Kirjoittaja Aihe: Laitteistovaatimukset (ratkaistu)  (Luettu 9652 kertaa)

alajaos

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 12
    • Profiili
Laitteistovaatimukset (ratkaistu)
« : 16.05.08 - klo:08.31 »
Tarkoitus olisi vanhempaan koneeseen asentaa käyttöjärjestelmä. Tyhjensin kovalevyn boot and nuke-levykkeen avulla ja yritin asentaa ensin Ubuntua (7.04 alternate-cd:ltä). Asennus kuitenkin jumittui. Kokeilin sitten Fluxbuntua, jonka sanottiin olevan kevyempi vaatimuksiltaan, mutta siinäkin asennus loppuvaiheessa tyssäsi.
Olen koittanut etsiä täältä laitteistovaatimuksia eri ubuntu-versioille, mutten ole löytänyt. Olisi hyvä esim. asennusohjeiden yhteydessä nähdä koneelle asetetut laitteistovaatimukset, ettei joudu tekemään turhaa hommaa asennusten kanssa. Jos jollakulla parempaa tietoa eri linux-jakelujen vaatimuksista tai linkki, josta tiedot löytyy, olisi tuo mukava saada.
Koneeni arvot (muistaakseni) 500MHz, 64MB, 8GB kovalevy. Mitä käyttöjärjestelmää minun kokoonpanolleni suosittelisitte (ei tarvitse olla ubuntun versio, myös joku muu linux-jakelu kelpaa)? Juurikaan linux-kokemusta minulla ei ole, käyttöjärjestelmä saisi mieluiten olla tätä ajatellen helppokäyttöinen.
« Viimeksi muokattu: 27.05.08 - klo:18.06 kirjoittanut alajaos »

Toni Alenius

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1517
    • Profiili
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #1 : 16.05.08 - klo:08.47 »
no, Xubuntu 7.10 luulisi menevän tuohon Alternate -asennuslevyltä, 8.04 saattaa vaatia enemmän.

muita ei äkkiseltään tule mieleen, tuo muistin määrä on aika rajoittava tekijä.

Ubuntu ja Kubuntu 8.04 vaativat toimiakseen 384Mt RAM muistia, aiemmat vaativat 256 Mt asennukseen Live-CD:ltä, ainakin muistaakseni.

Xubuntu toimi ainakin vielä jokin aika sitten 64Mt RAM -muistilla, mutta asennus on tehtävä juuri alternate levyltä.
Ubuntu 24.04.01 LTS
16 GB DDR3
Intel® Core™ i5 CPU 760 @ 2.80GHz × 4
GeForce GT 730 2GB
2x480 GB SSD

MikkoJP

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1148
  • iBook 600 MHz + Debian 4.0
    • Profiili
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #2 : 16.05.08 - klo:08.55 »
Tuolla muistimäärällä en voi varauksetta suositella lainkaan Linuxia uudelle käyttäjälle. Ensikokemuksesi tulee olemaan aika karu, sillä useimpien jakeluiden graafiset hiirellä napsuteltavat asennusohjelmat ja työpöytäympäristöt eivät suostu pyörimään noin vähässä muistissa. 128 megaa on aika lailla minimi, eikä sekään taida riittää useimmille jakeluille.

Tuo muistimäärähän oli yli 10 vuotta sitten normaali, nykyaikaiset graafiset käyttöliittymät eivät pyöri tuossa määrässä. Vanhempia koneita varten suunnitellut distrot taas eivät käyttäjäystävällisyydeltään ole välttämättä tulokkaille suositeltavia. Suosittelen siis hommaamaan 256 megatavun muistipalikan tuohon koneeseen.

Karkeasti ottaen voisi sanoa, että uusimmat Linuxt pyörivät koneessa, jos myös Windows XP pyörii kivutta.

Jos nyt välttämättä haluat yrittää linuxia, suositteluni ovat:

* Slackware (hankalan maineessa, mutta onnistuu kyllä uudeltakin käyttäjältä ohjeita lukemalla)
* Erikoisesti vanhalle raudalle tehdyt jakelut: Antix, Damn Small Linux

Itse olen kyllä pyörittänyt 40 megan muistilla P100-prosessorilla Debiania minimalistisella graafisella käyttöliittymällä. KDE- ja Gnome-työpöytäympäristöt pitää unohtaa alkuunsa. IceWM on tulokkaalle ehkä helpoimmin lähestyttävä vaihtoehtoinen ikkunointiohjelma, lähinnä Win95-tyyliin verrattavissa.

