostaa mikroa, missä ei maksaisi käyttöjärjestelmästä. Windows-koneissa maksaa siitä windowsista ja sitten vaikka olisi kone missä ei mitään käyttöjärjestelmää, niin siinä olevien komponenttien liki kaikki valmistajat kait nykyään rahoittavat tätä Ubuntujen koodaamista - eli tulee maksettua käyttiksestä, vaikkei sitä käyttistä juuri siihen koneeseen aikoisikaan itse laittaa. Näinhän se on, menossa tuollaiseen suuntaan kait, ainakin osittain. Maksetaan niissä laitteissa kiinni pultattua käyttöjärjestelmähintaakin eikä siitä käyttöjärjestelmästä ja ohjelmista erikseen.
Vähän siis noilla laitevalmistajilla oma lehmä... eikun rauta ojassa. Tietysti se ero niillä on Ubuntunkin suhteen että joutuvat maksamaan tämän tukemisesta paljon kalliimman hinnan ja katteet menevät kait aika roimasti miinuksille niillä tämän kanssa kuin wihdowsin ajurien kehityksen yhteistyössä microsoftin kanssa, koska sama panostus näissä molemmissa kait on tehtävä, mutta Ubuntun-koneita menee vain murto-osa, joten panostukset Ubuntu-koneita kohtaa ovat moninkertaiset noilla laitevalmistajilla ajurikehitykseen kuluvissa rahoissaan.
Oli huojentavaa kuulla uutisia äskettäin että noihin miniläppäreidenkin prosessoreiksi on tulossa muitakin valmistajia. Näytti uhkaavasti siltä että Intelistä oli tullut niissä ihan monopoli - mikä varmaan ei olisi ollut hyvä hintojen kannalta.
Intel muuten varmaankin on julkistanut niitä integroitujen näytönohjaintensa ajurikoodeja ihan sen takia ettei se ole varteenotettava tekninen edelläkävijä niissä, toisin kuin Nvidia ja ATI, joilla tiukkaa kilpailua siitä kumpi saa tuotekehityspanostuksillaan kehitettyä parempaa tekniikkaa ja fiksumpia ajureita. Eikä niillä ole varaa, eikä tyhmyyttä, näyttää toisilleen sitä ajurikoodia, mistä nuo isoja rahallisia panostuksia vaativat tuotekehityssaavutukset paljastuisivat toiselle puoli-ilmaiseksi sitten. Siitähän noiden suljetussa lähdekoodissa on puhtaasti kyse.