Tuo keskusmuistimäärän lisäys on ensimmäinen ehto helposti asennettavaan ja mukavasti käytettävään linuxiin. Mielestäni minimitasoa edustaa Xubuntu noviisikäyttäjälle. Xubuntu kyllä asentuu alternate-levyltä vielä ainakin 128M keskusmuistilla, mutta vaatii ison swap-osion (>512M) ja on silti vielä todennäköisesti melko tahmea. Opiskelukämppäkaverini pyörittää sitä läppärissään 128 megalla ja itse vastaavasti 192 megalla ja käyttö sujuu kohtuuvauhdilla. Kiintolevyä sinulla on onneksi tarpeeksi(>3G), joten tee joka tapauksessa vähintään puolen gigan swap-osio. Nettivideoiden sujuvaa toimintaa on sitten turha odottaa noilla tehoilla/muisteilla, kun todennäköisesti näytönohjaimen omaa muistiakin on tosi vähän. Mutta netin selailu muuten onnistuu nykyaikaisella selaimella ja USB-tikut y.m nykyajan kilkkeet toimii, jos sellaiseen rauta taipuu.
64 megan keskusmuistilla on mahdollista pyörittää kyllä esim. Fluxbox-työpöytää tekstipohjaisen Ubuntun päällä, mutta asennus on työlästä varsinkin alaa tuntemattomalle, eikä mikään nykyikainen toiminne toimisi ilman virittelyä. DSL(vanhempi kernel) tuohon uppoaisi, mutta siitä on korkeintaan kirjoituskoneeksi ja pelastusrenkaaksi, niin vaatimattomat esim. selaimet(Dillo & Firefox1) siinä on, sekä olematon skandituki.
Muilla jakeluilla on samat reunaehdot(kernel, selain, työpöytä), joten niistä ei oleellista apua saa muistin puutteeseen, minkä lisäksi kohtuullisista suomennoksista saa muilla jakeluilla vaan haaveilla, siksi Xubuntu. Ei senkään suomennos ole täydellinen, mutta paljon parempi ja lisäksi tukena on tämä foorumi.
Kun kerran olet vasta aloittamassa, niin jos saat sitä rammia lisättyä, suosittelen lataamaan uusimman Xubuntun (8.04) alternate-version ja asentamaan siltä.
8.04 on pitkän tuen versio (LTS) ja kun sen kerran saa pystyyn, niin turvapäivityksiä tipuu pitkään(3v). Sitten voi omien mielihalujen mukaan päättää millä syklillä vaihtaa uudempaan versioon,l, normi kuuden kuukauden välein vai LTS:n kahden vuoden välein. Pakkohan ei ole tietysti koskaan, jos se toimii
Ystävällisin terveisin
Jallu59
Edit: Varoitus: Laitteistovaatimustiedot Ubuntudokumentaatiossa ovat tällä hetkellä ajastaan jäljessä. esim Xubuntun levytilaminimi on 2,5G+swap eli käytännössä 3 gigaa ja silloinkin työtilat ovat erittäin pienet. Jotta versiopäivitykset onnistuisivat tarvitaan vielä ainakin yksi Giga lisää levytilaa eli ollaan jo neljässä gigassa minimissään sujuvaa toimintaa ajatellen. Ilmeisesti tuo rammin minimiksi mainittu 64M:kin on alakanttiin, riittänee ainoastaa komentorivipohjaisen Ubuntun asennukseen. Verifioin asian kesäkuussa 133MHZ/64M raudalla. Fluxboxia yritän, levy on liian pieni Fluxbuntulle
Se vaatii ainakin juurilevylle 1,3G ja mulla on siinä kaksi levyä 1+ 1,2G.