Moido,
Pakko ottaa vähän osaa tähän keskusteluun. On ihan hienoa jos Suomesta löytyy kiinnostusta ohjelmistoprojektien vetämiseen Ubuntulle. Mutta, se että onko business tason ohjelmistot sitten oikeita softia alusta sidonnaisuuteen? Nyt siis tarkoitan alustasidonnaisuudella, sitä että ohjelmisto sidotaan johonkin tiettyyn käyttöjärjestelmään tai pahimmillaan käyttöjärjestelmä versioon tai jakeluun. No tuskin kukaan sellaista oikeasti on paljoa suunnittellutkaan.
Ajatellaan normaaleja palveluyrityksiä joita on Suomessa paljon. Siellä työntekijät harvoin tietävät mikä käyttis koneessa on. Vastauksena voi tulla esimerkiksi Windows tai Mäcci. Joo siis ei se Mäcci mikään käyttis ole, mutta se kuvastaa sitä tietämystä mitä vaikka jollakin pitopalveluyrityksellä on.
Pidetään nyt esimerkkinä tuo pitopalveluyritys. Siellä on 3 - 8 henkeä töissä eikä kenelläkään juuri kokemusta IT-asioista. Sähköpostia osataan käyttää mutta ei edes tiedetä mikä se sähköpostiohjelma on. Käyttäjät voisivat vakavissaan kysyä, että onko niitä erilaisia sähköpostiohjelmiakin olemassa. Tämmöiseen yritykseen on hyvin vaikea myydä ylipäätään mitään ohjelmistoa vedoten, että nyt on tarjolla vapaanlähdekoodin softa Ubuntulle joka sopii teille. Firmalla tuskin on Ubuntua käytössä, se toisi lisää epävarmuutta ohjelmiston käyttöönottoon. Vielä jos joku linux-palvelinkin tarvittaisiin...
Se mitä pitopalveluyritys voisi haluta, myyntireskontra, tilauskirjanpito, työaikakirjanpito / kalenteri, helppo järjestelmä matkalaskujen tekemiseen jne...
Varmasti tarpeet on laajempia tai erilaisia jos asiaa alkaisi oikeasti selvittämään.
Sitten se kysymys. Kummalla tavalla olisi helpompi myydä / tarjota tuollainen palvelu yritykselle. Ilmoittamalla, että saatte tuon ohjelmiston ilmaiseksi kun teidän koneisiin asennetaan ensin Ubuntu linuxit ja sitten asennetaan se ohjelmisto siihen. Veloitamme vain asennuksesta koituneen työnajan. Ei siis myydä ohjelmistoa vaan annetaan ohjelmisto ilmaiseksi ja rahastetaan asennus ja ylläpitopalvelulla.
Vai olisiko helpompaa näin: Avaatte www-selaimella tuon firmamme osoitteen kirjaudutte järjestelmään tällä tunnuksella jonka olemme teille tehneet ja alatte käyttää. Saatte käyttää palvelua kuukauden ilmaiseksi ja mikäli olette tyytyväinen palveluun, voimme sopia jatkosta edullisen sopimuksen... Eikö kuulostakin helpolta. Näin ollen ei ole väliä käytetäänkö pitopalvelussa Ubuntua, Windowsia vai Mäcciä. Eli siis SAAS on se mihin minusta pitäisi keskittyä. Opensource-saas järjestelmien kehittämiseen siis.
Tulevaisuudessa kilpailua käytäisiin enempi palvelun laadulla jne. Tähän on tarpeesta riippuen useita eri ratkaisuja, Microsoft on esitellyt Silverlightin jolla voi ajaa XBAP sovelluksia, sama toimii linuxissa ja mäcissä. Vaikka systeemi on Microsoftin alulle panema, niin linux puolellakin kaikki nuo systeemit taitaa olla ihan avointa koodia. Linuxilla voi olla omia vastaavia juttuja joista en tiedä. Puhdas www-palvelupuolen ja AJAXin käyttäminen voi olla hyvin toimiva malli myös kuten jotkin java pohjaiset systeemitkin. Ratkaisu käytettävästä tekniikasta tulee tehdä ihan tarpeiden mukaan ja sillä, että halutaanko käyttää käyttäjien tietokoneiden omaa laskentatehoa vai palvelimen. No useimmissa tapauksissa laskentakin kannattaa hajauttaa käyttäjien omille koneille. Tiedon varastointi sitten ainoastaan palvelimelle tai sekä palvelimelle ja käyttäjien koneille jos saadaan tehtyä järjestelmä joka toimii myös offline-tilassa.
Aina kannattaa lähteä kehittämään näitä juttuja sillä ajatuksella, että miten asiakkaan on kaikkein helpointa ottaa uusi järjestelmä käyttöönsä ja miten hän saa siitä eniten kilpailuetua muihin nähden.
--
Timo