Kirjoittaja Aihe: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?  (Luettu 25561 kertaa)

fossiili

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 785
    • Profiili
Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« : 26.01.08 - klo:12.36 »
Markkinoin linuxia lasteni perheille. Olen heille kasannut mikrot ja asentanut heille Windowssit ja linuxit: toiseen Mandriva 2008 KDE:n ja toiseen Linux Mint 4:n. Olen ottanut käyttöön termin perhelinux. Se on linux, minkä iskä, äiskä tai ukki helposti asentaisi toimivana kokoonpanona. Ensimmäinen toimivuustesti koskee Ylen Pikku Kakkosta. Sen on lapsiperheessä näyttävä.

Mandrivan ja Mintun sai ukki kohtuullisilla kärsimyksillä ja foorumien ansiosta viritettyä tyydyttäviksi. Hiukan ne ovat "epävakaita". Outoja häiriöitä silloin tällöin. Olenkin jatkanut ihanteellisen perhelinuxin etsimistä. Juuri nyt parhaalta vaikuttaa Debian "Unstable" sidux. Tosin sen asentaminen ja virittäminen ei ihan joka ukilta onnistune.

Nyt on aika kokeilla maineikasta Ubuntua. Kokeilla jälleen, sillä minun koneissani joka Ubuntu on ennemmin tai myöhemmin, yleensä pian seonnut.

Asensin Ubuntu 7.10 version DVD:ltä, mikä tuli Linux Magazine February 2008 lehden mukana. Asennus sujui erinomaisesti, paitsi että tyypilliseen ubuntutapaan näyttö oli välillä sekaisin, mutta selvittiin jatkoon.

Asennusohjelma näytti laittavan grubin luetteloon koneella olevat muut linuxit ja Windowssin. Heti pisti silmään ruma Grub ja käynnistysvalikko. Miksi se esimerkiksi Linux Mintussa on silmiä hivelevä, mutta Ubuntussa design on peräisin dos-aikakaudelta?  Työpöytäkin on ruma. Toki minä tiedän, että kummankin voi konfiguroida juuri niin hienoksi kuin haluaa, mutta  nykyihminen on tottunut silmänruokaan, jota muut linuxit tarjoavat. Miksi ei Ubuntu?

Sitten seurasi eka testi http://www.yle.fi/pikkukakkonen/
Yleiradio toki ystävällisesti neuvoo, miten ukki ongelmasta selviää. Painetaan nappulaa ja mennään sivulle http://www.adobe.com/shockwave/download/download.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash&promoid=BIOW
Siellä löytyy kolme vaihtoehtoista tapaa. Ukki kokeili rpm- ja tar-paketteja. Lataus ja yritys löytää asennusohjelma hiirulaisen oikealla napilla ei  tehnyt asennusta. Eikö Ylen väki tunne Debiania? Olisivat laittaaneet deb-paketinkin.

Minä toki tiedän, että apt-gett install ja oikea merkkipätkä hoitaa asian tai sitten joku joulupaketinhallintasovellus. Toki tiedän, että haku oikealla hakusanalla tuo näkyviin ohjeet kun se kohdistetaan näille sivuille tai Wikiin. Entä ukki, jota nytkin väsyttää rutosti. Yläpaneelin ?- merkistä selailemalla
Lainaus
Asenna flashplugin-nonfree-paketti "multiverse" ohjelmanlähteestä ...
"Taidatkos sen selkiämmin sanoa" (siteeraus 7:stä veljeksestä). Mutta:  Järjestelmä > Ylläpito > Ohjelmalähteet, ei sieltä löydy multiverseä :'(


MikkoJP

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1148
  • iBook 600 MHz + Debian 4.0
    • Profiili
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #1 : 26.01.08 - klo:12.44 »
Juuri nyt parhaalta vaikuttaa Debian "Unstable" sidux.

Debian/unstablen huonoja puolia ovat tiuhaan tulevat päivitykset ja vaara, että systeemi menee rikki.

