Kirjoittaja Aihe: ikäihminen digiaikaan  (Luettu 3841 kertaa)

mamy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1
    • Profiili
ikäihminen digiaikaan
« : 01.08.07 - klo:20.51 »
Kysyn neuvoa teiltä asiaan jo vihkiytyneiltä. Asun kaapeliverkkotaloudessa ja tarvitsen tallentavan digilaitteen , sillä nykyistä video-tvyhdistelmääni en aio digittää. Olen juossut kaupoissa kyselemässä tarvittavia laitteita ja tällaiselle vanhalle rouvalle tarjotaan jos jotain boxia. Nyt kun tämä tietokoneeni vanhenee ja hidastuu käyttäjän tahdissa niin haluan tietää, voiko nämä tarpeet yhdistää.
Kertoisitteko selkokielellä miten yhdistää digilaitteet ja tietokone? En mielestäni ole ihan tumpelo sillä olen saattanut  itse nykyisen koneeni valmistajan pakkauksesta käyttökuntoon ja liittänyt sen verkkoon. Kasamaan en kuitenkaan laiteita pysty enkä tunne laitesanastoa. Löytyisikö tätiäiselle apua täältä?

Ville Pöntinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2078
    • Profiili
Vs: ikäihminen digiaikaan
« Vastaus #1 : 01.08.07 - klo:21.26 »
"Selkokielellä" lyhyesti:

* Tietokoneeseen tulee kytkeä digiviritin (joko koneen sisään tai ulkoinen).
* Koneessa tulee olla näytönohjain, jonka voi kytkeä televisioon. (Ja sopivat liitännät/kaapelit molemmissa päissä.)
* Ohjelmistot, joilla kuva vastaanotetaan digiboksista ja lähetetään ruudulle ja myös ajastetaan ohjelmia kiintolevylle tallennettaviksi.


Ubuntu/Linux - koneita myyvistä liikkeistä voi kysellä valmiiksi koottua ja asennettua pakettia: http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Tietokoneet_ja_laitteet. Tällaisia ei (viime katsomalla) ole suoraan hyllystä myynnissä, mutta kyllä siellä sellainen osataan rakentaa.

Jos myydään ei-oota, eikä itse pysty rakentelemaan konetta ja kun kerran sanastokin puuttuu, lienee parasta joko ostaa digiboxi ja tietokone tai sitten hakea kaupasta valmis (Windows) kone, jossa digiviritin ja ohjelmat.

Linuxille on olemassa ohjelmistoja ja monet ulkoiset digivirittimet toimivat sen kanssa, mutta asentelu on "käsityötä"... Tämän ja muidenkin foorumien viesteistä päätellen sopivan digivirittimen hankkiminen ja toimimaan saaminen on eräs haasteellisimpia asioita. Itselläni on "maanpäällinen" viritin, joten en edes tiedä mitä vahitoehtoja kaapeliverkkoon löytyy.

Pari linkkiä (joissa tosin tarvitsee "sanastoa"):

http://www.linuxtv.fi/
http://fin.afterdawn.com/

Kustannukset Linux koneen muuntamisesta myös digivirittimeksi, ovat kyllä enemmän kuin edullisten perusdigiboxien hinnat. Mutta vähemmän kuin parempien tallentavien boxien hinnat...
« Viimeksi muokattu: 01.08.07 - klo:21.43 kirjoittanut pontvil »

Dersu Uzala

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 30
    • Profiili
Vs: ikäihminen digiaikaan
« Vastaus #2 : 01.08.07 - klo:21.41 »
Minulla on windows xp ja anysee sovitin kaapeliverkossa ja näyttönä fujitsu siemens 32" lcd tv ja samaan yhdistelmään kytketty humaksin tallentava boksi ja täytyy kyllä valitettavasti sanoa että tuo tietokone on jäänyt melkei pelkästään netti käyttöön, kuvanlaatu on humaxissa huomattavasti parempi ja muutenkin käytettävyys on parempi esim. kelailu on anyseen ohjelmistolla sellaista 10% harppomista , ei oikein harrastus meinaa riittää anyseen kanssa touhuumiseen, nettiselailussa ja valokuvien katselussa sensiaan kuva on loistava joten voihan tietysti olla että en vaan osaa.

