Kirjoittaja Aihe: Troijalaiset ja Ubuntu 6-06 LTS  (Luettu 4608 kertaa)

cycloneb

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 19
    • Profiili
    • Cycloneb/DaerkMind
Troijalaiset ja Ubuntu 6-06 LTS
« : 13.10.07 - klo:00.05 »
Tervehdys
Alkoi mietityttämään mahdollinen ötököiden leviäminen näinkin hyvää tarkoittavaan ympäristöön kuin Ubuntu ja Linux noin yleisesti ottaen koneen omituisen oikuttelun kanssa.

Firefox ja jotkin muut ohjelmat sulkeutuvat odottamatta ilman mitään ilmoituksia/varoituksia tai eivät käynnisty lainkaan. Tällä erää koko Ubuntun asentaminen ei jostain syystä onnistu.
Toisaalta keksin jo mainostaakin yhteysongelmiin joita oli MEn kanssa päivityksistä huolimatta LIVE CDtä.
Tällä erää taas toimii mutta katsotaan kuinka kauan.

MEn aikana oli palomuurina ZoneAlarmin viritys johon olin tyytyväinen kaikilta osin mutta sitten iski sellainen tauti yhteyteen että käyttis toimi mainiosti mutta verkkoon ei enää päässyt. Tuesta kun kysyin omituisesta IP osoitteesta joka oli dynaamista muotoa niin vastattiin vain että Windows se siellä arpoo eikä mitään sen kummempaa. Mikään järjestelmä tai TCP/IP asiantuntija kun en ole niin kuitenkin kävin kirjaston koneelta katosmassa tuon IP osoitteen ARIN Who Is sivuilla ja "omistaja" sen mukaan löytyi jostain päin Californiaa.

Hälyjä ZAssa tuli aika riittävästi ja välillä oli pakko kytkeä pop up ominaisuus pois päältä kokonaan koska 4 tunnissa linjakohinaa UDP ja TCP portteihin sekä pingailuja oli tullut yli 500. Kyllästyin ja vaihdoin Ubuntun 6.06.LTS LIVE CDn puolelle ja yhteys ongelmat lakkasivat samantien.

Aikaisempien Ubuntu kokemusten perusteella on ollut myös sen kaltaisia ongelmia että Firestarter on sulkeutunut ja poistunut käytöstä odottamatta. Ajattelin että koska käsitykseni mukaan Ubuntun LIVE CD ajetaan suoraan muistista niin pitäisi kehitellä jonkinlainen muistiin ajettava tutka joka ainakin antaisi jotain kuvaa mahdollisesti ikävistä vieraista.

Selain sammuili tänään melko oudosti ns.satunnaisesti ja yleisesti on annettu julki enemmän ja vähemmän että moiset ilmiöt todennäköiessti ovat troijalaisten aikaansaamaa. Moiset olivat kuitenkin aika lieviä ilmiöitä pahimmillaan mitä on tullut vastaan. Näyttö sekaisin jo latauksen alkuvaiheessa ja joku tällainen kuin sbin/modprobe jolla rukataan kernelin ominaisuuksia loisti näytöllä. Jossain vaiheessa pääsin ainoastaan latauksen jälkeen terminaali tilaan jossa tuli jotain permission denied noottia koko ruudun täydeltä eikä käynnistynyt vaikka loin uuden käyttäjätunnuksen defaultin tilalle vaan sama toistui.

Alkaa vain tulemaan Windows maailmasta tutut "henkimaailman ilmiöt" mieleen joten ovat ne troijalaisten sun muiden pöpöjen kannattajat hännystelijöineen ehtineet jo tähänkin kiinni.

