Vista oli floppi, Kubuntu KDE 4.0:a oli myös pelkkä bugikasa. KDE 4.2 pieksee sekä Vistan että Win 7:n ulkoasussa, käytettävyydessä ja ennen kaikkea muokattavuudessa. Kaikki Windows koneet ovat lähes aina klooneja toisilleen. Mitä nyt palkin sijaintia voi vaihtaa tai jotain muuta pientä, mutta hyvin, hyvin harvoin olen nähnyt Ubuntun käyttäjien työpöydissä samanlaista identisyyttä. Jopa gnomen käyttäjät vaihtelevat aktiivisesti työpöytänsä ulkoasua.
Miksiköhän muuten Microsoftin on niin vaikea uskoa, että kun EU haluaa Windowsin ilman IE:tä, niin sitä ei vaan tapahdu... Tuo keplotusboksi, missä saa muka otettua IE:n pois poistaakin vain pikakuvakkeet, ihme pässi tuo Micro$oft. Ilmeisesti A: M$ ei halua menettää IE:n markkina-asemaa, ja B: Windows update on pultattu IE:n perseeseen niin tiukasti, ettei sitä saa irti raivaussahallakaan.
Lienee ihan siitä samasta syystä kuin miksi KDE:ssä on Konqueroria ja sen webkittiä mukana. Miksi ne muuten ovat oletuksena mukana siinä? (eli ihan sama juttu kuin IE Windowsissa).
Ja kun yrityksellä on omaan käyttöjärjestelmäänsä myös sovelluksia, miksei se niitä mukaan laittaisi.
Ja tuolla mukaantulolla on lisäksi se internetin historia-taustansa ja ajat kun Mosaic/Netscape-selaimet olivat niitä markkinajohtajia ja kun IE meni sitten niiden ohi.
Miksikäs kumassa se pakettienhallinnan käyttö on pistetty mukaan Ubuntuunkaan - voisihan sen hankkia halukkaat erikseenkin. Nämä "Windowsissa on mukana liikaa sovelluksia" & "Windowsissa on mukana liian vähän sovelluksia" -soutaahuopaajat keikuttavat samaa venettä milloin mitenkin - ihmekös sitten kun se ei oikein etene.
KDE4:n tämänhetkisestä versiosta. Vetäisepä esim. alapaneelista osia irralleen muualle näytölle ja yritäpä vetää niitä sitten takaisin - ei ihan aina onnistu tuostanoinvaan. Tai säädä niitä Nepomukin filtteröintejä... ajatus hyvä, mutta hyödyttääkö käytännössä? Mitä käytettävyyttä on KDEn paneelien asetuksien tekoon levähtävästä koko paneelin levyisestä "asetuspaneelista"? - eikö pienempi riittäisi ja ajaisi saman asian? Onko KDE4n paprika/käyräpapu/vaimikäsenyton -kuvake asetuksien tekoon jotenkin looginen? Windows-käyttäjille ei ole mikään muu kuin suuri etu se että muutkin Windows-koneet ovat kutakuinkin hetimiten tutunoloisia, eikä tarvitse tutustua uniikkivirityksien saloihin joutenpäiten niitä käyttäessä. Onhan se tietysti kivaa säätää sitä omaa konetta, ellei pahemmin muita käyttele - jolloin taas sen uniikkisäätämisen edut ropiseen eittämättä. Työkoneet eritototen kun on töitä varten, eikä vapaa-ajan leikkikaluja. Windows 7 :ssa ovat muuten jäsennelleet asetusikkunoita ja Ohjauspaneelin toimintoja reippaasti uuteen uskoon XPn ja Vistan ajoista. Mutta toki Windows 7 :n vikkelyys on se sen suurin etu - se kun näkyy ihan kaikessa siinä. Kun purkivat sen modulaarisen ytimen turhan ristikutsujen sekasotkun, mikä Vistassakin vielä oli.
Sääliksi kyllä käy niitä, jotka Vistaan siirtyivät tai ovat siirtymässä ja etenkin jotka siihen aikovat ehkä jäädä - kyllä sen yli pitää hypätä ja tuo Windows 7 on se oikea siirtymä, jos Windows-alustalla jatkaa. Muuhun siirtymässä on sitten taas paljon isommat asiat laitettava kokonaan uusiin puihin.
Tämä lama myös opettanee, ettei elämää ja toimintaa voi laittaa pidemmän päälle puoli-ilmaisen tai halpamaissa teettämisen varaan. Ja useimmat varmasti tajuavat, ettei ole sen kummemmin epäreilua rahastusta maksaa siitä mitä käyttää ja millä ansaitsee itse - ainakaan verrattuna siihen, jos aikoo itse enemmän rahastaa ilmaisella tai toisten maksamalla. Eikös se noin ole, jos asiaa kunnolla reilusti ajattelee. Tuskinpa monikaan Ubuntun käyttäjä länsimaissa tukee esim. Afrikan tai muiden alueiden ihmisten elämää niillä säästämillään käyttis/ohjelma-rahoilla? Enempi taitaa mennä vaan siihen omanedun tavoitteluun.
Merkittäviä summia ainakin Bill & Melinda Gatesin säätiö laittaa ihan humanitaariseen tukemiseenkin :
http://www.gatesfoundation.org/Pages/home.aspx (joten ihan vaan mikään Iso Paha ei hänkään voine olla ; )
Canonical/Ubuntun Mark Shuttleworth puolestaan taisi käydä avaruuslennolla tupruttelemassa omia businessvoittojaan.