Äänestys

Milloin vieraan wlan-verkon kohtuullisen käytön tulisi olla sallittua?

Aina, riippumatta suojaustoimenpiteistä.
8 (8.6%)
Vain jos verkko on suojaamaton eikä SSID ole piilotettu.
48 (51.6%)
Vain jos verkon SSID ilmaisee että verkko on tarkoitettu avoimeksi.
14 (15.1%)
Vain omistajan luvalla, riippumatta verkon SSID:stä tai suojaustasosta.
15 (16.1%)
Ei koskaan.
8 (8.6%)

Äänestäjiä yhteensä: 86

Kirjoittaja Aihe: Äänestys: Milloin naapurin wlan-verkon käyttäminen sallittua?  (Luettu 14113 kertaa)

gdm

  • Sitä saa mitä tilaa...
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4363
    • Profiili
    • Keskustelualueiden säännöt
Wlan-turvallisuuden tärkeydestä ja salauksen järkevyydestä on toitotettu kauan eri medioissa.
Pelkästään tämän perusteella, minä käyttäisin surutta avoimia verkkoja.
En sen takia, että voisin tehdä jotain vahinkoa heille. Vaan hitaantuneen nopeuden vuoksi he tajuaisivat laittaa suojauksen päälle, jolloin se vaatisi tietomurron, jotta yhteyttä voisi käyttää (siis rikollista toimintaa)

Naapureiden verkkoja löytyy nytkin muutama avoin kappale  :o

p.s Lisä-huomautuksena, en käytä kotona naapureiden avoimia langattomia verkkoja hyväkseni, sillä oma yhteyteni on luultavasti heidän vastaavaa vikkelämpi.
Lisää [Ratkaistu] aloitusviestiin jos ongelmasi selviää!
Saamasi tuki on ilmaista, joten älä vaadi tai uhkaile saadaksesi apua!

Jakke77

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3946
  • Oulu (Oinaansuo)
    • Profiili
kyllä jos se avoin on niin pitäisi saada käyttää toki jos käy niin että naapuri kieltää sitä käyttämästä, mutta jättää sen edelleen avoimeksi on sen käyttö jo väärin.
U_G_H

Aspire E5-575G V1.27 CPU: Intel i3-6100U (4) @ 2.300GHz GPU: Intel® HD Graphics 520 GPU: NVIDIA GeForce 940MX Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB

mgronber

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1458
    • Profiili
Äänestys on ollut pari päivää avoinna joten päätin kirjoittaa jonkinlaisen yhteenvedon tämän hetken tuloksista. Ääniä on tätä kirjoittaessa tullut 65 kappaletta (itse en ole äänestänyt) ja noin puolet äänestäneistä on sitä mieltä että avoimen wlan-verkon käyttämisen tulisi olla sallittua. Tämä on myös oma mielipiteeni sillä kyseinen teknologia lähtee tästä oletuksesta. Jos verkkoa ei ole tarkoitettu julkiseksi niin sen SSID voidaan piilottaa tai liikenne voidaan salata.

Kukaan ei ole tähän mennessä kertonut mitään vaihtoehtoista tapaa, jolla mahdollistettaisiin avoimeksi tarkoitettujen verkkojen automaattinen käyttäminen. Automaattisuus on tässä avainsana. Tietysti voitaisiin lähteä oletuksesta ettei automaattista kytkeytymistä sallita mutta tämä olisi minusta olemassa olevan teknologian tarjoamien mahdollisuuksien haaskaamista.

Lähes joka kuudes sallisi avoimiin verkkoihin liittymisen jos verkon SSID osoittaisi verkon olevan avoin. Käytännössä verkkoon kytkeytyminen vaatisi aina ihmisen varmistuksen. Hieman ikävä juttu niiden kannalta jotka haluaisivat pitää mukanaan jotakin mobiililaitetta joka tarkistaisi esimerkiksi saapuneet sähköpostit tai rss-syötteet aina tilaisuuden tullen. Tämä syö pohjan pois kaikilta kuviteltavissa olevilta automaattisesti suoritettavilta toiminnoilta.