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4063
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: ikäihminen digiaikaan
« Vastaus #3 : 01.08.07 - klo:21.48 »
Jos myydään ei-oota, eikä itse pysty rakentelemaan konetta ja kun kerran sanastokin puuttuu, lienee parasta joko ostaa digiboxi ja tietokone tai sitten hakea kaupasta valmis (Windows) kone, jossa digiviritin ja ohjelmat.

Linuxille on olemassa ohjelmistoja ja monet ulkoiset digivirittimet toimivat sen kanssa, mutta asentelu on "käsityötä"...

Minusta pontvil liioittelee vaikeuksia Linuxissa. Oma kokemukseni USB-liitäntäisen digivirittimen (Technisat Airstar) kanssa itse asiassa puoltaa ehdottomasti Linuxia Windowsin sijaan digiboksiksi.

Windowsissa täytyi ensin ostaa kaupallinen ohjelma, DVBViewer Pro, jotta esim. Ylen tekstitykset sai ylipäänsä toimimaan. Asennus oli kaiken kaikkiaan varsinainen projekti.

Linuxissa (Kubuntu) kaikki oli paketissa valmiina. Kaffeinen käynnistyttyä digi-tv oli välittömästi toimintakunnossa, kunhan vain USB-digiviritin oli kiinni portissa ja virrat päällä.

Muista digi-tv-ohjelmista kuin Kaffeinesta en kuitenkaan tiedä, joten voihan toki olla, että KDE-ympäristö on (tässäkin!) Gnomeen nähden ylivoimainen :)
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

peran

  • Vieras
Vs: ikäihminen digiaikaan
« Vastaus #4 : 01.08.07 - klo:22.10 »
En nyt tästä saanut selville oletko Windows vai Ubuntu tai jongun muun linuxin käyttäjä. Ts. Oleko koneeseesi asentanut Linuxin.

Nämä kaksi tarvetta voi yhdistää, mutta tarvitsee varsin paljon säätämistä Linux sekä Windows-koneilla, jotta tietokoneesta tulisi käytettävyydeltään tallentavan digiboxin luokkaa. Digiboxi on siis laite, joka muuntaa digisignaalin TV:n ymmärtämään muotoon. Kauppiaat ovat varmaankin tarjonneet tallentavia DigiBoxeja, joiden hinta alkaa n. 200 €:sta, ja niitä löytyy moneen lähtöön. Tallentavat Digiboxit sisältävät kovalevyn, jonne tallennetut tv-ohjelmat tallennetaan myöhempää katselua varten. Kovalevy on myös tietokoneessa, ja siinä sijaitsevat käynnistettävät ohjelmat.

(Kovalevyt ovat samanlaisia suurimmat näkyvät erot ovat kapasiteetissa. Kapasiteetista puhuttaessa puhutaan Giga tavuista. Tavu on yksi merkki esim. tunnuksessasi on 4 merkkiä, joten tunnuksesi tallentamiseen kovalevylle tarvitaan 4 tavua. 1 kilotavu (kt tai kb) vastaa 1000:tta tavua. 1 Megatavu (Mt tai Mb) vastaa 1000:tta kilotavua ja 1 Gigatavu (Gt ta Gb) vastaa 1000:tta Megatavua l. varsin suuresta määrästä tietoa on kyseessä. Kuitenkin tallentavissa digiboxeissa pystytään 160 Gt:lla tallentamaan vain n. 80 tuntia televisio-ohjelmaa).

