Jösses, taisi olla hintava peli niihin aikoihin? Muistelisin pelkän expanderin (ilman kiintolevyä ja ehkä ilman levykeasemaakin) maksaneen 2000–3000 mk.
Nörttiydessä on se hyvä puoli että kun kaikki aika menee koneen kimpussa, myös kaikki mahdolliset tulot voidaan ohjata oikeaan paikkaan välttämättömiä kuluja lukuunottamatta. Ei kuluja turhista menoista: matkoista, autoista, baareista, naisista, sisustuksesta, vaatteista.
Uskoisin että monella nörtillä on elektroniikka budjetti jossain kymppitonnin paikkeilla vuodessa. Josta suurin osa menee juuri tietotekniikkaan. Tietysti kotiteatterit tms turhuudet voi väsätä jos niistä on kiinnostunut eikä perustasoon nyt ihan tolkuttomasti rahaa menekkään.
Korput maksoi (DD) yli 200 mk / 10 kpl kun ne tuli markkinoille. Siksi X'press oli kallis vehje ja koneessa piti olla sekä korppu, että lerppu asemat.
Puretaampa tähän parit keywordit ulkomuistista sekalaisessa järjestyksessä kommentteineen. Katsotaan herättääkö nostalgiaa kenenkään mielessä: bbs, pcboard, fidocom, rcom, sbbs, qbbs, tradewars, risk, door games, fidonet, mnp5, v.42bis, sssd, dssd, dsdd, Toshiba 1600, Indy 500, Falcon 3.0, stacker, myöh. doublespace, compushow (giffit), hyperdisk (cache), pctools, arj, pkzip (1.0), arc oli ainoa oikea alkuaikoina ei haastajia. Norton Commander, kermit, xmodem, ymodem, ymodem-g, zmodem, usr robotics hst (~10kmk myös hankintana), hs/link, mfm, rll, vt100, ansi, avatar, bluewave, qwk, trumpet winsock, slirp, Mikrodatan M.I.T.S, NCSA Mosaic myös Netscape. Sekä 1996 eka polttava cd-asema, tuolloin teki hyvän tilin assyillä levyjä kopioimalla.
Toshiba 1600 oli siitä hauska kone, että se tuli kaksi kertaa nopeammaksi kun siihen asensi stackerin. Eli prosessori / levy i/o suhde oli samalla tavalla pielessä kun se on aina sen jälkeenkin voimakkaasti ollut.
Milloin Microdata tarjosi shelli tunnuksia ensimmäisen kerran? Sen muistan että vuonna 1994 hylkäsin BBS:t ja siirryin pelkän internetin käyttöön samalla päivittäen vanhentuneen 486/33 koneen johonkin Pentium 90 MHz tasolle. Sittemmin tuli käyteltyä Clinettiä jne. Clinetin DNS serverikin näyttää olevan vielä elossa kaikkien vuosien jälkeen 194.100.0.1 piti muistaa ulkoa varmuuden vuoksi.
Terveiset vielä MITS:in Saku Setälä, Joni Järvenkylä ja Metropolin ylläpitoon Teppo Oranne. Nimet tarkoituksella taivuttamattomissa muodoissa.
-- EDIT --
Jatkoa: Kun nyt rupesin kerran muistelemaan. Muita varusteita Pronix AT:n kanssa joita käytettiin siis ennen 386 koneiden tuloa oli mm. videodigitointi kortti, skanneri ja väriprintteri. Muistan kun ekat mustesuiku protot tuli maahantuojalle, niissä oli ihmettelemistä. Sekin oli hienoa edistystä kun päästiin 9 pinnisistä printtereistä 24 pinnisiin jotka teki LQ laatua NQL:n sijasta.
Sitten sekalaisia sanoja muistista: tin, elm, gopher, inet kotikatu, infotel, telesampo Kuka sanoi että nettipankki on uusi asia, en vaan kuollakseni muista milloin SYP tarjosi em. palvelua ensimmäisen kerran. Mutta se oli kyllä varmasti joskus 80 luvun loppupuolella ja käytössä ihan alusta asti. quick basic, OS/2, 10-net, laplink, deskview (moniajo dossissa!), yleisesti tiedostettu fakta että 9600 bps on suurin nopeus mitä puhelinlankoja pitkin voidaan koskaan saavuttaa. deluxe paint, larry, wing commander, railroad tycoon, alley cat, armour alley, sopwith ja sopwith2, rogue, moria, nethack, pistop, winter games, Spectravideo klubi Alkutiellä, mikä firma myi SVI:tä Atomitien jättikompleksissa, muistan vieläkin kiviaulan ja pitkät käytävät. USR Robotics HST -> BEST v.32bis modeemin väliraha oli 2500mk. Ellen ihan väärin muista niin 486/33 koneella tuolloin ennen 1996 vuotta soittelin myös ensimmäiset internet puhelut. Kun joku väittää että siinä on jotain uutta. Yli 10v vanhaa tekniikkaahan tuo on kotikäytössäkin.
Tekipäs hyvää taas vähän muistella ja kaivella sieltä täältä asioita. Kellarissa olis vielä valokuviakin muovikassillinen jos jaksaisi mennä katsomaan.
-- EDIT --
Pakkohan kellarissa oli käydä. Sieltä löytyi myös kuva. BBS järjestelmä SVI-328 Nokian 300 bps modemilla 10 MB kiintolevyllävuonna 1984 ja softana TBBS.
[img=http://img227.imageshack.us/img227/6343/svi3qx7.th.jpg]Olkaa hyvät.
Btw. Nyt tämä ketju on niin pitkä ja sisältää niin paljon nostalgisia avainsanoja. Että joku voi löytää tämän googlella. Eli mulla on myös paljon muita hyvin vanhoja valokuvia jos joku niitä kaipaa. Sekä paperilla että digitoituna.
Aluksi muuten MITSin shellissä ei ollut mail quotaa, muistaakseni se herätti ylläpidossa närää että kaveri joka oli yliopistolla silloin mailasi mulle OS/2:n CD:n. Kuulemma tuotti jotain pieniä ongelmia.