Pikkukakkosen sivut näkyvät muuten mukavasti Fedoralla! Tosin Fedorakin vaatii hiukan foorumeilla seikkailua multimedian ja suljettujen formaattien toistamiseksi.
« Viimeksi muokattu: 26.01.08 - klo:12.51 kirjoittanut MikkoJP »

jake

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1262
    • Profiili
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #2 : 26.01.08 - klo:13.23 »
...se rpm-paketti, kun ei oo Ubuntulle tarkoitettu, toimii eräässä toisessa, aiemmin kokeilemassasi distrossa laakista...
Kaikille avoin standardi antaa mahdollisuuden valita itselle sopivin ohjelmisto käyttöön.
Millään taholla ei ole oikeutta pakottaa muita käyttämään jotain tiettyä sovellusta tietojen vaihdossa.
"Valitsin siis avointa standardia noudattavat sovellukset, esim: OpenOffice, Firefox ja tiett

UbunTux

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2046
  • KubunTux
    • Profiili
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #3 : 26.01.08 - klo:13.43 »
Juuri nyt parhaalta vaikuttaa Debian "Unstable" sidux.

Debian/unstablen huonoja puolia ovat tiuhaan tulevat päivitykset ja vaara, että systeemi menee rikki.
siduxissa on omat kikkansa päivitykset ajetaan aina (tai siis suositellaan) yhden skriptin kautta, jota jotkin siduxin Debian gurut hoitavat joka esim pistää tietyt paketit holdiin. Vakaus ei ole läheskään siduxin suurin ongelma -ennemminkin vanhat bugit poistuvat ja uusia ilmestyy tilalle ;). Se ongelma on noiden init -tilojen, kerneleiden ja näytönohjainajureiden  (jotka ovat mukana ko skriptissä) kanssa kikkailu, mikä ei ehkä ole se helpoin tehtävä normaalille tavikselle vaikka onkin loppujen lopuksi helppokäyttöinen.

Mielestäni perhelinuxiksi sopii mikä vaan kunhan ylläpitäjä on valmis täyttämään heidän vaatimuksensa.  ;) Kotiporukoilla on käytössä Kubuntu.
« Viimeksi muokattu: 26.01.08 - klo:13.45 kirjoittanut UbunTux »
KDE neon
Uudempaa KDE:tä Ubuntulla

Ubumpi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 294
    • Profiili
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #4 : 26.01.08 - klo:15.03 »
Lainaus
Nyt on aika kokeilla maineikasta Ubuntua. Kokeilla jälleen, sillä minun koneissani joka Ubuntu on ennemmin tai myöhemmin, yleensä pian seonnut.
Itselläni sekä ubuntu että opensuse olivat aikanaan ensimmäiset linux-tuttavuudet ja kumpikin lakkasi toimimasta hyvinkin nopeasti. Missä lie ollut vika, mutta nykyään samat koneet ovat ubuntulla varsin vakaita. Ainoastaan muistin ylittäminen saa ne toimimaan ikävästi. Silloin toivoisi, että kone ilmoittaisi ennen jumittamisen alkamista kuinka nyt täytyy sammuttaa prosesseja ja antaisi vielä mahdollisuuden valita että mitkä. No, tätä kivaa optiota ei ole missään tietämässäni käyttiksessä.

Lainaus
Asenna flashplugin-nonfree-paketti "multiverse" ohjelmanlähteestä ...
"Taidatkos sen selkiämmin sanoa" (siteeraus 7:stä veljeksestä). Mutta:  Järjestelmä > Ylläpito > Ohjelmalähteet, ei sieltä löydy multiverseä :'(
[/quote]

Termit multiverse ja muut on ylläpitotehtäviä suorittavien ukkienkin hyvä tuntea. Ne ovat eri pakettilähteitä ja antavat käyttäjän valita onko tälle tärkeämpää ohjelmien turvallisuus ja vakaus, vaiko mahdollisuus käyttää myös ohjelmia, jotka eivät ole ubuntun omien kehitys- ja turvapäivitysten piirissä. Kuten sanottu, myös muita syitä on jaotella ohjelmat eri pakettivarastoihin. Koska peruskäyttäjä ei yleensä edes halua kuulla uusia termejä, ubuntun "lisää ohjelmia" -sovellus ei enää nykyään käytä näkyvästi termejä main, universe, multiverse jne, vaan ilmaisee asian toisin: "tuetut sovellukset", "kaikki avoimen lähdekoodin sovellukset"...
Lisää ohjelmia -sovellus kuitenkin tarjoaa asetukset-nappulaa. Sitä kautta aukeaa ohjelmalähteiden hallinta, josta voit valita haluamasi ohjelmalähteet. Siellä näkyvät nuo termit kuten universe kumppaneineen. Unohdetaan silti tuo hetkeksi. Valitse sieltä kuitenkin ennen sulkemista vain "main".

