Asuksen Eee PC:ssä on Acerin Aspire One:en verrattuna ehdottomasti parempaa se että ohjauslevyn hiiripainikkeet on Asuksessa "normaalisti" eli ohjauslevyn edessä - Acerissa niiden sijoitus ohjauslevyn molemminpuolin on hankala esim ikkunoitten raahaamisessa tms.
Acerissa taas on täällä myytävissä malleissa nopea 8 gb SSDflash levy - ilmeisesti reilusti nopeampi kuin äskettäin myyntiin tulleen Asus 900n 16gb levy.
Aceriin saa myös 1,5gb keskustmuistia - en ole varma voiko Asukseen lisätä muistia siitä 1gb:stä?
Tuolla keskusmuistin määrällähän on olennaista merkitystä siksi että noitten nykyisten SSDflash-levyjen ei ole arveltu kestävän likikään niin paljoa kirjoitusoperaatioita kuin esmes kiintolevyjen -> eli asennuksessa kannattaa (jos on tarpeeksi keskusmuistia) jättää linuxien swap-osio kokonaan pois ja määritellä se pois käytöstä, samoin kuin ohjata lokien yms kirjoittaminen tilapäiseen kekusmuistialueeseen (ellei nyt erityisesti tarvitse lokeja talteen - keskusmuististahan ne katoavat kun koneen sammuttaa). Kannattanee ehkä myös ihan tosissaan kirjoitella suuressa määrin käytettynä työtiedostoja yms dataa enempi muualle kuin sille koneen SSDflash-muistille, esmes ulkoiselle muistitikulle/levylle tai kortinlukijan muistikortille.
Muutama käyttöergonomia-ongelma näissä miniläppäreissä on
- pienen koneen tuuletusaukot (ilmanottoaukot) pohjassa osuvat ikävästi sylikäytössä niin että ovat tukossa ...
- jatkuvaan isompaan kirjoitteluun miniläppäreiden näppäimistöt ovat erittäin huonot. niiden käytössä kädet, ranteet ja hartiat kipeytyvät paljon herkemmin, koska käsiä ei voi tukea normaalin kunnon läppärin tapaan koneen etureunaan ja näppäimistön&ohjainlevyn tiiviin sijoittelun takia pitää varoa enempi etteivät peukalot hipaise turhaan kosketuslevyä ...
- lisäksi miniläppäreissä eivät kaikki erikoismerkit/painikkeet ole "normaaleissa" paikoissa ja osaa on hankalampaa käyttää fn-näppäimen kera.
End/Home-näppäimet vaativat ikävästi molemmissa fn-näppäimen kera painalluksen.
Acerin Aspire One:ssa on kyllä muuten itseasiassa erittäin hyvän tuntuman näppäimistö - ja se taitaa olla hitusen leveämpikin kuin Asuksessa
- pienenköllä näytöllä ei oikeasti mahdu tekemään isompia asioita, tosin näihin miniläppäreihin saa kyllä vga-liitännällä peruskokoisen ulkoisen näytönkin (isompaan ja raskaampaan käyttöön, esim, pelaamiseen, näiden koneiden integroidut näytönohjaimet eivät riitä)
- isompaan kirjoitteluun kannattaa hankkia usb-liitäntäinen normaalikokoinen ulkoinen näppis!
Asus Eee PC 700/701/900-sarjan Celeron (~600MHz)- ja AcerAspireOnen&AsusEeePC901:n Atom (~800Mhz-1,6 GHz)-suorittimilla ei ole testien mukaan merkittävää suorituskykyeroa. Celeron on ollut jopa joissain hitusen nopeampikin, erityisesti uudemman Atomin alkuversiohin verrattuna.
Mutta, tavallisiin läppäreihin, sekä windowsilla tai ilman, verrattuna nämä miniläppärit käynnistyvät nopeammin käyttökuntoon - eli bussissakin ehtii - ja mahtuu käyttämään. ( :
Ja kunhan muistaa suojata koneen matkalla kastumiselta - sillä vettä näidenkään laitteiden sisään ei saa päästä tai piirit kärähtää seuraavassa buutissa!!!!!!
Mutta nämä miniläppärit ovat omiaan
- perheen lapsille (mukava kun tehot eivät riitä niihin typerimpiin peleihin
- oikeasti liikkuvaan käyttöön nettiyhteyksiin ja muistiinpanovälineinä, opiskelijan peruskäyttöön (jos ei ole tarve kirjoittaa paljoa! - näillä kipeytyy paikat!)
Paljon kirjoittavan tai koneeltaan tehoja (raskaammat ohjelmat, pelit) tai isoa näyttöalaa/talletustilaa tarvitsevan kannattaa valita kunnon kone.