Ihmettelen miten koneeni saattaa olla niin kiinnostava jos ongelmat tosiaan johtuvat noista kolkuttelijoista eikä raudan horjuvuudesta jonka takuu ja tulki onlakannut jo aikaa sitten. Ainakin jos soitan tukeen niin varmaan tarjoavat linkkivinkkiä uuteen kannettavaan ja Vistaan pienellä korvauksella per kuukausi ja monen vuoden sopimusta yhteyteen. Pitkä paperi ja hienot uudet laitteet eivät paljon lohduta sillä kokemuksen perusteella niidenkin kanssa taistelu jatkuu halusi sitä tai ei.

Emäntä hermostui kun taistelin tämän Ubuntun asennuksen ja virheilmoitusten kanssa sen verran että melkein jouduin nukkumaan sohvalla, eh heh...mutta tämä "tänään toimii ja huomenna ehkä ei" alkaa suoraan sanottuna vituttamaan. Samaten joskus on nykyisellään alkaneet merkit sekoittumaan toisiinsa.
Sen jälkeen kun oli eilen taukoa tämän kanssa ja kone aivan osina muutaman komponentin poistossa (DVD-RW) niin alkoi ihan hienosti muttei suostunut asentumaan. Kokeilin myös lataa sektiosta Xubuntua ja Ubuntua kaikilla mahdollisilla vaihtoehdoilla ja mediana koska kiintolevy on tällä erää jostain syystä poissa valikosta (ei siirrettävä mediä-ilmoitus) tuli kun yritin sitä käyttää. Ajattelin latailla sen USB tikulle jossa on Gigan verran tilaa ja polttaa sen tuolla työkoneella CDlle mutta ei. Joka kerran lataus meni puihin. Näytönsäästäjän pamahtaessa päälle ajattelin että siellähän latailee mutta kun ruudun avasi niin kaikki käynnissä olevat ohjelmat Forefoxia latausta ja ynnä muuta kuten järjestelmän valvontaa myöten olivat sulkeutuneet jäliä jättämättä.

Sen verran pääsin jyvälle tuosta Firefoxin sulkeutumisesta että pidin järjestelmän valvontaa päällä kun käynnistin selaimen. se aiheutti sent osuudessa pienen piikin mutta samaan aikaan tärähti reveived tappiin ja selain sulkeutui sitä mukaa kun "avautui".
Nyt tämä jostain syystä toimii mutta saa nähdä kuinka kauan???


Mitään ideoita tai vinkkejä. Kiintolevy on Samsungin 40 gt joka on Fdiskillä väännetty aktiivi tilaan mutta levyjärjestelmää sillä ei kai vielä ole koska asennus pysähtyi joten se ei ehkä ole sitä siihen luonut (NTFS?).

AMD 450 K6-2 392 Mt RAM ja nVidian Geforce 2 MX 400 näytönohjain, RealTekin 10Mpbs verkkokortti ja tuollainen ZyXELin vanha ADSL modeemi jossa SYS valo on iloisesti oranssi syystä tuntemattomasta?

Terveisin
Cycloneb
Mika Yrjönen

"Tehoyksikkö:AMD K6-2 400MHz, Soltek SL54-U5, 256 Mt RAM, Geforce 2 MX400 32 Mt RAM.
Linux Ubuntu 6-06 LTS."

Sorkkarauta

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 988
  • locked interfaces an' formats sucks fe real rank.
    • Profiili
Vs: Troijalaiset ja Ubuntu 6-06 LTS
« Vastaus #1 : 13.10.07 - klo:00.33 »
Jaa.. aika mielenkiintoista. Näin ensimmäisenä tuli mieleeni tarkistaa järjestelmän lokitiedot ja nähdä sieltä mitä on tapahtunut. Se lienee mahdollista, tosin en tiedä miten se tehdään. Toisekseen, jos kone hyytyy niin eikös tuo kokoonpano ole ajalta kivi ja kilpi, jos se on  AMD 450 K6-2 392 MT? Itsellä on tullut vierailtua hyvinkin monipuolisilla sivuilla, mutta toistaiseksi kone on käynyt kun kello.
Ubuntu iz da community developed, linux-based operatin system dat iz snoop fe laptops, desktops an' servers. hit contains all da applications yous need - da web browsa, presentashun, bit hof papa an' spreadsheet software, instant messagin an' much more.