Lisää ohjelmiasta voit sitten valita "tuetut sovellukset". Ne luetellaan aakkosjärjestyksessä. Abiwordin jälkeen siellä ei näy haluamaamme peliä Abuse, joten kokeilemme näkyisikö se valitessa "kaikki avoimen koodin sovellukset". Jo vain. Valitsemme ohjelman, painamme "toteuta muutokset" ja huomaamme kuinka asentaminen ei onnistunut, vaan saimme virheilmoituksen. Suljemme Lisää ohjelmian epätoivossamme, tosin yritämme kohta uudelleen, joten avaamme sen. Jälleen valitsemme Abusen. Tällä kertaa kone kysyy meiltä haluammeko ottaa käyttää varaston "kaikki avoimen koodin sovellukset". Järjestelmä siis väitti päivittäneensä pakettivarastot, mutta jostakin syystä se ei sitä ilmeisesti tehnyt ennenkuin olimme käynnistäneet sovelluksen uudelleen.

Esimerkin tarkoitus oli viidenlainen:
- Se kertoo kuinka ubuntussa on nuo alkukieliset ilmaisut korvattu Lisää ohjelmiassa - ihan selvyyden vuoksi.
- Lisäksi se kertoo miten on hyvä tiedostaa nuo eri pakettilähteet, koska niitä voi halutessaan lisätä itsekin, joskin se ei ole suotavaa sillä se tietoturvan kannalta suoraan kuin windows-maailmasta.
- Vanha ja uusi tapa jäävät elämään rinnan. Uusi on yksinkertaisempi, mutta ei siis yhtä kattava työkalu, koska siinä on vältetty uusia termejä. Se rajoittaa sillä vanhoilla termeillä ei voi tyhjentävästi ja samalla parilla sanalla kertoa mistä kaikesta on kyse.
- Kun uusi tapa otetaan käyttöön, nettiin tuppaa jäämään vanhoja ohjeita. Ne voivat hämmentää, you know.
- Kehitys menee eteenpäin, mutta tie on kivikkoinen. Bugeja tulee ja menee.


Fedora kannattanee unohtaa. Se on innovatiivinen, mutta sellaisenaan redhatin testialusta. Centos on aikuisen linux, redhatista viilattu, vakaa, suomenkielinen ja hyvin maltillisesti uudistuva.  Ubuntu perustuu debianiin, mutta filosofialtaan näyttäisi olevan näiden kahden välissä.



raimo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4217
  • openSUSE Tumbleweed
    • Profiili
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #5 : 26.01.08 - klo:16.10 »
Mutta:  Järjestelmä > Ylläpito > Ohjelmalähteet, ei sieltä löydy multiverseä :'(
Löytyypäs multiverse(kin), on tuossa kuvassa neliöitynä. Ubuntu 7.10 kyseessä siis.


Ja jos Ubuntu on ruma, niin kyllä silloin joku asetus on pielessä tai rumuus on katsojan silmissä.
Laitapas kuvaruutukaappaus siitä miten "ruma" se nyt sitten on. (PrtSc-nappi ja sitten johonkin nettiin se kuva)
Tuolta sen pitäisi kutakuinkin näyttää: http://wiki.ubuntu-fi.org/Kuvia%20ja%20videoita minusta tuokaan ei ole yhtään ruma. Makuasia tietenkin on tämäkin. (kuvat tosin on taustan osalta vanhentuneita).
Ja ulkoasua on helppo säätää mieleisekseen, menusta: System -> Preferences -> Appearance
Ubuntu on ehdottomasti kaikista Linuxeista paras perheellisen valinta, ja aina vain paranee.
Tietä käyden tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki.
Aaro Hellaakoski

jake

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1262
    • Profiili
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #6 : 26.01.08 - klo:17.51 »
no kyll tuo esittämäsi kuva näyttää just selkeesti, ett Ubu on ruma - todellakin.
Koettaisivat nyt vihdoin päästä eroon tosta ruskeasta ja erityisesti noin kamalasata harmaan ruskeesta saven väristä. huh!
Kaikille avoin standardi antaa mahdollisuuden valita itselle sopivin ohjelmisto käyttöön.
Millään taholla ei ole oikeutta pakottaa muita käyttämään jotain tiettyä sovellusta tietojen vaihdossa.
"Valitsin siis avointa standardia noudattavat sovellukset, esim: OpenOffice, Firefox ja tiett

