Ja, minulla ei ole tällä hetkellä osioimatonta tilaa kovalevyllä. Vaan nuo kolme osiota. Voi tosin olla, että olisi helpompi formatoida koko levy, ja osioida alussa järkevästi koko levy ja asentaa järjestelmä(t) uudestaan. Tällä hetkellä tosiaan nuo Windows-osiot ovat aika turhia, kun vain Linuxia käytän. Kun koneen ostin, oli tarkoitus käyttää Windowsia, mutta suunnitelmat muuttuivat.
OK, sain käsityksen, että kolmas tila oli osioimatonta, mutta tämä varastotila ei muuta tilannetta.
1. Olennaista on, ennen kuin aloitat GPartedilla (liveCD:ltä), tee varmuuskopio kovalevyn ulkopuoliselle tallennusvälineelle tärkeistä tiedostoistasi.
Sitten seuraava ohje, jos todella haluat eroon Winukasta.
2. Live CD asemaan ja boottaus sillä. Osioi manuaalisesti itse.
Kun sinulla on 320 Gb, jätä toki jäljelle osioimatonta tilaa, jota voi myöhemmin käyttää.
Tee kuitenkin Ubuntulle kolme osiota: 1. root (/), 2. home (/home) ja 3. swap
- Aluksi poista GPartedilla kaikki osiot yksi kerrallaan, jolloin jää koko tila osioimattomaksi.
- Tee sitten levyn alkuun formatoimalla (ext3-muotoon) noin 30 Gb kokoinen root-osio (johon siis tulee boot-flag). Osio sisältää käynnistysosan sekä järjestelmäosan. 30 Gb on Ubuntulle yllinkyllin ja vähentää olennaisesti tiedostojen pirstoutumista.
-Sen perään tee formatoimalla (ext3-muotoon) haluamasi kokoinen (esim. 130 Gb) home-osio. Se sisältää käyttäjäasetukset ja kaikki omat tiedostosi sekä mahdolliset varmuuskopiotkin. Jos joudut asentamaan Ubuntun uudelleen, tähän osioon ei tarvitse (eikä kannata) kajota. Alkuperäiset asetukset säilyvät ja siirtyvät uuteen asennukseen automaattisesti, kun nimeät käyttäjätilisi samaksi.
- Lopuksi tee swap osio, joka voisi olla esim. 2 Gb (jos esim. sinulla on 1 Gb RAM tai sen alle).
- Tällä tavoin jää noin puolet (160 Gb) käyttämätöntä tilaa, jonka voi myöhemmin formatoida käytön perusteella mihin muotoon tahansa. Tai siis voit tietenkin heti tehdä home-osiosta noin 288 Gb, jos todella tarvitset näin paljon omille tiedostoille.