Jos graafinen käyttöliittymä ei ole välttämätön, vaan kiinnostaa tutustua Unixin käyttöön komentoriviltä, voi koneella tehdä vaikka mitä: kirjoittaa, käsitellä tekstejä, latoa tekstejä, ohjelmoida, soittaa mp3-tiedostoja, käyttää taulukkolaskentaa, ircata, chattailla, pelata tekstiseikkailuja...
« Viimeksi muokattu: 16.05.08 - klo:09.06 kirjoittanut MikkoJP »

Toni Alenius

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1517
    • Profiili
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #3 : 16.05.08 - klo:09.01 »
tuosta prosessorista päätellen emolevy tukee vähintään 128 Mt muistia, luultavasti ainakin 256, 256 jos koneessa olisi ehdottaisin Bugnuxia, joka on PCLinuxOS nimisen jakelun yhteisö -remaster Fluxboxilla ja Enlightenment 17:lla, uksoakseni se on kevyempi kuin Ubuntu.

http://www.bugnux.org/

toinen, pelkällä Fluxboxilla, on PCFluxboxOS.

http://pcfluxboxos.wikidot.com/
Ubuntu 24.04.01 LTS
16 GB DDR3
Intel® Core™ i5 CPU 760 @ 2.80GHz × 4
GeForce GT 730 2GB
2x480 GB SSD

Ilokaasu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1547
    • Profiili
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #4 : 16.05.08 - klo:09.40 »
Millaisiin erroreihin se asennus sitten pysähtyi ? Kuten sanottu, tuo muistin määrä on hieman rajoittava tekijä tällä hetkellä. Debianin minimi-installointi + joku kevyt ikkunamanageri siihen päälle voisi olla paras ratkaisu JOS halutaan kraafisuutta. Tekstipohjaisenakin voi toki käyttää :)

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #5 : 16.05.08 - klo:10.13 »
Tuo keskusmuistimäärän lisäys on ensimmäinen ehto helposti asennettavaan ja mukavasti käytettävään linuxiin. Mielestäni minimitasoa edustaa Xubuntu noviisikäyttäjälle. Xubuntu kyllä asentuu alternate-levyltä vielä ainakin 128M keskusmuistilla, mutta vaatii ison swap-osion (>512M) ja on silti vielä todennäköisesti melko tahmea. Opiskelukämppäkaverini pyörittää sitä läppärissään 128 megalla ja itse vastaavasti 192 megalla ja käyttö sujuu kohtuuvauhdilla. Kiintolevyä sinulla on onneksi tarpeeksi(>3G), joten tee joka tapauksessa vähintään puolen gigan swap-osio. Nettivideoiden sujuvaa toimintaa on sitten turha odottaa noilla tehoilla/muisteilla, kun todennäköisesti näytönohjaimen omaa muistiakin on tosi vähän. Mutta netin selailu muuten onnistuu nykyaikaisella selaimella ja USB-tikut y.m nykyajan kilkkeet toimii, jos sellaiseen rauta taipuu.

64 megan keskusmuistilla on mahdollista pyörittää kyllä esim. Fluxbox-työpöytää tekstipohjaisen Ubuntun päällä, mutta asennus on työlästä varsinkin alaa tuntemattomalle, eikä mikään nykyikainen toiminne toimisi ilman virittelyä. DSL(vanhempi kernel) tuohon uppoaisi, mutta siitä on korkeintaan kirjoituskoneeksi ja pelastusrenkaaksi, niin vaatimattomat esim. selaimet(Dillo & Firefox1) siinä on, sekä olematon skandituki.

Muilla jakeluilla on samat reunaehdot(kernel, selain, työpöytä), joten niistä ei oleellista apua saa muistin puutteeseen, minkä lisäksi kohtuullisista suomennoksista saa muilla jakeluilla vaan haaveilla, siksi Xubuntu. Ei senkään suomennos ole täydellinen, mutta paljon parempi ja lisäksi tukena on tämä foorumi.

