Kirjoittaja Aihe: [Ratkaistu] Windows-osion pienentäminen ja tilan liittäminen Ubuntu-osioon.  (Luettu 3729 kertaa)

jarpppi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 111
    • Profiili
    • jarppi.arkku.net
Minulla on kovalevy jaettu kolmeen osaan, Windows-osio, Ubuntu-osio, ja "varasto", joka on ntfs muodossa. Tarkoitus olisi saada tuosta varastosta tilaa pois, ja liittää se tila Ubuntun osiolle, koska Ubuntun osiolta on justiinsa loppumassa tila kesken. Eli siis pienentää varastoa ja suurentaa Ubuntu-osiota. Gpartedilla tämä varmaan onnistuisi, mutta kysymys kuuluukin miten? En nimittäin ole koskaan käyttänyt kyseistä ohjelmaa, enkä oikein meinaa saada hommaa aluilleen. Joten siis kaipaisin tarkkoja ohjeita, miten tämä tehdään.

Käyttöjärjestelmä on Kubuntu 8.10 Intrepid Ibex.

Kiitos jo etukäteen.

-jarppi-
« Viimeksi muokattu: 08.12.08 - klo:16.31 kirjoittanut jarpppi »

harrykaa

  • Vieras
OK siis Windows-osioon ei tarvitse koskea.

Mutta! Onko sinulla todella koko Kubuntu 8.10 samalla osiolla?

Suositeltavaahan on tehdä ainakin kaksi osiota, root ja home.
Tuolla home-osiolla on siis käyttäjien asetukset ja omat tiedostot.
Usein tehdään vielä kolmas, erillinen swap-osio (heittovaihto-osio), joka toimii kirjoitusmuistina ja/tai kannettavan lepotilan mahdollistajana.
Olen havainnut, ettei swap-osiota tarvitse päytäkoneessa, jos työmuistin määrä on riittävä.
Itselläni se on 4 Gb.

Mikäli sinulla on kovalevyn (sda) alussa Win-osio (sda1) ja sen perässä vain yksi Kubuntu-osio (sda2), jonka perässä osioimaton (unallocated) tila, voit live-CD:n avulla ja sen GParted-ohjelmalla muuttaa osiointia helposti.
Kannattaa tuolloin kuitenkin tehdä kolmas osio ja luoda siitä lopulta nimenomaan home-osio.

Käsittääkseni tämä uusi (kolmas) osio kannattaa aluksi liittää media-osioksi ja sitten siirtää home-kansio siihen (unmount - mount).
Tältä foorumilta hakutoiminnolla löytää ohjeet siitä miten home-kansio siirretään omalle osiolle.

Ja tietenkin varmuuskopiointi ennen kaikkea ennen kuin tekee mitään GPartedilla.
Ihan vain varmuuden vuoksi.

Storck

  • Vieras
Suositeltavaahan on tehdä ainakin kaksi osiota, root ja home.

Selitätkö miksi oma root-osio?

Ville Pöntinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2078
    • Profiili
Suositeltavaahan on tehdä ainakin kaksi osiota, root ja home.

Selitätkö miksi oma root-osio?

Varmaan tarkoitetaan juurella sitä /-osiota...

Storck

  • Vieras
Varmaan tarkoitetaan juurella sitä /-osiota...

No sitten ymmärrän jo enemmän  8)

harrykaa

  • Vieras
Varmaan tarkoitetaan juurella sitä /-osiota...

Juuri näin  :)

jarpppi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 111
    • Profiili
    • jarppi.arkku.net
Kyllä, koko Kubuntu on samalla osiolla... Ymmärrän, osioin silloin aluksi koko levyn vähän tyhmästi, kun silloin suunnitelmat olivat hieman toiset.

Eli siis, jos nyt alan osioimaan noita uudelleen, pitää käynistää GParted LiveCD:n avulla? Sitten pienentää tuota varasto-osiota ja liittää se Kubuntu-osioon? Vai tehdä kokonaan uusi osio medialle?

Yksi mahdollisuus olisi tietysti myös, että poistaisi kokonaan Windows-osion ja varasto-osion ja tekisi niistä uuden media-osion. Kubuntu-osiolle jäisi tietysti reilusti tilaa, ehkä liikaakin, mutta enköhän saisi ainakin vähäksi aikaa kaiken median tungettua sille tulevalle media-osiolle. Kovalevyn koko on 320gb, eli media-osiolle jäisi joku päälle 200GB kuitenkin... ja voihan siellä Kubuntu-osiollakin mediaa säilyttää, jos tila tiukoille käy.