mgronber

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1458
    • Profiili
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #7 : 26.01.08 - klo:18.10 »
Painetaan nappulaa ja mennään sivulle http://www.adobe.com/shockwave/download/download.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash&promoid=BIOW
Siellä löytyy kolme vaihtoehtoista tapaa. Ukki kokeili rpm- ja tar-paketteja. Lataus ja yritys löytää asennusohjelma hiirulaisen oikealla napilla ei  tehnyt asennusta. Eikö Ylen väki tunne Debiania? Olisivat laittaaneet deb-paketinkin.

Mitä tekemistä YLEn väellä on Adoben ohjelmistotarjonnan kanssa?

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #8 : 26.01.08 - klo:19.04 »
Tämä perhe kyllä käyttää koko joukolla Ubuntua isovanhempia myöten. Habbo Hotel on ainoa, mikä ei ole toistaiseksi toiminut( >:(shockwave). 7.10:ssä pitäisi kyllä olla riittävän uusi flash (9.0.0.48), jotta nuo ylen lasten sivut toimisivat, mutta jos ei, ja tarvitaan se uusin 9.0.0.115, niin ylen adobelinkistä valitaan se ylimpänä tarjolla oleva tar-paketti, talletetaan se ja toimitaan ohjeen mukaan. Se asennetaan sitten joka käyttäjälle erikseen tai sitten asennus pitää tehdä roottina  :o /usr/lib/firefox hakemistoon ja ylläpito on sitten sen jälkeen käsin ;D

Voit tarkistaa, mikä versio on käytössä kirjoittamalla firefoxin osoitekenttään
Koodia: [Valitse]
about:plugins. Jos kyseessä on Feistysrä päivitetty Gutsy, siellä saattaa kummitella vanha seiskaversio käyttäjän .mozilla/plugins hakemistossa joka estää päivityksissä tulleen ysin käytön.

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

MikkoJP

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1148
  • iBook 600 MHz + Debian 4.0
    • Profiili
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #9 : 26.01.08 - klo:21.13 »
Ainoastaan muistin ylittäminen saa ne toimimaan ikävästi.

Sitä varten linuxissa on swap. Itse en tosin ole saanut konettani swappaamaan muutoin kuin kääntämällä Gentoota 256 megan muistilla.

Jos kyse todella on muistin loppumisesta esimerkiksi videoita muokattaessa tai raskasta kuvankäsittelyä tehtäessä, kannattaa muistin määrää seurata erilaisilla appleteilla, joita saa vaikka työkalupalkkiin tai vaikkapa erillisellä tarkkailuohjelmalla (conky, torsmo tms). Muistin lisääminen on myös halpa tapa parantaa koneen suorituskykyä.

Lainaus
Fedora kannattanee unohtaa. Se on innovatiivinen, mutta sellaisenaan redhatin testialusta.

Mutta toimii hyvin työpöydällä. Kyllä Fedoraan päätyvä tavara on jo ihan kunnollista, kyseessä ei kuitenkaan ole mikään alfajulkaisu.

Suurin ongelma Fedorassa on se, että ylläpitäjän täytyy olla valmis päivittämään järjestelmä kerran vuodessa (joka toinen versio).
« Viimeksi muokattu: 26.01.08 - klo:21.19 kirjoittanut MikkoJP »

Regel

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1090
  • Lucid
    • Profiili
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #10 : 26.01.08 - klo:21.53 »
Kyllä tuo ubuntu meidän perheelle on sopinut. Pikkuisen kun viitsii nähdä vaivaa ja lukea jonkun peruskäyttöoppaan (RTFM!!!), niin osaapi kaikki meidän perheessä käyttää.

Vanhemmalle väelle laitetaan koneeseen fluxbuntu tai KDE, ja työpöydälle kuvakkeet: netti, sähköposti, nettipuhelu ja sammuta. Näin saadaan helppokäyttöinen järjestelmä.