Jos siis olet aikeissa ostaa tietokoneen, niin voit ostaa ko. tietokoneeseesi myös Digi-usbtikun (Mielellään kahdella virittimellä, jotta pystyt katsomaan yhtä kanavaa ja samanaikaisesti tallentaa toista). Tällaisella laitteella katsominen tapahtuu avaamalla tietokoneohjelman, joka näyttää digi-usbtikkusi lähettämää ohjelmaa. Ohjelmaa katsotaan tietokoneen näytöltä ikkunasta, jonka mahdollisesti voi suurentaa koko näytön kokoiseksi. Windows-puolella en osaa säätää siten että sillä olisi kätevä katsoa TV:tä (näytöstä) kaukosäätimen avulla, vaan tarvitsen aina hiiren ja näppäimistön avaamaan ko. ohjelman. Linux-puolella en ole vielä osannut asentaa Digi-usbtikkua ollenkaan näkyviin, mutta jos sen osaan jollakin tikulla tehdä, niin osaan kyllä säätää kätevästi kaukosäätimellä toimivaksi.

Haittapuolena on, että tietokoneen pitää olla aina päällä, kun on ajastettu ohjelman tallennus tai kun katsoo näytöltä TV:tä.

Jos aiot rohkeasti ostaa tietokoneen, jolla katsot tulevaisuudessa TV-lähetykset, kannattaa varautua hankkeen epäonnistumiseen, sillä tarvitaan todellakin taitoa, jotta järjestelmästä tulee käytännöllinen. Windowsiin varmaan pystyt tekemään vähemmän käytännöllisen ja helposti kaatuvan systeemin tekemään asentamalla digi-usbtikkusi ajurit sen mukana tulleilla levyillä, ja virittämällä kanavat. (Kovalevytilaa ei ko. järjestelmässä ole koskaan liikaa, joten varaa sitä ainakin 500 Gt).


Ville Pöntinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2078
    • Profiili
Vs: ikäihminen digiaikaan
« Vastaus #5 : 01.08.07 - klo:22.42 »
Windowsissa täytyi ensin ostaa kaupallinen ohjelma, DVBViewer Pro, jotta esim. Ylen tekstitykset sai ylipäänsä toimimaan. Asennus oli kaiken kaikkiaan varsinainen projekti.

On totta, että Windows Media Center - koneet (kaikkine ohjelmistoineen ja laitevaatimuksineen) ovat kalliita.

Tavallisen XP:n ja kaiketi Vistankin saa toimimaan digiboksina "kohtuullisilla" kustannuksilla, mutta Nebulan peruskortin (ei ajastuksia tms.) käytön lisäksi itselläni ei ole windows-puolelta kokemuksia.

Liioittelinko? Mamy:n viestin perusteella digiboxin rakentaminen tietokoneesta tuntuu hänen taidoilleen vaikealta. Puhuessani Windowsista tarkoitin, että sille puolelle löytyy kaupasta hyllyltä valmiita purkkeja.

UbunTux

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2046
  • KubunTux
    • Profiili
Vs: ikäihminen digiaikaan
« Vastaus #6 : 01.08.07 - klo:23.11 »
Ihan rauhallisesti vain  siellä päässä. Kaapelitaloudet voivat jatkaa analogitöllön tölläämistä helmikuuhun. Tietysti kannattaa varmistaa, että kaapelintv:n tarjoajasi jatkaa tätä. On aikaa vielä mietiskellä ainakin täällä päässä mitä asialle sitten tekee. Paria kaapeliboksia olen päässyt hipelöimään ja täytyy sanoa, että pettymyksiä olivat. Tietysti sitähän saa mitä ostaa. Taitaa meikäläinen siirtää oman töllönsä eläkkeelle ja tehdä samoin kuin sinä.
Tärkeintä on tietysti se, että millaisen laitteen siihen koneeseesi kiinnität. Tallentavalla boxilla tietysti homman pitäisi toimia suoraan
KDE neon
Uudempaa KDE:tä Ubuntulla

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4063
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: ikäihminen digiaikaan
« Vastaus #7 : 02.08.07 - klo:00.25 »
Liioittelinko? Mamy:n viestin perusteella digiboxin rakentaminen tietokoneesta tuntuu hänen taidoilleen vaikealta. Puhuessani Windowsista tarkoitin, että sille puolelle löytyy kaupasta hyllyltä valmiita purkkeja.

