Totuushan voi olla toki vaikka kuinka paljon erilainen, mutta sata tuhatta käyttäjää / Ubuntu-asennusta Suomessa on siis yksi lähtökohta arvioille, siitä voi sitten arvailla molempiin suuntiin totuutta.
Tuo 100 000 tuntuu melkoisen korkealle arviolle. Suomessa oli 1.1.2007 arviolta noin 1,5 miljoonaa laajakaistaliittymää (
http://www.laajakaistainfo.fi/laajakaista_tanaan/index.php). Nyt niitä on varmaan jo jonkin verran enemmä, ehkä 1,6 tai 1,7 miljoonaa.
Linuxin markkinaosuudeksi on usein arvioitu puolesta prosentista muutamaan prosenttiin. Jos Suomessa laajakaistan päässä olevista koneista olisi 2 % Linux-koneita, niin asennuksia olisi noin 30 000. Täällä markkinaosuus voi olla hieman suurempikin esim. 3-4 %, joten silloin koneita olisi 45 000 - 60 000. Näistä Ubuntuja voisi heittää lonkalta olevan noin puolet, jolloin Ubuntu asennusten määrä olisi 20 000 - 30 000.
Tässä tavassa arvioida tietysti täytyy huomioida, että yhden laajakaistaliittymän päässä on usein useampia tietokoneita. Eli nettiin kytkettyjä koneita on varmasti enemmän kuin tuo reilut 1,5 miljoonaa. Ja onpahan niitäkin vielä jotka käyttävät tietokonetta ilman laajakaistaa.
Luulen, että paras tapa arvioida Linuxin markkinaosuutta Suomessa olisi, jos saisi tilastoja yleisimpien nettisivujen kävijöistä. Esim kymmenen suosituimman sivun tietojen pohjalta voisi tehdä kohtuu tarkkoja arvioita (
http://www.gallupweb.com/tnsmetrix/). Ei liene vaan kovin helppoa saada tuollaisia tietoja.