Kirjoittaja Aihe: Kiintolevyn järjestely  (Luettu 12463 kertaa)

larpa

  • Vieras
Kiintolevyn järjestely
« : 22.05.07 - klo:18.40 »
Onko ubuntussa tarvetta kiintolevyn järjestelylle samoin kuin windows-puolella on?

Eli tarkoitan pirstoutuneen kiintolevyn järjestelyä, siten että data on järjestettynä => nopeuttaa tiedon hakua.
Windows-puolella sitä kutsuttiin defragmentoinniksi, jos en väärin muista.
Mac:ssä se taitaapi olla automatisoitu, siten että kone järjestelee pikku hiljaa kiintolevyä lennosta.


gdm

  • Sitä saa mitä tilaa...
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4363
    • Profiili
    • Keskustelualueiden säännöt
Vs: Kiintolevyn järjestely
« Vastaus #1 : 22.05.07 - klo:18.59 »
linuxin puolella ei ole samanlaista tarvetta kiintolevyn defragmentoimiseen kuin wintoosan kanssa. paremmin kehitetyt tiedostojärjestelmät :)
Lisää [Ratkaistu] aloitusviestiin jos ongelmasi selviää!
Saamasi tuki on ilmaista, joten älä vaadi tai uhkaile saadaksesi apua!

larpa

  • Vieras
Vs: Kiintolevyn järjestely
« Vastaus #2 : 22.05.07 - klo:19.58 »
l
Lainaus
inuxin puolella ei ole samanlaista tarvetta kiintolevyn defragmentoimiseen kuin wintoosan kanssa. paremmin kehitetyt tiedostojärjestelmät

Ei paljon tuo lohduta. Hieman jos jollakin olisi tarkennusta aiheesta.

pjotr

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 625
    • Profiili
www.tehotuotanto.net

The surest sign that intelligent life exists elsewhere in the Universe is that none of it has tried to contact us.

Ux64

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 586
    • Profiili
Vs: Kiintolevyn järjestely
« Vastaus #4 : 17.03.08 - klo:09.11 »
linuxin puolella ei ole samanlaista tarvetta kiintolevyn defragmentoimiseen kuin wintoosan kanssa. paremmin kehitetyt tiedostojärjestelmät :)

Samaa propagandaa suoltavat vuodesta toiseen, valheita valheita ja valheita.

Miksi sitten tätä ollaan tekemässä jos kerran ei ole mitään tarvetta?

http://en.wikipedia.org/wiki/Ext4

Tässä on myös vähän spekuloitu asiaa.
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=16613.0

Mikset perustellut yksiselitteisesti miten ext3 estää levyn fragmentoitumisen?

petteriIII

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 693
    • Profiili
Vs: Kiintolevyn järjestely
« Vastaus #5 : 17.03.08 - klo:10.56 »
Tottakai linuxin kovalevy pirstaloituu niinkuin kaikkien muidenkin käyttöjärjestelmien kovalevyt. Ja tottakai linux kärsii pirstaloitumisesta ihan niinkuin kaikki muutkin käyttöjärjestelmät. Mutta linux on tehty jo alunperin monikäyttöjärjestelmäksi toisin kuin Windows. Ja moni-käyttö ympäristössä kovalevyn lukeminen on jokatapauksessa   'pirstaloitunutta' vaikka tiedostot olisivatkin kaikki yhtenäisiä. Koska tämä on vaivannut linuxia jo kehdosta niin sillä on ollut paljon pitempi aika valmistaa itselleen työkalut pirstaloitumisen vähentämiseksi niinkuin pirstaloitumisen vaikutuksien vähentämiseen. Aivan kuten GoddamnDevil sanoi.

Käytät konettasi suurinpiirtein yksin ? Hyvä, niin useimmat meistä muistakin. Ja nautitaan suur-koneisiin kehitetyistä menetelmistä niinkuin esimerkiksi pienemmästä pirstaloitumisesta ja pirstaloitumisen vaikutuksien vähentämisestä.

Ja tottakai parantamisen varaa on, ja kannattaa ainakin yrittää. Niinkuin ext4.