cycloneb

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 19
    • Profiili
    • Cycloneb/DaerkMind
Vs: Troijalaiset ja Ubuntu 6-06 LTS
« Vastaus #2 : 13.10.07 - klo:01.15 »
  Kivi ja kilpi...joo, voi sen noinkin sanoa. Mutta ei tämä ole aiemminkaan hyytynyt suoraan sanottuna vaan lukittunut ja vähän aikaa sitten noin tunti sitten selain sulkeutui yllättäen kun olin kirjautunut webmailiini ja se oli juuri latautumassa. Samaten reset ei auta ongelmiin vaan joskus tuntuu lisäävän niitä.

  Joskus kun dinosaurukset vaeltelivat ja hyvä nuija oli paras naisten isku väline lämpimään kotiluolaan olivat   viruksetkin muistiin ajettavia ikäviä ötököitä joita ei reset poistanut vaan koneesta piti ottaa virrat pois päältä kokonaan ja käynnistellä jonkinlaisen maagisen sekuntimäärän jälkeen uudemman kerran.

  "Monipuoliset sivut" ovat minun osaltani niin ihmeellisiä kuin vanha ongelma rypäs MSN (Hotmail) ja Suomi24.
Joskus toisinaan tilttaa jo Googlella. Tällä erää tämä on vähän vaarallisessa tilassa koska otin tuon etäkäytön toimintaan ilman että tähän tulee mitään ilmoitusta minulle jos joku haluaa kontrolloida ja käyttää työpöytääni.

  Ajattelin että jos jollakulla on jotain asiaa niin kirjoittaa työpöydälle vaikka jonkun tekstitiedoston jossa todennäköisesti surkealla formaatilla kaupataan jotain sellaista kuin c IA li s 5$ VI AGRA sun muuta paskaa.
Toisaalta suuremmanhuomion aikoina tuli webmailiin kuvamateriaalia jossa olikin tätejä joilla oli niin sanotusti setien "eväät", juu. Aina iloinen spammaa kaverisi ja etsi joku krijoitusvhre domain jossa on kaikenlaista postituslistaa ja antaa palaa toisen sähköpostiosoitteella.

  Mutta ongelmat tosiaan ilmenivät hiukan "yllättäen", WinAll maailmassa ongelmiin on tottunut ja perustason lääke niihin on format c: ja asennusläpyskää koneeseen.

  Ehkä tällä erää onse niin sanottu "haaste" mennyt kun koneon toiminut jo neljäkymmentä minuuttia moitteetta tai sitten vastapuoli on nukahtanut.Tutustuin Nukersseihin joita on jostain saatavilla ja ZoneAlarmin käytöstä sain idean koska se näytää myös IP osoitteet joista kolkuttelija tulee. Tarpeeksi kun kolkuttelee niin ohjelmoisi "palomuurin" siten että se täräyttää kyseistä IP osoitetta tietysti ensin jäljittämällä alkulähteen mojovalla 100mt paketilla kaikenlaista roskaa. Ensimmäinen Nuukkeri on varmaan ollut DOSsin PING ja DOSKEY jolla saadaan mojovaa jälkeä vastaanotossa kun kasvattaa paketin koon maksimiin. Varsinaiset nukerssit toimivat samalla tavalla mutta niihin vain syötetään joko www tai ip, määritellään kerrat ja paketin koko ja homma on ohitse sekunneissa. Tosin kyseessä on tietoliikenteen häirintä josta voi saada siniset ovelle ja kahville katselemaan kun koneet rahdataan valtion tiloihin. Puolustautuva palomuuri ja kunnon loki jonka saisi helposti esille tai pyörisi taustalla koko ajan olisi aika jees. Kokeilemani NeoTrace oli kuin jostain Sneakers leffasta maailmankarttoineen ainut paha juttu oli että vaikka sijainnit ja reitit saikin sillä selville niin Who Is oli kytketty pois kokeiluversiosta.

