Unohdin mainita, kokeile ensin käynnistyykö jos ei niin biosin näppäin yhdistelmä näkyy yleensä kun laitat koneen päälle. Jos et meinaa huomata tuota näppäintä se kun tosiaan vain vilahtaa näytössä, niin näpytä näppäimistön PauseBreak näppäintä niin saat kuvan pysähtymään. Vastaavasti enterillä käynnistys jatkuu. Tuolta biosista pitää muuttaa sitten asemien käynnistysjärjestystä, niin että CD käynnistyy ensimmäisenä, sitten vasta HDD eli kovalevy.
Bios siis itsessään näyttää kutakuinkin tältä
http://www.publicwebstations.com/howto/boot_seq.jpgja tuossa kuvassa onkin "first boot device" eli ensimmäinen käynnistyvä laite, joka pitäisi siis sinun tapauksessa olla HDD-0 jos on täysin vastaava valikko.
Kuva kuvalta
1.
http://www.cuug.ab.ca/branderr/mepis/AWARD1.jpg2.
http://www.cuug.ab.ca/branderr/mepis/AWARD2.jpgJossa kuva 2. on mikä pitää muuttaa järjestykseen CD-ROM, C kuten tuossa kuvassa näyttää olevankin. Esc näppäimellä pääsee 99% varmuudella takaisin edelliselle sivulle.
Lopuksi pitää etsiä vastaavanlainen kohta kuin seuraavassa kuvassa (ei kuitenkaan kuvassa näkyvä merkkaus!)
http://www.msi-korea.co.kr/images/page/faq/2004/0322/3th/boot1.jpgja valita sieltä Save & Exit Setup ja 99% varmuudella tulee varmistuskohta johon pitää luonnollisesti vastata kyllä, yes tai muuten tehdyt muutokset eivät tallennu.
Suht yleisiä näppäimiä joilla pääsee biosiin käynnistyksessä on F12, del, esc
Lisäyksenä vielä, että osassa tietokoneita näkyy myös jotain boot device tai vastaavaa ja sille erillinen näppäin. Sen näppäintä painamalla käynnistyksessä tulee eteen suoraan valikko mistä voi valita CD aseman tai muun aseman ensimmäisenä käynnistyväksi, eli kannattaa myös katsoa vilahtaako sellainen näytöllä käynnistyksessä. Esim tämä kannettavani jolla kirjoitan, pääsee tuohon valikkoon juuri F12 näppäimellä. Silloin ei tietenkään Biosin valikoista tarvitse muuttaa mitään. Jos vahingossa muutat jotain muita asetuksia niin kannattaa poistua biosista exit without saving settings tai sen tyylisellä kohdalla ja käynnistää kone uudelleen ja mennä uudestaan tekeen asetuksia. Tämä siksi että jos satut muuttamaan esim. muistien asetuksia vääräksi, niin kone voi sekoilla todella pahasti, olla hidas jne. Tosin sieltä yleensä löytyy myös Fail-Safe eli vikamoodeja yms. yleensä, mutta vanha viisaus pätee = Jos se toimii niin älä koske
Toivottavasti on apua.
PS. Ei tyhmiä kysymyksiä olekaan.