Samoin lähes joka kuudes edellyttäisi että verkon omistajalta pitäisi erikseen pyytää lupa verkon käyttämiseksi. Tämä on varmasti teleoperaattoreita miellyttävä kanta sillä käytännössä se estää lähes kaikkien avoimien verkkojen käyttämisen ja näin ollen ainoiksi liikkuviksi verkkoyhteyksiksi jäävät teleoperaattoreiden tarjoamat datasiirtoliittymät.

Omaksi yllätyksekseni myös ääripäinä olevat vaihtoehdot keräsivät ääniä. Olisikin hauska kuulla näitä vaihtoehtoa äänestäneiltä miten he tulkitsivat vastausvaihtoehtonsa ja miten he perustelevat valintansa?

Kaiken kaikkiaan äänestyksen tulos oli pitkälti sellainen kuin mitä osasin jo vähän odottaakin. Täytyy vain toivoa että Salon käräjäoikeuden päätös muuttuisi hovioikeudessa ja avoimien verkkojen käyttäminen tuomittaisiin sallituksi. Muuten Kasvi pääsee tekemään lakialoitetta ;)

eGetin

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1093
  • Milloin mitäkin
    • Profiili
"Vain jos verkko on suojaamaton eikä SSID ole piilotettu." -Minun kanta.
Ainakin minä sanon noin, koska kyllä mulle on ihan sama jos joku käväisee tyyliin postinsa katsomassa minun netillä, eihän se multa mitään pois sinänsä ole kun kiinteä kuukausimaksu kuitenkin... Samalla auttaa tekniikan kehittymisessä, ja muutenkin turha sitä on kaistaa vapaana pitää.
Pöytäkone: Intel i7 920 | Asus P6X58D Premium | 12Gb DDR3 1600MHz | Asus Radeon HD 6950 1Gb | 60GB OCZ Vertex 2 SSD + 2TB WD Caviar Green + Samsung 830 120GB
HTPC: Intel C2D E4400 | Asus P5B | 4Gb DDR2 800MHz | Asus Geforce GT210 | 500GB WD Caviar GP
Kannettava: Asus Eee PC 1225B

varaani

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 48
    • Profiili
Aänestin: Vain jos verkko on suojaamaton eikä SSID ole piilotettu.

Mutta tulee silti mieleen entä jos joku ei tiedä/osaa tehdä asialle mitään?
Käytätkin sellaisen henkilön verkkoa joka ei osaa piilottaa tai laittaa siihen salasanaa?

Itse käytän lähes häikäilemättä muiden verkkoja hyväksi kohtuullisella tavalla eli nettisurffailulla ja sähköpostin luvulla.

Edit: kirjoitus virhe

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5778
    • Profiili
Oma moraalinen mielipide on, että vieraita langattomia (vaikka olisi avoin) ei saisi käyttää muuta kuin omistajan luvalla, mutta koska monet laitteet yhdistävät automaattisesti avoimiin verkkoihin, niin en kuitenkaan pidä rangaistavana jos kannettava vahingossa sellaseen kytkeytyy. Wpa verkkoon yhdistäminen on mielestäni jo sitten sitten rangaistava teko, ihan sama kuinka helppoa se on. Tätä kun ei voi enää vahingossa tehdä mitenkään.

Harmillista että monet laitteet myydään avoimet asetukset päällä. On mielestäni turhaa väittää, että avoimista verkoista ja turvallisuudesta olisi puhuttu tarpeeksi. Satunnainen tietokoneenkäyttäjä ei luultavasti ole kuullut mitään aiheesta ja kaupungissa on hyvin mahdollista että seinäntakana asuu warettaja tai vielä ikävämmässä tapauksessa tietokoneista tietävä pedofiili tms.