  Win puolelta oli kerran käytössä VPN putkea käyttämätön WLAN yhteys jonka kanssa taistelin ja asensin kauniisti Mikrobitin rompulta F-Securen palomuurit ja virustorjunnan, leikkiä kesti 25 minuuttia ja kun vihdoin sain tukeen yhteyttä ilmoittamalla heille asiasta ja käyttämästäni softasta joka tosiaan löysi koneelle pesiytyneet ötökät niin ilmoittivat vain että niin käyttämäsi ohjelmasta on ollut tietoa että se on hyvin epäilyttävä. Ehkä siksi että se pystyi havaitsemaan tunekilijat ja jopa tekemään asioille jotain kun taas F-Securen herrojen tuotokset kestivät sen 25 minuuttia palomuureineen sun muineen ja hidastivat konettakin aika kiitettävästi.

Ihmetyttää vain se että miksi jotkut jaksavat kiusata yksityishenkilöitä salaisten tutkimuslaitosten ja sotilaallisten kohteiden sijaan. BotNetitikin ovat sikäli ikäviä ja silkkaa paskaa.
Win puolelta lisää tauhkaa sillä en tiedä onko SpyBotista saatavissa Linux versiota. IEssä on ainakin vielä XPssä ollut aukko jolla joltain sivuilta saa kivanseuralaisen nimeltä DSO Exploit joka on ainakin kerran lisännyt winukan rekisteriin noin 100+ kunnon perverssi porno linkkiä minun kertaakaan kyseisillä sivuilla käymättä.
Sama DSO Exploit oli pesiytynyt kyllä ZoneAlarmin käytöstä huolimatta koneeseeni ja esti koneen internet yhteyden muodostumisen. Nyt taas ennen tähän Ubuntuun siirtymistä.

  LIVE CDn kanssa ja Ubuntuillessani en vielä tiedä pitäisikö Stealthata kone ja kaivaa bunkkeri vai alkaa iloisen avoimeksi tämän kanssa, käyköön kuka huvittaa periaatteella, jonkinlainen ajatus moisesta on ilmeisesti ollut internetin keksijöilläkin. Toisaalta lisää bensaa kiukaalle vaikka MP3-Karpelan anteeksi vain kyseiseltä kaunottarelta, sijaiselle internet-yhteys lupa joka kansalaiselle joka nettiin haluaa päästä, eli siis jonkinlainen nettipassi ja kiinteät IP kaikille. Oman IP-osoitteenikin piti olla dynaaminen mutta samana tuo on näyttänyt pysyvän koko ajan olen sitten sammutellut modeemia ja konetta silloin tällöin ja laittanut höökää taas pönttöön ja rauhoittavia suuhun, samana on ja pysyy.

Netti mieluiten puhtaana kuin paskaisena. Jokaiselle Krakkerille jolla on idioottikin osaa käyttää tätä haittaohjelma kavalkadia, auttava lukutaito välttämätön vaihdossa tietokoneeseen vanha DX Corolla ja jakoavain. (käytän itse muuten bussia ja auto on mielestäni millainen tahansa niin lähinnä peltilaatikko jossa on neljä kumista pyörää kulmissa)

Katsellaan ja ihmetellään, täytyy varmaan kaivaa sitä lokia jostain. Tai jos ei muuta niin vihdoinkin aloittaa ohjelmoinnin vakavan opiskelun... ???
"Tehoyksikkö:AMD K6-2 400MHz, Soltek SL54-U5, 256 Mt RAM, Geforce 2 MX400 32 Mt RAM.
Linux Ubuntu 6-06 LTS."

igor_2

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 765
    • Profiili
Vs: Troijalaiset ja Ubuntu 6-06 LTS
« Vastaus #3 : 13.10.07 - klo:09.49 »
Tuo vian kuvaus nyt oli niin pitkä että näin lukihäiriöisenä jäi varmasti moni oleellinen asia huomaamatta...

