Kirjoittaja Aihe: Virhe sivulla http://wiki.ubuntu-fi.org/Grub-kaynnistyslataaja  (Luettu 1779 kertaa)

Ubumpi

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 293
  • Profiili
Taustoitetaanpa:

Kiintolevy hajosi. Windows meni ja saikin mennä. Koneessa oli onneksi toinenkin asema, jossa siis ubuntu. Irroitin win-levyn piuhat. Grub katosi. Yritin saattaa sivun
http://wiki.ubuntu-fi.org/Grub-kaynnistyslataaja
mukaisesti grubin kuntoon. Ei onnistunut. Epäilin itseäni ja laitoin piuhat kiinni siihen toiseen kiintolevyyn. Grub näkyi, mutta tuli virhe 21. No, laitetaanpas taas molemmat levyt kiinni ja noudatetaan em. sivun ohjeita äärimmäisellä huolellisuudella.

Kun ohjeen mukaisesti olin live-cd:ltä käynnistetyllä päätteellä kohdassa setup (hdkovalevyn järjestysnumero), johon siis laitoin (hd0), koska komento find /boot/grub/stage1 oli tuottanut vastauksen (hd0,0) vain ja ainoastaan, niin luulin asian olevan kunnossa. quit ja boottaamaan. Ei wörkkinyt. Grub kyllä näkyi.

"c", jolloin pääsin tekemään samat metkut uudelleen tilassa grub>
reboot

??? jostakin syystä kone herjasi kuinka se ei löytänyt grubin ensimmäistä vaihetta osiolta (hd1,0) !!! Siis tuo "1".
Grubista tosin löytyi myös käsky "e", jolloin pääsi muokkaamaan käskyjä ennen koneen boottausta. Sinne. No niin, ensimmäinen rivi on root (hd1,0), joka on siis väärin ja jota siis pitää voida muokata... käskyllä "e" ja tietenkin  ko. rivillä. Nyt pääsin tekstieditointitaidoillani muuttamaan virheellisen binäärin kelvolliseksi eli ykkösen nollaksi. Kone pelitti jälleen - ja siis ilman win-levyä.


Pyytäisin nöyrimmin, että tämä seikkailu koituisi muidenkin vähäkätisten parhaaksi ja joku asioita paremmin ymmärtävä muokkaisi wikisivun ohjetta edes jossakin määrin toimivammaksi. Jotkut kun ovat tälläkin foorumilla  tarjonneet sitä linkkinä vastaavanlaisiin ongelmiin.


Lisäys: Ongelma ei ehkä olekaan wikisivuilla, koska kone jatkoi temppuiluaan. Kirjoitin aiheesta uuden viestin.
Kun asiaan tulee selvyyttä, tämä viesti osoittautuu ehkäpä kokonaisuudessaan virheelliseksi, jolloin luonnollisesti poistan tämän. Katsellaan kuinka käy.
« Viimeksi muokattu: 02.12.08 - klo:10.27 kirjoittanut Ubumpi »

SuperOscar

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3862
 • Tänään täällä, huomenna poissa
  • Profiili
  • Legisign.org
Jos nyt oikein ymmärsin, käsitit vain hieman väärin sen, mitä olit wikin perusteella tekemässä.

Hieman yksinkertaistettuna Grubissa on kaksi osaa:

 • hyvin lyhyt pätkä koodia yleensä levyn MBR:ssä, joka kertoo, missä loppuosa on
 • ja loppuosa /boot/grub-hakemistossa.

Kun poistit toisen kiintolevyn koneestasi, se sisälsi tuon ensimmäisen osan, jolloin Grub todellakin näytti kadonneen, vaikka toinen osa sitä oli kaiken aikaa turvassa kiinni olevalla levyllä.

Sitten kun teit live-CD:llä korjauksia, asensit ensimmäisen osan uudelleen – mutta toinen osa jäi nyt virheelliseksi! Buutatessa Grub käynnistyi, muttei päässyt jatkamaan eteenpäin ennen kuin muokkasit /boot/grubin sijaintia.
openSUSE Leap 15.3 (pöytäkone 1 & kannettavat 1–3), openSUSE Tumbleweed (pöytäkone 2), Ubuntu 20.04 LTS (RPi 2 B), LibreELEC 10 (RPi 4 B), Windows 10 (työkannettava)