Lähtevätköhän kaikki valittajat kokeilemaan muitakin vempaimia ilman mitään tutustumista.. "Kyl mä tiedän, pistoolissakin tämä on piippu, se pitää olla tonne pois päin.."

larpa

  • Vieras
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #11 : 26.01.08 - klo:22.49 »
Ainut mitä kaipaan, että ubuntu olisi perhekäyttöinen:
scripti joka asentaa kaikki netissä olevat videot, flashit jne. toimimaan kerralla :)
offtopic: Mikä tuolla firefoxilla on kun se tilttaa aina kun on katellut muutaman videon youtube.com:ssa?(olen kysynyt aiemmin, mutta ei vastausta ole ongelmaan tullut)

raimo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4217
  • openSUSE Tumbleweed
    • Profiili
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #12 : 26.01.08 - klo:23.15 »
offtopic: Mikä tuolla firefoxilla on kun se tilttaa aina kun on katellut muutaman videon youtube.com:ssa?(olen kysynyt aiemmin, mutta ei vastausta ole ongelmaan tullut)

Yleensä tämä auttaa, elikkä luo uusi profiili .. käynnistä Firefox päätteestä komennolla (sulje kaikki ketut ensin):
Koodia: [Valitse]
firefox -ProfileManager
Create Profile... -> Next -> Anna profiilille haluamasi nimi -> Finish

Kirjanmerkit voit kopioida vanhasta profiilista näin:
Valitse vanha profiili komennolla:
Koodia: [Valitse]
firefox -ProfileManager

Ja sitten:
Bookmarks -> Organize Bookmarks... -> File -> Export
Tallenna bookmarks.html -tiedosto vaikkapa kotihakemistoon.

Käynnistä sitten repolainen uuteen profiiliin komennolla:
Koodia: [Valitse]
firefox -ProfileManager

ja hae äsken tallentamasi bookmarks.html -tiedosto:
Bookmarks -> Organize Bookmarks... -> File -> Import

Lisäosat pitää asentaa uudelleen.
Tietä käyden tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki.
Aaro Hellaakoski

mikkohuo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 562
  • The Ubuntu Counter Project - user number #3339
    • Profiili
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #13 : 26.01.08 - klo:23.43 »
Ainut mitä kaipaan, että ubuntu olisi perhekäyttöinen:
scripti joka asentaa kaikki netissä olevat videot, flashit jne. toimimaan kerralla :)

Ei oo vaikeeta: http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Suljetut_tiedostomuodot

fossiili

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 785
    • Profiili
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #14 : 27.01.08 - klo:08.12 »
Kiitos kaikille perusteellisistä vastauksista. Kirjoitin pitkän ja yhtä perusteellisen kiitosvastauksen. Sitten suljin vahingossa välilehden, jolla vastaus oli >:(
joten pääsette vähemmällä lukemisella.

Erityinen kiitos Ubumpille!

Mutta
Mitä tekemistä YLEn väellä on Adoben ohjelmistotarjonnan kanssa?
Se suojatyöpaikan sakki on vastuussa lapsille tehdyn nettisivun toiminnasta. Jos ohjaavat asentamaan painikkeesta selaimen lisäyksen, edes varoittakoot."Valitettavasti tämä ei toimi kaikissa linuxissa. Yritämme korjata sivumme".

Regel

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1090
  • Lucid
    • Profiili
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #15 : 27.01.08 - klo:10.59 »
Lainaus
Mitä tekemistä YLEn väellä on Adoben ohjelmistotarjonnan kanssa?
Se suojatyöpaikan sakki on vastuussa lapsille tehdyn nettisivun toiminnasta. Jos ohjaavat asentamaan painikkeesta selaimen lisäyksen, edes varoittakoot."Valitettavasti tämä ei toimi kaikissa linuxissa. Yritämme korjata sivumme".

Mutta kun flash toimii tietääkseni kaikilla 2.6.*  32-bit kerneleillä pyörivillä linuxeilla. Eikä yleä voi vaatia kehittämään jokaisella alustalla pyörivää softaa. "Flash2.x, nyt *nix, win". Se, että YLEn sivut vievät ohjelmantarjoajan sivulle on aivan oikein. Ei ylestä pidäkään tehdä linux-wikiä flashin asentamisesta n+1 distrolle.
« Viimeksi muokattu: 27.01.08 - klo:11.07 kirjoittanut Regel »

MikkoJP

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1148
  • iBook 600 MHz + Debian 4.0
    • Profiili
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #16 : 27.01.08 - klo:11.13 »
Mutta kun flash toimii tietääkseni kaikilla 2.6.*  32-bit kerneleillä pyörivillä linuxeilla.

