Perustavanlaatuisin GNOME 2.22:n kehitysaskel on mielestäni siirtyminen Gnome-VFS:stä GVFS virtuaaliseen tiedostojärjestelmään. Siirtymä on vielä kesken ja näkyy Alpha5:ssä Nautiluksen toimintojen puutteellisuutena, kuten siinä, että "Yhdistä palvelimeen"-toiminto on kadonnut. Tavalliselle käyttäjälle näkyviä käytännön hyötyjä GVFS tuo - tai sen luvataan tuovan - esimerkiksi seuraavia:
- Roskakorista tiedostojen palautus entiseen sijaintiinsa hakemistopolussa
- Tiedostojen siirron/kopioinnin parempi seurantadialogi, jossa yhdessä ikkunassa näkyvät kaikki siirrot ennakoituine valmistumisaikoineen.
- Operaatiot voi keskeyttää / laittaa tauolle.
- Parempi suorituskyky - joko Nautilus alkaisi tuntua sulavalle.
- integrointi Policykittiin, jolloin esimerkiksi pääkäyttäjän salasanaa osataan kysyä rootin oikeuksia vaativaa tiedostoa käsitellessä.
- GVFS-mountit (ssh-, ftp- yhteydet esimerkiksi) liitetään tiedostojärjestelmään jollain lailla Fusen kautta kiepautettuna (~/.gvfs:n polun alla käsittääkseni), jolloin
kaikki ohjelmat voivat käyttää niitä. Tämä olisi mielestäni tosi suuri parannus verrattuna nykyiseen, kun vain muutamat hassut gnomeimmat ohjelmat osaavat käyttää Gnome-VFS mountteja.
Brasero on kokemusteni mukaan selkeä, yksinkertainen ja toimiva.
Toivon todellakin, että NetworkManager 0.7 ehtisi mukaan. Mikä lienee sen tilanne. Pelaa aivan mahtavan paljon paremmin ipw3945 & WEP kombinaatiolla kuin NM 0.65.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=676992 Ubuntuforumsin asiaa käsittelevä ketju, jossa myös tarvittavan lisärepon osoite.
Ainiin pitää vielä sanoa, kun parin viikon illat käytin kokeeksi Hardyä Alpha 3-4 vaiheessa, tunnelmat olivat erittäin korkealla. Oli yllättävän vakaa, julkaistujen Ubuntujen luokkaa - tosin tätä ei kaikki pidä välttämättä kehuna. Tykkäsin.