Työpaikkailmoituksia seuratessa olen törmännyt useinkin työssä vaadittavaan CAD-tuntemukseen.
Kirjastossa kävin selailemassa aiheeseen liittyvää opusta, koska en tiennyt laisinkaan, mitä CAD oli.
Onko kenelläkään kokemuksia siitä, onko CAD helppo oppia, ja kuinka paljon sitä käytät työssäsi, jossa kyseistä taitoa on vaadittu?
Ei perus 2D-ohjelmat ole pahoja käyttää jos saa opastusta ja on hyvät materiaalit, mutta ongelma on laajassa käytössä olevia CAD-ohjelmia on todella paljon ja varsinkin 3D hommissa ohjelmat monesti poikkeavat käyttöliittymältään huomattavan paljon. Tähän vielä ympättynä laajennusosat ohjelmistoihin esim. lvi, sähkö jne. tai vaikka FEM-laskenta, joita suunnittelijat käyttäjät. Jos ohjelmia ei käytä suunnittelija, niin silloin kyseessä on yleensä tuotantopuolen piirustusten tai koneille tehtyjen ohjelmien (sisältyy luonnollisesti CAD käsitteeseen) pienet korjaustoimenpiteet ja ne hommat hoitavat yleensä vain kokeneet työntekijät tai esim. prototyyppituontantoporukka.
Itselläni ei ole työkokemusta CAD-ohjelmista, vaan vain ammattikoulun CAD-kurssi pohjalla ja AMK:n neljä CAD-kurssia, joiden pohjana luonnollisesti on taas nivasta teknisenpiirustuksen kursseja kummallakin koulutuspohjalla. Näiden kurssien lopussa oli vasta juttua enemmän miten tehdään esim. 3D-putkistopiirustuksia. Käytännössä osaan tehdä hyvin 2D-piirustuksia ja todella hitaasti 3D-piirustuksia.
Tärkeämpi seikka on minkä toimialan paikkoja ja millä pohjakoulutuksella olet näitä paikkoja katsellut? Yleisesti (ainakin metallialaan) liittyvissä kouluissa opetetaan ensimmäisenä AutoCAD ohjelman perusteet, ihan hyvä kirja siihen on esim. AutoCAD 2000 (Kimmo Illikainen, Teknolit) ,joka löytyy kirjahyllystä. Vanhaan versioon, mutta perusteet ei ole muuttunut mihinkään todella pitkään aikaan. Joskus on ollut saatavilla demoversioita, missä ei ole saanut talletettua töitä, mutta en tiedä onko niitä enää jaossa ohjelman valmistajalla autodeskillä. Noin vuosi kaksi sitten kysyin lisenssin hintaa ja LT-version lähtöhinta taisi olla 1800€. Joku varmasti tarjoaa esim. ilmaista QCAD ohjelmaa tähän, mutta en suosittele koska en ole nähnyt sitä käytettävän missään firmassa. Luonnollisesti kannattaa opetella sellaisella ohjelmalla, mitä töissäkin käytetään.
CAD-tuntemus on vähän suhteellinen käsite. Tietysti peruskorjaustyöntekijänäkin olin jo ensimmäisissä kesätöissä joutunut tavallaan tutustumaan CAD-ohjelmiin, kun tutki esim. koneiden kokoonpanopiirustuksia jne.