Itselllä henk.kohtaisesti näkyvä, mutta wpa yhteydellä suojattu verkko.

rhino

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 229
  • Windows♥SUSE♥Ubuntu♥etc
    • Profiili
Musta on sinällään aika moraalitonta ja halpamaista käyttää toisen maksamaa ja tietämättään avoimeksi jättämää nettiyhteyttä.
Ja etenkään jos aikoo netissä olla, eikä ole hankkinut itse mitään liittymää. Tuolloinhan on ihan selvää että aiotaan elää toisten siivellä.
Eli olisiko tuollainen rohmuaja valmis siis myös siihen että naapuri voisi tulla ottamaan hänen rahapussistaan rahaa jos omaa ei ole.

Naapuri, joka ei ole ymmärtänyt suojata nettiyhteyttään ja jos se ei näytä selvästi olevan näitä avoimeksi jätettäväksi tarkoitettuja foneja tai muita, tuskin on tarkoittanut että sitä käyttäisivät - ja hänen nettikaistaansa rohmuaisivat - muut.

Eli luulisi linux-käyttäjän erityisesti, kaiken windows-maailman "muka perusteettoman ja törkeän toisten rahastuksen" haukkumisen kanssa loogisesti juuri olevan niin reilun ja avoimen tyypin ja reilun maailman kannattaja että, sensijaan että rohmuaisi tietämättömän naapurin kaistaa, menisi ilmoittamaan että hänen verkkonsa on avoin ja haluaako hän neuvoa miten se suojataan?
Eli jos täällä katsotaan että Microsoft rohmuaa rahoja, ei toisten maksamien nettiyhteyksiä rohmuamisen hyväksyminen ole muuta kuin törkeää kaksinaismoralismia - ja sinällään sitten aika säälittävää.

Jos ei ole varaa nettiliittymään, vaikka sellaisen saa edullisemmillaan alle kympillä (esim. alle kympin mobiili3G-liittymä ihan riittävä sähköposteihin ja perusnettisurffailuunkin - sehän on jo 4-5 kertaa nopeampi kuin vanhat modeemiliittymät), kannattaa tutkia missä lähistöllä on reilusti oikeasti avoimia wlan-liittymiä ja käyttää niitä.

Wlan-yhteyden suojaaminen ei ole moneltakaan ihan niin helposti tehtävä juttu. Siinä on sekä lähetysaseman että oman koneen kanssa helposti tekemistä, jos ei tiedä miten se tehdään ja mitä kussakin muutamassa valinnassa pitää valita.
Ja tosiaan, jos haukutaan Microsoftin nyhtävän rahat, ei kait olisi reilua nyhtää toisia maksamaan nettiyhteyttä - naapurihan voi ajatella esim että hänen 1 mb yhteytensä on hidas (kun sitä naapurit rohmuaa) ja mennä tietämättään hankkimaan ja maksamaan kalliimmasta...

Ja tietenkin, jos naapurin yhteyttä käyttää isojen tiedostojen imuttamiseen, ei se voi olla ei-tietoista toimintaa ja siitä saa kyllä ihan reilusti rapsauttaa vähintään kunnon sakot.

Onhan sitä vaihtoehtojakin, esim. kysäistä naapurilta että makseltaisko kimpassa vähän kalliimpaa nettiliittymää jos jeesaa sen salauksessa ja voisi itsekin sitä sitten käyttää silloin tällöin tms. Reilua ja ei-kaksinaismoralistisa peliä siis.
rhino=sarvikuono (zulu nkombe/ubejane, swahili kifaru) Etelä-Afrikassakin uhanalainen, ahdistelijoilleen ärhäkkä otus.
ZULU http://www.codezulu.com/isizulu.asp  SWAHILI http://www.pbs.org/wonders/Episodes/Epi2/2_cult1a.htm
NO MORE BLACK≠WHITE, http://fi.wikipedia.org/wiki/Apartheid IS PAST

moonstone

  • Vieras
Musta on sinällään aika moraalitonta ja halpamaista käyttää toisen maksamaa ja tietämättään avoimeksi jättämää nettiyhteyttä.

