Niin ja hommien toimivuus tosiaan riippuu myös siitä, kuinka uusi versio Linuxista / Ubuntusta sinulla on. Jos asentelet esim. Dapper Drakea, toimii jotkut jutut hankalammin,esim nuo multimediahommat joudut asentelemaan useassa osassa, kun esim. 7.04:ssä tai 7.10:ssä ne hoituu helposti Timon ohjeiden mukaan.
Linux ei ole Windows, kuten moni on hehkuttanut. Se on erilainen. Ja valitettavasti, jos aiot käyttää Linuxia, joudut antautumaan uuden oppimiselle, ja näin on myös kaikkien muiden käyttäjien kohdalla. Jos olet polkenut fillarilla, skeittilauta ei toimi samalla tavalla, vaikka molemmissa on neljä rengasta, paitsi fillarissa. Käyttö on erilaista.
Ja jos aiot toimia ylläpitäjänä eli asennella, viilailla ja säätää niin oppimista on vieläkin enemmän.. Ja tuohon codekkien asenteluihin: syy sen 'hankaluuteen' ja pakollisuuteen on ehkä jopa hieman huvittavan yksinkertainen:
a) haluat kuunnella musiikkia
b) musiikkisi on formaatissa, jonka joku on pitänyt omanaan eikä suostu jakamaan sitä ilmaiseksi kaikkien saataville
c) näinollen, koska Linuxista ei makseta kenellekään, ei myöskään makseta mitään korvauksia näille kohdan b hemmoille
d) ja koska mitään ei makseta, niitä ei myöskään uskalleta laittaa suoraan levylle, jolloin tuo kohdan b yhtiö voisi hermostua ja haastaa oikeuteen
e) mutta näin vain joissain maissa: kaikissa maissa ei laki rajoita ko. pakettien lataamista. Tästä syystä käyttäjää kuitenkin varoitetaan että niide lataaminen ei välttämättä ole laillista maassasi.
f) ratkaisu: lataat sen palikan lain harmaalla alueella tai siirryt käyttämään avoimia formaatteja, jotkat toimivan Linuxissa lennosta.
Ja ohjelmien asentaminen on (ainakin sen ylläpitäjän) pakko opetella. Windowsissa joudut naputtelemaan näppäimistön, hiiren, monitorin, printterin, hammasharjan ajurit, virussuojan, palomuurin, nettiselaimen ja vaikka mitä muuta saadaksesi toimivan paketin. Näistä 95% tulee Ubuntussa valmiina ja tarvitset päälle höysteeksi enää näitä codekkipaketteja. Kokonaisuudessa väitän että ohjelmien määrä, jotka sinun täytyy asentaa jälkeenpäin itse, jää Ubuntussa vähäisemmäksi kuin Windowsissa.
Mutta kenenkän ei ole pakko Linuxia käyttää ja nauttia sen vapaudesta. Mutta tarjoaa se jotain komioita mahdollisuuksiakin, vaikka tästä vähän karkkia katsottavaksi:
http://www.youtube.com/watch?v=_ImW0-MgR8I - tälstä näyttää Linux nykypäivänä
Ja toivottavasti kuitenkin pysyt Ubuntun käyttäjänä. Alkuun on vähän hankalaa kun on uutta niin paljon, mutta uskon sen myös olevan antoisaa ja palkitsevaa. Ja jos ongelmia iskee niin tänne forumile vain kysymyksiä, kyllä täältä jeesiä löytyy maar! Ja se Wikikirja auttaa aika pitkälle alkuun myös!
r