Kun kerran olet vasta aloittamassa, niin jos saat sitä rammia lisättyä, suosittelen lataamaan uusimman Xubuntun (8.04) alternate-version ja asentamaan siltä.
8.04 on pitkän tuen versio (LTS) ja kun sen kerran saa pystyyn, niin turvapäivityksiä tipuu pitkään(3v). Sitten voi omien mielihalujen mukaan päättää millä syklillä vaihtaa uudempaan versioon,l, normi kuuden kuukauden välein vai LTS:n kahden vuoden välein. Pakkohan ei ole tietysti koskaan, jos se toimii :)

Ystävällisin terveisin

Jallu59

Edit: Varoitus: Laitteistovaatimustiedot Ubuntudokumentaatiossa ovat tällä hetkellä ajastaan jäljessä. esim Xubuntun levytilaminimi on 2,5G+swap eli käytännössä 3 gigaa ja silloinkin työtilat ovat erittäin pienet. Jotta versiopäivitykset onnistuisivat tarvitaan vielä ainakin yksi Giga lisää levytilaa eli ollaan jo neljässä gigassa minimissään sujuvaa toimintaa ajatellen. Ilmeisesti tuo rammin minimiksi mainittu 64M:kin on alakanttiin, riittänee ainoastaa komentorivipohjaisen Ubuntun asennukseen. Verifioin asian kesäkuussa 133MHZ/64M raudalla. Fluxboxia yritän, levy on liian pieni Fluxbuntulle :) Se vaatii ainakin juurilevylle 1,3G ja mulla on siinä kaksi levyä 1+ 1,2G.
« Viimeksi muokattu: 16.05.08 - klo:10.23 kirjoittanut Jallu59 »
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5778
    • Profiili
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #6 : 16.05.08 - klo:10.27 »
Itse pidän myös tuota n.200Mt keskusmuistia käytännön minimivaatimuksena nykypäivänä. Sillä homma toimii Xubuntussa vielä siedettävästi.
Lainaus
Juurikaan linux-kokemusta minulla ei ole, käyttöjärjestelmä saisi mieluiten olla tätä ajatellen helppokäyttöinen.
Varsinkin tämä mielessä en kyllä suosittele itse lainkaan DSL:llää tai edes fluxbuntua.

Lisää muistia ja Xubuntu, niin saat apua ainakin suomeksi helpoiten ja kynnys linuxin opetteluun suhteellisen matala verrattuna moniin muihin jakeluihin.

*edit*
Vaikka jonkin buntun saisit koneelle asennettua, tulisit luultavasti vain menettämään hermosi jatkuvan swappailun (kiintolevy rutisee jatkuvasti) ja sen hitauden takia. Normaalit nyky websivutkin vaativat jo muistia melko huimat määrät kun sivuilla on flashia, javaa jne jne.
« Viimeksi muokattu: 16.05.08 - klo:10.32 kirjoittanut qwertyy »

MikkoJP

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1148
  • iBook 600 MHz + Debian 4.0
    • Profiili
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #7 : 16.05.08 - klo:12.41 »
Kiintolevyä sinulla on onneksi tarpeeksi(>3G), joten tee joka tapauksessa vähintään puolen gigan swap-osio.

Perustuuko tämä kokemukseen vai päättelyyn? Itse käytin 40 megan koneessa 80 megan swappia (Debian Sarge + WindowMaker tai Blackbox) .  Menee kyllä hermot, jos käyttää niin isoja ohjelmia, että vanhalla koneella ja hitaalla kovalevyllä joutuu swappailemaan... en tosin yrittänytkään pyörittää gimppiä tai openofficea, joten en tiedä minkälaisia virheitä tuo pieni swappi olisi siinä tapauksessa aiheuttanut.
« Viimeksi muokattu: 16.05.08 - klo:12.45 kirjoittanut MikkoJP »

Timo Virtanen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2083
    • Profiili
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #8 : 16.05.08 - klo:13.11 »
Voisiko tässä olla pontentiaalinen ehdokas wanhaan rautaan???? En ole itse kokeillut, terveisin Timo
http://www.delilinux.org/
"Linux, made in Finland"