Ensimmäinen mikä tulee mieleen on, että voisikohan nyt olla niin, että rauta temppuilee. Veikkaan että muisti on joko peräti viallinen, taikka sitten liittimissä on hapettumaa tai löysyyttä.

Kopase ensimmäisenä tuo muistiasia ja tsiikaile lokeja.

Noista kolkuttelijoista en osaa sanoa mitään. Vähän on nyt vaikea uskoa, että niillä olisi osuutta asiaan - ellet sitten ole asennellut jotain pakettivarastojen ulkopuolisia juttuja koneelle.

Niin, ja webbepalvelintahan sulla ei tietenkään ole siinä koneella?

eliasj

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4075
    • Profiili
Vs: Troijalaiset ja Ubuntu 6-06 LTS
« Vastaus #4 : 13.10.07 - klo:11.33 »
Kokeiles Firefoxin sijasta epiphanya, Gnomen oletusselainta.
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install epiphany-browser Se on vähän kevyempi kuin Firefox. Jatkuuko kaatuilu?

Ja, kuten kysyttiin, onko sinulla asennettuna em. weppipalvelin koneellesi?
alias vililikku

cycloneb

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 19
    • Profiili
    • Cycloneb/DaerkMind
Vs: Troijalaiset ja Ubuntu 6-06 LTS
« Vastaus #5 : 17.11.07 - klo:19.32 »
Anteeksi lievästi sanottuna myöhäinen vastaus...

Ubuntu 6.06 LTS otti ja tilttasi päivityksen myötä totaalisesti, eikä jostain syystä suostunut enää edes asentumaan, kuriositeettina asensin sille Red Hat SOT 5.2 joka sattui hyllystä löytymään.
Tällä erää alkaa olemaan taas koneita nurkat täynnä ja kaikenlaista viritystä on meneillään.
Kysymykseen vastaus, eli ei ollut www.palvelinta,

Kaatumisen jälkeinen viesti oli src=xx.xxx.xx.xxx Winukka jäjittimen mukaan jostain ch päätteisestä maatunnukseltaan olevasta maasta. ModProbe oli myöskin ahkerasti potkimassa minua alkulatauksen jälkeen konsolitilaan eikä käynnistänyt Nautilusta lainkaan. Viimeinen päivitys yritys joka sitten meni puihin lukitsi koko koneen siten että joutui kaivelemaan MS-DOS DEBUGgeria arkistosta ja kirjoittamaan nollaa levylle sekä FDISK oli mukana levyn käyttöön saattamisessa.

Että sellaista. Kone pelittää edelleen Red Hatilla kuten pitääkin, sillä ainakin huomaa kaikenlaista mielenkiintoista kuten verkkosivujen kehityksen siten että johonkin huuhaa mainoksen näkymiseen joutuu lataamaan plug inin erikseen vaikka varsinaiset sivut näkyisivät hyvin ilman sitäkin.
Myös virhe toleranssi on hiukan toista ja vaihtelevalla ilmentymällä HTML tai JavaScript koodi paistattelee näytössä välillä päivää. Voi tietysti olla että selain on sen verran iäkäs ettei se kaikkia uusia hienouksia tajua ja siksi sivun lähdekoodista osa näkyy sivun seassa selatessa.
"Tehoyksikkö:AMD K6-2 400MHz, Soltek SL54-U5, 256 Mt RAM, Geforce 2 MX400 32 Mt RAM.
Linux Ubuntu 6-06 LTS."