OK, entä jos en halua kotiini kenenkään avointa WLAN:ia? Kenelle voin valittaa, jos asun kerrostalossa enkä tunne naapureita? Taloyhtiöön? Poliisille?
Ajellessa autolla kaupungin keskustassa, puhelin kytkeytyy kymmeniin avoimiin WLAN: purkkeihin, eikä niistä ota pirukaan selvää mikä on tarkoituksella avoin ja mikä ei.

Lisäksi jokainen vastaa itse omista tavaroistaan ja omaisuudestaan, jos kerta antaa oman WLAN purkkinsa huudella itsestään pitkin seutuja on se vaan täysin oma vika jos sitä joku muu vahingossa/tarkoituksella käyttää.

Ei sitä omia autojakaan lähetetä yksinään kaupungille ajelemaan ja ottamaan satunnaisia kulkijoita kyytiin ;)

gdm

  • Sitä saa mitä tilaa...
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4363
    • Profiili
    • Keskustelualueiden säännöt
Lainaus käyttäjältä: rhino
Naapuri, joka ei ole ymmärtänyt suojata nettiyhteyttään ja jos se ei näytä selvästi olevan näitä avoimeksi jätettäväksi tarkoitettuja foneja tai muita, tuskin on tarkoittanut että sitä käyttäisivät - ja hänen nettikaistaansa rohmuaisivat - muut.
Jos "naapuri" on osannut saada langattoman pystyyn, niin on syytä olettaa hänen myös osaavan laittavan salauksen päälle.
tätä varten myös on laitteen/palveluntarjoajan manuaalit "RTFM"
Omaa laiskuuttaan ei voi selittää millään muotoa. Kerta on vahinko,toinen on jo tyhmyyttä.

Lainaus
Ja tietenkin, jos naapurin yhteyttä käyttää isojen tiedostojen imuttamiseen, ei se voi olla ei-tietoista toimintaa ja siitä saa kyllä ihan reilusti rapsauttaa vähintään kunnon sakot.
Tässä olen vähän samoilla linjoilla.
Mutta kuinka moni haluaa käyttää langatonta yhteyttä suurten tiedostojen imurointiin?

<offtopic>Vistan asennuksen jälkeen kyseinen härpäke otti ilman minun lupaa yhteyden naapurin suojaamattomaan wlan yhteyteen kiinni.
Eikä suostunut käyttämään omaa kyseistä yhteyttä.<offtopic>
Tähän auttoi vistan ja palautusosioiden totaalinen jyräys kiintolevyltä. gnu/linux tilalle :)
Lisää [Ratkaistu] aloitusviestiin jos ongelmasi selviää!
Saamasi tuki on ilmaista, joten älä vaadi tai uhkaile saadaksesi apua!

HMi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1424
    • Profiili
Kaupunki alueella löytää todella paljon avoimia verkkoja eikä todellakaan voi tietää kenen verkosta on kyse, salaamattomaan verkkoon pitää saada kytkeytyä ja käyttää. On jokaisen oma asia huolehtia salauksesta ja se pitää osata jos wlan purkin hankkii!

Noh joidenkin mielestä orava ei saa syödä lintulaudalta.

Harri

mgronber

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1458
    • Profiili
Wpa verkkoon yhdistäminen on mielestäni jo sitten sitten rangaistava teko, ihan sama kuinka helppoa se on. Tätä kun ei voi enää vahingossa tehdä mitenkään.

Minä olen vielä jyrkempi. Jos langattoman verkon suojaamiseksi on tehty jotain selkeitä toimenpiteitä niin sen käyttö voisi minun puolestani olla rangaistavaa. Selkeäksi toimenpiteeksi luokittelen SSID:n piilottamisen tai salauksen käyttämisen riippumatta salauksen vahvuudesta.

mgronber

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1458
    • Profiili
Musta on sinällään aika moraalitonta ja halpamaista käyttää toisen maksamaa ja tietämättään avoimeksi jättämää nettiyhteyttä.

Minusta on moraalitonta kytkeä käyttöön radiolaitteita ilman että kukaan huolehtii niiden ylläpidosta. Kyllä poliisikin vie katsastamattomasta autosta kilvet riippumatta siitä tiesikö omistaja katsastustarpeesta.