Jos konetta käytetään niin paljon että se pirstaloituu merkittävästi se on kerännyt roskaa niin paljon että se vaikuttaa paljon enemmän kuin pirstaloituminen. Oletko poistanut roskia ? Roskanpoisto vaatii noin 20 erillistä menetelmää, se on häpeällisen huonosti järjestetty ihan niinkuin Windowsissakin. Jos olet käyttänyt konettasi niin paljon että sen kovalevy on pirstaloitunut merkittävissä määrin niin roskaa on todennäköisesti vähintää giga, luultavasti useampikin.

UbunTux

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2046
  • KubunTux
    • Profiili
Vs: Kiintolevyn järjestely
« Vastaus #6 : 17.03.08 - klo:11.37 »
Pyfragtoolsia piti joskus kokeilla
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=169551&page=1
ei ole vauhtihirmu  ;)
« Viimeksi muokattu: 17.03.08 - klo:11.40 kirjoittanut UbunTux »
KDE neon
Uudempaa KDE:tä Ubuntulla

audi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1124
    • Profiili
Vs: Kiintolevyn järjestely
« Vastaus #7 : 18.03.08 - klo:00.15 »
Roskanpoisto vaatii noin 20 erillistä menetelmää, se on häpeällisen huonosti järjestetty ihan niinkuin Windowsissakin.

Olisi kiva tietää tarkemmin näistä. Tarkoitatko jotakin muuta kuin clean, autoclean, aptitude search '~c'?. Vai liittyikö vastauksesi pelkästään levyneheytykseen? Windowsilla siivoushommat voi tehdä esimerkiksi ccleanerilla, samoin rekisterin/ levyneheytykseen kannattaa käyttää muita kuin ms:n omaa ohjelmaa.


Tietokone-lehden palstalla oli tällaine keskustelu (hauskaa väittelyä  ;)). Mikä on gnomen rekisterinsiivousohjelma?
Lainaus
Pekka Mäyrinen
Kaikki tavallisen käyttäjän asetukset menevät kotihakemistoon ja gnomen" rekisteri" (nippu XML tiedostoja) täyttyy samalla tavalla ylimääräisistä avaimista ja hidastaa että aiheuttaa ongelmia. Yksi yleinen ongelma on kun käyttäjä on asentanut muutamia extra teemoja gnomeen niin kaikki teemat lakkaavat toimimasta eikä auta vaikka käyttäjä poistaisi teemat. Joko täytyy käyttää gnomen rekisteriputsaus ohjelmaa tai poistaa kaikki asetukset että tilanne nollaantuu ja homma toimii. Yllättäen jos toisella kerralla asentaa kaikki samat teemat, ongelmia ei välttämättä tulekkaan koska rekisteri on kunnossa.
Käyttöjärjestelmät - CCleanerin turvallinen käyttö (rekisteri)
« Viimeksi muokattu: 21.03.08 - klo:15.57 kirjoittanut audi »
Mozillazine

A1398 ym romua,  macOS 10.13
Linux Mint 18, Mate

petteriIII

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 693
    • Profiili
Vs: Kiintolevyn järjestely
« Vastaus #8 : 18.03.08 - klo:07.22 »
Painolastin poistaminen:
 
- PC:hen kertyy roskaa aina kun sitä käyttää. Siivous on joskus paikallaan, mutta siivota saa vain yhden paikan kerrallaan ja senkin maltillisesti; välillä täytyy bootata ja käyttää PC:tä muutenkin jotta huomaa nikotteleeko se.
- Jokaisella käyttökerralla muodostuu hieman roskaa joten tarve siivoamiseen on jatkuva.
- Jokaisella teolla on sivu-vaikutuksensa, jotka kenties ilmenevät vasta kauan tekemisten jälkeen. Minun tarpeeni ovat toiset kuin sinun, ja sivu-vaikutukset joita minä en huomaakaan voivat romuttaa koneesi melko lopullisesti. Suhtaudu siis varoen näihin ohjeisiin.
- Siivoaminen on niin epämääräinen homma, että melkein kaikki välttävät kajoamasta siihen. Avuksi on tullut kovalevyjen jatkuva kasvu, joka mahdollistaa roskien jättämisen paikoilleen. Käytetyin siivous-menetelmä on hommata isompi kovalevy ja kloonata nykyinen kovalevy sille tai sitten asentaa Ubuntu uudestaan ja alkaa alusta.

Näin nopeasti muistin vain nämä:

1.Kun poistat käyttäjänä jonkin tiedoston se menee roskikseen: /home/<käyttäjänimi>/.Trash (Hardyssä paikka on: /home/käyttäjännimi/.local/share/Trash); mutta jos poistat sen pääkäyttäjänä se päätyy roskikseen: /root/.Trash. Lisäksi jokaisella liitetyllä ('mountatulla') tiedostojärjestelmällä on roskiksensa jokaiselle käyttäjälle, myös pääkäyttäjälle. Ja auto-mounttauksen yhteydessä mountatun roskis kopioituu pääkoneeseen.
- käyttäjän roskikseen päätyvillä tiedostoja ei käyttäjä aina pysty poistamaan. Syynä tähän on se, että ne ovat pää-käyttäjän omistuksessa ja esimerkiksi poistettu sudo:lla. Ne voi poistaa nautiluksessa käskemällä päätteessä: gksudo nautilus ja siirtymällä roskis-dirikaan. Silloin poistaminen toimii.
- mikäli haluat poistaa jotakin niin ettei siitä jää roskikseenkaan mitään niin poistaessasi sitä nautiluksella paina samalla nappulaa: shift
- myös muisti-tikulla on omat roskiksensa. Muisti-tikut täyttyvät usein koska niiden roskiksia ei huomata tyhjentää. Deletoitaessa liitetyn roskis katoaa se myös pää-koneen roskiksesta tai oliko se toisinpäin.
- kaikki roskikset löytää käskyllä: locate .Trash .
- kun roskiksia tyhjentää on syytä nähdä mitä aikoo tehdä - eli tyhjentääkö sitä mitä luulee. Roskikset kannattaa tyhjentää antamalla päätteessä käsky: gksudo nautilus , navigoimalla kotidirectoryyn (omaan tai root:in) ja painamalla yhtaikaa nappuloita CTRL ja h – sitten vain etsit dirikan .Trash .
- voit poistaa kaikki roskiksen tiedostot yhtaikaa painamalla CTRL a ja sitten nappulaa Delete.

2.Väliaikaiset tiedostot voi poistaa. Dirika /tmp putsataan järjestelmän toimesta aina bootatessa, joten siellä on yleensä vähän poistettavaa. Mutta dirika /var/tmp täytyy aina tyhjätä käsin ja kauan käytetyssä koneessa siellä on paljon roinaa.

3.Turhat Linux-image:t vievät satoja megoja. Voit poistaa ne Synapticissa etsimällä sanalla: linux-image. Älä sentään kaikkia siivoa, jätä pari jäljelle.

4.apt-get clean puhdistaa paikallisen repositoryn totaalisesti, apt-get autoclean puhdistaa reposytorystä vain mielestään vanhentuneet ja apt-get autoremove poistaa paketit jotka ovat tarpeettomia ja asennettu riippuvaisuus-suhteiden tyydyttämiseksi.
- Voit määrätä automaattisen puhdistuksen esimerkiksi kirjoittamalla tiedostoon: /etc/apt/apt.conf.d/10periodic lauseen: APT::Periodic::MaxAge ”7” joka putsaa cachesta kaikki 7:ää päivää vanhemmat.
Käskyt puhdistavat paikallista repository-cachea. Mitään sellaista ei yleensä tuhota, mitä ei saisi internetistä takaisin ja lisäksi entistä ehompana. Siis korkeintaan aikaa haaskaantuu, eikä sitäkään paljon.

5.Poista Synapticissa 'asetusten rippeet (residual config)'-paketit (jos niitä ei ole ei koko valintaa ole vaan voit poistua heti): mene Synapticiin – valitse: tila – valitse: asentamatta (asetusten rippeet) – Valitse yksi kerrallaan oikean puolen neliöt hiiren oikealla ja merkitse 'Mark for complete removal' ja lopuksi paina: Toteuta.

6.Poista Synapticissa 'asennetut (poistettavissa tarpeettomina)'-paketit (jos niitä ei ole ei koko valintaa ole vaan voit poistua heti): mene Synapticiin – valitse: tila – valitse: asennetut (poistettavissa tarpeettomina) – Valitse yksi kerrallaan oikean puolen neliöt hiiren oikealla ja merkitse 'Mark for complete removal' ja lopuksi paina: Toteuta.

7.Ylimääräisten konfiguraatio-tietojen poistaminen: Mene Synapticiin. Paina Tila ja valitse 'Turhat' (jos Turhat näkyy). Valitse yksi kerrallaan oikean puolen neliöt hiiren oikealla ja merkitse 'Mark for complete removal' ja lopuksi paina: Toteuta.

8.Turhien kielipakettien poistaminen: Mene Synapticiin, paina: Etsi ja kirjoita: localepurge, valitse oikean puolen neliö hiiren oikealla ja merkitse se asennettavaksi ja paina: Toteuta. Avautuu uusi ikkuna jossa on jokainen koneeseen asennettu kielipaketti. Valitse tarvitsemasi, esimerkiksi: fi ja en. Lopuksi paina Next. Localepurge lähtee heti käyntiin.

9.Sellaisten pakettien poistaminen, joita ei tarvita ja joista toiset eivät riipu (orphaned). Lataa Synapticilla paketti: deborphan . Anna sitten käsky: sudo deborphan | xargs sudo apt-get -y remove –purge

10.Poista sanat: silent ja: splash /boot/grub/menu.lst:n kernel-riviltä, niin bootatessa näkyvät kaikki viestit, resursseja kuluu vähemmän ja toiminta paranee.
- Sanat kirjoitetaan takaisin kernelin päivityksen yhteydessä ellei poista niitä myös /boot/grub/menu.lst:in riviltä: # defoptions=
- /boot/grub/menu.lst:in enempi siivoaminen on kannanotto tietoturvaan.
- Sanan silent voi poistaa pari riviä alempaakin.

11.Teoriassa logeja dirikassa: /var/log ei koskaan poisteta, sillä niiden määrää on rajoitettu niin ettei niistä tavallisesti ole liikaa haittaa. Jos ne kuitenkin alkavat kaivertaa sielua niin .gz-loppuiset voi deletoida.

12.Firefox (tai mitä selaajaa käytätkin) kerää myös paljon 'yksityisyystietoja'. Esimerkiksi Firefoxissa ne poistetaan kohdassa: Työkalut/'Poista yksityisyystietoja'

13.Ubuntu dumppaa virhetilanteessa joitain arvoja tiedostoon. Niitä sitten debuggajat voivat käyttää. Kotihakemistoon ilmaantuu silloin tiedosto nimeltään .core joka voi kooltaan olla useampi giga. .core-tiedoston voi poistaa; se on jo tehtävänsä tehnyt.
- Normaalisti dumppaaminen on disabloitu, mutta se saattaa olla enabloitukin. Sen asetuksen saa tietää käskyllä: ulimit -c . Sen voi enabloida käskyllä: ulimit -c <kilojen luku> ja disabloida: ulimit -c 0

14.Ubuntu on useimmiten tyytyväinen vaikka sillä ei olisi swap-osiota ollenkaan. Kuitenkin kerjää verta nenästään jos ei tee swap:pia sillä esimerkiksi kone alkaa silloin kaatuilemaan mystisesti. Swapin minimikoko on 256MB. Kuitenkin järkevä koko on 1-2 GB, sillä toimiva swap on lepo- ja keskeytystilojen toimimisen ehto.
- Swapin toimimisen toteaa helpoiten käskyllä free; tulosteessa ei saa olla riviä Swap: 0 0 0 . Swap:piin on viittaus tiedostossa /etc/fstab esimerkiksi muodossa: UUID=3061c04b-0230-40c0-ad61-6ca4c728b048 none swap sw 0 0 . Siellä olevan UUID:n vastaavuuden kovalevyn swap-osion kanssa voi tarkistaa käskyllä: blkid



- Ubuntussa on ziljoona 'tyhjää' tiedostoa. Älä poista niistä yhtäkään, sillä jotkin toiminnot vaativat, että sen toiminnon 'tyhjä' tiedosto löytyy; esimerkiksi siitä tarkistetaan minä päivänä täytyy tehdä jotain.