Totta kyllä, mutta jos lähdetään siitä olemassaolevasta vanhenevasta koneesta liikkeelle...

Kun koneelle on saanut Linuxin asennetuksi, vaikein osa hommaa on jo tehty. Sen jälkeen vain USB-viritin kiinni koneeseen, Kaffeine auki ja ei kun valitsemaan ”Digi-tv”. Ajastus ohjelmaoppaastakin on helpompaa kuin (nokialaisessa) digiboksissani. En siis todellakaan sanoisi tarvittavan ”paljon säätämistä – –, jotta tietokoneesta tulisi käytettävyydeltään tallentavan digiboxin luokkaa” (perania lainatakseni)!
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

peran

  • Vieras
Vs: ikäihminen digiaikaan
« Vastaus #8 : 02.08.07 - klo:01.38 »
Kun koneelle on saanut Linuxin asennetuksi, vaikein osa hommaa on jo tehty. Sen jälkeen vain USB-viritin kiinni koneeseen, Kaffeine auki ja ei kun valitsemaan ”Digi-tv”. Ajastus ohjelmaoppaastakin on helpompaa kuin (nokialaisessa) digiboksissani. En siis todellakaan sanoisi tarvittavan ”paljon säätämistä – –, jotta tietokoneesta tulisi käytettävyydeltään tallentavan digiboxin luokkaa” (perania lainatakseni)!

 Varmasti olet osittain oikeassa. Tärkeimmät ratkaisut tehdään varmaankin kaupassa. Mulla kuitenkin toi digiaikaan koneella siirtyminen on omilla taidoillani jäänyt toistaiseksi haaveeksi. Kahta korttia olen kokeillut heikolla menestyksellä, ja arvioisin, ettei kaupungistani saa tähän tarkoitukseen Linux-rautaa. No, paria liikettä voisi vielä kokeilla.

Hauppagea ja MSI:tä olen yrittänyt saada pelittämään. Hauppagessa olisi ehkä pieniä mahdollisuuksia ollut saada toimimaan, mutta palautusaika tuli vastaan, joten jätin säätämisen. MSI oli oikea malli, mutta väärä sarja.
Taisi Hauppagessa olla sama vika.

Toivottavasti nyt kolmas kerta onnistuu.

Käytettävyyden tallentavan DigiTV:n tasolle, joutuu kyllä säätämään rankalla kädellä - tai ainakin minä olen joutunut toistaiseksi säätämään mielestäni paljon, jotta laite toimisi kaukosäätimestä yhtä hyvin kuin tallentava (medionia olen kokeillut) digiboxi. Esim. buuttausnopeutta tuskin saan lähellekään kyseistä laitetta. No laitteeni tuleekin olemaan medionia halvempi, joten ei siltä samaa kannata vaatiakaan.

peran

  • Vieras
Vs: ikäihminen digiaikaan
« Vastaus #9 : 02.08.07 - klo:19.11 »
Tosiaan kolmannella kerralla onnistuin ostamaan Linux-ystävällisen digitikun. No LinuxCompista sellaista sopii jo odottaakin. Se tosiaan toimi, kun tökkäsi koneeseen kiinni ja haki kanavat ja ajoi xinen. Ilmeisesti koodekitkin täytyneen olla kunnossa ennen sen toimintaan saattamista.

Nyt enään toiminnalisuuden säätämistä jäljellä - laitteen kaukosäädintä tuskin tulen säätämään käyttöön, kun ei ollut ihan mieleisen mallinen. ;)

Edit - kyllä se säätämistä kaipaa, kun laitoin varsinaiseen koneeseen. Testikoneessa se toimi heittämällä, mutta siinä on yritetty säätää kahta muutakin digikorttia. lsmod:ia ihmetellessä palaan, ja jos en selvitä kyselen teiltä ratkaisua ongelmaan.
« Viimeksi muokattu: 02.08.07 - klo:21.14 kirjoittanut peran »