Lainaus
Ja etenkään jos aikoo netissä olla, eikä ole hankkinut itse mitään liittymää.

Itse olen lähtenyt oletuksesta että langattomia käytetään tien päällä silloin kun omaan verkkoon ei ole pääsyä.

Lainaus
Eli olisiko tuollainen rohmuaja valmis siis myös siihen että naapuri voisi tulla ottamaan hänen rahapussistaan rahaa jos omaa ei ole.

Jos kukaan ei ole huolehtimassa tukiasemasta niin todennäköisesti netin keskimääräinen käyttöaste kyseisessä taloudessa on alle prosentin luokkaa. Käytännössä kaikki laajakaistaliittymät myydään kiinteällä kuukausimaksulla ja rajattomalla tiedonsiirtomäärällä. Kuinka suuret taloudelliset menetykset verkon haltijalle tässä tapauksessa syntyy? Aivan, niitä ei synny.

Lainaus
Naapuri, joka ei ole ymmärtänyt suojata nettiyhteyttään ja jos se ei näytä selvästi olevan näitä avoimeksi jätettäväksi tarkoitettuja foneja tai muita, tuskin on tarkoittanut että sitä käyttäisivät - ja hänen nettikaistaansa rohmuaisivat - muut.

Kyllä minun käsittääkseni ihmiset jakavat langatonta verkkoaan ilmankin että kuuluvat mihinkään jakamiseen keskittyneeseen nettiyhteisöön. Lisäksi on nettikahviloita, kirjastoja, kouluja ja muita laitoksia jotka saattavat jakaa avointa nettiyhteyttä tarkoituksella. Tätä ei välttämättä ole osoitettu millään muulla tavalla kuin jättämällä yhteys avoimeksi.

Lainaus
Eli luulisi linux-käyttäjän erityisesti, kaiken windows-maailman "muka perusteettoman ja törkeän toisten rahastuksen" haukkumisen kanssa loogisesti juuri olevan niin reilun ja avoimen tyypin ja reilun maailman kannattaja että, sensijaan että rohmuaisi tietämättömän naapurin kaistaa, menisi ilmoittamaan että hänen verkkonsa on avoin ja haluaako hän neuvoa miten se suojataan?

Sinulla on varmaan jokin pätevä konsti miten paikannat kerrostaloalueella olevan avoimen verkon sijaintipaikan? Ja missä tilanteessa lähdet ilmoittamaan siitä? Jos tukiaseman nimi on default ja sinne pääsee kirjautumaan oletussalasanoilla niin silloin voidaan olettaa sen olevan vahingossa avoin. Entä jos nimi on default mutta salasana on määritelty?

Toisaalta jos verkko on helposti paikannettavissa suhteellisen harvalla omakotialueella ja se onkin tarkoituksella auki niin kuinkahan monta kertaa verkon omistaja jaksaa kuunnella auttavaisia kanssaihmisiä jotka kertovat hänelle siitä?

Lainaus
Eli jos täällä katsotaan että Microsoft rohmuaa rahoja, ei toisten maksamien nettiyhteyksiä rohmuamisen hyväksyminen ole muuta kuin törkeää kaksinaismoralismia - ja sinällään sitten aika säälittävää.

Jos kannat talostasi huonekalut pihalle ja laitat tien viereen lapun "Var så god ta alla bort!" niin onko törkeää kaksinaismoralismia valittaa Microsoftista ja viedä huonekalusi vaikka et ymmärtäisi mitä jättämässäsi lapussa lukee?

Lainaus
Wlan-yhteyden suojaaminen ei ole moneltakaan ihan niin helposti tehtävä juttu. Siinä on sekä lähetysaseman että oman koneen kanssa helposti tekemistä, jos ei tiedä miten se tehdään ja mitä kussakin muutamassa valinnassa pitää valita.

Tarvitseeko sitä tukiasemaa sitten asentaa jos sen ylläpitoon ei ole tarvittavaa tietotaitoa? Todennäköisesti kyseisessä taloudessa oleva tietokonekin on niin heitteillä ettei sitäkään pitäisi nettiin päästää.

Lainaus
Ja tietenkin, jos naapurin yhteyttä käyttää isojen tiedostojen imuttamiseen, ei se voi olla ei-tietoista toimintaa ja siitä saa kyllä ihan reilusti rapsauttaa vähintään kunnon sakot.

Käyttäjä luulee kytkeytyneensä oppilaitoksen langattomaan verkkoon mutta kone onkin todellisuudessa kytkeytynyt avoimena lojuvaan yksityiseen verkkoon. Tylsän matematiikan luennon aikana opiskelija päättää ladata koneelleen Ubuntun uusimman version dvd-levykuvan. Ja sakot rapsahtaa?

mgronber

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1458
    • Profiili
Lainataan vielä Tietokone-lehden keskustelusta Jani Peltoniemen kommentti joka oli mielestäni erittäin hyvä.

Lainaus
Taas tässä on suurimpana ongelmana yksinkertaisesti tavallisten ihmisten tietämättömyys.
Tietokoneen ajokortti pakolliseksi! Ei nyt sentään, mutta voisi kuitenkin.

Minua on aina hieman ärsyttänyt ajatus siitä, että säännöt tehdään joukon heikoimpien ehdoilla. En toki tarkoita, että ainoastaan vahvimpien täytyy pystyä selviytymään, mutta jos kaikista heikommat uhataan jättää kelkasta, he joko skarppaavat sen verran, että pysyvät mukana tai jäävät itse kelkasta. Niinkin yksinkertainen asia kuin tietoturva tai wlanin salaus pitäisi ilman muuta olla tukiaseman omistajan vastuulla. Kukaan ei pakota uuteen tekniikkaan kuitenkaan siirtymään, vaan lankaverkot ovat yhä ihan käypä vaihtoehto.

Tietokoneongelmiin on kuitenkin aina monta eri tason ratkaisua:
*Jos tietotaito riittää, hoidetaan homma kuntoon omin käsin.
*Jos ei tietotaito riitä, opiskellaan asia ja korvataan näin asentajalle muuten menevä raha omalla työllä.
*Jos on liian laiska oppimaan uutta, palkataan hommaan asentaja, joka rahaa vastaan vapauttaa asiakkaan tarpeesta itse opetella uutta asiaa.

Jos tuo viimeinenkään vaihtoehto ei käy päinsä*köh pihi*, kannattaa joko unohtaa verkkoyhteyden salaus tai sulkea nettiyhteys ja tilata paikallissanomat )

Pahoittelen voimakasta ilmaisua. Mieleen muistui elävästi pari esimerkin mukaista henkilöä, joille joutui myös opettamaan että jos ei ole minkäänlaista halua mukautua uuteen ympäristöön, ei kannata poistua vanhasta:)

Tosiasiassa asiat ei mene ihan noin suoraviivaisesti, mutta esittämääni linjaa on aika hyvä lähteä soveltamaan :)

Sunar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 154
    • Profiili
Äänestin kakkosvaihtoehtoa.

Verkon suojaaminen piilottamalla, MAC-osoitteet suodattamalla, salaamalla tai näiden yhdistelmällä on niin yksinkertaista, ettei voi olla liikaa pyydetty, että verkon omistaja opettelee toimenpiteen tekemään, tai hankkii jonkun tekemään sen hänen puolestaan.

On totta, että sopivalla ohjelmalla WEP-salauksen murtaa parissa minuutissa, MAC-osoitesuodatuksen voi kiertää jne. mutta kuka tahansa ymmärtää, että silloin on kyse murtautumisesta verkkoon, johon ei ulkopuolisia käyttäjiä kaivata. Kukaan ei suojattua verkkoa käytä vahingossa.

Koska monet laitteet yhdistävät automaattisesti suojaamattomaan julkiseen verkkoon, sellaisen käyttämisen ei pitäisi olla rangaistavaa. Asiaan liittyvät eettiset seikat ovat minusta teknisten asioiden rinnalla oikeastaan aika yhdentekeviä.

gdm

  • Sitä saa mitä tilaa...
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4363
    • Profiili
    • Keskustelualueiden säännöt
Äänestin kakkosvaihtoehtoa.