korppa

  • Vieras
Vs: Troijalaiset ja Ubuntu 6-06 LTS
« Vastaus #6 : 21.11.07 - klo:11.47 »
Niinkuin täällä aikaisemmin on mainittu, niin vika voi olla raudassa. Kone on niin vanha, että jotkin komponentit voivat jo vedellä viimeisiään. Ensimmäisenä siis katsoisin että kaikki on kunnossa.
 Katsoa ettei emolevyllä ole vuotaneita konkkia (Tuon ikäisessä koneessa jo hyvinkin mahdollista) Muistit kannattaa ajaa läpi memtestillä, kovalevy jollain valmistajan softalla. Ja jos nyt oikeen tahtoo vielä epäillä konettaan niin ajelee jonkin aikaa jotain koneen vakautta testaavaa ohjelmaa. (windows puolelle esim prime95)

Jos mielestäsi sinun koneellesi tulee paljon hyökkäyksiä ulkopuolelta, niin yksi huomattavasti koneen tietoturvaa helpottava seikka on ulkoinen palomuuri ;) Tämä voi kyllä aiheuttaa ongelmia, jos tahdot ylläpitää jotain servereitä, mutta normaalikotikäyttöön ihan ok.

Vika voi kyllä siltikin olla jossain yhteensopivuusongelmissa ubuntun kanssa.
Itsellä meinaan pari kk vanha kone uutta rautaa, ja silti ubu kaatuilee vähän väliä :S Mutta vielä koneen hankinta hetkellä ubu oli ainoa distro joka suostui asentumaan. Pienellä googletuksella löytyi, että emolevyni piirisarjalla on jotain yhteensopivuusongelmia linuxien kanssa, et siltä pohjalta lähetään ja odotellaan et vika korjataan.

Sinunkin tapauksessa komponenteissasi saattaa olla jotain niin vanhaa ja "harvinaista", että yhteensopivuus sen kanssa on pudotettu pois pelistä, jotta saatu tilaa jollekin muulle.

Stargazers

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 549
    • Profiili
Vs: Troijalaiset ja Ubuntu 6-06 LTS
« Vastaus #7 : 21.11.07 - klo:11.58 »
Erikoisen kuuloisia ongelmia. Itsekkin epäilisin ensisijaisesti
a) Epäyhteensopivaa rautaa, joka kaataa ohjelmat
b) Viallista muistia (itsellä oli, heitteli satunnaisesti tiltit koneessa :)

Mutta toki voit katsoa koneeltasi jos netti nyt siis toimii, että mitä ohjelmia sinulla on kuuntelemassa nettiliikennettäsi (onko mitä palveluita päällä etc)
Koodia: [Valitse]
sudo netstat -a -p | less

Tuolla näet jo aika paljon kaikenlaista avoimista nettiyhteyksistä etc. Painamalla näppäintä q pääset takaisin shelliin sen jälkeen.

Muistit kannattaa testata. GRUBin valikossa luultavasti on MemTest86+ tai jokin sen tyylinen nimi, en nyt tarkkaan muista. Laita joksikin yöksi se raksuttamaan. Jos tulee erroreita reippahasti, taitaa olla muistipaikassa vikaa.

Sanoit myös että ilman virheilmoituksia kaatuu ohjelmat? Oletko koettanut käynnistää ne Päätteen kautta?
Eli Apuohjelmat -> Pääte. Sieltä sitten käynnistää "firefox" jne, ja kun kaatuu, niin näetkö sielläkään mitään virheilmoituksia mikä aiheutti kaatumisen?

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Troijalaiset ja Ubuntu 6-06 LTS
« Vastaus #8 : 21.11.07 - klo:21.26 »
Jätit kertomatta, mikä on nykyisen kovalevysi koko, jolla Dapper(6.06) on. Ja ennen kaikkea paljonko sinulla on kiintolevyä swapin-käytössä.
Koodia: [Valitse]
free -mpäätteessä antaa osviittaa muistin käytöstä

T:Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS