Painolastin poistaminen:
- PC:hen kertyy roskaa aina kun sitä käyttää. Siivous on joskus paikallaan, mutta siivota saa vain yhden paikan kerrallaan ja senkin maltillisesti; välillä täytyy bootata ja käyttää PC:tä muutenkin jotta huomaa nikotteleeko se.
- Jokaisella käyttökerralla muodostuu hieman roskaa joten tarve siivoamiseen on jatkuva.
- Jokaisella teolla on sivu-vaikutuksensa, jotka kenties ilmenevät vasta kauan tekemisten jälkeen. Minun tarpeeni ovat toiset kuin sinun, ja sivu-vaikutukset joita minä en huomaakaan voivat romuttaa koneesi melko lopullisesti. Suhtaudu siis varoen näihin ohjeisiin.
- Siivoaminen on niin epämääräinen homma, että melkein kaikki välttävät kajoamasta siihen. Avuksi on tullut kovalevyjen jatkuva kasvu, joka mahdollistaa roskien jättämisen paikoilleen. Käytetyin siivous-menetelmä on hommata isompi kovalevy ja kloonata nykyinen kovalevy sille tai sitten asentaa Ubuntu uudestaan ja alkaa alusta.
Näin nopeasti muistin vain nämä:
1.Kun poistat käyttäjänä jonkin tiedoston se menee roskikseen: /home/<käyttäjänimi>/.Trash (Hardyssä paikka on: /home/käyttäjännimi/.local/share/Trash); mutta jos poistat sen pääkäyttäjänä se päätyy roskikseen: /root/.Trash. Lisäksi jokaisella liitetyllä ('mountatulla') tiedostojärjestelmällä on roskiksensa jokaiselle käyttäjälle, myös pääkäyttäjälle. Ja auto-mounttauksen yhteydessä mountatun roskis kopioituu pääkoneeseen.
- käyttäjän roskikseen päätyvillä tiedostoja ei käyttäjä aina pysty poistamaan. Syynä tähän on se, että ne ovat pää-käyttäjän omistuksessa ja esimerkiksi poistettu sudo:lla. Ne voi poistaa nautiluksessa käskemällä päätteessä: gksudo nautilus ja siirtymällä roskis-dirikaan. Silloin poistaminen toimii.
- mikäli haluat poistaa jotakin niin ettei siitä jää roskikseenkaan mitään niin poistaessasi sitä nautiluksella paina samalla nappulaa: shift
- myös muisti-tikulla on omat roskiksensa. Muisti-tikut täyttyvät usein koska niiden roskiksia ei huomata tyhjentää. Deletoitaessa liitetyn roskis katoaa se myös pää-koneen roskiksesta tai oliko se toisinpäin.
- kaikki roskikset löytää käskyllä: locate .Trash .
- kun roskiksia tyhjentää on syytä nähdä mitä aikoo tehdä - eli tyhjentääkö sitä mitä luulee. Roskikset kannattaa tyhjentää antamalla päätteessä käsky: gksudo nautilus , navigoimalla kotidirectoryyn (omaan tai root:in) ja painamalla yhtaikaa nappuloita CTRL ja h – sitten vain etsit dirikan .Trash .
- voit poistaa kaikki roskiksen tiedostot yhtaikaa painamalla CTRL a ja sitten nappulaa Delete.
2.Väliaikaiset tiedostot voi poistaa. Dirika /tmp putsataan järjestelmän toimesta aina bootatessa, joten siellä on yleensä vähän poistettavaa. Mutta dirika /var/tmp täytyy aina tyhjätä käsin ja kauan käytetyssä koneessa siellä on paljon roinaa.
3.Turhat Linux-image:t vievät satoja megoja. Voit poistaa ne Synapticissa etsimällä sanalla: linux-image. Älä sentään kaikkia siivoa, jätä pari jäljelle.
4.apt-get clean puhdistaa paikallisen repositoryn totaalisesti, apt-get autoclean puhdistaa reposytorystä vain mielestään vanhentuneet ja apt-get autoremove poistaa paketit jotka ovat tarpeettomia ja asennettu riippuvaisuus-suhteiden tyydyttämiseksi.
- Voit määrätä automaattisen puhdistuksen esimerkiksi kirjoittamalla tiedostoon: /etc/apt/apt.conf.d/10periodic lauseen: APT::Periodic::MaxAge ”7” joka putsaa cachesta kaikki 7:ää päivää vanhemmat.
Käskyt puhdistavat paikallista repository-cachea. Mitään sellaista ei yleensä tuhota, mitä ei saisi internetistä takaisin ja lisäksi entistä ehompana. Siis korkeintaan aikaa haaskaantuu, eikä sitäkään paljon.
5.Poista Synapticissa 'asetusten rippeet (residual config)'-paketit (jos niitä ei ole ei koko valintaa ole vaan voit poistua heti): mene Synapticiin – valitse: tila – valitse: asentamatta (asetusten rippeet) – Valitse yksi kerrallaan oikean puolen neliöt hiiren oikealla ja merkitse 'Mark for complete removal' ja lopuksi paina: Toteuta.
6.Poista Synapticissa 'asennetut (poistettavissa tarpeettomina)'-paketit (jos niitä ei ole ei koko valintaa ole vaan voit poistua heti): mene Synapticiin – valitse: tila – valitse: asennetut (poistettavissa tarpeettomina) – Valitse yksi kerrallaan oikean puolen neliöt hiiren oikealla ja merkitse 'Mark for complete removal' ja lopuksi paina: Toteuta.
7.Ylimääräisten konfiguraatio-tietojen poistaminen: Mene Synapticiin. Paina Tila ja valitse 'Turhat' (jos Turhat näkyy). Valitse yksi kerrallaan oikean puolen neliöt hiiren oikealla ja merkitse 'Mark for complete removal' ja lopuksi paina: Toteuta.
8.Turhien kielipakettien poistaminen: Mene Synapticiin, paina: Etsi ja kirjoita: localepurge, valitse oikean puolen neliö hiiren oikealla ja merkitse se asennettavaksi ja paina: Toteuta. Avautuu uusi ikkuna jossa on jokainen koneeseen asennettu kielipaketti. Valitse tarvitsemasi, esimerkiksi: fi ja en. Lopuksi paina Next. Localepurge lähtee heti käyntiin.
9.Sellaisten pakettien poistaminen, joita ei tarvita ja joista toiset eivät riipu (orphaned). Lataa Synapticilla paketti: deborphan . Anna sitten käsky: sudo deborphan | xargs sudo apt-get -y remove –purge
10.Poista sanat: silent ja: splash /boot/grub/menu.lst:n kernel-riviltä, niin bootatessa näkyvät kaikki viestit, resursseja kuluu vähemmän ja toiminta paranee.
- Sanat kirjoitetaan takaisin kernelin päivityksen yhteydessä ellei poista niitä myös /boot/grub/menu.lst:in riviltä: # defoptions=
- /boot/grub/menu.lst:in enempi siivoaminen on kannanotto tietoturvaan.
- Sanan silent voi poistaa pari riviä alempaakin.
11.Teoriassa logeja dirikassa: /var/log ei koskaan poisteta, sillä niiden määrää on rajoitettu niin ettei niistä tavallisesti ole liikaa haittaa. Jos ne kuitenkin alkavat kaivertaa sielua niin .gz-loppuiset voi deletoida.
12.Firefox (tai mitä selaajaa käytätkin) kerää myös paljon 'yksityisyystietoja'. Esimerkiksi Firefoxissa ne poistetaan kohdassa: Työkalut/'Poista yksityisyystietoja'
13.Ubuntu dumppaa virhetilanteessa joitain arvoja tiedostoon. Niitä sitten debuggajat voivat käyttää. Kotihakemistoon ilmaantuu silloin tiedosto nimeltään .core joka voi kooltaan olla useampi giga. .core-tiedoston voi poistaa; se on jo tehtävänsä tehnyt.
- Normaalisti dumppaaminen on disabloitu, mutta se saattaa olla enabloitukin. Sen asetuksen saa tietää käskyllä: ulimit -c . Sen voi enabloida käskyllä: ulimit -c <kilojen luku> ja disabloida: ulimit -c 0
14.Ubuntu on useimmiten tyytyväinen vaikka sillä ei olisi swap-osiota ollenkaan. Kuitenkin kerjää verta nenästään jos ei tee swap:pia sillä esimerkiksi kone alkaa silloin kaatuilemaan mystisesti. Swapin minimikoko on 256MB. Kuitenkin järkevä koko on 1-2 GB, sillä toimiva swap on lepo- ja keskeytystilojen toimimisen ehto.
- Swapin toimimisen toteaa helpoiten käskyllä free; tulosteessa ei saa olla riviä Swap: 0 0 0 . Swap:piin on viittaus tiedostossa /etc/fstab esimerkiksi muodossa: UUID=3061c04b-0230-40c0-ad61-6ca4c728b048 none swap sw 0 0 . Siellä olevan UUID:n vastaavuuden kovalevyn swap-osion kanssa voi tarkistaa käskyllä: blkid
- Ubuntussa on ziljoona 'tyhjää' tiedostoa. Älä poista niistä yhtäkään, sillä jotkin toiminnot vaativat, että sen toiminnon 'tyhjä' tiedosto löytyy; esimerkiksi siitä tarkistetaan minä päivänä täytyy tehdä jotain.
- aina kun luulee siivoustensa olevan jossain kunnossa saakin luettavakseen tekstiä tyyliin: /etc asetuksia ei tarvitse siivota mutta kyllä sitten voi tulla tarpeen siivota käyttäjän asetuksia kuten .gnome2 tai .config ja .kde/share/config tai .kde/share/apps. Tai sitten: ... gnomen rekisterinputsaus työkalu - virallisesti puhuen Ubuntussa ei ole rekisteriä. Mutta itseasiassa rekisterinputsaus työkalun tarve on kova, sillä Ubuntun rekisteri on olemassaoleva, mutta epämääräinen.
Tai kun sais edes ohjeita kuinka putsata 'rekisteri':n osia käsin.