Verkon suojaaminen piilottamalla, MAC-osoitteet suodattamalla, salaamalla tai näiden yhdistelmällä on niin yksinkertaista, ettei voi olla liikaa pyydetty, että verkon omistaja opettelee toimenpiteen tekemään, tai hankkii jonkun tekemään sen hänen puolestaan.
.
.
.

Tämä toimenpide voi olla helppoa sinulle. Myös pidempään tietokoneiden kanssa tekemisissä olleille.
Naapurin Vikille ja Maija-Liisalle ei välttämättä.

Samaa mieltä olen tuosta opettelusta, tai avun pyytämisestä.

Tälläkin foorumilla on ruvennut esiintymään tapauksia, joissa kaikki pitäisi tehdä toisen puolesta. Kyllä jokaisen pitäisi hallita oman koneen peruskäyttö, olkoon järjestelmä mikä tahansa. Varsinkin jos on päähänsä saanut että, siihen asennettaan gnu/linux.
Mielestäni eri asia silloin, jos asentaa jollekin toiselle järjestelmän. Esim Isoäidille, joka voi sitten pitää yhteyttä Lapsenlapsenlapseen, joka asustaa Afrikan kärjessä. Vastaavissa tapauksissa ylläpito vastuu siirtyy asentajalle.
Lisää [Ratkaistu] aloitusviestiin jos ongelmasi selviää!
Saamasi tuki on ilmaista, joten älä vaadi tai uhkaile saadaksesi apua!

Vapaan koodin kananmuna

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1536
    • Profiili
Suuri osa avoimista wlaneista johtuu luultavasti operaattoreiden tarjoamista kylkiäisbokseista. Näissä saisi mielestäni olla langaton oletuksena pois päältä. Eipä nykyinen tilanne minua hirveästi haittaa, kuten on tullut todettua aiemmin avoimet ap:t on köyhän miehen 3g.

Ihmiset herää vasta sitten kun joku käy mustan pakettiauton kanssa parhaaseen pankkiyhteysaikaan tarjoilemassa dhcp:llä uudet dns:t ja upouudet pankin sivut avoimien wlanien omistajille.
En Vastaa Vaikeisiin Kysymyksiin.

Klapikone

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 104
  • ubuntu 7.10 ja 8.10
    • Profiili


Tälläkin foorumilla on ruvennut esiintymään tapauksia, joissa kaikki pitäisi tehdä toisen puolesta. Kyllä jokaisen pitäisi hallita oman koneen peruskäyttö, olkoon järjestelmä mikä tahansa. Varsinkin jos on päähänsä saanut että, siihen asennettaan gnu/linux.
Mielestäni eri asia silloin, jos asentaa jollekin toiselle järjestelmän. Esim Isoäidille, joka voi sitten pitää yhteyttä Lapsenlapsenlapseen, joka asustaa Afrikan kärjessä. Vastaavissa tapauksissa ylläpito vastuu siirtyy asentajalle.

Jep valitettavasti ihmiset tuntuvat käyvän päivä päivältä laiskemmiksi ja töykeämmiksi.  Toisaalta eihän kaikkia voi kiinnostaa koneen järjestelmän  opiskelu, mutta kylllä perustiedot tosiaan olisi hyvä opetella.
ad augusta per angusta

HMi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1424
    • Profiili
Lainaus
Jep valitettavasti ihmiset tuntuvat käyvän päivä päivältä laiskemmiksi ja töykeämmiksi.  Toisaalta eihän kaikkia voi kiinnostaa koneen järjestelmän  opiskelu, mutta kylllä perustiedot tosiaan olisi hyvä opetella.

Niinpä jos laittaa googleen hakusanat "wlan salaus" tai "internet yhteyden salaus" tai "tietoturva" pitäisi löytyä aivan tarpeeksi tietoa asiasta.

Mikä siinä ohjeiden lukemisessa on niin vaikeaa?