Jakke77

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3946
  • Oulu (Oinaansuo)
    • Profiili
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #9 : 16.05.08 - klo:13.41 »
http://www.puppylinux.org/ ehkä tämäkin menisi
U_G_H

Aspire E5-575G V1.27 CPU: Intel i3-6100U (4) @ 2.300GHz GPU: Intel® HD Graphics 520 GPU: NVIDIA GeForce 940MX Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB

MikkoJP

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1148
  • iBook 600 MHz + Debian 4.0
    • Profiili
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #10 : 16.05.08 - klo:15.21 »
Voisiko tässä olla pontentiaalinen ehdokas wanhaan rautaan???? En ole itse kokeillut, terveisin Timo
http://www.delilinux.org/

Eipä enää nykyisellään. Kokeilin tuota pari vuotta sitten, eikä silloinkaan vakuuttanut.  Muistaakseni tuossa DeLissä pitää myös osata konffata X komentoriviltä, samoin skandit -- eli ei todellakaan uudelle käyttäjälle sopiva. Pakettivalikoima on pieni, jo siksi kannattaa mieluummin käyttää Slackia tai Debiania, jota voi helpommin laajentaa minimiasennuksesta. Molempien dokumentaatio on myös hyvä.
« Viimeksi muokattu: 16.05.08 - klo:15.24 kirjoittanut MikkoJP »

alajaos

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 12
    • Profiili
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #11 : 16.05.08 - klo:15.23 »
Kiitos nopeista vastauksista. Tarkoitus oli saada tuo kone pelastettua lisäkoneeksi, esim. kevyeen nettikäyttöön, varsinaista polttavaa tarvetta sille ei ole. Siksi ei juuri kiinnosta uusia koneen rautapuolta. Ubuntu on kyllä toisella koneella käytössäni, mutta en kyllä sillä juuri mitään ilman graafista käyttöliittymää tehdä osaisi, siksi taidan ainakin toistaiseksi tuon vanhan koneen käyttöönoton unohtaa.
Lopputoivomuksena vielä: nuo laitteistovaatimukset tosiaan olisi hyvä johonkin kunnolla esiin saada, tuo Ubuntu-koneeni rupesi tahmaamaan oudosti, kun päivitin sen 8.04:ään. Vastausten perusteella tiedän nyt RAM-muistia tarvittavan 384Mt, koneessani on 256Mt...

eliasj

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4075
    • Profiili
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #12 : 16.05.08 - klo:15.49 »
256mt muistia riittää normi-Ubuntun käyttöön, tosin kannattaa pitää vain yhtä (tai kahta) ohjelmaa samaan aikaan, ja kiirettä ei saa pitää.
alias vililikku

roki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 192
  • Ubuntu Studio
    • Profiili
    • koti Sivu
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #13 : 17.05.08 - klo:01.56 »
Saattaisi sen tuolle koneelle saada asentamalla ubuntu serverin ja lisäämällä xubuntu-desktopin. Ainakin kyseisellä tavalla ujutin yhteen omista konevanhuksistani xubuntun. Ja muistin vähyydestä johtuen siitä ei ainakaan nopeaa tule.

Linuxin käyttäjä kernelin versiosta 1.2.13

Ilokaasu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1547
    • Profiili
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #14 : 17.05.08 - klo:12.46 »
Muistakaa sitten se että kun asennatte jonkin k/x/ubuntu-desktop paketin, niin sieltä tulee sitä tavaraa aika lailla. En tiedä onko olemassa pakettia nimeltä xfce-core (kuten esim kde-core on) jolla saisi pelkän työpöydän ilman lisäohjelmia. Toisaalta lisäohjelmien puute aloittelijalle voipi olla sitten kompastuskivi...


