1. Live CD:ltä käynnistettäessä ei saanut vaihdettua edes näppäimistoä oikeaksi.
Itse teen asennukset lähes aina noilta LiveCDiltä, ja hyvin niillä on näppäimistönkin saanut oikein. Asennuksen alussahan se kysyy käytössä olevan näppäimistön tyyppiä. Ubuntukaan ei tietääkseni ihan ilman käyttäjän apua onnistu näppäimistön tyyppiä arvaamaan.
2. Asennus sujui muuten hyvin ja nopeasti, mutta Fedora ei välittänyt mitään aikaisemmista asennuksista, eli ei muokannut käynnistysvalikkoa muut asennukset huomioonottavaksi kuten Ubuntu tekee,
Ei Ubuntunkaan Debianista perimä systeemi ihan aukoton ole. Esimerkiksi sen lisäämä Fedora-asennus jäisi pian käyttökelvottomaksi, kun Fedora oletuksena poistaa päivitysten yhteydessä vanhoja kerneleitä. Käytännössä siis käsityöksi menisi sekin.
Ubuntu ei toki kerneleitä erikseen pyytämättä poista, joten sen voisi lisätäkin automaattisesti. Joka jakelulle toimivan logiikan kehittäminen olisi kuitenkin aika työlästä, eikä niiden lisääminen boottivalikkoon ole kovin vaikeata. Ehkä tämän takia tätä ei ole kovin pitkälle toteutettu.
Erittäin hyvä ratkaisu olisi ollut asentaan Fedoran Grub MBR:n sijaan sen asennusosion alkuun, ja sitten lisätä koneessa jo olevan Ubuntun valikkoon valinta, jolla ladataan Fedoran Grub. Tällöin molemmat jakelut voivat rauhassa automaattisesti päivittää omat käynnistysvalikkonsa ilman pelkoa asetusten sotkeutumisesta. Tämäkin tosin vaatii jonkin verran käsityötä.
3. Ubuntun osiota ei saanut edes mountattua, vaikka osio näkyikin.
Varmasti saa mountattua, mutta oletuksena klikkaamalla ei välttämättä onnistu. Minusta olisi kyllä ihan hyvä onnistua, mutta tästä voi olla montaakin mieltä.
4. Firefox ei Mplayer-pluginilla koodekit asennettunakaan toistanut mm. Ylen Areenaa, lienee sama ongelma kuin aikaisemmin Mintissäkin sen kanssa.
Itselläni on onnistunut Totem-Gstreamer -pluginin kanssa sekä Areena että Elävä arkisto. Jos sekään ei toimi, löytyy Fedora+Livna-yhdistelmästä vielä ainakin Totem-Xine- ja VLC-pluginit, joista ainakin jälkimmäisellä on minusta myös pääsääntöisesti hyvin toiminut.
5. Add/remove software ei näytä mitään ohjelmia, jos klikkaa vasemman valikon osastoja - toimii pelkästään nimihaulla.
Minullakin tämä on yleensä toiminut. Kannattaa kuitenkin huomata, että PackageKit-käyttöliittymä on vielä hyvin uusi, ja erityisesti tuohon graafiseen asentimeen on vielä tulossa suuria muutoksia.
6. Fontit näyttävät suttuisemmilta kuin Ubuntussa, ulkonäkö muuten aika siisti ja rauhallinen.
Itselläni fontit ovat näyttäneet hyvältä käytännössä kaikilla jakeluilla. Yleensä käytän DejaVu Sand Condensed-fonttia 8-kokoisena.
Ei antanut kovin hyvää ensivaikutelmaa pikaisella kokeilulla.
Kannattaa huomioida, että Fedoran
tavoitteet ja kohderyhmä eroavat suuresti Ubuntun vastaavista. Ubuntu on käsittääkseni suunnattu enemmän "kuluttajalle", jota eivät välttämättä niin kiinnosta itse ohjelmat, muut tekniikat tai vapaiden ohjelmien periaatteet. Kunhan vaan homma toimii, mielellään mahdollisimman helposti ja vaivattomasti.
Fedoralle ominaista taas on uusien ohjelmien ja työkalujen nopea käyttöönotto, millä pyritään nopeuttamaan ja kannustamaan niiden kehitystä. Tällaisia ovat esimerkiksi tuo PackageKit, jonka keskeneräisyyksiin taisit törmätä. Pakettienhallintatyökalun kehittäjiä kuitenkin varmasti sekä motivoi että helpottaa kehityksessä se, että Fedoran kokoinen jakelu ottaa heidän tuotteensa käyttöön, vieläpä oletuskäyttöliittymänä. PackageKit on suunniteltu alustapitäen jakelu- ja työpöytäriippumattomaksi ja helppokäyttöiseksi, minkä vuoksi Fedoralla sen katsotaan olevan erittäin hyödyllinen ohjelmisto, joka mielellään nähtäisiin laajemmaltikin käytössä. Jonkun pitää kuitenkin ottaa se ensiksi käyttöön, ja Fedora sitten sen aika herkästi ottaa, jos projekti näyttää lupaavalta.
Muita samalla tavalla aikaisessa vaiheessa Fedoraan tuotuja ohjelmia ovat esimerkiksi Virt-manager ja Pulseaudio, jotka nykyään ovat käytössä myös Ubuntussa.