Ja, minulla ei ole tällä hetkellä osioimatonta tilaa kovalevyllä. Vaan nuo kolme osiota. Voi tosin olla, että olisi helpompi formatoida koko levy, ja osioida alussa järkevästi koko levy ja asentaa järjestelmä(t) uudestaan. Tällä hetkellä tosiaan nuo Windows-osiot ovat aika turhia, kun vain Linuxia käytän. Kun koneen ostin, oli tarkoitus käyttää Windowsia, mutta suunnitelmat muuttuivat.  ;)

Tässä vielä GPartedin antama kuva levyn osioinnista: http://jarpppi.shelli.fi/Images/gparted.png

Hehe, mikähän mahtaisi olla järkevin ratkaisu?  :D

-jarppi-

harrykaa

  • Vieras
Ja, minulla ei ole tällä hetkellä osioimatonta tilaa kovalevyllä. Vaan nuo kolme osiota. Voi tosin olla, että olisi helpompi formatoida koko levy, ja osioida alussa järkevästi koko levy ja asentaa järjestelmä(t) uudestaan. Tällä hetkellä tosiaan nuo Windows-osiot ovat aika turhia, kun vain Linuxia käytän. Kun koneen ostin, oli tarkoitus käyttää Windowsia, mutta suunnitelmat muuttuivat.

OK, sain käsityksen, että kolmas tila oli osioimatonta, mutta tämä varastotila ei muuta tilannetta.

1. Olennaista on, ennen kuin aloitat GPartedilla (liveCD:ltä), tee varmuuskopio kovalevyn ulkopuoliselle tallennusvälineelle tärkeistä tiedostoistasi.

Sitten seuraava ohje, jos todella haluat eroon Winukasta.

2. Live CD asemaan ja boottaus sillä. Osioi manuaalisesti itse.
Kun sinulla on 320 Gb, jätä toki jäljelle osioimatonta tilaa, jota voi myöhemmin käyttää.
Tee kuitenkin Ubuntulle kolme osiota: 1. root (/),  2. home (/home) ja  3. swap

- Aluksi poista GPartedilla kaikki osiot yksi kerrallaan, jolloin jää koko tila osioimattomaksi.
- Tee sitten levyn alkuun formatoimalla (ext3-muotoon) noin 30 Gb kokoinen root-osio (johon siis tulee boot-flag). Osio sisältää käynnistysosan sekä järjestelmäosan. 30 Gb on Ubuntulle yllinkyllin ja vähentää olennaisesti tiedostojen pirstoutumista.
 -Sen perään tee formatoimalla (ext3-muotoon) haluamasi kokoinen (esim. 130 Gb) home-osio. Se sisältää käyttäjäasetukset ja kaikki omat tiedostosi sekä mahdolliset varmuuskopiotkin. Jos joudut asentamaan Ubuntun uudelleen, tähän osioon ei tarvitse (eikä kannata) kajota. Alkuperäiset asetukset säilyvät ja siirtyvät uuteen asennukseen automaattisesti, kun nimeät käyttäjätilisi samaksi.
- Lopuksi tee swap osio, joka voisi olla esim. 2 Gb (jos esim. sinulla on 1 Gb RAM tai sen alle).
- Tällä tavoin jää noin puolet (160 Gb) käyttämätöntä tilaa, jonka voi myöhemmin formatoida käytön perusteella mihin muotoon tahansa. Tai siis voit tietenkin heti tehdä home-osiosta noin 288 Gb, jos todella tarvitset näin paljon omille tiedostoille.

jarpppi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 111
    • Profiili
    • jarppi.arkku.net
Noin. Formatoin koko levyn ja tein kolme osiota; root-osion, home-osion ja swap-osion. Jätin myös levyn loppuun jonkun verran osioimatonta tilaa, jota joskus voin käyttää, jos tarvetta sille tulee.  Kaikki sujui hyvin ja tiedostot sain talteen ulkoiselle kovalevylle. Nyt vain sitten pitää alkaa kopioimaan tiedostoja koneelle ja alkaa asennella ohjelmia ja laittaa kaikki toimimaan.  :)

Kiitos kaikille avusta.

-jarppi-