ps. ei ole xfce-core vaan taitaa olla pelkkä xfce4

MikkoJP

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1148
  • iBook 600 MHz + Debian 4.0
    • Profiili
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #15 : 17.05.08 - klo:17.57 »
Openbox, icewm, blackbox, windowmaker, enlightenment yms. taitavat tulla ihan ilman mitään ekstroja. Ei tule kuvakkeita eikä roskalaatikoita   ;)

roki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 192
  • Ubuntu Studio
    • Profiili
    • koti Sivu
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #16 : 17.05.08 - klo:23.59 »
Openbox, icewm, blackbox, windowmaker, enlightenment yms. taitavat tulla ihan ilman mitään ekstroja. Ei tule kuvakkeita eikä roskalaatikoita   ;)

Jos ihan välttämättä oikeasti kevyen haluaa, niin fvwm on oikea valinta. On todella karu, mutta käyttökelpoinen jo 25MHz 386:lla jossa 8MB muistia.

Linuxin käyttäjä kernelin versiosta 1.2.13

MikkoJP

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1148
  • iBook 600 MHz + Debian 4.0
    • Profiili
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #17 : 18.05.08 - klo:10.42 »
Jos ihan välttämättä oikeasti kevyen haluaa, niin fvwm on oikea valinta. On todella karu, mutta käyttökelpoinen jo 25MHz 386:lla jossa 8MB muistia.

Vieläkös löytyy joku distro, joka on käännetty toimimaan edes teoriassa myös 386:lla?  Noilla spekseillä oma valintani olisi http://www.minix3.org/ + jwm. Tosin myös minix3 edellyttää oletuksena 16 megaa muistia.

fwvm olisi kyllä tosimiehen valinta...   :o

Edit: saa näköjään fwvm:n myös ihan hauskan näköiseksi, ks. http://fvwm-themes.sourceforge.net/screenshots/

« Viimeksi muokattu: 18.05.08 - klo:10.44 kirjoittanut MikkoJP »

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #18 : 18.05.08 - klo:12.23 »
Mikähän kerneli pyörii vielä 8M:llä ?
2.4:nkin pystyttäminen (DSL) 24M rammiin oli tuskaista. No siinä nyt sentään pyörii Fluxbox ;D
Noissa minivirityksissä on vain se vika, ettei selainkaan ole Firefox/Opera-nykytasolla lähellekään. Muutkin softat ovat vaatimattomia. Kaikkea tekstipohjaista voi tietysti thedä.

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

roki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 192
  • Ubuntu Studio
    • Profiili
    • koti Sivu
Vs: Laitteistovaatimukset
« Vastaus #19 : 18.05.08 - klo:13.55 »
Vieläkös löytyy joku distro, joka on käännetty toimimaan edes teoriassa myös 386:lla?  Noilla spekseillä oma valintani olisi http://www.minix3.org/ + jwm. Tosin myös minix3 edellyttää oletuksena 16 megaa muistia.

fwvm olisi kyllä tosimiehen valinta...   :o

Edit: saa näköjään fwvm:n myös ihan hauskan näköiseksi, ks. http://fvwm-themes.sourceforge.net/screenshots/
Eipä tuosta montaa päivää ole, kun distroa miettiessäni törmäsin sellaiseen, joka 386:llakin toimisi. Jos joskus jaksan vielä arkistoista kasailla tuon ensimäisen PC-koneeni kokoonpanon, niin eiköhän siihen tule tuorein distro, joka siinä oli aktiivipalveluksen aikanakin. Eli Slackware 2.3.

Yllättävän moneksi näköjään fvwm venyy. Itse olen nopeutta etisiessäni karsinut vielä tuota vakioasuakin karummaksi.

Mikähän kerneli pyörii vielä 8M:llä ?
2.4:nkin pystyttäminen (DSL) 24M rammiin oli tuskaista. No siinä nyt sentään pyörii Fluxbox ;D
Noissa minivirityksissä on vain se vika, ettei selainkaan ole Firefox/Opera-nykytasolla lähellekään. Muutkin softat ovat vaatimattomia. Kaikkea tekstipohjaista voi tietysti thedä.
1.2-sarja oli silloin pop kun piti 8MB muistin kanssa kärvistellä, ja 2.0-sarjaa ehdin muistaakseni kokeilla ennen kun rauta päivittyi.

Eihän vanhoilta koneilta voi nykyajan toimintoja vaatiakkaan.

Linuxin käyttäjä kernelin versiosta 1.2.13