Ext3:ta on kai kohtuullisen paljon optimoitukin, siis jottei se häviä muille Linuxissa käytetyille tiedostojärjestelmille ihan niin paljon.
Kuitenkin se häviää selvästi...
Ja tosiaan Windowsin käyttämiin tiedostojärjestelmiin verrattuna ei ole mitenkään hidas. Isojen tiedostojen poistaminen on hidasta kyllä tosiaan, muun muassa.
Etenkin kun nopeuden lisäksi ottaa huomioon tiedostojärjestelmän muutkin ominaisuudet kuten fragmentoitumisen ja vikasietoisuuden.
Mutta mikäs ext3:n vaihtoehdoksi? Susea käyttäessäni paloi hermot reiserfs:ään (sitten kun selvisi että se oli syypää), kun n. 150 gigatavun osion liittäminen kesti n. 15 sekuntia joka bootissa - ei luultavasti haluta että esim. peruskäyttäjän 500 gigan kovalevyn liittäminen kestää käynnistettäessä konetta esim. minuutin?
Minulla kesti 465 GiB:n (~ 500 GB) levyn liittäminen karvan verran alle 25 sekuntia. Kuinka kauan tuolla 150 GB:n levyllä kestää ext3:n määräaikaistarkistus? Kauankohan se kestää 500 GB:n levyllä? Oma tuntumani on että ext3:n keskimääräinen liitosaika on moninkertainen reiserfs:ään verrattuna mikäli tuo määräaikaistarkistus otetaan huomioon (ja mielestäni se pitää huomioida).
Jos kone toimii esimerkiksi palvelimena niin reiserfs vaikuttaa selvästi paremmalta kuin ext3. Työpöytäasennus on tietysti eri asia. Oleellista on myös sammutetaanko tietokone käyttökertojen välillä vai laitetaanko se lepotilaan.
Xfs taisi olla se joka hajoaa levytilan täyttyessä (ei ilmoita mitenkään, tallentaa muistiin yli menevät tiedot) tai virran katketessa? Eli suunniteltu ihan eri ympäristöihin joissa virta ei katkea eikä levytila lopu
Kuinka tuoretta tietoa tämä on? Millä todennäköisyydellä tämä voi pitää paikkaansa vielä nykyään? Entä onko tuo tiedostojärjestelmän vai ainoastaan Linux-toteutuksen ominaisuus?
Jfs... no, se voisi olla mielenkiintoinen, tosin joissain benchmarkeissa ei ihan yhtä paljon ext3:ta arempi kuin xfs, ja olikohan senkin kanssa jotain perustavalaatuista ongelmaa...
FUDin sijasta olisi kiva kuulla faktoja.
Ext3:sta ja reiserfs:sta löytyy vaikka kuinka paljon nettilähteitä joissa niitä verrataan toisiinsa ja vuoronperään toinen on epäluotettava ja toinen vakaa kuin Kiinan muuri. Suurin osa niistä taitaa olla luotettavuudeltaan samaa luokkaa kuin tuo yllä oleva epäily.
Eli oma käsitykseni ainakin on, ettei vaihtoehtoja ext3:lle yksinkertaisesti ole, jos mietitään yleiseksi valinnaksi sopivia vaihtoehtoja.
Se määräaikaistarkistus vain on aikamoinen pommi.
Ext4 vaikuttaa vahvimmalta kandidaatilta ext3:n korvaajaksi, joten voi vain toivoa että se tulee olemaan kilpailukykyinen xfs:n, jfs:n ja reiserfs4:n kanssa...
Tämä aivan luonnollista jos lähdetään oletuksesta että ext3 on paras vaihtoehto oletukseksi tällä hetkellä.
niin ja zfs:n, jota ei ole Linuxille ja jota en ole benchmarkeissa kovin paljon nähnyt.
Ominaisuuslistaa lukiessa kuola vain valuu, mutta ei voi mitään kun se ei ole lisenssiltään yhteensopiva. Siitä on muuten FUSE-toteutus olemassa eli ZFS-levyjä pystyy tarvittaessa lukemaan ja kirjoittamaan.