Ei toimi 32-bittiselle PPC-arkkitehtuurille tehdyllä Linuxilla vaikka olisi mikä kernel tai distro tahansa käytössä, sillä flashiä ei ole Linux / PPC:lle.  8)

Mutta muuten totta tuo sanomasi.

larpa

  • Vieras
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #17 : 27.01.08 - klo:12.32 »
Lainaus
Ei oo vaikeeta: http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Suljetut_tiedostomuodot
Ei se olekkaan vaikeata itselle ja monelle muulle joka on tehnyt sen sata ja x kertaa, mutta mitens sitten ekakertalainen?

jake

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1262
    • Profiili
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #18 : 27.01.08 - klo:13.30 »
Se suojatyöpaikan sakki on vastuussa lapsille tehdyn nettisivun toiminnasta. Jos ohjaavat asentamaan painikkeesta selaimen lisäyksen, edes varoittakoot."Valitettavasti tämä ei toimi kaikissa linuxissa. Yritämme korjata sivumme".
[/quote]

Älähän nyt Fossiili sentään kaikkia omia mokiasi toisten niskaan kaada.
Sinähän oot aiemmin kertonut toimineesi jo pitkään tietokoneiden kanssa, vaikka vasta nyt muutaman vuoden linuxin parissa ilmeisesti. Nimimerkkisi on tuttu ainakin parin-kolmen vuoden ajalta milloin minkäkin distron yhteydessä.

Kyllä sinun olis pitänyt jo ymmärtää että rpm-paketit ei oo tarkoitettu (K)Ubuntuille, Debianille, jne, vaan
ne on tarkoitettu Redhat:lle, Fedoralle, (Open)Suselle, Mandrivalle, etc.

Ei YLEäkään voi velvoittaa itse tekemään asennuspaketteja eri/kaikille ohjelmistovalmistajien tuotteille.
Moitit väärää puuta. - Kiroo Adoben suuntaan, jos uskot siitä olevan apua tai vaihda distro ellet halua opetella asentaan lähdekoodista...

(K)Ubuntuillakin on puutteensa, vaikka suosittu distro onkin
« Viimeksi muokattu: 27.01.08 - klo:13.33 kirjoittanut jake »
Kaikille avoin standardi antaa mahdollisuuden valita itselle sopivin ohjelmisto käyttöön.
Millään taholla ei ole oikeutta pakottaa muita käyttämään jotain tiettyä sovellusta tietojen vaihdossa.
"Valitsin siis avointa standardia noudattavat sovellukset, esim: OpenOffice, Firefox ja tiett

MikkoJP

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1148
  • iBook 600 MHz + Debian 4.0
    • Profiili
Vs: Onko Ubuntusta perhelinuxiksi?
« Vastaus #19 : 27.01.08 - klo:14.19 »

Kyllä sinun olis pitänyt jo ymmärtää että rpm-paketit ei oo tarkoitettu (K)Ubuntuille, Debianille, jne, vaan
ne on tarkoitettu Redhat:lle, Fedoralle, (Open)Suselle, Mandrivalle, etc.

Adobe ilmoittaa seuraavaa ohjelmistovaatimuksina:

Lainaus
Red Hat® Enterprise Linux (RHEL) 3 update 8, RHEL 4 update 4 (AS/ES/WS)  Firefox 1.5.0.7 or later, Mozilla 1.7.x or later, SeaMonkey 1.0.5 or later
Novell SUSE™ 9.x or 10.1  Firefox 1.5.0.7 or later, Mozilla 1.7.x or later, SeaMonkey 1.0.5 or later

....
Only Advanced Linux Sound Architecture (ALSA) is supported (OSS/ESD will not play audio; audio will silently fail). Only GTK2-based browser versions are supported.

Ubuntulle ei siis edes luvata tukea.

 Jakelle myös tiedoksi, että tuo Adoben tarrapallo ei sisällä lähdekoodia, vaan flashplayer-installer -skriptin & libflashplayer.so -tiedoston. Se kylläkin lienee jakeluriippumattomana helposti myös Ubuntuun asennettavissa.

Mutta kyllä yleisradiotakin voi kritisoida: menevät pahalaiset käyttämään suljettuja formaatteja julkisen palvelun sivuilla. Kele!!
« Viimeksi muokattu: 27.01.08 - klo:14.26 kirjoittanut MikkoJP »