- aina kun luulee siivoustensa olevan jossain kunnossa saakin luettavakseen tekstiä tyyliin: /etc asetuksia ei tarvitse siivota mutta kyllä sitten voi tulla tarpeen siivota käyttäjän asetuksia kuten .gnome2 tai .config ja .kde/share/config tai .kde/share/apps. Tai sitten: ... gnomen rekisterinputsaus työkalu - virallisesti puhuen Ubuntussa ei ole rekisteriä. Mutta itseasiassa rekisterinputsaus työkalun tarve on kova, sillä Ubuntun rekisteri on olemassaoleva, mutta epämääräinen.
Tai kun sais edes ohjeita kuinka putsata 'rekisteri':n osia käsin.

pjotr

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 625
    • Profiili
Vs: Kiintolevyn järjestely
« Vastaus #9 : 18.03.08 - klo:09.05 »
9.Sellaisten pakettien poistaminen, joita ei tarvita ja joista toiset eivät riipu (orphaned). Lataa Synapticilla paketti: deborphan . Anna sitten käsky: sudo deborphan | xargs sudo apt-get -y remove –purge

Koodia: [Valitse]
sudo deborphan | xargs sudo apt-get -y remove –purge
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu       
Reading state information... Valmis
E: Pakettia –purge ei löytynyt

Tämä toimii:

Koodia: [Valitse]
sudo deborphan | xargs sudo apt-get -y purge
www.tehotuotanto.net

The surest sign that intelligent life exists elsewhere in the Universe is that none of it has tried to contact us.

juyli

  • Vieras
Vs: Kiintolevyn järjestely
« Vastaus #10 : 18.03.08 - klo:09.54 »
Koodia: [Valitse]
sudo deborphan | xargs sudo apt-get -y remove -purge ....
E: Pakettia -purge ei löytynyt
Sinulla on tuossa komennossa typo, ja siksi pakettia -purge ei löydy.

pjotr

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 625
    • Profiili
Vs: Kiintolevyn järjestely
« Vastaus #11 : 18.03.08 - klo:10.06 »
Koodia: [Valitse]
sudo deborphan | xargs sudo apt-get -y remove -purge ....
E: Pakettia -purge ei löytynyt
Sinulla on tuossa komennossa typo, ja siksi pakettia -purge ei löydy.

No sitähän minä juuri yritin kertoa...  ;) copypastesin tuon komennon viestistä, johon vastasin.
www.tehotuotanto.net

The surest sign that intelligent life exists elsewhere in the Universe is that none of it has tried to contact us.

petteriIII

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 693
    • Profiili
Vs: Kiintolevyn järjestely
« Vastaus #12 : 18.03.08 - klo:10.25 »
Kopiointijärjestelmät kopioivat joskus kaksi perättäistä miinusmerkkiä yhtenä. Parasta onkin copy-pasteta käsky, deletoida käskystä purgen edestä se yksi miinusmerkki ja kirjoittaa tilalle kaksi ihan käsin. Testasin ja tosiaan copy-paste ei toimi, mutta käsin muutettuna toimii.

pjotr

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 625
    • Profiili
Vs: Kiintolevyn järjestely
« Vastaus #13 : 18.03.08 - klo:11.18 »
Kopiointijärjestelmät kopioivat joskus kaksi perättäistä miinusmerkkiä yhtenä. Parasta onkin copy-pasteta käsky, deletoida käskystä purgen edestä se yksi miinusmerkki ja kirjoittaa tilalle kaksi ihan käsin. Testasin ja tosiaan copy-paste ei toimi, mutta käsin muutettuna toimii.

Code-tägit auttavat/selkeyttävät:

Koodia: [Valitse]
sudo deborphan | xargs sudo apt-get -y remove --purge
Edit testin jälkeen: Tuon code-tägien välistä kopioidun kun liittää, niin tulee ne kaksi viivaa, sinun viestistäsi kopioimalla ja liittämällä vain se yksi.
« Viimeksi muokattu: 18.03.08 - klo:11.32 kirjoittanut pjotr »
www.tehotuotanto.net

The surest sign that intelligent life exists elsewhere in the Universe is that none of it has tried to contact us.

mgronber

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1458
    • Profiili
Vs: Kiintolevyn järjestely
« Vastaus #14 : 18.03.08 - klo:11.22 »
linuxin puolella ei ole samanlaista tarvetta kiintolevyn defragmentoimiseen kuin wintoosan kanssa. paremmin kehitetyt tiedostojärjestelmät :)
Samaa propagandaa suoltavat vuodesta toiseen, valheita valheita ja valheita.

Sinäkään et ole osoittanut että tuo "propaganda" olisi valhetta, vaikka kovasti sitä tunnut joka paikassa väittävänkin. Tuolla toisessa säikeessä oleva peruskäyttöesimerkkisikin oli sellainen ettei se edes ole mahdollinen jos käytössä on oletusasetuksilla luotu ext3-osio.

Lainaus
Miksi sitten tätä ollaan tekemässä jos kerran ei ole mitään tarvetta?

http://en.wikipedia.org/wiki/Ext4

Tässä on myös vähän spekuloitu asiaa.
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=16613.0

Aivan, siellä sen tarvetta on spekuloitu etkä sinä ole kommentoinut asiaa millään tavalla vaan olet jatkanut FUD:n levittämistä tässä toisessa säikeessä.

Lainaus
Mikset perustellut yksiselitteisesti miten ext3 estää levyn fragmentoitumisen?

GoddamnDevil ei väittänyt että ext3 estää fragmentoitumisen. Hän sanoi ettei Linuxissa ole samanlaista tarvetta eheytykselle kuin Windowsissa koska Linuxissa käytettävät tiedostojärjestelmät ovat kehittyneempiä.  Todennäköisesti GoddamnDevil myös oletti tämän vastauksen olevan kysyjälle riittävä ja koska se ei ollut niin kysyjä teki jatkokysymyksen johon pjotr tarjosi hieman täsmällisempää tietoa.

Lisäksi on syytä muistaa, että fragmentoituminen ei ole automaattisesti paha asia, sillä se ei välttämättä vaikuta levyn nopeuteen merkittävästi. Jos gigan tiedosto on fragmentoitunut pariin kolmeen palaseen niin sillä ei juuri ole vaikutusta nopeuteen.

audi

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1124
    • Profiili
Vs: Kiintolevyn järjestely
« Vastaus #15 : 21.03.08 - klo:16.27 »
8.Turhien kielipakettien poistaminen: localepurge.

Ilmeisesti localepurge-ohjelman käytöstä ei ole haittaa?


12.Firefox kerää myös paljon 'yksityisyystietoja'. Esimerkiksi Firefoxissa ne poistetaan kohdassa: Työkalut/'Poista yksityisyystietoja'

Lisäksi voi poistaa käsin formhistory.dat ja history.dat -tiedostot. Ccleaner poistaa ne windowsissa, mutta mikä on niiden poiston tarpeellisuus?

Lainaus
Välillä voi myös olla hyväksi nollata Firefoxin laajennusten tila poistamalla profiilikansiosta extensions-alkuiset tiedostot (ei siis kansiota). Tämä pakottaa Firefoxin asentamaan uudelleen kaikki asennetut laajennukset. Firefoxin täytyy tietysti olla suljettuna kun tämä toimenpide tehdään. Jos taitoa riittää, myös profiilikansion prefs.js-tiedoston siistiminen turhista merkinnöistä voi olla hyödyllistä kodin siivousta.
Pidä Firefox hoikkana


- gnomen rekisterinputsaus työkalu - virallisesti puhuen Ubuntussa ei ole rekisteriä. Mutta itseasiassa rekisterinputsaus työkalun tarve on kova, sillä Ubuntun rekisteri on olemassaoleva, mutta epämääräinen. Tai kun sais edes ohjeita kuinka putsata 'rekisteri':n osia käsin.

Joku voisi kertoa tästä lisää.
Mozillazine

A1398 ym romua,  macOS 10.13
Linux Mint 18, Mate

petteriIII

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 693
    • Profiili
Vs: Kiintolevyn järjestely
« Vastaus #16 : 21.03.08 - klo:19.33 »
8.Turhien kielipakettien poistaminen: localepurge.

Ilmeisesti localepurge-ohjelman käytöstä ei ole haittaa?


 
Itse olen käyttänyt enkä mitään suurempaa haittaa havainnut. Teoriassa sen käytöstä voi seurata jotain, mutta ei mitään sellaista jota edistyneempi käyttäjä ei voisi hallita. Aivan vasta-alkajan ei kuitenkaan ole syytä sitä käyttää.

Tämmöistähän siitä kirjoitetaan: https://launchpad.net/ubuntu/hardy/+package/localepurge

gdm

  • Sitä saa mitä tilaa...
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4363
    • Profiili
    • Keskustelualueiden säännöt
Vs: Kiintolevyn järjestely
« Vastaus #17 : 21.03.08 - klo:19.36 »
Nykykoneille vähän turhaa tuollaisten käyttäminen, kiintolevyjen koot ja hinta, koneiden suorituskykykin on aivan eri lukemissa
verrattuna koneisiin vuodelta ultima1.
Lisää [Ratkaistu] aloitusviestiin jos ongelmasi selviää!
Saamasi tuki on ilmaista, joten älä vaadi tai uhkaile saadaksesi apua!

Echramath

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 242
    • Profiili
    • http://iki.fi/ech/
Vs: Kiintolevyn järjestely
« Vastaus #18 : 21.03.08 - klo:20.25 »
Tottakai linuxin kovalevy pirstaloituu niinkuin kaikkien muidenkin käyttöjärjestelmien kovalevyt. Ja tottakai linux kärsii pirstaloitumisesta ihan niinkuin kaikki muutkin käyttöjärjestelmät. Mutta linux on tehty jo alunperin monikäyttöjärjestelmäksi toisin kuin Windows.

Esitän mitä vilpittömimmän epäilykseni, että myös Windows NT:n (ja tässä tapauksessa NTFS:n) kehittely aloitettiin siltä pohjalta, että moniajo tulisi olemaan järjestelmän perustavaa laatuva oleva ominaisuus. Toinen kysymys – johon minun asiantuntemukseni ei riitä vastaamaan – onkin, miten hyvin kukin on tässä onnistunut.

Itse en ole jaksanut kiinnittää kummankaan systeemin – Windowsin käyttö tosin on jäänyt lähinnä satunnaiseen pelailuun – fragmentoitumisasteeseen juurikaan huomiota vuosiin. Meikäläisen kovalevyjen kierto on kuitenkin tätä nykyä vuoden-parin luokkaa – toki levyä käytetään aina uusissa tehtävissä tämän jälkeen, mutta vaihteessa tapahtuva kaiken kopiointi seuraavalle kiekolle tietenkin poistaa hajaantuman sivutuotteenaan.

janne

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5150
    • Profiili
Vs: Kiintolevyn järjestely
« Vastaus #19 : 21.03.08 - klo:23.36 »
Esitän mitä vilpittömimmän epäilykseni, että myös Windows NT:n (ja tässä tapauksessa NTFS:n) kehittely aloitettiin siltä pohjalta, että moniajo tulisi olemaan järjestelmän perustavaa laatuva oleva ominaisuus. Toinen kysymys – johon minun asiantuntemukseni ei riitä vastaamaan – onkin, miten hyvin kukin on tässä onnistunut.

no siis... 'NT':n kehityshän alkoi alunperin IBM:n kanssa yhteistyössä ja nimellä OS/2 jota varten kehitettiin tiedostojärjestelmä nimeltä HPFS joka ei muuten juurikaan fragmentoitunut. sittemmin MS riitaantui IBM:n kanssa ja lähti kehittämään työn pohjalta omaa käyttistä koodinimellä NT joka käytti tiedostojärjestelmää joka oli läheistä sukua HPFS:lle. koska HPFS ei kärsinyt fragmentoitumisesta, lähdettiin NTFS:nkin kanssa polleasti liikkeelle, eikä käyttäjille tarjottu ohjelmaa defragmentointiin. siirto kuitenkin osoittautui virheeksi ja NTFS-tuunaukset tältä osin epäonnistuneiksi.

ja mitä tuohon fragmentoitumiseen tulee, niin linuxissa yleisesti käytettävät tiedostojärjestelmät eivät oikeastikaan pirstoudu merkittävästi, jos levyllä on riittävästi tyhjää tilaa. jos tilaa taas ei ole, ei defragmentoiminenkaan auttaisi. sen sijaan uusia tiedostojärjestelmiä ei kehitellä etupäässä pirstoutumisen estämiseksi, vaan ihan muista syistä.
Janne